Fokus

Turski parlament odobrio švedski zahtev za članstvo u NATO, čeka se odluka mađarske skupštine

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2024

-

21:05

Turski parlament odobrio švedski zahtev za članstvo u NATO, čeka se odluka mađarske skupštine
Turski parlament odobrio švedski zahtev za članstvo u NATO, čeka se odluka mađarske skupštine - Copyright AP Photo/Ali Unal

veličina teksta

Aa Aa

Turski parlament odobrio je danas zahtev Švedske za članstvo u NATO, nakon višemesečnih razmatranja. Švedski zahtev je poslat turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na konačno potpisivanje, nakon čega će biti prosleđen američkom Stejt departmentu, prenosi Blumberg.

Da bi Švedska postala punopravna članica Alijanse, potrebno je da njen zahtev odobri i mađarski parlament.

Švedska je, zajedno sa Finskom, napustila tradicionalnu politiku vojne neutralnosti da bi zatražila zaštitu pod bezbednosnim kišobranom NATO, posle ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

AP Photo/Ali Unal

 

Finska se pridružila savezu u aprilu 2023. i postala 31. članica NATO, nakon što je turski parlament ratifikovao kandidaturu te zemlje.

Švedski premijer: Danas smo korak bliže članstvu u NATO-u

Švedski premijer Ulf Kristerson poručio je večeras da je njegova zemlja korak bliže punopravnom članstvu u NATO, nakon što je turski parlament odobrio zahtev Stokholma za članstvo u Alijansi.

"Danas smo korak bliže tome da postanemo punopravni član NATO. Pozitivno je to što je Velika Generalna skupština Turske glasala za ulazak Švedske u NATO", napisao je Kristerson na društvenoj mreži X.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet