Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski popunio tim Sirskog: Još pet novih imena u vrhu ukrajinske vojske

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

10/02/2024

-

08:49

RAT U UKRAJINI Zelenski popunio tim Sirskog: Još pet novih imena u vrhu ukrajinske vojske
RAT U UKRAJINI Zelenski popunio tim Sirskog: Još pet novih imena u vrhu ukrajinske vojske - Copyright Profimedia/Russian Defense Ministry

veličina teksta

Aa Aa

 

Rat u Ukrajini traje 717 dana, a ovog meseca se navršava i druga godišnjica od početka sukoba. Uoči godišnjice, u ukrajinskim trupama došlo je do velikih promena kada je predsednik Volodimir Zelenski smenio glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog i na njegovo mesto postavio Oleksandra Sirskog. Zelenski je imenovao i Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba. Za to vreme svet bruji o intervjuu koji je ruski predsednik dao američkom voditelju Takeru Karlsonu, a u kom tvrdi da je "Ukrajina počela rat, a da je cilj Rusije da ga završi".

Ključni događaji:

  • Volodimir Zelenski smenio Valerija Zalužnog
  • Oleksanar Sirski imenovan za vrhovnog vojnog komandata i proglašen "Herojem Ukrajine"
  • Zelenski imenovao Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba
  • Putin: Ukrajina počela rat, mi želimo da ga završimo
  • Ambasador Ukrajine u Holandiji: Kijev će već ove godine dobiti F-16
  • Hjuman rajts voč: U ruskom osvajanju Marijupolja ubijeno najmanje 8.000 ljudi

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

21.46 U Harkovu će 11. februar biti proglašen danom žalosti

U Harkovu će nedelja, 11. februar, biti proglašena danom žalosti zbog poginulih u ruskom granatiranju tog grada, izjavio je danas gradonačelnik Harkova Ihor Terehov.

"Grad Harkov je granatiran noću, a kao posledica toga zapaljene su privatne kuće. Izgorelo je ukupno 15 stambenih zgrada. Nažalost, poginulo je sedam ljudi, među kojima troje dece. A sutra će biti dan žalost u Harkovu. Mi ćemo to objaviti“, rekao je Terehov, prenosi Ukrinform.

Gradonačelnik je rekao i da su u Harkovu pored sedmoro poginulih ranjene dve žene i jedan muškarac.

"Čovek je sada u bolnici, ima 50 odsto opekotina po telu. Lekari čine sve da mu spasu život", dodao je Terehov.

21.26 Zaharova: SAD nisu ni teoretski spremne da pregovaraju sa Rusijom

Bilo kakve perspektive dijaloga između Moskve i Vašingtona u potpunosti zavise od spremnosti SAD da pregovaraju na osnovu uzajamnog poštovanja i uvažavanja interesa druge strane, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Što se tiče izgleda za naš dijaloga sa Amerikancima, to u potpunosti zavisi od namera Vašingtona da pregovara na osnovu zajedničkih interesa i uvažavanja interesa druge strane. Sjedinjene Američke Države još nisu spremne za to čak ni teoretski", rekla je Zaharova u intervjuu za časopis "International Affairs".

19.54 Zelenski popunio tim Sirskog, imenovao pet novih komandanata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je imenovao pet visokih vojnih zvaničnika, čime je popunjen tim general-pukovnika Oleksandra Sirskog, novog glavnokomandujećeg ukrajinske vojske.

Zelenski je rekao da je proveo dan na sastanku sa vojnim liderima i vladom, i rekao da smatra da "komandanti koji su se borili u ratu treba da preuzmu nove dužnosti", navodi Rojters.

Nova imena u vrhu ukrajinske vojske su Vadim Suharevski, Andrij Lebedenko, Volodimir Horbatjuk, Oleksij Ševčenko i Mihailo Drapatji.

profimedia

 

"Nastavićemo sa obnavljanjem tima", rekao je Zelenski.

Sirski, koji je bio komandant kopnenih snaga, promovisan je u četvrtak na mesto glavnokomandujućeg, umesto Valerija Zalužnog.

Zelenski je u petak imenovao general-majora Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba, nakon smene Serhija Šaptale.

16.19 MSP Rusije raskinuo ugovore o zakupu zemljišta ambasade Ukrajine

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova donelo je odluku da raskine ugovor o zakupu zemljišta predviđenih za lokaciju ukrajinske ambasade u Moskvi, kao odgovor na prošlogodišnju sličnu odluku Kijeva.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih polsova Marija Zaharova podsetila je da je u aprilu prošle godine Gradsko veće Kijeva objavilo raskid ugovora o zakupu zemljišta na kome se nalazi kompleks zgrada ruske ambasade u Ukrajini, prenosi Interfaks.

"Kao što znate, u diplomatiji postoji princip reciprociteta. U vezi sa tim, Odeljenje za imovinu grada Moskve je takođe odlučilo da raskine ugovore o zakupu zemljišta predviđenih za lokaciju ukrajinske ambasade u Moskvi", rekla je Zaharova.

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

Kijev je o odluci ruskog Ministarstva spoljnih poslova o raskidu ugovora o zakupu zemljišnih parcela za ukrajinske ambasade u Rusiji obavešten na propisan način, dodaje se u saopštenju Zaharove na objavljenom na sajtu resora.

U aprilu prošle godine gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da je gradsko veće ukrajinske prestonice raskinulo ugovor o zakupu zemljišta na kome se nalazi ruska ambasada.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je tada da će Rusija preduzeti "odgovarajuće mere" protiv ukrajinske ambasade u Moskvi.

15.40 Zelenski potvrdio da je u ruskom napadu na Harkov ubijena porodica s troje dece

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je u ruskim napadima na Harkov tokom noći, poginula porodica sa troje dece.

"Stvarnost uvek govori više od bilo koje reči. Sinoć je u požaru posle napada (dronova) Šaheda u Harkovu stradala cela porodica, roditelji i troje dece. Najstariji sin Aleksej je imao sedam godina, srednji Mihail četiri godine, najmanji Pavel imao je sedam meseci. Deca koja još nisu videla zivot, a ubijena su u ruskom ludilu. Poginula je još jedna porodica, muž i žena. Moje saučesće svim rođacima i prijateljima", poručio je Zelenski na platformi Telegram.

Ukrajinski predsednik istakao je da "teror ne može da ostane bez odgovora" i da će Rusija platiti za svaki život koji je oduzela. On je poručio da su četiri osobe, uključujući jedno dete, spasene, kao i da je desetine ljudi evakuisano.

13.52 Moskva: Sprečen napad dronovima na ruske brodove u Crnom moru

Ruska vojska saopštila je danas da je sprečila napad ukrajinskih pomorskih dronova u Crnom moru na ruske civilne transportne brodove. Prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, Ukrajina je 9. februara uveče pokušala da napadne ruske civilne transportne brodove u jugozapadnom regionu Crnog mora koristeći polupotopne bespilotne čamce, preneo je Interfaks. "Da bi odbili ovaj napad, uključeni su patrolni brodovi i avioni ruske mornarice koji su izvršavali zadatke u ovoj oblasti", navodi se u saopštenju.

11.54 Bajden i Šolc pozvali američki Kongres da odblokira pomoć Ukrajini

Bez podrške SAD i Evrope, Ukrajina nema šanse da se brani, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc nakon sastanka sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Vašingtonu. Njih dvojica su pozvali Kongres da odblokira pomoć za Ukrajinu, prenosi Dojče vele. Šolc je, nakon razgovora sa Bajdenom u Beloj kući koji je trajao oko sat i 45 minuta, izrazio optimizam da će vojna pomoć SAD za Ukrajinu ostati na snazi. Šolc je takođe upozorio da bi sposobnost ukrajinskih vojnih snaga da brane vlastitu zemlju bila ugrožena ako ne bude doneta odgovarajuća odluka u američkom Kongresu.

"Zato smo obojica čvrsto uvereni da se to sada mora dogoditi, ali takođe, smo optimistični da će američki Kongres na kraju doneti takvu odluku. To bi bila i prava poruka predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da je njegova nada u smanjenje zapadne vojne pomoći za Ukrajinu uzaludna", rekao je Šolc.

Tanjug AP/Susan Walsh

 

09.35 MO Rusije: Ruski bombarderi u redovnom letu u blizini Aljaske

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su dva aviona Tu-95MS obavila redovan let iznad neutralnih voda Beringovog mora, u blizini Aljaske. "Dva strateška nosača raketa Tu-95MS Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvršila su planirani let u vazdušnom prostoru iznad neutralnih voda Beringovog mora, u blizini zapadne obale Aljaske. Let je trajao više od sedam sati", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane. Dodaje se da je u pratnji dva Tu-95MS bio i avion Su-30SM Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, prenosi Interfaks.

08.45 U ruskom napadu na Harkov pogođena benzinska pumpa, u požaru poginulo sedam osoba

U požaru koji je izbio usled noćašnjeg ruskog napada na Harkov poginulo je najmanje sedam osoba, od kojih su troje deca, saopštile su ukrajinske vlasti.

"Nažalost, broj poginulih u napadima na Harkov povećan je na sedam. Među njima je troje dece starosti sedam godina, četiri godine i šest meseci", napisao je na Telegramu načelnik Harkovske oblasti Oleh Sinehubov.

Ukrajinske vlasti prethodno su saopštile da su ruski dronovi tokom noći pogodili benzinsku pumpu, a da se, kao rezultat ovog udara, izlilo zapaljeno gorivo i da se požar proširio na 14 stambenih zgrada na površini od 3.700 kvadratnih metara, prenosi Unian.

Trenutno se gase požari i utvrđuje se broj nastradalih, navode ukrajinski mediji. Ukrajinsko vazduhoplovstvo jutros je saopštilo da su ruske snage na Ukrajinu lansirale 31 dron tipa "Šahed-136/131", od kojih su uništena 23 drona.

Na meti su bile Harkovska i Odeska oblast, a u napadu na Odesku oblast povređene su četiri osobe, navodi Unian.

07.43 Sirski: Uspeh Ukrajine u sukobu sa Rusijom zavisi od inovacija

Uspeh Ukrajine u sukobu sa Rusijom uslovljen je stalnim inovacijama u načinu vođenja rata, izjavio je sinoć novoimenovani glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski. On je na Telegramu, u prvom obraćanju nakon što je juče imenovan na tu dužnost, posebno naglasio ulogu koju imaju tehnološki elementi poput dronova. Sirski je rekao da je potrebno, pre svega, jasno i detaljno planiranje dejstava svih organa vojne komande, formacija i jedinica, uzimajući u obzir potrebe fronta za najnovijim naoružanjem koje dolazi od međunarodnih partnera, prenosi Unian.

07.16 Hjuman rajts voč: U ruskom osvajanju Marijupolja ubijeno najmanje 8.000 ljudi

Najmanje 8.000 ljudi ubijeno je u borbama ili iz ratnih razloga u višemesečnom ruskom osvajanju Marijupolja, jednoj od najvećih bitaka u skoro dvogodišnjem ratu između Rusije i Ukrajine, navela je organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč. Procena Hjuman rajts voča, zasnovana na satelitskim i drugim snimcima grobnih mesta, jedna je od "jedinih nezavisnih procena broja poginulih do sada", ocenio je Rojters. Ukrajina je saopštila da je ubijeno na desetine hiljada ljudi, ali da ne može da iznese tačan broj bez pristupa gradu, koji je sada pod ruskom kontrolom.

07.00 Zelenski imenovao Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski juče je imenovao general-majora Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba, nakon smene Serhija Šaptale. Zelenski je u svom noćnom video obraćanju opisao Barhileviča kao "iskusnog pojedinca koji razume zadatke ovog rata i ukrajinske ciljeve", prenosi Rojters. On je rekao da je imenovanje izvršeno na preporuku novog vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, Oleksandra Sirskog.

 

 

Komentari (0)

Evropa