Fokus

Američki senator Vans: Ukrajinci su vredni divljenja, ali moraće da ustupe teritoriju Rusiji ako žele mir

Komentari

Autor: Politici/Euronews Srbija

19/02/2024

-

21:03

Američki senator Vans: Ukrajinci su vredni divljenja, ali moraće da ustupe teritoriju Rusiji ako žele mir
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki senator Džej Di Vans je sebi napravio ime u Kongresu Sjedinjenih Država kao jedan od najglasnijih protivnika pomoći Ukrajini. Sada je tu poruku preneo i u Evropu.

Tokom proteklog vikenda na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, 39-godišnji senator prvi put je učestvovao, ali i ponovo izneo svoje mišljenje da pomoć Ukrajini nije u interesu Amerike.

"Ukrajinci su vredan divljenja narod koji vodi vredan divljenja sukob", rekao je Vance za Politico u intervjuu, i dodao: "Ali postoji stvaran nedostatak strateške jasnoće o tome šta treba da postignemo". 

Koliko sve to košta?

"Jednostavno nemamo proizvodne kapacitete da podržimo kopnenu borbu na istoku Evrope na neograničeno vreme. Mislim da je dužnost lidera da to objasne svojim građanima", rekao je Vens. 

"Koliko dugo se očekuje da ovo traje? Koliko će koštati? I, što je važno, koliko bi trebalo proizvesti oružja potrebnog za podršku Ukrajincima?" upitao je.

U dvoranama hotela Bayerischer Hof u Minhenu, gde se održava godišnji skup zvaničnika odbrane i bezbednosti, takve priče su jeres. Godišnji skup je proslava transatlantskih odnosa i utvrđivanje pro-Ukrajinskog sentimenta.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba predvodili su ukrajinsku delegaciju u Minhenu, moleći za više pomoći i municije dok se rat koji je pokrenuo ruski predsednik Vladimir Putin bliži drugoj godišnjici.

"Moramo da se suočimo sa stvarnošću" 

Senator Vans je takođe ostao pri svem kontroverznom stavu da će Ukrajina na kraju išak ustupiti teritoriju Rusiji.

"Svako mirovno rešenje će zahtevati značajne teritorijalne ustupke od Ukrajine, i moraćete da imate mirovni dogovor, jer je to jedini izlaz iz sukoba", rekao je on. "Moramo da se suočimo sa stvarnošću".

Na Minhenskoj konferenciji takav govor je "zabranjen", dok Ukrajina pokušava da dobije više artiljerijskog oružja od zapadnih saveznika. Na desetinama zatvorenih sastanaka, ukrajinski zvaničnici su argumentovali da im očajnički treba više oružja - posebno krstareće rakete Taurus i dalekometne ATACMS rakete - dok pokušavaju da poraze vojsku Vladimira Putina.

"Ukrajinci su dokazali da možemo da nateramo Rusiju da se povuče", rekao je Zelenski delegatima u ključnom govoru u subotu. "Možemo da vratimo našu zemlju, a Putin može da izgubi, i to se već desilo više puta na bojnom polju".

Stabilnost donosi profit svima

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielus Landsbergis reagovao je na komentare Vansa tvrdeći da je bezbednost Zapada u pitanju. 

"Nije samo u interesu Ukrajine da ima bezbednu Ukrajinu. To je evropsko i transatlantsko pitanje", rekao je on za Politico.

"Stabilnost donosi profit svima", rekao je Landsbergis. "Dokazano je da funkcioniše obostrano, kako za Evropu tako i za Sjedinjene Američke Države i radi već više od pola veka".

Vansova poseta Minhenu jedna je od njegovih prvih poseta Evropi od kada je izabran za senatora SAD 2022. godine. Senator koji se proslavio svojom knjigom "Hillbilly Elegy" iz 2016., postao je žestok branilac bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, uprkos tome što se prethodno opisivao kao "nikad-Trampovac".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet