Evropa

RAT U UKRAJINI Američki novinar Taker Karlson: Putin spreman na kompromis oko Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/02/2024

-

09:24

RAT U UKRAJINI Američki novinar Taker Karlson: Putin spreman na kompromis oko Ukrajine
RAT U UKRAJINI Američki novinar Taker Karlson: Putin spreman na kompromis oko Ukrajine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 719 dana. Ukrajina se nalazi u najtežoj vojnoj situaciji još od početka rata, rekao je zamenik urednika nemačkog "Bilda" koji je lično obišao liniju fronta i dodao da je pomoć Zapada neophodna. Napadi na Kijev odložili su posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Ukrajini, a premer Jermenije Pašinjan kaže da nema ovlašćenja da uhapsi Putina ako dođe u njegovu zemlju. Novi komandant ukrajinske vojske Oleksandar Sirski najavio je novi pristup u ratu sa Rusijom. Rekao je da ukrajinska vojska treba da se fokusira na dronove i elektronsko ratovanje. Kao rezultat toga, ukrajinski graničari oborili su dron sa 22,5 kilograma hašiša čija je vrednost procenjena na 346.000 dolara. Dron sa drogom oboren je na ivici pograničnog grada Volinske oblasti u regionu koji se graniči i sa Poljskom i sa Belorusijom.

Ključni događaji:

  •  Zamenik glavnog urednika Bilda: Ukrajina u najtežoj vojnoj krizi od početka rata
  • Makron odložio posetu Ukrajini iz bezbednosnih razloga
  • Pašinjan: Nemam ovlašćenja da uhapsim Putina ako dođe u Jermeniju
  • Zelenski imenovao Pavljuka za komandanta kopnenih snaga
  • Sirski obećao novi pristup u ratu sa Rusijom
  • Ukrajinski obaveštajci tvrde da ruske snage koriste Maskov Starlink
  • Kijev: Graničari oborili dron sa više od 22 kilograma hašiša

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

                         Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

20.34 Zelenski: Ukrajina će na Minhenskoj konferenciji predstaviti viziju za 2024.

Ukrajina će ove godine predstaviti svoju viziju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, izjavio je danas predsednik Vladimir Zelenski.

"Danas sam održao dug sastanak u vezi sa pripremom našeg međunarodnog rada u februaru. Posebno se pripremamo za Minhensku bezbednosnu konferenciju koja je značajna evropska i globalna platforma. Ukrajina će ove godine predstaviti svoju viziju", rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Tanjug AP/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

 

Predsednik je zahvalio svima u svetu koji pomažu Ukrajini, "svakom lideru, svakoj državi, koji kao Ukrajinci žele pošten mir". Minhenska bezbednosna konferencija biće održana od 16. do 18. februara.

19.45 Peskov: Najvažnije je da su zapadni lideri gledali Putinov intervju sa Karlsonom

Nije najvažnija emotivna reakcija zapadnih lidera na intervju ruskog predsednika Vladimira Putina sa američkim novinarom Takerom Karlsonom, već to što su ga uopšte gledali, ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Imali su i ranije prilike da se upoznaju sa stavom ruskog predsednika Vladimira Putina, a ovoga puta su dobili pravu priliku. Koliko sam razumeo, oni su je iskoristili - i to je najvažnije", rekao je Peskov, upitan da prokomentariše reakciju nemačkog kancelara Olafa Šolca i britanskog premijera Rišija Sunaka na intervju s Putinom, prenosi TASS.

Prethodno je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da je "Šolc prekršio uputstva SAD da ne gleda intervju".

16.48 Taker Karlson: Putin spreman na kompromis oko Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je na ozbiljan kompromis po pitanju Ukrajine, izjavio je američki novinar Taker Karlson, koji je nedavno intervjuisao ruskog lidera.

"Mislim, lideri svih zemalja na planeti osim možda Sjedinjenih Američkih Država tokom unipolarnog perioda, prirodom posla su primorani da prave kompromis. Kompromis je deo toga. To je diplomatija. A Putin je među njima", rekao je Karlson na samitu svetskih vlada u Dubaiju.

Američki novinar je naveo da je sa Putinom razgovarao nezvanično nakon intervjua, ali nije otkrio više detalja o tome, prenosi TASS. Putin je u intervjuu Karlsonu rekao da Rusija nikada nije odbila dijalog o Ukrajini, ali da nakon prekida pregovora u Istanbulu u martu 2022. neće učiniti prvi korak.

Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

14.21 Rusija uvela sankcije britanskim zvaničnicima, istoričarima i akademicima

Rusija je danas uvela sankcije za 18 britanskih državljana, uključujući niz vrhunskih akademika, zbog, kako je Moskva navela, pokušaja da demonizuju Rusiju i podstaknu rat u Ukrajini.

"Prinuđeni smo da konstatujemo da rusofobično nastrojeni britanski predstavnici ne beže od pokušaja da diskredituju ustavni sistem i društvenopolitičke procese u našoj zemlji", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters.

Kako su naveli, takozvani trustovi mozgova koji deluju na bazi najvećih britanskih i zapadnih obrazovnih institucija daju značajan doprinos subverzivnom delovanju Londona prema Rusiji. Sankcije su uvedene protiv zamenika ministra odbrane Džejmsa Kartlidža, zamenice savetnika za nacionalnu bezbednost Sare Mekintoš i direktora podmornica Sajmona Askvita. Sankcionisani su i Stjuart Pič, specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, kao i lordovi Den Hanan i Majkl Eškroft.

13.58 Nariškin: Zapad razmatra šefa NATO-a za ulogu proksi vladara u Ukrajini

Direktor ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin izjavio je danas da Zapad razmatra da postavi generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i druge "rusofobične američke i evropske političare" za ulogu proksi vladara u Ukrajini.

Tanjug/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin

 

"Širok spektar rusofobično nastrojenih američkih i evropskih političara pretenduje na ulogu takvog de fakto proksi vladara u ime Zapada u Ukrajini. Među njima se ističe generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji odmah po završetku sadašnjeg mandata u Briselu želi da ide u Kijev da nadgleda red", rekao je šef obaveštajne službe, prenosi TASS.

Nariškin je dodao da se o ovom pitanju razgovara jer su „mnogi Ukrajinci počeli da shvataju da je "ostvarenje ciljeva specijalne vojne operacije Rusije neizbežno“.

13.40 Predstavnici MMF doputovali u Kijev, počinju sastanci sa ukrajinskim vlastima

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doputovali su danas u Kijev i počeli seriju sastanaka sa predstavnicima ukrajinskih vlasti i drugim relevantnim akterima, prenosi agencija Ukrinform.

"Tim Međunarodnog monetarnog fonda, predvođen zamenicom direktora evropskog odeljenja MMF-a Umom Ramakrišnan, danas u Kijevu počinje sastanke sa ukrajinskim vlastima i drugim akterima", navodi se u saopštenju MMF-a. Razgovori će se fokusirati na ekonomske ciljeve vlasti i izazove sa kojima se suočava ukrajinska ekonomija.

09.14 Moldavija: Na granici sa Ukrajinom otkriveni ostaci drona "šahed"

Moldavske vlasti otkrile su delove drona tipa "šahed" na moldavsko-ukrajinskoj granici, nedugo nakon ruskog napada dronovima na Odesku oblast u Ukrajini, saopštila je moldavska pogranična služba. Kijev independent navodi da su ruske snage u noći između 9. i 10. februara pokrenule tri talasa napada na Odesku oblast, ciljajući Odesu i infrastrukturu na reci Dunav u okrugu Izmail, a povređene su četiri osobe.

Kišinjev veruje da je dron koji je pronađen na moldavskoj teritoriji oborila ukrajinska protvvazdušna odbrana tokom napada u noći između 9. i 10. februara.

07.25  Pašinjan: Nemam ovlašćenja da uhapsim Putina ako dođe u Jermeniju

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da nema ovlašćenja da donosi bilo kakve odluke u vezi sa hapšenjem bilo koga, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina, po nalozima Međunarodnog suda pravde (MSP).

Tanjug/AP/Tigran Mehrabyan, PAN

 

"Posle 2018. Jermenija je imala opsežne demokratske reforme i ja ne odlučujem o tome koga ću da uhapsim, a koga neću da uhapsim", rekao je on za britanski "Telegraf" na pitanje da li će jermenska policija uhapsiti Putina po nalogu MSP ako poseti Jermeniju, preneo je Tas.

07.00 Zamenik glavnog urednika Bilda: Ukrajina u najtežoj vojnoj krizi od početka rata

Ukrajina se nalazi u najtežoj vojnoj krizi od početka rata u februaru 2022. godine, izjavio je zamenik glavnog urednika nemačkog lista "Bild" Pol Roncajmer nakon posete liniji fronta u blizini Artjomovska, poznatog I kao Bahmut u Ukrajini.

"Neizvesnost i razočaranje u ovim hladnim zimskim danima su veliki", rekao je on i dodao da, kao izveštač u Ukrajini, nije video takvo raspoloženje od početka 2022. godine, preneo je TASS.

Roncajmer je istakao da se postavlja pitanje da li Vašington, Berlin i Pariz razumeju ovu dramu.

06.30 Kijev: Graničari oborili dron sa više od 22 kilograma hašiša

Ukrajinski graničari saopštili su da su oborili dron kvadrokopter sa 22,5 kilograma hašiša čija je vrednost 346.000 dolara. Dron sa drogom oboren je na ivici pograničnog grada Volinske oblasti, regiona koji se  graniči i sa Poljskom i sa Belorusijom. Uhapšena su tri muškarca, dok graničari i Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) tvrde da je dron prevozio drogu u dva kontejnera.

06.22 Sirski obećao novi pristup u ratu sa Rusijom

Novi komandant ukrajinske vojske Oleksandar Sirski obećao je novi pristup u ratu sa Rusijom. Rekao je da ukrajinska vojska treba da se fokusira na dronove i elektronsko ratovanje. Inače, prethodni vikend su obeležili napad na Harkov u kojem je stradala petočlana porodica, a gađani su i Odesa, Herson i Zaporožje.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

06.10 Makron odložio posetu Ukrajini iz bezbednosnih razloga

Francuski predsednik Emanuel Makron odložio je dvodnevnu posetu Ukrajini koja je bila planirana za sledeću nedelju iz bezbednosnih razloga, saopštila je Jelisejska palata. Francusko-ukrajinski poslovni savet Medef International, koji je trebalo da bude održan tokom Makronove posete, takođe je odložen.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

Prvi čovek Francuske trebalo je da u Ukrajinu stigne u utorak i da prvo ode u "simboličnu posetu" Odesi, gradu koji su delimično izgradili Francuzi, a potom i Kijevu.  Na dnevnom redu odložene posete, kako piše "Ukrainska pravda", bila je i važna ekonomska komponenta u vezi sa oporavkom Ukrajine.

 

Komentari (0)

Evropa