Evropa

RAT U UKRAJINI Ruska vojska u potpunosti preuzela kontrolu nad Avdijivkom, Putin čestitao

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/02/2024

-

01:38

RAT U UKRAJINI Ruska vojska u potpunosti preuzela kontrolu nad Avdijivkom, Putin čestitao
RAT U UKRAJINI Ruska vojska u potpunosti preuzela kontrolu nad Avdijivkom, Putin čestitao - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 724 dana. Ukrajinska vojska objavila je noćas da se povlači iz ključnog grada Avdijivke u Donjeckoj regiji. General Aleksandar Tarnavski je u toku noći saopštio da se vojska povukla na unapred pripremljene položaje. U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je juče u posetu Nemačkoj i Francuskoj u okviru turneje po evropskim zemljama. Zelenski je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makoronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom potpisao sporazume o bezbednosti.

Ključni događaji

  • Ukrajina se povlači iz Avdijivke
  • Makron i Zelenski potpisali francusko-ukrajinski sporazum o bezbednosti
  • Šolc i Zelenski potpisali bezbednosni sporazum
  • Haris: Rat u Ukrajini je Putinov neuspeh
  • Ukrajina vratila tela 58 poginulih vojnika
  • Centralna banka Rusije: Konfiskovanje ruske imovine poslalo bi negativan signal

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23.58 Kuleba sa kineskim ministrom razgovarao o postizanju mira u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba razgovarao je danas na marginama Minhenske bezbednosne konferencije sa kineskim kolegom Vang Jiem o bilateralnim odnosima dve zemlje i o načinima za obnavljanje pravednog i trajnog mira u Ukrajini. "Informisao sam ministra spoljnih poslova Kine o viziji Ukrajine za predstojeći Globalni samit mira u Švajcarskoj. Složili smo se da je neophodno da održimo kontakte Ukrajine i Kine na svim nivoima i nastavimo naš dijalog“, napisao je Kuleba na platformi X (Tviter).

Kuleba je izjavio da Ukrajina nastoji da organizuje telefonski razgovor predsednika Volodimira Zelenskog i lidera Narodne Republike Kine Si Đinpinga tokom priprema za samit o ukrajinskoj Formuli mira.

23.29 Rusija saopštila da njene snage napreduju nakon povlačenja Ukrajine iz Avdijivke

Rusija je danas saopštila da su njene snage nanele niz poraza ukrajinskim snagama duž linije fronta od 1.000 kilometara, u trenutku kada su se ukrajinske trupe povukle iz razorenog grada Avdijivka na istoku zemlje. Ukrajinsko povlačenje iz Avdijivke otvara put za najveću pobedu Rusije od zauzimanja Bahmuta u maju 2023. nakon smrtonosne bitke u kojoj je život izgubilo na hiljade ljudi, prenosi Rojters. Ruske snage su izvršile prodor na ukrajinske trupe duž linija fronta u više različitih pravaca, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. "Avdijivka, kao glavni čvor otpora oružanih snaga Ukrajine, je pala“, napisao je proruski vojni bloger Jurij Podoljak na Telegramu.

23.20 Bela kuća: Rusko zauzimanje Avdijivke cena neaktivnosti Kongresa SAD

Prelazak Avdijivke pod kontrolu ruskih snaga je cena za neaktivnost Kongresa, izjavila je danas portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson i pozvala Predstavnički dom da odmah odobri zahtev za dodatno finansiranje Kijeva.

"Ovo je cena neaktivnosti Kongresa. Ukrajinci nastavljaju da se bore hrabro, ali njihove zalihe oružja se smanjuju. Od vitalnog je značaja da Predstavnički dom brzo odobri zahtev za dodatno finansiranje Ukrajine kako bismo mogli da ih snabdevamo artiljerijskom municijom i drugom kritičnom opremom koja im je potrebna da zaštite svoju zemlju“, rekla je Votson.

21.25 Putin čestitao ruskoj vojsci na zauzimanju Avdejevke

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je ruskoj vojsci na zauzimanju Avdijivke, rekavši da je reč o važnoj pobedi, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Vladimir Putin je u Kremlju saslušao izveštaj ministra odbrane Sergeja Šojgua o zauzimanju Avdejevke. Predsednik je čestitao našoj vojsci i borcima na tako važnoj pobedi", naveo je Peskov, prenosi RIA.

Šojgu je prethodno podneo izveštaj Putinu u kojem je naveo da je ruska vojska u potpunosti preuzela kontrolu nad Avdejevkom, dodavši da je tu akciju izvela vojna grupacija "Centar" pod komandom Andreja Mordvičeva.

Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

21.20 Moskva: Ruska vojska u potpunosti preuzela kontrolu nad Avdejevkom

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su Oružane snage Rusije u potpunosti preuzele kontrolu nad Avdejevkom, gradom u Donjeckoj oblasti. Kako se navodi, zauzimanje grada je izvela ruska vojna grupacija "Centar" pod komandom Andreja Mordvičeva, prenosi RIA. Ukrajinske snage su prethodno napustile Avdejevku, saopštio je komandant operativno-strateške grupe trupa "Tavrija" Aleksandar Tarnavski. On je na Telegramu naveo da na taj način nije dozvoljeno opkoljavanje ukrajinskih snaga i da su vojnici zauzeli odbrambene položaje na određenim linijama.

20.48 Ambasador Rusije u Budimpešti: Zapad neodgovorno priča o ratu sa Rusijom

Ambasador Ruske Federacije u Budimpešti Jevgenij Arnoldovič Stanislavov izjavio je danas da političari na Zapadu na krajnje neodgovoran način stalno najavljuju mogućnost trećeg svetskog rata sa Rusijom, pa je Moskva je prinuđena da reaguje na takve komentare, a onda zapadni mediji od toga prave senzaciju.

Stanislavov je u intervjuu za mađarski dnevnik Mađar Nemzet. rekao da se te izjave daju "na nivou zvaničnog rukovodstva SAD i NATO" da će, ako Rusija sada pobedi u Ukrajini, doći na red i zemlje bloka. "Na ove insinuacije je predsednik Rusije morao još jednom da odgovori na sastanku u ruskom Ministarstvu odbrane u decembru 2023. On je rekao da Rusija neće da ratuje sa Evropom, a nama zemlje NATO nikada nisu bile potrebne – ni sada i neće nam biti potrebne u budućnosti“, rekao je ruski diplomata.

On je ocenio kako takvim izjavama Amerikanci žele dodatno da udalje Evropu od Rusije, a sa druge strane – da zastraše evropsku javnost kako bi dobili novac za finansiranje isporuke oružja Ukrajini. Na pitanje kakva je garancija da Rusija ne želi da se dalje širi, Stanislavov je rekao da je Rusija u decembru 2021. godine dala predlog zemljama NATO da zaključe pravno obavezujući sporazum o uzajamnim garancijama bezbednosti, ali je ta inicijativa arogantno odbijena.

"S naše strane, uvek smo bili otvoreni za ozbiljan razgovor o tim temama. Koliko sam razumeo, mi smo otvoreni i sada, ali pod uslovom preliminarnog i potpunog odbacivanja kursa Zapada koji ima za cilj podrivanje naše bezbednosti. Siguran sam - da su zapadne zemlje, na čelu sa Sjedinjenim Državama, poslušale mišljenje Rusije krajem 2021. godine - da Evropa ne bi bila u situaciji u kojoj je sada", istakao je ruski ambasador u Budimpešti u intervjuu dnevniku Mađar Nemzet.

20.42 Bajden razgovarao sa Zelenskim, istakao posvećenost SAD podršci Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim kako bi istakao posvećenost Sjedinjenih Američkih Država podršci Kijevu, uoči druge godišnjice od početka ruske invazije, saopšteno je iz Bele kuće.

"Jutros je ukrajinska vojska bila prinuđena da se povuče iz Avdijevke nakon što su ukrajinski vojnici morali da racionalizuju municiju zbog smanjenih zaliha kao rezultat neaktivnosti Kongresa, što je rezultiralo prvim značajnim dobitkom Rusije u poslednjih nekoliko meseci", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Bajden istakao potrebu da američki Kongres hitno usvoji zakon o slanju dodatne pomoći ukrajinskim snagama. "Predsednik Bajden je ponovo potvrdio snažnu podršku američke vlade i američkog naroda suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", naveli su iz Bele kuće.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

19.20 Kameron pozvao na povećanje pomoći Kijevu

Ekonomija ukrajinskih partnera je 25 puta jača od ruske, a ovu razliku treba učiniti još opipljivijom kako bi se pobedila Rusija, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

"Pogledajte šta imaju saveznici Ukrajine. Ako saberete naše ekonomije, mi premašujemo Rusku Federaciju 25 puta. Imamo priliku da pružimo Ukrajini diplomatsku, vojnu, ekonomsku i moralnu podršku. Samo treba da uzmemo ovu razliku u obzir“, rekao je britanski ministar odbrane, prenosi Skaj njuz.

Kameron je naveo da je Britanija lider u pružanju podrške Ukrajini, jer je London prvi obezbedio Kijevu sisteme naoružanja i nove bezbednosne garancije.

"Da li sada činimo dovoljno? Ne, želim da učinimo više. Znam da Britanija čini sve što je moguće. Evropska unija je glasala za paket podrške Ukrajini. Sada je potrebno da Kongres SAD uradi isto. Ako se sve te tri stvari poklope, mislim da će to imati pravog efekta... Putin neće pobediti testirajući naše strpljenje", istakao je Kameron.

18.54 Sikorski: Ako Putin osvoji Ukrajinu, iskoristiće njene resurse da napadne Evropu

Ako ruski predsednik Vladimir Putin uspe da osvoji Ukrajinu, on će prikupiti sve njene resurse da napadne Evropu, izjavio je danas u Minhenu ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski.

"Mi u zapadnoj Evropi treba da ubedimo stanovništvo i lidere da će obuzdavanje Putina nakon što on osvoji Ukrajinu biti mnogo skuplje nego obuzdavanje Putina sada, jer će Putin učiniti celoj Ukrajini ono što je uradio Donbasu. On će okupiti ljude i industrijske resurse da ide dalje.

Regrutovaće Ukrajince u svoju vojsku da nas napadnu. Ovo je užasna perspektiva“, rekao je Sikorski na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, prenosi Ukrinform.

Sikorski je naglasio da Poljaci dobro znaju ''da se suočavaju sa istim problemom kao i njihovi preci 1938-1939''.

On je takođe primetio da Evropa sa svim svojim finansijskim resursima trenutno nije u stanju da proizvede svo neophodno oružje i municiju bez Sjedinjenih Američkih Država.

18.29 Kuleba: Situacija s oružjem u Ukrajini "loša"

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba saopštio je danas na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da je situacija s količinom i snabdevanjem Ukrajine oružjem "loša". Kuleba je dodao da to nije njegova procena, već poruka koju ukrajinske vlasti dobijaju sa fronta, prenosi Gardijan.

"Zbog svih haubica i topova kalibra 155 - proizvedenih u određenoj zemlji - ne možemo koristiti isti metak sa svakim topom tog kalibra. Dakle, političari čekiraju kvadratić i dobijaju zasluge za isporuku tona metaka, ali na bojnom polju slanje pravog metka u pravi top postaje ogroman tehnološki problem", rekao je Kuleba.

Euronews

 

17.36 Tajani: Italija je spremna da pruži veću vojnu pomoć Ukrajini

Italija je spremna da pruži veću vojnu pomoć Ukrajini, izjavio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Tajani je rekao da je Italija spremna na pruži veću pomoć Ukrajini na vojnom, ekonomskom i političkom nivou. Tajani je podsetio da je Italija do sada odobrila osam paketa pomoći za Ukrajinu i najavio da bi najnoviji trebalo da stigne narednih dana, preneo je Rojters.

Ukrajina će postati članica EU i NATO-a, ali ne može da uđe u vojni savez dok je u ratu sa Rusijom, napomenuo je Tajani. Tajani je istakao da je neophodna opreznost, jer ukoliko bi punopravna članica NATO-a bila u vojnom sukobu sa Rusijom, to bi značilo početak trećeg svetskog rata. 

