Evropa

Sijarto: Dug put do obnavljanja poverenja između Mađarske i Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

19:25

Sijarto: Dug put do obnavljanja poverenja između Mađarske i Ukrajine
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Za vraćanje atmosfere poverenja između Mađarske i Ukrajine učinjeni su ohrabrujući koraci, "iako je put koji je pred nama dug i biće potrebno mnogo posla", izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, dodajući da je Budimpešta spremna za to.

Bilateralni odnosi su se pogoršali "jer su prava zakarpatskih Mađara iznova i iznova ograničavana od 2015. godine", rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora u Užgorodu Ungvaru sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom i Andrijem Jermakom, šefom kabineta predsednika Ukrajine, preneo je MTI. 

On je dodao da su vezama dominirala nerešena pitanja, a ne dobri odnosi, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Sijarto je rekao da je zakon koji je ukrajinski parlament usvojio prošlog decembra nesumnjivo zaustavio ovu negativnu spiralu, ali da vlada očekuje da prava zakarpatskoj mađarskoj zajednici budu vraćena na nivo iz 2015. godine.

"Želim da naglasim...da Mađarska ne želi nikakav poseban tretman, mi ne želimo ništa što ranije nismo imali...", rekao je on.

Mađarska pripremila listu zahteva od 11 tačaka

Mađarska je, dodao je, pripremila listu zahteva od 11 tačaka, uključujući vraćanje statusa škola za etničke manjine, mogućnost polaganja mature na mađarskom, kao i neograničenu upotrebu mađarskog u visokom obrazovanju, kulturi, javnim službama i zajednicama.

Ministri su imenovali bilateralni međuvladin komitet za finalizaciju predloga, dodao je on.Stav Mađarske po pitanju Ukrajine bio je jasan i dosledan u poslednje dve godine, rekao je Sijarto. 

"Zalažemo se za teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Osuđujemo rat i želimo mir u našem susedstvu", naglasio je on.

Sijarto je pozvao na obnavljanje napora za uspostavljanje mira u Ukrajini.

"Mađarska je spremna da nastavi sa takvim naporima, jer znamo da se životi mogu spasiti samo kada vlada mir", rekao je on.     
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa