Evropa

RAT U UKRAJINI SAD će uvesti "veliki paket sankcije" Rusiji zbog smrti Navaljnog

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/02/2024

-

08:50

RAT U UKRAJINI SAD će uvesti "veliki paket sankcije" Rusiji zbog smrti Navaljnog
RAT U UKRAJINI SAD će uvesti "veliki paket sankcije" Rusiji zbog smrti Navaljnog - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 727 dana. Ruski PVO sistemi presreli su jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Brjanske oblasti i uništili drugu iznad Kaluške oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. U Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost, prenosi agencija TASS. Ruske snage zauzele su fabriku koksa u Avdejevki i izvode žestoke napade u Hersonu i Zaporožju. Ipak, pažnja javnosti usmerena je na smrt opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru. Njegova žena Julija Navaljna objavila je video u kome poručuje da će nastaviti politički rad svog muža i pozvala Ruse da se okupe oko nje, dok su mnogi lideri najavili novi paket sankcija za Kremlj. 

Ključni događaji: 

  • Proglašena vazdušna opasnost u dve oblasti Ukrajine
  • Rusko ministarstvo odbrane: Oboreni ukrajinski dronovi iznad Brjanske i Kaluške oblasti
  • Moskva: Ruska vojska zauzela fabriku koksa u Avdejevki
  • Zelenski posetio snage na severoistoku fronta i u gradu Kupijansku
  • Ruski pilot koji je prebegao u Ukrajinu, ubijen u Španiji
  • Julija Navaljna nastavila politički rad muža
    Berbok: Nemačka će predložiti nove sankcije Rusiji, nadam se skorom dogovoru EU

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

19.11 Putin: Ruske aktivnosti u svemiru iste kao i kod drugih država, SAD to znaju

Rusija radi iste stvari u svemiru kao i bilo koja druga zemlja, a Sjedinjene države su dobro upoznate sa tim, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom. "Što se tiče svemira, radimo samo ono što rade ostale zemlje, uključujući i SAD. Naravno, u pravu ste - oni, SAD, imaju potpuni uvid", rekao je ruski lider, preneo je TASS.

18.57 Brisel: Ruski otpravnik poslova pozvan na razgovor u EEAS zbog Navaljnog

Direktor Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) za istočnu Evropu, Rusiju, centralnu Aziju, regionalnu saradnju i OEBS, Mihael Zibert, pozvao je danas na razgovor otpravnika poslanika ruske misije u Evropskoj uniji, Kirila Logvinova. EU je prenela ruskoj strani negodovanje zbog smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, za šta, kako se navodi "glavnu odgovornost snosi ruski predsednik Vladimir Putin i ruske vlasti", navodi se na sajtu EEAS.

Zibert je zatražio od Rusije da dozvoli nezavisnu i transparentnu istragu povodom okolnosti koje su dovele do iznenadne smrti Navaljnog. On je zatražio od Rusije da vrati telo porodici bez daljeg odlaganja i da ruske vlasti dozvole da se obavi sahrana.

18.21 Bela kuća: SAD će uvesti nove sankcije Rusiji zbog smrti Navaljnog

Sjedinjene Američke Države će uvesti nove sankcije protiv Rusije zbog smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, saopštio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Dodao je da će "veliki paket sankcija" biti objavljen u petak, 23. februara, prenosi Rojters. "Rusija će sankcijama biti pozvana na odgovornost za ono što se dogodilo gospodinu Navaljnom, kao i za njene akcije tokom rata u Ukrajini", rekao je Kirbi.

Tanjug AP/Susan Walsh

 

Američki zvaničnik je odbio da iznese više detalja o paketu sankcija. On je istakao da Vašington nije utvrdio kako je Navaljni umro, ali je poručio ''da odgovornost za to snosi ruski predsednik Vladimir Putin''.

18.10 Putin: Zauzimanje Avdejevke je uspeh ruske vojske koji treba iskoristiti

Zauzimanje Avdejevke je uspeh ruske vojske koji treba iskoristiti za dalje napredovanje, ali za to su potrebne pripreme, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, javlja TASS.

"Što se tiče situacije u Avdejevki u celini, to je nesumnjivo uspeh i čestitam Vam na tome. To treba dalje razvijati, to je očigledno. Ali taj za napor se treba dobro pripremiti i obezbediti ljudstvo, naoružanje, opremu i municiju", rekao je Putin ministru odbrane.

Šojgu je Putinu podneo izveštaj o zauzimanju Avdejevka, u kome je naveo da je to mesto osvojeno uz minimalne ruske gubitke. 

14.16 Pet osoba ubijeno u napadu na Sumi, najmanje četvoro ranjeno u napadu na Donjeck

Pet osoba ubijeno je u današnjem ruskom napadu dronovima na stambenu zgradu u regionu Sumi, na severu Ukrajine, dok povređenih ima u ukrajinskom granatiranju Donjecka, javljaju ukrajinska i ruska strana. "U severnom regionu Sumi pogođena je stambena zgrada, ubijeno je pet osoba - majka sa dva sina i njihovi rođaci", saopštila je regionalna vojna administracija na Telegramu.

12.36 Avdijivka nakon povlačenja ukrajinske vojske

Associated Press
Associated Press
Associated Press

11.50 Nariškin: Ruski pilot dezerter postao "moralni leš" otkad je planirao čin

Šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je danas da je ruski pilot koji je prebegao u Ukrajinu, a čije je telo pronađeno u Španiji, "izdajnik i zločinac" koji je postao "moralni leš" od trenutka kada je planirao svoj čin. "U Rusiji je uobičajeno: o mrtvoj osobi ili dobro, ili ništa. Ovaj izdajnik i zločinac postao je moralni leš već u trenutku kada je planirao svoj prljavi i strašni zločin", rekao je Nariškin novinarima u utorak, kako prenosi RIA Novosti.

Španska državna novinska agencija EFE izvestila je da je pronađeno telo pilota Maksima Kuzminova 13. februara u gradu Viljahojosa, u blizini Alikantea na jugu te zemlje.

10.32 EU produžila sankcije Rusiji za godinu dana

Evropska unija produžila je za još godinu dana sankcije Rusiji, koje su uvedene zbog rata u Ukrajini, objavio je službeni glasnik EU. Kako se navodi u dokumentu, koji je potpisao šef evropske diplomatije Žozep Borelj, odluka Saveta EU o produženju sankcija važiće do 24. februara 2025. godine.

U dokumentu se navodi da je, na osnovu revizije odluke o restriktivnim merama Rusiji i, kako se navodi, "sve dok se nelegalnim akcijama Ruske Federacije nastavlja da krši zabrana upotrebe sile, što predstavlja ozbiljnu povredu međunarodnog prava", prikladno zadržati na snazi sve mere koje je trenutno uvela Unija i preduzeti dodatne mere, ako je potrebno.

09.52 Švedska odobrila novi vojni paket pomoći Ukrajini vredan preko 7 milijardi kruna

Švedsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će Ukrajini donirati vojnu pomoć u vrednosti od oko 7,1 milijardu švedskih kruna (682 miliona dolara), uključujući prenos opreme i trasfer novca za nabavke oružja. U saopštenju se navodi da je najnoviji paket 15. tranša švedske pomoći Ukrajini i najveća pojedinačna pomoć do sada, prenosi Rojters. Prema podacima ministarstva odbrane, Švedska je od izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba obezbedila pomoć za Ukrajinu ukupne vrednosti od oko 30 milijardi kruna.

09.14 Ruska FSB uhapsila zbog izdaje ženu sa dvojnim rusko-američkim državljanstvom

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) privela je ženu sa dvojnim rusko-američkim državljanstvom u gradu Jekaterinburgu na Uralu pod sumnjom da je počinila akt izdaje i prikupljala sredstava za ukrajinske oružane snage, saopštila je danas pres služba FSB. "Žena starosti 33 godine nastanjena u Los Andjelesu prikupljala je sredstva za ukrajinsku organizaciju, ali krajnji korisnik je bila ukrajinska vojska", navodi su u saopštenju FSB.

07.51 Proglašena vazdušna opasnost u dve oblasti Ukrajine

U Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost, prenosi agencija TASS. Sirene su se takođe oglasile i u delovima Donbasa i Zaporožja pod kontrolom Kijeva. Uzbuna je počela u 07:35 po lokalnom vremenu, a trajala je nešto više od 20 minuta. Za to vreme nije zabeležen nijedan napad. 

07.36 Rusko ministarstvo odbrane: Oboreni ukrajinski dronovi iznad Brjanske i Kaluške oblasti

Ruski PVO sistemi presreli su jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Brjanske oblasti i uništili drugu iznad Kaluške oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. "20. februara oko 8 časova po moskovskom vremenu zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću UAV avionskog tipa na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni PVO sistemi presreli su jednu ukrajinsku letelicu nad teritorijom Brjanske oblasti, a jedna je uništena nad teritorijom Kaluške oblasti“, navodi se u saopštenju.

Guverner Kaluške oblasti Vladislav Šapša saoptio je na svom Telegram kanalu da, prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava niti razaranja infrastrukture. 

06.56 Mađarska neće staviti veto na uvođenje dodatnih sankcija Rusiji

Uvođenje dodatnih sankcija Evropske unije Rusiji nema smisla i samo šteti ekonomiji bloka, ali Mađarska neće staviti veto na njih, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Pijeter Sijarto na konferenciji za novinare u Briselu. "EU nastavlja neuspelu strategiju (sa sankcijama)", rekao je Sijarto.

06.50 Julija Navaljna nastavila politički rad muža

Julija Navaljna objavila je video u kome poručuje da će nastaviti politički rad svog muža i pozvala Ruse da se okupe oko nje. "Nastaviću rad Alekseja Navaljnog. Želim da živim u slobodnoj Rusiji, želim da izgradim slobodnu Rusiju. Pozivam vas da budete uz mene. Da podelim ne samo tugu i beskrajni bol. Molim te da podeliš sa mnom bes i mržnju prema onima koji se usuđuju da ubiju našu budućnost", rekla je Navaljna u videu objavljenom na društvenim mrežama.

06.42 Bajden: Razmatram nove sankcije Rusiji zbog smrti Navaljnog

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je danas da razmatra dodante sankcije Rusiji zbog smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. "Već smo im uveli sankcije, ali razmišljamo i o dodatnim", rekao je Bajden novinarima, preneo je CBS News.

06.31 Ruski pilot koji je prebegao u Ukrajinu, ubijen u Španiji

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je sinoć da je Maksim Kuzminov, ruski pilot na helikopteru koji je prebegao u Ukrajinu, ubijen danas u Španiji, prenela je Ukrajinska pravda. On je, kako se navodi, ustreljen iz vatrenog oružja.

06.17 Kanada šalje Ukrajini više od 800 dronova

Kanada će donirati više od 800 dronova "skaj rendžer R70" Ukrajini za odbrambeni rat protiv Rusije, rekao je danas ministar odbrane Kanade Bil Bler. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Kanade, dronovi, koji su napravljeni u Voterluu u pokrajini Ontario, procenjeni su na oko 70 miliona američkih dolara.

06.00 Berbok: Nemačka će predložiti nove sankcije Rusiji, nadam se skorom dogovoru EU

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da će Berlin predložiti uvođenje novih sankcija Rusiji zbog smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i izrazila nadu da će dogovor o tim sankcijama uskoro biti postignut u okviru EU. Berbok je, po dolasku na Savet EU za spoljne poslove, optužila ruskog predsednika Vladimira Putina da koristi "brutalnu silu" da vrši represiju nad ruskim građanima "koji izlaze na ulice kako bi protestovali za slobodu ili koji pišu o tome u novinama", prenosi Rojters.

 

Komentari (0)

Evropa