Fokus

NATO najavio najveću vojnu vežbu u poslednjih nekoliko decenija, kao glavni protivnici označeni Rusija i teroristi

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

16:24

NATO najavio najveću vojnu vežbu u poslednjih nekoliko decenija, kao glavni protivnici označeni Rusija i teroristi
NATO najavio najveću vojnu vežbu u poslednjih nekoliko decenija, kao glavni protivnici označeni Rusija i teroristi - Copyright AP/Daniel Tejedor

veličina teksta

Aa Aa

Oko 90.000 vojnika učestvovaće u vežbi NATO, "Steadfast Defender 2024", najvećoj u poslednjih nekoliko decenija koja će početi sledeće nedelje i trajati do maja, saopštio je danas glavnokomandujući snaga NATO za Evropu Kris Kavoli.

"Alijansa će pokazati svoju sposobnost da ojača evroatlantske oblasti transatlantskim kretanjem snaga iz Severne Amerike", rekao je američki general novinarima u Briselu posle dvodnevnog sastanka šefova odbrane, preneo je Rojters.

Kavoli je rekao da će to pokazati "naše jedinstvo, našu snagu i našu odlučnost da zaštitimo jedni druge", preneo je AP.

Vojne trupe koje će učestvovati u vežbi, prema rečima Kavolija, biće iz zemalja NATO saveznika i Švedske.

AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer, rekao je da je to "rekordan broj vojnika koji možemo da dovedemo i održimo vežbu u tom obimu, širom alijanse, preko okeana od SAD do Evrope".

Bauer je to opisao kao "veliku promenu" u poređenju sa brojem vojnika koji su učestvovali u vežbi pre samo godinu dana. Učešće će uzeti i Švedska, za koju se očekuje da ove godine uđe u NATO.

Glavni protivnici Rusija i terorističke organizacije

Britanski ministar odbrane Grant Šaps rekao je da će vlada u Londonu poslati 20.000 vojnika uz podršku naprednih borbenih aviona, osmatračkih aviona, ratnih brodova i podmornica, od kojih će mnogi biti raspoređeni u istočnoj Evropi od februara do juna.

Vežbe će "pokazati da NATO može da sprovodi i održava složene operacije sa više domena tokom nekoliko meseci, na hiljadama kilometara, od krajnjeg severa do centralne i istočne Evrope, u bilo kojim uslovima", saopštila je organizacija koja ima 31 članicu.

Trupe će se kretati prema i kroz Evropu do kraja maja, u manevru koji NATO opisuje kao "simulirani novi scenario sukoba sa bliskim protivnikom".

Prema novim odbrambenim planovima NATO, njegovi glavni protivnici su Rusija i terorističke organizacije.

Velikom vežbom NATO biće obeleženo 75 godina Alijanse.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet