Evropa

NATO će obezbediti 1.000 projektila za "patriot" pojedinim saveznicima

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2024

-

20:36

NATO će obezbediti 1.000 projektila za "patriot" pojedinim saveznicima
Tanjug/AP/Andreea Alexandru - Copyright Tanjug/AP/Andreea Alexandru

veličina teksta

Aa Aa

Agencija NATO za nabavku i podršku podržaće koaliciju saveznika, uključujući Nemačku, Holandiju, Rumuniju i Španiju da nabave 1.000 projektila za sistem "patriot" kako bi pojačale protivvazdušnu odbranu dok traje rat Rusije protiv Ukrajine.

Ugovor će proširiti evropsku proizvodnju projektila za "patriot", pojačavajući nabavku i osiguravajući zalihe za saveznike, navodi se na sajtu NATO.

"Pozdravljam pravovremenu najavu saveznika da ulože u 1.000 novih projektila za 'patriot', kako bi se poboljšala bezbednost Alijanse. Ova investicija pokazuje snagu transatlanske odbrambene saradnje i posvećenost NATO da pruži bezbednost svojim narodima. Ruski napadi raketama i dronovima na ukrajinske civile, gradove i sela, pokazuju koliko je važna moderna vazdušna odbrana. Pojačavanje proizvodnje municije je ključ za ukrajinsku bezbednost, ali i našu", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Ugovor vredan 5,5 milijardi dolara dodeljen je COMLOG-u, zajedničkom poduhvatu američke kompanije Rajtion i nemačkoj kompaniji MBDA, koja se nalazi u nemačkom Šrobenhauzenu.

Na sajtu se navodi da će velika porudžbina dovesti do izgradnje proizvodnog pogona "patriot" projektila u Nemačkoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa