Evropa

Orban: Dobili smo garancije da naš novac neće biti poslat Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2024

-

15:31

Orban: Dobili smo garancije da naš novac neće biti poslat Ukrajini
Orban: Dobili smo garancije da naš novac neće biti poslat Ukrajini - Copyright TANJUG/ VLADA MAĐARSKE/ VIVIEN CHER BENKO

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban saopštio je da je njegova zemlja dobila garancije da sredstva Mađarske iz fondova Evropske unije neće biti poslata Ukrajini, zbog čega je glasao za slanje paket pomoći za Kijev u vrednosti od 50 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, Mađarska je imala dve brige - da će njen novac iz fondova EU biti poslat Kijevu i da će Unija odlučiti da dodeli novac Ukrajini na "predug period bez provere", prenosi RIA.

"Na kraju smo razvili mehanizam koji garantuje razumno korišćenje sredstava u Ukrajini i dobili garancije da mađarski novac neće završiti u Ukrajini. Posle dugih pregovora, prihvatili smo ovaj predlog", rekao je Orban u video-poruci objavljenoj na Fejsbuku.

Svih 27 lidera postiglo je dogovor oko dodatnog paketa podrške Ukrajini od 50 milijardi evra, u okviru budžeta EU, saopštio je ranije danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. 

"Imamo dogovor", naveo je Mišel na društvenoj mreži X (Tviter). 

Lideri EU time su uspeli da prevaziđu protivljenje Mađarske davanju finansijske pomoći Ukrajini. 

Mađarski premijer Viktor Orban ranije je rekao da je Mađarska spremna da učestvuje u odluci EU o pružanju pomoći Ukrajini, ali uz garancije da će se svake godine odlučivati da li da se izdvaja novac za novu pomoć ili ne.

Orban je uložio veto na pomoć od 50 milijardi evra Ukrajini na prethodnom samitu Evropskog saveta, koji je održan sredinom decembra.

Komentari (0)

Evropa