Evropa

RAT U UKRAJINI Putin: Rusija spremna na okončanje sukoba u Ukrajini, Zelenski: Ne pitajte nas kad će se rat završiti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

18/02/2024

-

08:57

RAT U UKRAJINI Putin: Rusija spremna na okončanje sukoba u Ukrajini, Zelenski: Ne pitajte nas kad će se rat završiti
RAT U UKRAJINI Putin: Rusija spremna na okončanje sukoba u Ukrajini, Zelenski: Ne pitajte nas kad će se rat završiti - Copyright Profimedia/EPA-EFE/KATERYNA KLOCHKO

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 725 dana. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su Oružane snage Rusije u potpunosti preuzele kontrolu nad ključnim gradom u Donjecku Avdijivkom. Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je ruskoj vojsci na preuzimanju Avdijivke, rekavši da je reč o važnoj pobedi. U međuvremenu, američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenski i istakao posvećenost SAD Kijevu, uoči druge godišnjice od početka ruske invazije. Šef ukrajinske diplomatije saopštio je juče na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da je situacija s količinom i snabdevanjem Ukrajine oružjem "loša". Kako je upozorio, to nije njegova procena već poruka koju ukrajinske vlasti dobijaju sa fronta.

Ključni događaji:

  • Oleščuk: Ukrajinska PVO oborila još jedan ruski avion Suhoj-34 i 12 dronova
  • Putin čestitao ruskoj vojsci na zauzimanju Avdejevke
  • Bajden razgovarao sa Zelenskim, istakao posvećenost SAD podršci Ukrajini
  • Kuleba: Situacija s oružjem u Ukrajini "loša"
  • Haris: Bajdenova administracija podržaće Ukrajinu dok god to bude potrebno

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

19.05 Putin: Ukrajina i dalje dobija od Rusije novac za tranzit ruskog gasa u Evropu

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Ukrajina i dalje dobija od Rusije novac za tranzit ruskog gasa u Evropu, uprkos ratnim sukobima.

"Oni od nas dobijaju novac za tranzit, ma koliko to čudno zvučalo...I o tome malo ko priča", rekao je Putin u intervjuu za televiziju "Rusija 1".

Putin je podsetio da jedna linija gasovoda prolazi kroz Ukrajinu, a da je drugi krak za Nemačku ukrajinska strana zatvorila. Putin je naveo da postoji i ruta za snabdevanje gasom preko Poljske.

Ruski predsednik je naglasio da Evropljani moraju sami da odluče da li im je potreban ruski gas, a da će se Rusija, kako je naveo, u svakom slučaju snaći, objavila je agencija Interfaks.

17.18 Francuski ministar: Isporučićemo Ukrajini dronove kamikaze

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorni rekao je danas da će Francuska poslati Ukrajini dronove-kamikaze.

On je istakao da Francuska razvija dronove kamikaze, koji su trenutno u eksperimentalnoj fazi.

"Narednih nedelja, Ukrajina će biti među prvima koja će dobiti ove bespilotne letelice. To je ujedno i prilika za borbeno testiranje nove generacije oružane opreme", rekao je Lekorni za ''Žurnal di dimanš'', prenela je agencija RBC-Ukrajina..

16.40 Lula rekao da bi smrt Navaljnog trebalo da se ispita pre iznošenja optužbi

Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je danas da bi trebalo da se sprovede temeljna istraga smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog pre iznošenja bilo kakvih optužbi.

Lula je, na konferenciji za novinare nakon samita Afričke unije u Adis Abebi u Etiopiji, rekao da ne želi da zauzima stav o smrti Navaljnog u ovom trenutku, što je, kako je naveo, pitanje zdravog razuma.

"Umro je građanin u zatvoru, ne znam da li je bio bolestan ili imao bilo kakvih problema", naveo je Lula, preneo je Rojters.

