Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski imenovao Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/02/2024

-

08:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 716 dana. Predsednik Volodimir Zelenski smenio je Valerija Zalužnog sa mesta glavnokomandujućeg vojske i na njegovo mesto postavio general-pukovnika Oleksandra Sirskog. Zelenski je to objasnio potrebom da nešto mora da menja i da je sa Zalužnim imao korektan razgovor. Zaraćene strane razmenile su po 100 zarobljenih vojnika, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. U ukrajinskom granatiranju sela Rževki Šebekinskog okruga, pet osoba je povređeno, rekao je guverner ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Ključni događaji:

  • Zelenski se zahvalio Zalužnom na službi: "Od sada novi tim preuzima rukovođenje vojskom"
  • General-puknovik Oleksandr Siriski imenovan za za vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine
  •  Moskva: Razmenjeno 100 ruskih vojnika za 100 ukrajinskih zarobljenika
  •  Guverner Belgorodske oblasti: Pet osoba povređeno u ukrajinskom granatiranju

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.         

Euronews

 

                   Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23.07 Ukrajinski zvaničnici prijavili napad dronovima na Harkov

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je danas dronovima gađana civilna infrastruktura u Harkovu i da su se čule eksplozije u tom gradu. Regionalni guverner Oleh Sinehubov saopštio je u objavi na platformi Telegram da su dronovi oštetili civilnu infrastrukturu u gradskom okrugu Nemišlijanski. Sinehubov je dodao da je pogođen kafić u gradu Veliki Burluk, istočno od Harkova.

21.41 Ruski patrolni brod uništio ukrajinski čamac u Crnom moru

Ruski patrolni brod uništio je čamac-dron ukrajinske vojske u jugozapadnom delu Crnog mora, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

"Oko 20.30 po moskovskom vremenu otkriven je čamac Ratne mornarice Ukrajine u jugozapadnom delu Crnog mora koji se kretao ka poluostrvu Krim. Otkriveni cilj je uništen iz standardnog naoružanja patrolnog čamca Crnog mora. Flota“, saopštilo je odeljenje, prenosi RIA Novosti.

Dan ranije, sistemi PVO oborili su ukrajinski dron iznad teritorije Krima.

20.57 Zelenski imenovao Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je imenovao general-majora Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba, nakon smene Serhija Šaptale. Zelenski je u svom noćnom video obraćanju opisao Barhileviča kao "iskusnog pojedinca koji razume zadatke ovog rata i ukrajinske ciljeve", prenosi Rojters.

On je rekao da je imenovanje izvršeno na preporuku novog vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, Oleksandra Sirskog.

15.54 Mađarski i slovački ministar odbrane pozvali na primirje u Ukrajini

Rat u Ukrajini mora da bude okončan prekidom vatre i mirovnim pregovorima, saopštili su danas mađarski i slovački ministar odbrane nakon sastanka u gradu Tata. Mađarski ministar Kristof Salaj Bobrovnički izjavio je da su se on i Robert Kalinak saglasili oko procene u vezi sa ratom u Ukrajini, prenosi MTI. "Slovačka i Mađarska su članice Evropske unije i NATO-a i susedi sa zajedničkom istorijom i vrednostima", rekao je Salaj Bobrovnički. Dodao je da Mađarska obezbeđuje vazdušni prostor Slovačke, dok u tu zemlju ne stignu nedavno naručeni borbeni avioni.

14.12 Peskov o izveštaju HRV: Nismo imali vremena da se upoznamo sa izveštajem

Kremlj je danas saopštio da još nije analizirao procenu organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč da je oko 8.000 osoba poginulo tokom borbi za ukrajinski grad Marijupolj, ali je ocenio da su ukrajinske snage odgovorne za smrt mnogih civila. Portparol Kremlja Dmitri Peskov je optučio ukrajinske snage da su u Marijupolju koristile civile kao ljudski štit i pucale im u leđa, javlja Rojters.

profimedia

 

"Nismo imali vremena da se upoznamo sa izveštajem i ne znamo koliko su pouzdane te informacije. Ali, znamo da je vrlo mnogo civila umrlo u rukama neonacista koji su pokušavali da odbrane Marijupolj. Koristili su civile kao ljudski štit, pucali im u leđa. To znamo i to je sigurno, rekao je Peskov novinarima.

12.59 Sirski: Uspeh Ukrajine u sukobu sa Rusijom zavisi od inovacija

Uspeh Ukrajine u sukobu sa Rusijom uslovljen je stalnim inovacijama u načinu vođenja rata, izjavio je danas novoimenovani glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski.

On je na Telegramu, u prvom obraćanju nakon što je juče imenovan na tu dužnost, posebno naglasio ulogu koju imaju tehnološki elementi poput dronova. Sirski je rekao da je potrebno, pre svega, jasno i detaljno planiranje dejstava svih organa vojne komande, formacija i jedinica, uzimajući u obzir potrebe fronta za najnovijim naoružanjem koje dolazi od međunarodnih partnera, prenosi Unian.

Prema njegovim rečima, neophodna je najbrža i najefikasnija raspodela i isporuka svega što je potrebno za jedinice. Sirski je obećao da će zaštititi živote i zdravlje ukrajinskih vojnika, kao i da će osigurati da logistika bude pouzdana. Istakao je takođe potrebu za uvođenjem novih tehničkih rešenja, povećanjem upotrebe bespilotnih sistema i savremenih sistema za elektronsko ratovanje.

11.40 Zelenski odlikovao Zalužnog, proglasio ga za Heroja Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski proglasio je danas Valerija Zalužnog za Heroja Ukrajine, dan nakon što je popularni general smenjen sa mesta vrhovnog komandanta vojske, prenosi Ukrinform.

"Za izuzetne lične zasluge u zaštiti državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, nesebično služenje ukrajinskom narodu, naređujem: dodeliti zvanje Heroja Ukrajine uz dodelu Ordena Zlatne zvezde generalu Zalužnom Valeriju Fedoroviču“, navodi se u dekretu ukrajinskog predsednika.

Zelenski je juče imenovao Oleksandra Sirskog za vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, nakon što je Zalužni prethodno smenjen.

Profimedia

 

09.31 Putin: "Ukrajina počela rat, mi želimo da ga završimo"

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da je Ukrajina počela rat, a da je cilj Rusije da ga završi. On je to rekao u intervjuu koji je dao američkom voditelju Takeru Karlsonu koji je objavljen noćas.

"Ukrajina je donela odluku da odustane od pregovora sa Rusijom po nalogu iz Vašingtona, sada SAD treba da isprave tu grešku. Rusija za sada nije postigla cilj specijalne vojne operacije, jer je jedan od njih - denacifikacija: zabrana različitih neonacističkih pokreta", rekao je Putin.

Više pročitajte OVDE.

08.23 Ambasador Ukrajine u Holandiji: Kijev će već ove godine dobiti F-16

Holandija će Ukrajini obezbediti borbene avione F-16 već ove godine, izjavio je ambasador Ukrajine u Holandiji Oleksandar Karasevič.

"Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren je nedavno najavila da će Ukrajina već ove godine dobiti borbene avione F-16 iz Holandije. Znamo kada će tačno holandski borci biti spremni za prelazak u Ukrajinu, ali to, naravno, nećemo najavljivati. Istovremeno, možemo jasno da govorimo o broju boraca koje ćemo dobiti iz Holandije", rekao je ukrajinski ambasador u intervjuu za Ukrinform.

profimedia

 

On je precizirao da je reč o ranije obećanih 18 borbenih aviona koji su već spremni za prebacivanje u Ukrajinu i dodatnih 6 koji su nedavno najavljeni.

07.30 Hjuman rajts voč: U ruskom osvajanju Marijupolja ubijeno najmanje 8.000 ljudi

Najmanje 8.000 ljudi ubijeno je u borbama ili iz ratnih razloga u višemesečnom ruskom osvajanju Marijupolja, jednoj od najvećih bitaka u skoro dvogodišnjem ratu između Rusije i Ukrajine, navela je organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč. Procena Hjuman rajts voča, zasnovana na satelitskim i drugim snimcima grobnih mesta, jedna je od "jedinih nezavisnih procena broja poginulih do sada", ocenio je Rojters.

Ukrajina je saopštila da je ubijeno na desetine hiljada ljudi, ali da ne može da iznese tačan broj bez pristupa gradu, koji je sada pod ruskom kontrolom.

06.50 Nariškin: SAD će se mešati u predsedničke izbore Rusiji

SAD će nesumnjivo pokušati da se mešaju u predstojeće predsedničke izbore u Rusiji, jer je to ''njihova misija'', izjavio je juče direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.

''Hoće, jer ne mogu drugačije. To je njihova misija'', rekao je Nariškin, a prenosi TASS.
Predsednički izbori u Rusiji trajaće tri dana - 15, 16 i 17. marta, a rezultati će biti proglašeni trećeg dana izbora.

AP/ Alexei Druzhinin

 

Na izborima će učestvovati četvorica kandidata, i to predsednik Vladimir Putin kao nezavisni kandidat, Leonid Slucki (LDRR), Vladislav Davankov (Novi ljudi) i Nikolaj Haritonov (Komunistička partija Ruske Fedracije).

06.42 Moskva: Razmenjeno 100 ruskih vojnika za 100 ukrajinskih zarobljenika

Kao rezultat pregovora sa ukrajinskom stranom, izvršena je razmena 100 ruskih vojnih lica za 100 ukrajinskih ratnih zarobljenika, saopštilo je juče rusko Ministarstvo odbrane.

"Dana 8. februara 2024. godine, kao rezultat pregovaračkog procesa, 100 ruskih vojnih lica, koji su bili u životnoj opasnosti u zatočeništvu, vraćeno je sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima. Zauzvrat, prebačeno je 100 ratnih zarobljenika ukrajinske vojske", navelo je Ministarstvo, prenela je agencija RIA Novosti.

Associated Press

06.33 Zelenski imenovao Sirskog za vrhovnog komandanta 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imenovao je juče Oleksandra Sirskog za vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, nakon što je sa te funkcije smenjen Valerij Zalužni.

 "Imenovao sam general-pukovnika Sirskog za vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine", rekao je Zelenski, prenosi ukrajinska Pravda.

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

On je dodao da od danas rukovođenje ukrajinskom vojskom preuzima novi tim.

06.25 Umerov odao priznanje Zalužnom

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov odao je na Fejsbuku priznanje upravo smenjenom glavnokomandujućem ukrajinske armije generalu Valeriju Zalužnom zato što je izvršio „jedan od najtežih zadataka” predvodeći vojsku protiv Rusije.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

„Međutim, rat ne ostaje isti. Rat se menja i zahteva promene. Borbe u 2022, 2023 i 2024 su tri različite realnosti; 2024. će doneti nove promene na koje moramo biti spremni. Potrebni su novi pristupi, nove strategije“, napisao je Umerov.

06.05 Guverner Belgorodske oblasti: Pet osoba povređeno u ukrajinskom granatiranju

U jučerašnjem ukrajinskom granatiranju sela Rževki Šebekinskog okruga, pet osoba je povređeno, rekao je guverner ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Ranije je Gladkov saopštio da je ukrajinski dron kamikaza napao autobus sa civilima u selu Nova Tavolžanka, u istom okrugu i da je tada jedna osoba ranjena u nogu gelerima.

 

Komentari (0)

Evropa