16.28 Ukrajinski dron pogodio selo u Belgorodskoj oblasti

Oružane snage Ukrajine napale su selo Počaevo u Belgorodskoj oblasti, koristeći bespilotni letelicu, kamikazu, objavio je na Telegramu guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov. U eksploziji nije bilo žrtava, oštećen je jedan traktor i razbijena su stakla u više kuća, dodao je Gladkov.

16.15 Zelenski upozorio: Veštačka nestašica oružja samo će pomoći Rusiji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je hitan apel za više oružja kako bi se izbegla "katastrofalna" situacija u Evropi. "Veštačka nestašica oružja" samo će pomoći Rusiji, rekao je Zelenski na međunarodnoj konferenciji u Nemačkoj. Ukrajinskim trupama ponestaje municije jer su pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa u Kongresu zadržale vitalnu podršku SAD.

Profimedia

 

15.20 Haris: Bajdenova administracija podržaće Ukrajinu dok god to bude potrebno

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je danas u Minhenu da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena spremna da podrži Ukrajinu u ratu protiv Rusije "dok god to bude potrebno" i da traži da Moskva plati odštetu Kijevu nakon završetka sukoba.

Haris je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, istakla da će SAD nastaviti da ulažu napore da se obezbedi pravedan i trajni mir u Ukrajini.

"Predsednik Bajden i ja ćemo nastaviti da radimo na obezbeđivanju resursa i oružja koje vam je potrebno da biste uspeli", rekla je Haris, preneo je Rojters. SAD su do sada izdvojile više od 110 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini, a Bajdenov zahtev za izdvajanje nove pomoći u iznosu od 60 milijardi dolara još nije odobrio Kongres zbog protivljenja republikanaca.

14.07 Ukrajinska vojska: Oborena tri ruska aviona odjednom

Ukrajinske snage oborile su danas dva ruska lovca-bombardera "Su-34Ž" i jednog lovca "Su-35" iznad istočne Ukrajine, saopštio je šef vazdušnih snaga Ukrajine Nikola Oleščuk.

"Jutros 17. februara 2024. u istočnom (sektoru), jedinice Vazduhoplovnih Oružanih snaga Ukrajine uništile su tri neprijateljska aviona odjednom - dva Su-34 lovca-bombardera i jednog lovca Su-35", napisao je Oleščuk na aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

12.43  Zaharova: Zelenski povlači vojsku iz Avdijivke jer se bori samo za novac

Kijev je odlučio da povuče trupe iz Avdijevke ne da bi "spasao živote", već zato što može da se bori samo za novac, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Tanjug AP/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

 

Ona je demantovala izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao da je odluka o povlačenju ukrajinskih trupa iz Avdijevke donesena kako bi se "spasli životi Ukrajinaca".

"Ne, ne iz tog razloga. Već zato što predsednik i njegova banda znaju da se 'bore' samo za velike pare, koje im idu pravo u džep, i protiv građana", napisala je Zaharova na Telegram kanalu.

Sve ostalo nije od značaja za kijevski režim, zaključila je Zaharova, prenose "Ria Novosti".   

12.22 Zelenski bi želeo da odvede Trampa na front

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da je voljan da bivšeg američkog predsednika i kandidata za republikansku predsedničku nominaciju Donalda Trampa, povede na ukrajinsku liniju fronta da mu pokaže kako izgleda "pravi rat, a ne onaj na Instagramu".

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

​"Želimo da svi kandidati znaju šta se zaista dešava u ratu. Ako Tramp dođe, spreman sam da sa njim idem na front. Ako budemo razgovarali o tome kako da okončamo rat, moramo da demonstriramo onima koji donose odluke kako izgleda pravi rat. Ne Instagram rat, već pravi rat", rekao je Zelenski na panelu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

10.59 Zelenski: Ukrajinski otpor zaustavio uništavanje svetskog poretka zasnovanog na pravilima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je ukrajinski otpor ruskoj agresiji uz podršku saveznika Kijeva zaustavio uništavanje svetskog poretka zasnovanog na pravilima i da "2024. mora biti trenutak za njegovu potpunu obnovu".

Profimedia

 

On je na panelu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao da trenutno ne postoji niko za koga rat koji je u toku u Evropi ne predstavlja pretnju.

"Ako ne reagujemo sada, Putin će uspeti da naredne godine učini katastrofalnim i za druge države. Obaveštajna zajednica je toga svesna. Ukrajina je već razbila mitove kojima je Rusija pokušavala da zamagli stvarnost i u koje je svet, nažalost, verovao", naglasio je Zelenski.

9.21 Oboreni dronovi iznad Rusije

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je tokom noći pet bespilotnih letelica u vazdušnom prostoru iznad Brjanske oblasti Rusije, izjavio je guverner Aleksandar Bogomaz.

"Ruska protivvazdušna odbrana uništila je pet bespilotnih letelica u vazdušnom prostoru iznad oblasti Pogarskog, Klincovskog i Brjanskog okruga", rekao je jutros Bogomaz na Telegramu, prenosi TASS.

09.10 Treća jurišna brigada najavila povlačenje iz Avdijivke

Treća jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine, koja je bila smeštena u fabrici koksa na severu Avdijivke, najavila je povlačenje na svom zvaničnom Telegram kanalu.

"Povlačimo se na pripremljene položaje kako bismo se vratili i zadali još jači udarac. Zahvaljujem komandi na izbalansiranoj odluci. Borba se nastavlja", rekao je komandant brigade Andrej Bilecki.

On je takođe zahvalio svojim trupama koje su „pružile dostojnu borbu protiv neprijatelja u Avdijivki, u uslovima potpune kvantitativne nadmoći Rusa u ljudstvu, opremi i granatama“.

Bilecki nije precizirao da li Ukrajina napušta veliko industrijsko postrojenje, koje još nije opkoljena, piše Strana.ua.

08.02. General Tarnavski: Ukrajinske trupe su se povukle na unapred pripremljene  položaje

Komandant ukrajinske operativne i strateške grupe trupa „Tavrija“, zadužene za Avdejevku, general Aleksandar Tarnavski je saopštio da se vojska povukla na unapred pripremljene položaje.

„U situaciji kada neprijatelj napreduje preko leševa sopstvenih vojnika sa prednošću od deset prema jedan, pod stalnim bombardovanjem, ovo je jedino ispravno rešenje. Opkoljenje nije dopustivo, ljudstvo je povučeno, naši vojnici su zauzeli odbranu na predodređenim linijama“, napisao je Tarnavski na svom Telegram kanalu.

01.41 Ukrajina se povlači iz Avdijivke

Ukrajinske oružane snage povlače se iz ključnog grada Avdijivke u Donjeskoj regiji, objavio je glavnokomandujući ukrajinske vojske Oleksandar Sirski na svom Fejsbuk nalogu.

"Na osnovu operativne situacije u Avdijivki, a u cilju izbegavanja opkoljavanja, gubitka ljudskih žrtava i zdravlja vojnika, odlučio sam da se naše jedinice povuku iz grada i pređu u odbranu na povoljnijim linijama fronta.

Naši vojnici su dostojanstveno ispunili svoju vojnu dužnost, dali sve od sebe da unište najbolje ruske vojne jedinice, naneli neprijatelju značajne gubitke u ljudstvu i tehnici. Preduzimamo mere da stabilizujemo situaciju i zadržimo svoje pozicije. Život vojnih lica je najveća vrednost. Mi ćemo ipak vratiti Avdijivku. SLAVA UKRAJINI!", napisao je Sirski.

Inače, SAD su juče upozorile da bi Rusija mogla da zauzme ključni grad na istoku Ukrajine - Avdijivku, koja je poprište nekih od najžešćih borbi poslednjih meseci.

"Avdijivka je u opasnosti da padne pod rusku kontrolu“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, navodeći kao glavni razlog nestašicu municije u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je da će učiniti sve da "spasi što više ukrajinskih života".

Grad, koji je skoro potpuno uništen, smatra se kapijom do obližnjeg Donjecka, regionalne ukrajinske prestonice koju su 2014. zauzeli borci koje podržava Rusija, a kasnije je nelegitimno pripojila Moskva.

Komentari (0)

Evropa