16.18 Estonska premijerka: Rusija me neće zastrašiti izdavanjem naloga za hapšenje

Estonska premijerka Kaja Kalas izjavila je danas da je Rusija neće zastrašiti izdavanjem naloga za njeno hapšenje, ocenjujući da je to samo pokušaj zastrašivanja usred spekulacija da bi mogla da dobije najviši položaj u EU.  Kalas je rekla za Rojters na marginama Minhenske bezbednosne konferencije da nalog koji je izdala Rusija za njeno hapšenje ne predstavlja iznenađenje jer postoje spekulacije da će posle izbora za Evropski parlament u junu biti izabrana za šeficu diplomatije EU.

Na pitanje da li je zainteresovana za neku buduću funkciju u EU, Kalas je odgovorila da su evropski izbori u junu i da je ona sada estonska premijerka.

"Ovo je još jedan dokaz da radim pravu stvar. Snažna podrška EU Ukrajini predstavlja uspeh i to boli Rusiju", rekla je ranije Kalas.

15.26 Frederiksen: Danska će isporučiti svu artiljerijsku municiju Kijevu

Danska je odlučila da isporuči Ukrajini svu artiljerijsku municiju iz svojih zaliha, rekla je premijerka Danske Mete Frederiksen. Artiljerijska municija je najvažniji tip municije za Ukrajinu, jer se svakodnevno koristi na velikom broju lokacija gde su se odigravaju borbe, navodi Kijev independent.

Tanjug AP/Richard Drew

 

"Ako pitate Ukrajince, oni traže municiju, sada, artiljeriju, odmah. Danska je odlučila da pokloni našu celokupnu artiljeriju iz zaliha", poručila je Frederiksen na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Ona je dodala da i dalje postoje zalihe municije u Evropi.

"Ovo nije samo pitanje proizvodnje, jer imamo oružje, imamo municiju, protivvazdušnu odbranu koju ne moramo trenutno da koristimo i treba da je poklonimo Ukrajini", dodala je Frederiksen.

14.26 Rusija tvrdi da je napredovala 8,6 kilometara nakon zauzimanja Avdejevke

Ruske oružane snage su, tokom zauzimanja Avdejevke u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), napredovale gotovo devet kilometara duboko u položaje ukrajinskih oružanih snaga, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Tanjug AP/Roman Chop via AP

 

U saopštenju o rezultatima specijalne vojne operacije prethodnog dana, navodi da su ruske snage 17. februara preuzele potpunu kontrolu nad Avdejevkom i napredovale 8,6 kilometara, prenela je agencija RIA Novosti. Ističe se da sada ukupna površina teritorije pod kontrolom ruske vojske iznosi 31,75 kvadratnih kilometara.

Tanjug AP/Roman Chop via AP

 

13.57 Zelenski: Možemo da vratimo našu zemlju nazad, a Putin da izgubi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas da Ukrajina može da povrati svoju zemlju, a i da Putin može da izgubi.

"Molim vas, ne pitajte Ukrajinu kada će se rat završiti. Zapitajte se – zašto je Putin još u stanju da to nastavi", rekao je Zelenski obraćajući se delegatima na 60. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u subotu.

13.26 Putin: Rusija spremna na okončanje sukoba u Ukrajini, ali Kijev ne pristaje

Rusija je spremna da mirnim putem okonča sukob u Ukrajini, ali nema znakova da i Kijev to želi, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

"Ljudi koji žive u Donbasu obratili su se Rusiji kao garantu. Prešli smo sa miroljubivih instrumenata nagodbe na instrumente vojne prirode, ali smo i tada nastojali da mirno okončamo sukob, a oko parametara smo se dogovarali u Istanbulu", rekao je ruski lider za televiziju Rosija 1.

Prema rečima ruskog predsednika, da nije bilo pozicije Zapada rat je već mogao da bude okončan.

"Ali oni, vlada u Kijevu to nisu želeli. Ne znam da li to žele danas, ali mi smo spremni za dijalog", poručio je Putin.

