Evropa

Ponovo ta Mađarska: Samo ova zemlja koči ulazak Švedske u NATO, a iz Budimpešte stižu različiti signali

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/01/2024

-

14:06

Ponovo ta Mađarska: Samo ova zemlja koči ulazak Švedske u NATO, a iz Budimpešte stižu različiti signali
Ponovo ta Mađarska: Samo ova zemlja koči ulazak Švedske u NATO, a iz Budimpešte stižu različiti signali - Copyright Pixabay/Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švedska duže od 200 godina nije bila deo nijednog vojnog saveza, a glavni čuvar njene viševekovne neutralnosti postala je Mađarska, kao jedina NATO članica koja joj još uvek nije odobrila pristupanje Alijansi.

Prošlo je 616 dana od kada je Stokholm zvanično aplicirao, zabrinut zbog ruske invazije na Ukrajinu. Nakon što je 23. januara turski parlament konačno dao zeleno svetlo Stokholmu, jedina prepreka nalazi se u Budimpešti.

Kako stoje stvari, ni ona neće potrajati jer je premijer Viktor Orban objavio na mreži X da je u telefonskom razgovoru sa generalnim seretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom poručio da njegova vlada podržava članstvo Švedske u Alijansi i da će nastaviti da apeluje na skupštinu da završi sa ratifikacijom prvom sledećom prilikom.

Međutim, određenu dozu neizvesnosti unosi njegov poziv na pregovore švedskom kolegi Ulfu Kristersonu koji je Orban takođe na X-u, dan ranije u utorak. Iz Stokholma je stigao hladan odgovor.  

"Ne vidim razlog za pregovore u ovoj situaciji. Morate imati na umu da je pismo jedno, a ono što je napisano na X-u drugo. Pozdravljamo konstruktivan razgovor", odgovorio je ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrom, odbacujući tvrdnju da je Mađarska pretila vetom.

On je dodao da reč "veto" nije u pozivu za pregovore, a pritom nije potvrdio da će premijer Kristerson prisustvovati njima. Bilstrom je takođe rekao da je pitanje ratifikacije NATO članstva Švedske bilo tema njegovog razgovora sa mađarskim šefom diplomatije Peterom Sijartom 22. januara, prilikom kojeg je, kako kaže, dobio uverenje da "vlada u potpunosti podržava članstvo Švedske u NATO-u".  

Švedska se zajedno sa susedom Finskom opredelila za članstvo u Alijansi nakon što se mišljenje javnog mnjenja u obe zemlje munjevito promenilo sa podrške neutralnosti, na zahtev za pristupanje vojnom savezu. Do rata u Ukrajini, dve zemlje su smatrale da je najbolji način da izbegnu tenzije sa SSSR-om, a kasnije Rusijom, upravo nesvrstanost, ali se to naglo promenilo u februaru 2022. 

Finska je postala 31. NATO članica u aprilu prošle godine, ali je Švedskoj turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nametnuo niz uslova. Stokholm je pristao da podigne embargo na izvoz oružja u Tursku i obećao da će sarađivati u oblasti terorizma, što se odnosi na zahtev Ankare za oštrijom borbom protiv kurdskih militanata, koje zajedno sa SAD i EU smatra teroristima. Situaciju su donekle iskomplikovali masovni protesti Kurda u Švedskoj. 

Erdogan je prethodno dovodio u vezu zeleno svetlo Švedskoj sa odobrenjem kupovine aviona F-16 od strane Vašingtona i ukidanjem kanadske zabrane na izvoz oružja, pa zatim u decembru pohvalio "pozitivan razvoj situacije" u oba slučaja. Iako nisu poznati konkretni detalji dogovora, turski parlament je ratifikovao zahtev za članstvom sa 287 glasova za i 55 protiv, pa se da pretpostaviti da je Turskoj odobrena kupovina borbenih aviona. Ostalo je samo da Erdogan formalno potpiše odluku i da je objavi javni glasnik kako bi ona stupila na snagu. Ipak, Bilstrom upozorava da proces još uvek nije završen i da to tek treba da se dogodi.

Situacija sa Mađarskom još je manje jasna jer ta zemlja nije uputila nikakav spisak zahteva, već je u nekoliko navrata osudila "otvoreno neprijateljski stav" Švedske u vezi sa pitanjem vladavine prava u Mađarskoj. Mađarska je prošle nedelje kritikovala Švedsku što nije preduzela korake za jačanje bilateralnih odnosa kada je Orbanov šef kabineta Gergeli Guljas sugerisao da bi švedska vlada „trebalo da stupi u kontakt, da pita šta to brine mađarski parlament i šta mogu da urade povodom toga“.

Kako piše Euroaktiv, upravo je kritika Stokholma zbog navodnih manjkavosti vladavine prava u Mađarskoj razlog zastoja, kao i da druge NATO članice nisu ništa preduzele kako bi rešile taj problem.  

Iako su i Švedska i Finska trebale da budu primljene po ubrzanom postupku, on se poprilično odužio u slučaju veće zemlje. Kako sugeriše Atlantski savet, stavka u pregovorima Švedske i Mađarske mogli bi da budu avioni "Gripen". Naime, mađarsko ratno vazduhoplovstvo iznajmljuje ove lovce. Pošto je ugovor pred istekom i trebalo bi da bude produžen, navodno bi njegovi budući uslovi mogli da se nađu na pregovaračkom stolu.

Još jedna prepreka, koju ističe Atlantski savet, su napori Rusije da ubedi Tursku i Mađarsku da spreče pristup Švedske NATO-u. Međutim, nisu navedeni konkretni primeri u slučaju Mađarske, za razliku od Turske, koja "pažljivo balansira kako bi izbegla poraz Ukrajine, a Rusiji ponudila neke ustupke poput usporavanja članstva Švedske".

Dok dugo iščekivana odluka Mađarske lebdi u vazduhu, predstavnici vlasti i opozicije u Švedskoj slave odluku Turske.

Premijer Kristerson objavio je na X-u da je zadovoljan što je njegova zemlja "jedan korak bliže punopravnom NATO članstvu", dok je liderka opozicionih socijaldemokrata Magdalena Anderson na istoj mreži ocenila da je turska odluka zadovoljavajuća i izrazila nadu da će dve zemlje načiniti poslednje neophodne korake.

 

Komentari (0)

Evropa