Planeta

Blinken: Ako niste za stolom u međunarodnom sistemu, onda ste na meniju

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2024

-

14:54

Blinken: Ako niste za stolom u međunarodnom sistemu, onda ste na meniju
Blinken: Ako niste za stolom u međunarodnom sistemu, onda ste na meniju - Copyright Tanjug/Thomas Kienzle/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinek izjavio je danas da je pred Izraelom narednih meseci "izuzetna prilika" da bude integrisan u Bliski istok jer su arapske zemlje voljne da normalizuju odnose sa tom zemljom.

Blinken je na panelu Bezbednosne konferencije u Minhenu takođe ukazao da je imperativ da se nastavi sa formiranjem palestinske države kako bi se osigurala bezbednost Izraela.

On je rekao da se međunarodna zajednica angažuje svakodnevno na pronalasku rešenja za primirje u sukobu između Izraela i Hamasa.

Važno je takođe osigurati da se nikad više ne ponovi 7. oktobar, kada je palestinski pokret Hamas napao Izrael, rekao je on.

Sa tim se složila i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok koja je, govoreći na istom panelu navela da se zalaže za uspostavljanje rešenja o dve države za Izrael i Palestince, kao i da je od ključnog značaja da se nikad više ne ponove napadi Hamasa 7. oktobra.

Govoreći o međunarodnom sistemu i ulozi Amerike, Blinken je rekao da Bajdenova administracija investira i reinvestira u svoje saveze i partnerstva, u multilateralni sistem, iz razloga što je to ujedno i interes SAD.

Nijedan problem sa kojim se suočavamo ne možemo efikasno rešiti sami, rekao je Blinken.

"Ako niste za stolom u međunarodnom sistemu, onda ste na meniju", rekao je Blinken dodavši da je od izuzetnog značaja multilateralno angažovanje.

Priznao je da SAD kao strateškog konkurenta vide Kinu, sa kojom Amerika ima komplikovane odnose.

On je rekao da ljudi na odgovornosti treba da preuzmu odgovornost ali i da deluju kao ljudska bića, majke, očevi, deca da spreče patnje ljudi, uključujući onih u Gazi. Ključno pitanje je kako to uraditi i kako uzeti u obzir kompleksnost tog pitanja, smatra Blinken.

"Najveći otrov u svetu jeste dehumanizacija. A vidimo je u svim pravcima. Ako izgubite iz vida čovečnost, onda će vaše srce očvrsnuti do tačke kada je sve prihvatljivo i moguće. Deo naše odgovornosti jeste da učinimo sve da je potisnemo", rekao je Blinken.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet