Evropa

Mađarska opozicija traži vanrednu sednicu parlamenta, tema ulazak Švedske u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

18:12

Mađarska opozicija traži vanrednu sednicu parlamenta, tema ulazak Švedske u NATO
Mađarska opozicija traži vanrednu sednicu parlamenta, tema ulazak Švedske u NATO - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Mađarske opozicione stranke podnele su danas predlog kojim se traži vanredna sednica parlamenta 5. februara radi ratifikacije švedskog zahteva za ulazak u NATO.

Mađarska je jedina zemlja u 31-članom Atlantskom savezu koja još nije ratifikovala zahtev Švedske, preneo je Rojters.

Turska je odobrila zahtev Švedske za ulazak u NATO prošle nedelje, oko 20 meseci pošto je Stokholm podneo zahtev za pridruživanje alijansi nakon ruskog napada na Ukrajinu.

"Naš predlog je poslat predsedniku parlamenta...Sada je pitanje da li će 135 ljudi biti dovoljno hrabri da se pojave", rekla je za britansku agenciju Zita Gurmai, opoziciona poslanica.

Gurmai je mislila na poslanike iz vladajuće stranke Fides i njihovog demohrišćanskog saveznika koji bi svojim glasovima povećali šanse za uspeh predloga.

Prijateljski odnosi Orbana i Putina

Mađarski premijer Viktor Orban, koji, kako navodi Rojters, ima prijateljske odnose sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom uprkos ratu Moskve u Ukrajini, rekao je prošle nedelje da će pozvati poslanike da odobre prijem Švedske prvom mogućom prilikom.

Međutim, predsednik parlamenta Laslo Kover rekao je da nema potrebe za žurbom za bilo kakav vanredni potez za ratifikaciju pristupanja Švedske NATO i nagovestio da će pokušaji opozicije da održe vanrednu sednicu verovatno propasti.

Mađarski parlament trenutno ne zaseda, ali je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao prošlog petka da očekuje da će skupština ratifikovati prijem Švedske krajem februara nakon što se ponovo sastane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa