Politika

Vučić se sastao sa Vang Jiem: Obavestio sam ga o stepenu ugroženosti srpskog naroda na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2024

-

12:23

Vučić se sastao sa Vang Jiem: Obavestio sam ga o stepenu ugroženosti srpskog naroda na KiM
Vučić se sastao sa Vang Jiem: Obavestio sam ga o stepenu ugroženosti srpskog naroda na KiM - Copyright Instaram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Minhenu sa Vang Jiem, članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, direktorom Kancelarije Komisije za spoljne poslove CK KPK i ministrom spoljnih poslova Kine.

"Srdačan susret i odličan razgovor sa kineskim ministrom Vang Jiem, tokom kog smo se osvrnuli na sva najbitnija globalna pitanja kada je reč o bezbednosti i izazovima sa kojima se svet danas suočava", napisao je predsednik na svoj Instagram stranici.

Vučić je takođe naveo da su razgovarali o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji između Srbije i Kine, prilikom čega je još jednom potvrđeno "čelično prijateljstvo naše dve države i naroda".

Vučić je objavio i da je kineskog šefa diplomatije obavestio o situaciji na Kosovu i Metohiji.

"Obavestio sam ga o stepenu ugroženosti srpskog naroda na KiM i sve težih uslova za život u južnoj srpskoj pokrajini", piše na kraju objave

Vučić se prethodno, drugog dana Minhenske bezbednosne konferencije, sastao sa delegacijom američkih senatora na čelu sa senatorkom Džin Šahin, kojima je preneo veliku zabrinutost za bezbednost i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

On je sa američkim senatorima razgovarao i o bilateralnim odnosima, pitanjima regionalne stabilnosti i aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, kao i o jačanju ekonomske saradnje i investicijama u velike projekte koje Srbija pokreće u sklopu EXPO 2027.

Predsednik Srbije je, takođe, razgovarao sa predsednikom Vlade Bavarske Markusom Zederom o investicijama i jačanju veza između Srbije i Bavarske.

U planu su i sastanci Vučića sa predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Janom Borgom, visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija