Evropa

"Veštački podgrejanja vojna psihoza": Moskva upozorava na rizik od incidenata zbog masovne NATO vojne vežbe

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2024

-

09:20

"Veštački podgrejanja vojna psihoza": Moskva upozorava na rizik od incidenata zbog masovne NATO vojne vežbe
"Veštački podgrejanja vojna psihoza": Moskva upozorava na rizik od incidenata zbog masovne NATO vojne vežbe - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Vežbe takvog obima kao što su predstojeće NATO "Stedfast difender 2024" (Steadfast Defender 2024) povećavaju rizik od vojnih incidenata, ali Rusija ne može biti zastrašena takvim provokativnim demonstracijama sile, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

On je za RIA Novosti rekao da svaki događaj ovih razmera značajno povećava rizik od vojnih incidenata i dodatno destabilizuje bezbednosnu situaciju. 

Prema njegovim rečima, interesi evropske bezbednosti danas malo brinu one koji vode NATO, jer je, kako je ocenio, "njima glavno da zadrže ovaj instrument američkog uticaja, u već izgubljenoj borbi za očuvanje zapadne hegemonije u svetu".

Istovremeno, diplomata je naglasio da Rusija ne može biti zastrašena ovim provokativnim demonstracijama. 

"Moskva ima sve resurse da osigura bezbednost i odbrambenu sposobnost", rekao je zamenik šefa ruske diplomatije.

Gruško smatra da razmere vežbi NATO-a označavaju konačno i neopozivo vraćanje Severnoatlantske alijanse na hladnoratovske šeme usmerene na konfrontaciju sa Rusijom.

Gruško je naveo da se pripreme za vežbe odvijaju u pozadini "veštački podgrejane situacije vojne psihoze" i poziva Evropljanima da se pripreme za mogući rat sa Rusijom.

"Cilj je jasan: demonizacijom Rusije, zastrašivanjem prosečnog čoveka, opravdati neobuzdano povećanje vojnih izdataka i potpuno promašenu politiku podrške kijevskom režimu u cilju nanošenja strateškog poraza Rusiji", rekao je Gruško. 

U četvrtak je vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a u Evropi Kristofer Kavoli  najavio da će početkom sledeće nedelje početi "najveće vežbe u poslednjih nekoliko decenija", Steadfast Defender 2024, u kojima će učestvovati oko 90.000 vojnika, a koje će trajati nekoliko meseci.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa