Evropa

RAT U UKRAJINI Dve osobe poginule u ruskom napadu u oblasti Harkov, odjekuju ekpslozije u Zaporožju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/02/2024

-

08:00

RAT U UKRAJINI Dve osobe poginule u ruskom napadu u oblasti Harkov, odjekuju ekpslozije u Zaporožju
RAT U UKRAJINI Dve osobe poginule u ruskom napadu u oblasti Harkov, odjekuju ekpslozije u Zaporožju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 721 dan. Američki Senat, predvođen demokratama, izglasao je usvajanje paketa pomoći Ukrajini, dok je rusko ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo poternicu za estonskom premijerkom Kajom Kalas. U međuvremenu pojavila se informacija da je ruski predsednik Vladimir Putin pokušao da sa Vašingtonom sklopi dogovor o eventualnom prekidu vatre u Ukrajini ali je od Bele kuće dobio negativan odgovor, jer dogovor ne podrazumeva učešće Kijeva u pregovorima. Najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask izjavio je da Putin ne može da izgubi ovaj rat i dodao da pomoć SAD Ukrajini samo produžava sukob. Za obnovu uništenog kulturnog i istorijskog nasleđa u Ukrajini biće potrebno 8,5 milijardi evra, saopštio je UNESCO. Ta organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu procenila je da je gubitak od turizma za dve godine dostigao cifru od 17, 7 milijardi evra.

Ključni događaji:

  • SAD odbile Putinov predlog o prekidu vatre u Ukrajini
  • UN: Ukrajini potrebno 8,5 milijardi evra za obnovu kulturnih i turističkih znamenitosti
  • Diplomata: Sirski će u četvrtak izvestiti NATO o stanju u ukrajinskoj vojsci
  • Mask: Nema šanse da Putin izgubi rat
  • Rusija raspisala poternicu za estonskom premijerkom Kajom Kalas
  • Američki Senat odobrio paket pomoći Ukrajini

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

                 Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23.50 Putin: Za Rusiju je bolje da Bajden bude predsednik

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da predizborna kampanja u Sjedinjenim Američkim Državama uzima maha i poprima akutne oblike, kao i da je za Rusku Federaciju od mogućih kandidata za predsednika SAD - Džozefa Bajdena i Donalda Tramp, bolje da predsednik bude Bajden jer je "iskusniji i predvidljiviji".

"Bajden. On je iskusnija osoba. On je predvidljiv. On je političar jake formacije", rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.

22.46 Putin: Sankcije protiv Karlsona pokazale bi pravo lice liberalne diktature u SAD 

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da bi sankcije protiv američkog novinara Takera Karlsona nakon njegove posete Rusiji pokazale pravo lice moderne liberalno-demokratske diktature u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Sa stanovišta da ljudi širom sveta shvate šta je moderna liberalno-demokratska diktatura, koja je navodno predstavljena u današnjoj vladajućoj klasi Sjedinjenih Američkih Država, to bi bilo lepo. Oni bi tada pokazali svoje pravo lice", rekao je Putin u intervjuu ruskom novinaru Pavelu Zarubinu, odgovarajući na pitanje o mogućim sankcijama protiv Karlsona. Opširnije pročitajte OVDE.

Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

22.25 Zemlje EU blizu dogovora o novim sankcijama Rusiji

Zemlje Evropske unije blizu su dogovora o 13. paketu sankcija protiv Rusije zbog njenog napada na Ukrajinu, izjavile su danas diplomate EU, koje očekuju da će novi paket sankcija biti usvojen do druge godišnjice rata.

U okviru novog paketa na listu sankcionisanih biće dodato skoro 200 pravnih i fizičkih lica, ali neće biti novih sektorskih mera, preneo je Rojters.

Diplomate su rekle da je Mađarskoj potrebno još vremena da analizira paket. Očekuje se da će o novim merama razgovarati ministri spoljnih poslova EU u ponedeljak u Briselu, a daće se razgovarati i na sastanku ambasadora sledeće srede. EU želi da paket bude dogovoren uoči druge godišnjice rata - 24. februara.

AP/Ronald Wittek

 

20.03 U napadu na stambeni blok u selu, u Harkovu poginule dve, povređene četiri osobe

Ruski projektil pogodio je danas stambeni blok u selu Veliki Burluk u ukrajinskoj oblasti Harkov, pri čemu su dve osobe poginule, a najmanje četiri ranjene, saopštila je policija, dodajući da bi se još četiri osobe mogle nalaziti ispod ruševina.

Policija je saopštila da je u napadu na selo verovatno korišćen raketni sistem S-300 i da je uništeno osam od 16 stanova u zgradi, preneo je Rojters.

"Prema preliminarnim podacima, dve osobe su poginule... Među (ranjenim) žrtvama - tri muškarca i jedna žena“, saopštila je policija.

19.44 Zaporožje: U Energodaru odjeknule dve eksplozije nakon udara ukrajinskih dronova

Nakon napada dve ukrajinske bespilotne letelice u gradu Energodaru u Zaporoškoj oblasti odjeknule su dve eksplozije, izjavio je danas Vladimir Rogov, lider pokreta Mi smo zajedno sa Rusijom.

"U gradu su se čule dve detonacije. Prema preliminarnim podacima, ukrajinski militanti su napali ovaj mirni grad sa dva drona kamikaze", napisao je Rogov na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

On je rekao da je u ovom ukrajinskom napadu oštećena zgrada gradske uprave, ali niko od građana nije povređen. 

18.02 Pistorijus: Nemačka planira da poveća isporuku granata Ukrajini 3-4 puta

Nemačka planira da ove godine poveća isporuku artiljerijskih granata Ukrajini za 3-4 puta i nedavno je predala paket pomoći od 100 miliona evra, izjavio je u Briselu nemački ministar odbrane Boris Pistorijus pre početka sastanka ministara odbrane NATO-a i sastanka Kontakt grupe za pomoć Ukrajini.

Ministar je podsetio da je načelnik nemačkog generalštaba Karsten Brojer predao Kijevu paket pomoći u iznosu od 100 miliona evra tokom nedavne posete.

Brojer se upoznao i sa novim vrhovnim komandantom ukrajinskih Oružanih snaga Aleksandrom Sirskim.

"Dakle, mi veoma dobro razumemo šta se dešava u Ukrajini i šta joj je potrebno“, uverio je Pistorijus, prenosi Ukrinform.

16.34 SAD: Šef Pentagona obećao dalju američku pomoć Ukrajini

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin poručio je danas da Sjedinjene Države neće odustati od podrške Ukrajini ni kratkoročnom ni dugoročno uprkos tome što je Bajdenova administracija ostala bez novca i čeka da Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca odobri dodatna sredstva.

"Nastavićemo snažno da se trudimo kako bismo Ukrajini obezbedili i kratkoročnu i dugoročnu podršku", rekao je Ostin, ne pominjući eksplicitno paket vojne pomoći od 95,34 milijarde dolara koji čeka da ga odobre zakonodavci u Kongresu, prenosi Rojters.

U međuvremenu i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Predstavnički dom američkog Kongresa da usvoji "vitalni paket vojne pomoći Ukrajini" vredan više desetina milijardi dolara. 

14.12 Ukrajina potpila veliki ruski amfibijski brod

Veliki ruski amfibijski brod, Cezar Kunikov, potonuo je kod obala Krima koji je okupirao Rusiju, saopštile su ukrajinske oružane snage. BBC prenosi da su se snažne eksplozije čule rano jutros, što sugeriše da je desantni brod pogođen južno od grada Jalte. Ukrajinska obavještajna uprava objavila je snimak na kojem su, kako je rečeno, morski dronovi Magura V5 napali brod.

13.42 Holandija najavila slanje tehnologije za bespilotne letelice Ukrajini

Holandska ministarka odbrane Kasja Olongren izjavila je danas da će njena zemlja snabdeti Ukrajinu modernom tehnologijom vezanom za bespilotne letelice i time ojačati odbrambene mogućnosti Kijeva u sukobu sa Rusijom.

Radi se o mogućim dodatnim sredstvima, osim dve milijarde evra koje je Holandija predvidela tokom ove godine kao pomoć Ukrajini, a vezane su za avione F-16, artiljeriju, municiju i sisteme vazdušne odbrane, navela je Kasja Olongren.

Prema njenim rečima, zbog značajne uloge dronova u ratu, Holandija će “povećati proizvodnju, koristiti najnovije tehnologije i pružiti baš ono što je Ukrajini potrebno”.

13.36 Protesti tri baltičke zemlje Moskvi zbog ruskih poternica za njihovim zvaničnicima

Estonija, Letonija i Litvanija uputile su danas diplomatske proteste zvaničnoj Moskvi zbog toga što je ruska policija izdala poternice za vodećim baltičkim političarima zbog uništavanja spomenika iz epohe Sovjetskog saveza. Tri baltičke države su nekada bile deo Sovjetskog Saveza, ali su sada članice Evropske unije i NATO, a od ruske invazije na Ukrajinu su saveznice zvaničnog Kijeva i odlučne u kritikama Ruske Federacije, prenosi Rojters.

"Ove ruske odluke su u suprotnosti sa opšte priznatim normama međunarodnog prava i odraz su napora da se falsifikuje prošlost i ispolji nepoštovanje prema istorijskom sećanju Litvanije. Zahtevamo da se litvanski političari skinu sa poternica", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Litvanije.

12.11 Kremlj demantuje tvrdnje da Putin Amerikancima nudi prekid vatre u Ukrajini

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je demantovao tvrdnje britanske agencije Rojters da je predsednik Rusije Vladimir Putin, preko posrednika, Sjedinjenim Američkim Državama uputio ponudu za prekid vatre u Ukrajini. Rojters je citirao navodne ruske izvore koji tvrde da je Putin javno i privatno signalizirao Vašingtonu da je spreman da razmotri mogućnost primirja u Ukrajini, i da je to učinio preko posrednika, među kojima su partnere Moskve na Bliskom istoku.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

11.08 Litvanija uputila protest Moskvi zbog stavljanja na poternicu ministra kulture

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije danas je uputilo protest Moskvi nakon što je ruska policija stavila litvanskog ministra kulture Simonasa Kajrisa i druge zvaničnike baltičkih zemalja na poternicu zbog uništavanja spomenika iz sovjetskog doba.

"Ove ruske odluke su u suprotnosti sa opštepriznatim normama međunarodnog prava i odraz su napora da se falsifikuje prošlost i nepoštovanja istorijskog sećanja Litvanije", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters. Litavanija je takođe tražila da se njeni političari skinu sa ruskih poternica.

09.23 Putin potpisao zakon o konfiskaciji imovine zbog širenja "lažnih vesti o vojsci"

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je savezni zakon o konfiskaciji imovine za lažne vesti o vojsci, koji je i objavljen na zvaničnom sajtu sa pravnim dokumentima.

U toku je i izmena Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku, prenosi agencija RIA Novosti. 

Savet Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, usvojio je 7. februara  zakon o oduzimanju imovine onima koji su osuđeni za širenje lažnih informacija o Oružanim snagama Ruske Federacije i pozivanje na aktivnosti čiji je cilj narušavanje integriteta i bezbednosti Rusije.

U obrazloženju je navedeno da dokument uvodi mehanizam za oduzimanje novca, dragocenosti i druge imovine za širenje lažnih vesti o ruskoj vojsci, kao i ako se ta imovina koristi za finansiranje zločina i bilo koje druge aktivnosti usmerene protiv državne bezbednosti.

09.00 Ukrajinska Pravda: Dronovi obaveštajne službe uništili ruski desantni brod

Dronovi ukrajinske vojne obaveštajne službe (GUR) pogodili su veliki ruski desantni brod "Cezar Kunikov" u Crnom moru, saopštili su za Ukrajinsku Pravdu izvori iz obaveštajnih krugova. Izvori su dodali da je operacija rezultirala potonućem broda.

Prethodno je rusko ministarstvo odbrane objavilo da su jedinici PVO noćas oborile šest dronova u Crnom moru. Prema pisanju Ukrajinske Pravde istovremeno je više Telegram kanala javilo kako nešto gori u moru između Alupke i Katsivelija, a dva helikoptera Mi-8 takođe su navodno kružila nisko iznad vode u tom području. Telegram kanal Krimski Veter izvestio je da su dronovi navodno pogodili desantni brod, a da je kasnije uočen i ruski helikopter Ka-27 u operaciji potrage i spasavanja, navodi ukrajinski list.

08.35 Ruski udar na Selidovo, pogođena bolnica, iznad Rusije oboreno devet dronova

Tri civila su poginula, među kojima jedno dete, a 12 je povređeno u Selidovu, u ruskim noćnim napadima u Donjeckoj oblasti, saopštilo je Gradsko veće na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

Rusija je tokom noći izvela nekoliko raketnih napada na grad Selidovo u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjecka, u kojima je oštećena bolnica i desetak stambenih objekata, izjavio je danas guverner Donjecka Vadim Filaškin. On je dodao da je 100 pacijenata evakuisano u bolnice u obližnje gradove, prenosi Rojters.

Napad na bolnicu, koji se dogodio nešto posle ponoći, usledio je nakon napada na Selidovo u utorak uveče, u kojem je uništeno 12 stanova u petospratnoj stambenoj zgradi i povređeno najmanje četiri osobe, uključujući dvoje dece, rekao je Filaškin.

06.55 Rojters: SAD odbile Putinov predlog o prekidu vatre u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države su odbile sugestiju ruskog predsednika Vladimira Putina o prekidu vatre u Ukrajini, objavio je juče Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore. Ruski izvori agencije su rekli da je prekid vatre odbijen nakon sastanaka posrednika, dok američki izvor tvrdi da nije bilo nikakvog zvaničnog kontakta dve strane.

Putin je prošle godine slao signale Vašingtonu javno i privatno preko posrednika da je spreman da razmotri prekid vatre u Ukrajini, naveli su izvori britanske agencije. On je navodno predlagao prekid sukoba, ali nije bio spreman da ustupi bilo koji deo ukrajinske teritorije koji se trenutno nalazi pod kontrolom Moskve.

Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

"Kontakti sa Amerikancima su bili uzaludni", rekao je ruski izvor agencije. Drugi izvor je rekao da su Amerikanci, preko posrednika, poručili Moskvi da neće razgovarati o mogućem prekidu vatre bez učešća Ukrajine u pregovorima.

06.40 UN: Ukrajini treba 8,5 milijardi evra za obnovu kulturnih i turističkih znamenitosti

Ukrajini će tokom naredne decenije biti neophodno oko 8,5 milijardi evra za obnovu kulturnih i turističkih znamenitosti nakon početka rata u Rusiji, saopštila je danas organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

Unesko je procenio da je u oblasti kulture i turizma u Ukrajini tokom dvogodišnjeg rata izgubljeno preko 17,7 milijardi evra prihoda, preneo je AP.

06.30 Ambasadorka SAD: Neće biti poziva za Ukrajinu da se učlani u NATO u julu

Ambasadorka SAD pri NATO-u Džulijana Smit izjavila je juče da ne očekuje da će u julu alijansa uputiti poziv Ukrajini za članstvo na samitu u Vašingtonu. Ukrajina je jasno dala do znanja da je njen cilj da postane član tog vojnog saveza predvođenog SAD, navodi Rojters.

Kijev i neki od saveznika unutar NATO-a, posebno u istočnoj Evropi, zalagali su se za poziv za članstvo, iako Ukrajina ne može da postane članica NATO-a dok je u ratu.

06.21 Rusija raspisala poternicu za estonskom premijerkom Kajom Kalas

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je poternicu za estonskom premijerkom Kajom Kalas, proizlazi iz baze MUP.

"Kalas Kaja. Poternica po članu Krivičnog zakona", navodi se u bazi, ali bez preciziranja o kom članu se radi.

Poternica je raspisana i za državnim sekretarom Tajmarom Peterkopom.

profimedia

 

06.12 Diplomata: Sirski će u četvrtak izvestiti NATO o stanju u ukrajinskoj vojsci

Oleksandr Sirski, novi glavnokomandujući vojske Ukrajine, obavestiće ministre odbrane NATO-a o situaciji u Oružanim snagama Ukrajine i dati najnovije informacije sa bojnog polja na redovnom sastanku u Briselu u četvrtak, javlja TASS, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

06.00 Mask: Nema šanse da Putin izgubi rat

Američki milijarder Ilon Mask poručio je da "nema šanse" da bi predsednik Rusije Vladimir Putin mogao da izgubi rat u Ukrajini, dodavši da paket pomoći koji je Senat SAD danas usvojio neće pomoći Ukrajini.

"Ovaj paket ne pomaže Ukrajini. Produženje rata ne pomaže Ukrajini", poručio je Mask tokom diskusije sa američkim političarima na društvenoj mreži X, prenosi Blumberg.

 

Komentari (0)

Evropa