Briselske vesti

Moravjecki: Podržavam Orbanove napore da se odbrani od "brutalnih pokušaja ucene" iz EU

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2024

-

15:20

Moravjecki: Podržavam Orbanove napore da se odbrani od "brutalnih pokušaja ucene" iz EU
Mateuš Moravjecki - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Bivši premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je da podržava napore mađarskog premijera Viktora Orbana da se odbrani od "brutalnih pokušaja ucene" iz EU i poručio da je otvoren za mogućnost da se Orbanova partija Fides pridruži političkoj grupaciji Evropski konzervativci i reformisti (ECR) u Evropskom parlamentu (EP) nakon izbora u junu. 

"Nisam siguran da li bi moglo doći do bilo kakvih promena pre evropskih izbora. Posle izbora, ja sam lično otvoren za to da se (Orbanov) Fides pridruži našoj ECR grupi, što bi, naravno, (bilo) deo diskusija i pregovora", rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare u Evropskom parlamentu.
Moravjecki je naglasio da je na mađarskoj vladi, a posebno na Orbanu, da prvo zatraže da se pridruže, a zatim je na ECR da ih prihvati, prenosi Politiko. 

On je snažno podržao Mađarsku u njenom sukobu sa drugim zemljama članicama EU oko isplate finansijske pomoći Ukrajini, o čemu će lideri EU razgovarati sutra u Briselu.

Moravjecki je ocenio da postoje pokušaji da se uceni Mađarska i poručio mađarskoj vladi i Orbanu da podržava njegove napore da se odbrani od "brutalnih pokušaja ucene".

"A oni potpuno krše sve standarde postupka. Ne mislim da je to način na koji EU treba da funkcioniše, definitivno ne", dodao je Moravjecki odgovarajući na pitanje o dokumentu EU u kojem se prati finansijskom odmazdom Mađarskoj ako nastavi da blokira pomoć Ukrajini.

Poljska stranka Pravo i pravda čini veliki deo grupe konzervativaca i reformista u EP, dok Orbanovih 12 poslanika u EP trenutno ne pripada nijednoj grupacji, nakon što se njegova partija Fides povukla 2021. iz Evropske narodne partije (EPP) desnog centra.   

Orban je u decembru rekao da su u toku pregovori sa ECR, ali da postoji skepticizam u pogledu mogućnosti da udruže snage jer među Poljskom i Mađarskom ne postoji saglasnost oko podrške Ukrajini. 

Ukoliko bi se Orbanova partija pridružila ECR, grupaciji u EP kojoj pripadaju i Braća Italije italijanske premijerke Đorđe Meloni, to bi moglo da promeni odnos snaga u korist desničarskskih evroskeptika u narednom sazivu EP. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa