Evropa

Poljski sud naredio prinudno hranjenje bivšeg ministra: Kaminski ne odustaje od štrajka glađu iza rešetaka

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

12:35

Poljski sud naredio prinudno hranjenje bivšeg ministra: Kaminski ne odustaje od štrajka glađu iza rešetaka
Poljski sud naredio prinudno hranjenje bivšeg ministra: Kaminski ne odustaje od štrajka glađu iza rešetaka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poljski sud naložio je da bivšeg ministra Marijuša Kaminskog, koji trenutno štrajkuje glađu, u zatvoru prinudno hrane, objavio je predsednik Poljske Andžej Duda.

"Dobio sam informaciju od supruge Kaminskog da je izdat sudski nalog za prinudno hranjenje, jer je njegovo stanje počelo da mu ugrožava život i zdravlje", rekao je Duda novinarima u Davosu.

Rojters ocenjuje da će to uzburkati emocije u Poljskoj, u vreme sukoba između stare i nove administracije.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Poljske Marijuš Kaminski i njegov zamenik Maciej Vasik pritvoreni su u predsedničkoj palati u Varšavi prošle nedelje i poslati u zatvor nakon što su osuđeni

za zloupotrebu moći dok su bili na funkcijama.

Oni su nakon lišavanje slobode stupili u štrajk glađu. Rojters navodi da nova proevropska vlada u Varšavi pokušava da poništi reforme koje je sprovela prethodna administracija stranke Pravo i Pravda (PiS), za koje kritičari kažu da su povećale politički uticaj nad sudovima.

Povlačenje tih reformi od suštinskog je značaja za deblokiranje milijardi evra u fondovima Evropske unije.

PiS nastoji da prikaže Kaminskog i Vasika kao političke zatvorenike, što sadašnja vlada i aktivisti za ljudska prava odbacuju, dodaje Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa