Evropa

Dometi Minhenske konferencije, Hojzgen: Dala nadu za svetliju budućnost, mi u EU znamo da je dva minuta do 12

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2024

-

14:35

Dometi Minhenske konferencije, Hojzgen: Dala nadu za svetliju budućnost, mi u EU znamo da je dva minuta do 12
Kristof Hojzgen - Copyright Tanjug AP/Matthias Schrader

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije Kristof Hojzgen rekao je danas, na zatvaranju ovog skupa, da su se u Minhenu u prethodna dva dana dogodile brojne pozitivne stvari i da ima osnova da se veruje u svetliju budućnost.

"Mi u Evropskoj uniji znamo da je dva minuta do 12. Ne možemo da priuštimo sebi taj luksuz više da čekamo da se evropska odbrane organizuje. Moramo da budemo brzi. Što se tiče Bliskog istoka, srce nam slamaju fotografije talaca koje drži teroristička organizacija Hamas. Takođe, užasno je bilo čuti novu brojku od 17.000 siročadi u Gazi. Postoji li nada? Video sam nadu u nečemu za šta se i Minhen zalaže, a to je postizanje mira kroz dijalog", rekao je Hojzgen.

On je dodao da nadu uliva i susret izraelskog predsednika Isaka Hercoga i premijera Katara Muhameda bin Abdulrahmana Bin Džasima Al Tanija.

"Pozitivan znak je to što je Hercog stajao ovde i zahvaljivao premijeru Katara za sve što ta zemlja radi da se dođe do mirovnog rešenja u Pojasu Gaze. Rešenje može značiti samo prekid vatre, tako da taoci budu oslobođeni i da patnja naroda prestane", istakao je Hojzgen.

On je rekao da se, osim Ukrajine i Bliskog istoka, govorilo i o drugim konfliktima.

"Govorilo se o Rogu Afrike, o Sudanu, Haitiju. Razmatralo se o brojnim konfliktima i vrlo je jasno da ne možemo ovo rešiti sami, kao na stari način, kako smo nekad radili. Moramo da se otvorimo. Minhenska konferencija je bila najraznovrsnija, po mnogo čemu. Bilo je mnogo državnika iz celog sveta. Razgovarali smo o veštačkoj inteligenciji, problemima sa društvenim medijima. Postignuti su i sporazumi između vlada, kompanija, civilnih društava koji su imali predstavnike ovde", istakao je on.

Hojzgen je ocenio da je, povrh svega, najvažnije da se poštuje Povelja UN, univerzalna Deklaracija o ljudskim pravima, kako bi bilo mira u svetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa