Evropa

Nova podela karata među silama: Najveća NATO vežba još od Hladnog rata, scenario podrazumeva aktiviranje Člana 5

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/01/2024

-

17:26

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Krajem ovog meseca počeće najveća NATO vežba od kraja Hladnog rata i trajaće do maja. Cilj je jačanje evropskih saveznika koji se graniče sa Rusijom uz pomoć američkih vojnika. 

NATO planira da angažuje 90.000 vojnika za najveće vojne manevre od kraja hladnog rata. Vežba pod nazivom "Steadfast Defender", odnosno "Nepokolebljivi branilac", trajaće od februara do maja ove godine i osim velikog broja vojnika uključiće više od hiljadu borbenih vozila i desetine borbenih aviona. Ovom vežbom NATO namerava da obeleži 75 godina svog postojanja. 

Mediji navode da je scenario vojnih manevara ruski napad na teritoriju neke od zemalja članica, što dovodi do aktiviranja Člana 5 Povelje NATO-a prema kojoj se napad na jednu ili više članica tretira kao napad na sve. U vežbi će učestvovati i sve zemlje članice, ali i Švedska kao zemlja kandidat. Vežba "Nepokolebljivi branilac" obuhvatiće prostor od Norveške do Rumunije. Osim kopnene, predviđena je i komponenta pomorske vežbe sa premeštanjem snaga iz Severne Amerike.

profimedia

 

Od Evropskih zemalja najveći broj vojnika daće Velika Britanija i Nemačka. Britanske snage učestvovaće sa 20.000 ljudi, dok će Bundesver angažovati 12.000 vojnika. Najveći manevri NATO-a u istoriji održani su 1988. godine, kada je na teritoriji tadašnje Zapadne Nemačke učestvovalo 125.000 vojnika Alijanse."

Bošković: Nova podela karata između sila

Vojni analitičar Petar Bošković, koji je bio gost emisije Euronews Srbija, smatra da je kod same veže interesantno par detalja, a pre svega navodi da na globalnom planu dolazi do nove "podele karata". 

"Ovo je zauzimanje određenih pozicija, odnosno vežbi koje bi trebale da učvrste novu granicu sa 'Sovjetskim Savezom'. Da napomenemo dva detalja, vrlo interesantna u ovim vežbama, pošto će se odvijati tokom više meseci. Prvo, jedan deo vežbi će se odvijati u Irskoj i Velikoj Britaniji, znači velike pomorske vežbe u tom delu. Drugi deo je vrlo interesantan, a to je Barencovo more, znači i Arktik, koji je uvek izuzetno interesantan za NATO, zbog čega? Zbog toga što Rusi imaju veliku flotu ledolomaca i oni su tu dominantni. Znači ovo su dve uvodne vežbe, koje su interesantne zato što se pojavljuje veliki broj aviona koji bi parirali ovim ledolomcima", kazao je Bošković.

Analitičar navodi da će još jedan interesantan detalj biti nove granice NATO i Rusije u Norveškoj i Finskoj. Takođe je istakao da će važnost dela vežbi koje će se odnositi na Litvaniju, koja je tu po procenama NATO-a najugroženija što se tiče Rusije.

"Generalno ovo je nešto poput onoga, da me neko ne shvati pogrešno, što je radila Rusija sa Belorusijom. Ogromne vežbe, što znači da je svaka primedba ruske strane licemerna kao što je svojevremeno bila licemerna i američka. Znači ogromne su bile vežbe, ali nažalost desilo se da kada je Rusija to radila, tu veličinu vežbi je iskoristila da uđe u Ukrajinu. Nadam se da se ovog puta to neće desiti", uporedio je Bošković period neposredno pre napada Rusije sa trenutnom situacijom.

profimedia

 

Vojni analitičar kaže da je nemoguće ove manevre posmatrati mimo konteksta Ukrajine.

"To je iz prostog razloga što je Amerika sad, da se tako figurativno izrazim, stavila šapu nad Evropom, odnosno Evropa bez nje već više ne može. Tako da ona sad objedinjuje i naravno, pošto sve zemlje, 31 koja učestvuje u ovoj vežbi, imaju NATO proceduru. Bez obzira na to, te procedure nisu nimalo jednostavne. Tu imate ne samo, recimo 10 tačaka po kojima morate izvesti nešto, nego imate raznorazne anekse, apendikse. Znači to je ono tačka 1 pod A, B, C itd. i nije nimalo lako različite mentalitete i različite snage ukomponovati. Evo vam još jedan primer. Recimo, što se tiče Barencovog mora i što se tiče Arktika, koji je interesantan, tu su posebne vežbe Italijana, Kanađana, Amerikanaca, Norvežana o preživljavanju. Imaju potpuno nove vrste vežbi jer je, kao što sam rekao, Arktik krajnje interesantan", objasnio je Bošković.

Jedna od komponenti vežbi je i transatlantsko prebacivanje vojnih snaga koje bi trebalo po prvi put da se vežba. Vojni analitičar kaže da se te vežbe izuzetno kompleksne i da tu logistika igra ključnu ulogu, te da se ona mora uvežbati jer do sada nisu imali tu vrstu manevara.

Što se scenarija napada na jednu od članica NATO-a i aktivacije Člana 5 tiče, Bošković kaže da ovo nije prvi put da je to deo manevara.

"Sve vežbe imaju u zagradama taj kontekst i ovde je interesantno da će biti poseban deo vežbi koji će se odvijati u Rumuniji. To je naš sused, tako da će i to biti interesantno gledati. Ono što je za ovaj deo interesantno, a to je da je do sada u tim vežbama Rusija učestvovala kao najveći posmatrač. Od 1922. godine ona više ne učestvuje kao posmatrač, tako da je i to indikativno. Znači, da ne kažem, ali u stvari i mogu, da se vraćamo na pozicije Hladnog rata. To je ono što sam rekao na početku. Nova podela karata, šta će ko da dobije, ko će kojeg keca u rukavu da ima. Otprilike, geopolitički gledano, je ta situacija. objasnio je analitičar.

Bošković je takođe odgovorio na pitanje o zanimljivom lapsusu, kada je prethodno pomenuo granicu sa Sovjetskim Savezom umesto Rusijom.

"S jedne strane to jeste lapsus, a s druge strane nije s obzirom na to da imate Belorusiju, da imate ovaj deo Kalinjingrada, koji je takođe vrlo diskutabilan, ali sklon sam da napravim lapsuse. U jednom gostovanju sam rekao čak "blickrig" umesto "krig", tako da se izvinjavam ako mi se u nekoj žurbi omakne", kazao je Bošković.

Kompletan razgovor sa stručnjakom, uključujući i temu Bliskog istoka i mogućih pregovora Izraela i Hamasa, možete pogledati u videu ispod.

Euronews TV

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa