Evropa

Orban "najvažnija" tema sastanka u Briselu: Pred liderima EU zadatak - naterati Mađarsku da "skine" veto za Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews

01/02/2024

-

10:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Evropske unije pokušaće danas u Briselu da ubede mađarskog premijera da se pridruži planu da se ponudi stabilno finansiranje Ukrajine, te da ukine veto na specijalni fond od 50 milijardi evra za Ukrajinu. Ukoliko Orban ne pristane na dogovor, evropski lideri su nagovestili da su spremni da obezbede novac Kijevu bez Mađarske. 

Uoči samita, mađarski premijer Viktor Orban sinoć je u Briselu razgovarao sa italijanskom koleginicom Đorđom Meloni, pre nego što se sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Orbanovi razgovori sa italijanskim i francuskim liderima održani su u okviru priprema za današnji samit Evropske unije, saopštio je njegov sekretar za štampu Bertalan Havasi za MTI.

Prethodno je mađarski premijer samostalno blokirao izdvajanje novog novca za Kijev, uprkos konstantnim molbama Ukrajine, kojoj je potrebno oko 35 milijardi evra donacija Zapada kako ekonomija te zemlje ne bi došla do kolapsa u tekućoj godini. Kako prenosi Euronews, novac je najpre potreban da bi se održale osnovne usluge poput zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite, ali i za isplatu penzija.

Tanjug AP/Michel Euler

 

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da bi EU trebalo da uradi više da podrži Ukrajinu jer, kako je naveo, ako to ne uradi, platiće veću cenu. Borelj je novinarima, po dolasku na samit lidera EU u Briselu, takođe rekao da da će lideri EU razgovarati i o situaciji na Bliskom istoku i teškoj situaciji u Pojasu Gaze.

Na današnjem sastanku Evropskog saveta lideri EU razgovaraće o srednjoročnoj reviziji dugoročnog budžeta EU za period od 2024. do 2027. godine, uključujući i podršku Ukrajini od 50 milijardi evra. Planirano je da se pomogne u pokrivanju potreba Ukrajine za period od 2024. do 2027. godine sa 33 milijardi evra (36 milijardi dolara) u kreditima i 17 milijardi evra u grantovima.  

Za korišćenje budžeta EU potrebna je saglasnost svih 27 država članica, ali Mađarska traži da joj se omogući da ulaže veto na isplate svake godine. 

Šta želi Mađarska?

Sve je počelo kada je sredinom decembra prošle godine Orban blokirao predloženi fond od 50 milijardi evra, zavezavši ruke Evropskoj komisiji u nameri da pomogne Kijevu. 

Odobravanje pomoći za Ukrajinu, koja je vezana za širu reviziju zajedničkog višegodišnjeg budžeta evropskog bloka, zahteva jednoglasnu podršku, kojoj se u prethodnom sazivu Orban nije povinovao. 

"Nivo nervoze je prilično visok. Ali moramo da ostanemo mirni i fokusirani", rekao je neimenovani visoki zvaničnik EU, opisujući političku atmosferu u iščekivanju današnjeg samita, prenosi Euronews. 

Od Orbanove odluke, zvaničnici u Briselu proveli su par nedelja  pokušavajući da shvate šta tačno Mađarska želi u zamenu za ukidanje veta. Međutim, prema rečima diplomata koji su želeli da ostanu anonimni zbog pregovora koji su u toku, signali koje su do sada dobijali iz Budimpešte bili su u najboljem slučaju "iritantni, a u najgorem neprijatni".

Mađarska zahteva da ima pravo na reviziju na godišnejm nivou, ideju koju evropske diplomate tumače kao loše prikriven pokušaj da se osigura da će Orban imati dovoljno mogućnosti da ponovo stavi veto. 

Profimedia

 

Osim toga, Budimpešta je zatražila promene u fondovima za oporavak od pandemije kovida, koje do sada nije mogla da otključa zbog nedostataka vladavine prava u toj zemlji.

Mađarska je takođe izrazila protivljenje plaćanju kamata koje proizilaze iz fondova za Ukrajinu i fondova za oporavak od kovida, koji se delimično finansiraju zajedničkim izdavanjem duga, koji će postepeno otplaćivati.

Povrh toga, Orban i njegovi zamenici su sve glasniji po pitanju oslobađanja zamrznutih kohezionih fondova. Iako je Komisija odlučila da otpečati fond od 10,2 milijarde evra neposredno pre decembarskog samita, oko 11,7 milijardi evra ostaje na čekanju, piše Euronews, dok za to vreme, Orban često opisuje dugotrajni spor unutar Unije kao finansijsku "ucenu".

Šta je plan B?

Zahtevi od strane Mađarske sugerišu da bi moglo biti prostora, iako ograničenog, da se pronađe kompromis na kraju današnjeg sastanka, kažu iz EU.

"Moraćemo da sačekamo početak sastanka i da od Orbana čujemo kakav je njegov manevarski prostor", rekao je neimenovani diplomata.

"Niko nije voljan da uvodi nove veto", dodaje diplomata, navodeći da je "na ovaj ili onaj način, potrebno dopremiti novac Ukrajini".

Ukoliko Orban ne pristane na saradnju, lideri bi mogli biti primorani da se odluče za improvizovano rešenje koje podržava 26, od 27 zemalja članica.

Izgradnja nove finansijske strukture od nule, umesto korišćenja postojećeg budžeta EU, zahtevala bi parlamentarne procedure na nacionalnom nivou, prenosi Euronews, navodeći da bi takav plan označio "smrt političkog jedinstva unutar Unije" po pitanju izgrađenog stava o ratu u Ukrajini.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 

Dosadašnje jedinstvo, koje je Orban više puta na različite načine negodovao, bilo je ključno za odobravanje 12 paketa sankcija Kremlju i obezbeđivanje kontinuirane finansijske i vojne podrške Ukrajini.

Današnji samit je poslednja prilika da se postigne dogovor pre odustajanja od budžeta EU kao načina za finansiranje Ukrajine i povratak na složenije, skupo i  manje predvidljivo finansiranje koje je ranije korišćeno, preneo je Rojters. 

Lideri EU, kako bi delimično udovoljili Orbanovim zahtevima, predložiće da se održavaju debate  na godišnjem nivou o tome kako Ukrajina troši pomoć EU, ali neće dati Mađarskoj pravo da uloži veto na novac, navodi se u nacrtu predloga za današnji sastanak. 

Komentari (0)

Evropa