11.54 Borelj: Prioriteti EU su bezbednosni i okrenuti ka Ukrajini i Bliskom Istoku

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da je spoljna i bezbednosna politika EU okrenuta žarišnim tačkama u Ukrajini i na Bliskom istoku.

profimedia

 

"Moramo pružiti bezbednosne prioritete Ukrajini i pomoći njeno pristupanje EU nakon dugogodišnjih tenzija sa Rusijom. Imamo dakle i problem sa Rusijom i moramo da razmotrimo različite scenarije", rekao je Borelj na panelu povećenom narednim geopolitičkim prirotetima Evropske unije.

11.36 Ukrajinska vojska: Situacija kod Avdejevke se, nakon povlačenja, stabilizovala

Situacija se donekle stabilizovala na istočnom frontu kod Avdejevke, nakon povlačenja ukrajinskih snaga u subotu, izjavio je danas portparol ukrajinske vojske Dmitro Lihovij. On je rekao da su ukrajinske snage pretrpele gubitke tokom povlačenja, ali da su gubici bili "minimalni, uzimajući u obzir okolnosti", prenosi Rojters.

Prinstscreen YouTube/Military Summary

 

Zvaničnici Oružanih snaga Ukrajine saopštili su juče da su ukrajinske trupe napustile Avdejevku, jer je glavni cilj očuvanje ukrajinskih života. Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je ruskoj vojsci na zauzimanju Avdejevke, navodeći da je reč o važnoj pobedi, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

09.58 Vang Ji: Kina poziva na što brže mirovne pregovore o Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je u Minhenu da Kina nije kreator ukrajinske krize, niti strana u tom sukobu i da nije gledala na sukob u Ukrajini kao na priliku za ostvarivanje koristi, već da poziva na što brže mirovne pregovore.

Tanjug/Suo Takekuma/Pool Photo via AP

 

"Predsednik (Kine) Si Đinping je istakao da se mora poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, ciljevi i principi Povelje Ujedinjenih nacija. Moraju se ozbiljno shvatiti razumne bezbednosne brige svih zemalja i podržati svi napori koji vode ka mirnom rešavanju krize", rekao je Vang na panelu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Istakao je da je to fundamentalna pozicija Kine i da je Kina uporna u promovisanju mirovnih pregovora i igranju pozitivne uloge u obnavljanju mira, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova

08.52 Putin: Sve što se dešava oko Ukrajine za Rusiju je pitanje života i smrti

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je sve što se dešava oko Ukrajine za Rusiju pitanje života i smrti, sudbina zemlje, dok je za Zapad to samo pitanje njihove taktičke pozicije. Putin je u intervjuu za TV Rusija 24, osvrćući se na istorijski deo svog intervjua američkom novinaru Takeru Karlsonu, rekao da je važno da i ruski, a još više slušaoci i gledaoci u inostranstvu, shvate koliko je za Rusiju osetljivo i važno sve što se dešava na ukrajinskom pravcu, prenosi RIA Novosti.

Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

"Za njih (Zapad) ovo je poboljšanje taktičke pozicije. Ali za nas je ovo sudbina, ovo je pitanje života i smrti", istakao je Putin.

Više pročitajte OVDE.

08.41 Oleščuk: Ukrajinska PVO oborila još jedan ruski avion Suhoj-34 i 12 dronova

Ukrajinska PVO oborila je ruski borbeni avion Suhoj-34, izjavio je danas komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk. Prema njegovim rečima, ukrajinska PVO je oborila i 12 ruskih dronova i krstareću raketu X-59, prenosi Rojters.

Komanda ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva juče je saopštila da su ukrajinske snage oborile dva ruska lovca-bombardera Suhoj-34 i jednog lovca Suhoj-35 iznad istočne Ukrajine.

profimedia

 

08.30 Velika Britanija: Vizna pravila za Ukrajinu biće produžena za 18 meseci

Ukrajinci koji su došli u Veliku Britaniju nakon ruske invazije na Ukrajinu moći će da podnesu zahtev za produženje vize za dodatnih 18 meseci, saopštila je danas britanska vlada.

Od izbijanja sukoba u Ukrajini oko 200.000 Ukrajinaca i članova njihovih porodica došlo je u Veliku Britaniju, navodi BBC. Kako je navedeno, svim novopristiglim Ukrajincima biće odobravan trogodišnji boravak, što znači da prve izdate vize prestaju da važe u martu 2025. godine, ali britanska vlada je potvrdila da će svima koji dođu iz Ukrajine pružiti "sigurnost i stabilnost".

Važenje viza biće produžavano na osnovu tri vizna pravila uspostavljena nakon izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba: pravilo pružanja utočišta Ukrajincima, pravilo prijema porodica i pravilo produženja boravišnih viza. Svi koji su dobili vize u okviru ovih pravila i dalje će imati isti pristup tržištu rada, pravo na beneficije, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, navodi BBC.

08.25 SAD prebacile 500.000 dolara iz zaplenjenih ruskih sredstava u Estoniju za pomoć Ukrajini

Sjedinjene Američke Države su prebacile skoro 500.000 dolara iz zaplenjenih ruskih sredstava u Estoniju kako bi pomogle Ukrajini, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

"Reč je o prvom ovakvom transferu sredstava iz Sjedinjenih Američkih Država stranom savezniku u cilju direktne pomoći Ukrajini. Zaplenjena sredstva se prebacuju u Estoniju jer trenutne okolnosti ne dozvoljavjau da budu preneta direktno u Ukrajinu", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će Estonija koristiti ova sredstva za projekat koji se odnosi na popravku ukrajinskih sistema za distribuciju i prenos električne energije koji su oštećeni u udarima ruskih snaga.

08.10 Putin čestitao ruskoj vojsci na zauzimanju Avdejevke

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je ruskoj vojsci na zauzimanju Avdijivke, rekavši da je reč o važnoj pobedi, saopštio je sinoć portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Vladimir Putin je u Kremlju saslušao izveštaj ministra odbrane Sergeja Šojgua o zauzimanju Avdejevke. Predsednik je čestitao našoj vojsci i borcima na tako važnoj pobedi", naveo je Peskov, prenosi RIA.

profimedia

 

Šojgu je prethodno podneo izveštaj Putinu u kojem je naveo da je ruska vojska u potpunosti preuzela kontrolu nad Avdejevkom, dodavši da je tu akciju izvela vojna grupacija "Centar" pod komandom Andreja Mordvičeva.

07.45 Bajden razgovarao sa Zelenskim, istakao posvećenost SAD podršci Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je juče telefonom sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim kako bi istakao posvećenost Sjedinjenih Američkih Država podršci Kijevu, uoči druge godišnjice od početka ruske invazije, saopšteno je iz Bele kuće.

"Juče ujutru je ukrajinska vojska bila prinuđena da se povuče iz Avdijevke nakon što su ukrajinski vojnici morali da racionalizuju municiju zbog smanjenih zaliha kao rezultat neaktivnosti Kongresa, što je rezultiralo prvim značajnim dobitkom Rusije u poslednjih nekoliko meseci", navodi se u saopštenju.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

Dodaje se da je Bajden istakao potrebu da američki Kongres hitno usvoji zakon o slanju dodatne pomoći ukrajinskim snagama. "Predsednik Bajden je ponovo potvrdio snažnu podršku američke vlade i američkog naroda suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", naveli su iz Bele kuće.

07.30 Kuleba: Situacija s oružjem u Ukrajini "loša"

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba saopštio je juče na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da je situacija s količinom i snabdevanjem Ukrajine oružjem "loša". Kuleba je dodao da to nije njegova procena, već poruka koju ukrajinske vlasti dobijaju sa fronta, prenosi Gardijan.

"Zbog svih haubica i topova kalibra 155 - proizvedenih u određenoj zemlji - ne možemo koristiti isti metak sa svakim topom tog kalibra. Dakle, političari čekiraju kvadratić i dobijaju zasluge za isporuku tona metaka, ali na bojnom polju slanje pravog metka u pravi top postaje ogroman tehnološki problem", rekao je Kuleba.

Komentari (0)

Evropa