Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski smenio Zalužnog, Oleksandar Sirski novi načelnik ukrajinske vojske

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/02/2024

-

08:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 715 dana. Plaćenička grupa "Vagner" planira da izgradi novi štab, nakon spajanja sa ruskom Nacionalnom gardom. Veruje se da će "kozački kamp" biti smešten u Rostovu na jugu Rusije. Ruska vojska je saopštila da je presrela sedam ukrajinskih raketa i dva drona iznad Belgoroda, dok je Kremlj potvrdio da je uticajni američki novinar Taker Karlson intervjuisao Vladimira Putina u Moskvi. Intervju će verovatno biti emitovan u u noći između četvrtka i petka, i predstavlja ujedno prvi intervju ruskog predsednika sa zapadnim novinarom od početka rata u Ukrajini. Sa druge strane, Švedska je obustavlja istragu o sabotaži na gasovodu Severni tok. a i dronova iznad Belgorodske oblasti, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ključni događaji:

  • Republikanci u Senatu blokirali američku pomoć Ukrajini
  • Kremlj potvrdio da je američki novinar Taker Karlson intervjuisao Putina u Moskvi
  • Ruski PVO sistemi presreli dva talasa napada iznad Belgorodske oblasti
  •  Zelenski zahvalio Borelju na podršci EU u suprotstavljanju ruskoj agresiji
  • Švedska obustavlja istragu sabotaže na Severnom toku
  • Plačenička grupa "Vagner" gradi novi štab u Rostovu i spaja se na ruskom Nacionalnom gardom

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.         

Euronews

 

                   Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

19.40 Nariškin: SAD će se mešati u predsedničke izbore Rusiji

SAD će nesumnjivo pokušati da se mešaju u predstojeće predsedničke izbore u Rusiji, jer je to ''njihova misija'', izjavio je danas direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.

''Hoće, jer ne mogu drugačije. To je njihova misija'', rekao je Nariškin, a prenosi TASS.

Predsednički izbori u Rusiji trajaće tri dana - 15, 16 i 17. marta, a rezultati će biti proglašeni trećeg dana izbora.

Na izborima će učestvovati četvorica kandidata, i to predsednik Vladimir Putin kao nezavisni kandidat, Leonid Slucki (LDRR), Vladislav Davankov (Novi ljudi) i Nikolaj Haritonov (Komunistička partija Ruske Fedracije).

18.45 Moskva: Razmenjeno 100 ruskih vojnika za 100 ukrajinskih zarobljenika

Kao rezultat pregovora sa ukrajinskom stranom, izvršena je razmena 100 ruskih vojnih lica za 100 ukrajinskih ratnih zarobljenika, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Dana 8. februara 2024. godine, kao rezultat pregovaračkog procesa, 100 ruskih vojnih lica, koji su bili u životnoj opasnosti u zatočeništvu, vraćeno je sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima. Zauzvrat, prebačeno je 100 ratnih zarobljenika ukrajinske vojske", navelo je Ministarstvo, prenela je agencija RIA Novosti.

Ministarstvo je saopštilo da će oslobođeno vojno osoblje biti prebačeno u Moskvu vojno-transportnim avionima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na lečenje i rehabilitaciju u medicinskim ustanovama Ministarstva odbrane Rusije.

"Svima oslobođenima je pružena neophodna medicinska i psihološka pomoć. Prilikom povratka ruskih vojnika iz zarobljeništva, Ujedinjeni Arapski Emirati su pružili humanitarno posredovanje", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

18.05 Zelenski imenovao Sirskog za vrhovnog komandanta

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imenovao je danas Oleksandra Sirskog za vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, nakon što je sa te funkcije smenjen Valerij Zalužni.

 "Imenovao sam general-pukovnika Sirskog za vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine", rekao je Zelenski, prenosi ukrajinska Pravda.

On je dodao da od danas rukovođenje ukrajinskom vojskom preuzima novi tim.

"Želim da vizija rata bude ista za naše vojnike u Robotinu, Avdijevci i Generalštabu", rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, Sirski ima "uspešno odbrambeno i ofanzivno iskustvo" jer, kako navodi, vodio je odbrambenu operaciju u Kijevu i oslobodilačku operaciju u Harkovu.

18.02 Umerov odao priznanje Zalužnom

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov odao je na Fejsbuku priznanje upravo smenjenom glavnokomandujućem ukrajinske armije generalu Valeriju Zalužnom zato što je izvršio „jedan od najtežih zadataka” predvodeći vojsku protiv Rusije.

„Međutim, rat ne ostaje isti. Rat se menja i zahteva promene. Borbe u 2022, 2023 i 2024 su tri različite realnosti; 2024. će doneti nove promene na koje moramo biti spremni. Potrebni su novi pristupi, nove strategije“, napisao je Umerov.

17.25 Zelenski se zahvalio Zalužnom na službi: "Od danas novi tim preuzima rukovođenje vojskom"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je danas načelniku generalštaba ukrajinske vojske Valeriju Zalužnom na odbrani Ukrajine, nekoliko dana nakon što su mediji objavili da se očekuje smena prvog čoveka ukrajinske vojske.

"Sastao sam se sa generalom Valerijem Zalužnim. Zahvalio sam mu na dve godine odbrane Ukrajine. Razgovarali smo o obnovi Oružanih snaga Ukrajine koja je neophodna", naveo je Zelenski na društvenoj mreži X.

Dodao je da su razgovarali o tome ko bi mogao da bude deo novog rukovodstva ukrajinske vojske.

"Sad je vreme za tu obnovu. Predložio sam generalu Zalužnom da ostane deo tima. Definitivno ćemo pobediti! Slava Ukrajini", naveo je Zelenski.

On je dodao da će od danas rukovođenje Oružanim snagama Ukrajine preuzeti novi upravljački tim.

"Želim da vizija rata bude ista za naše vojnike u Robotinu ili Avdijevci, u Generalštabu i Stavki. Imao sam desetine razgovora sa komandantima na raznim nivoima", napisao je Zelenski na Telgramu.

Profimedia

 

17.02 SAD: Moguće da Ukrajinci nisu znali da su zarobljenici u oborenom avionu

Ukrajinska vojska koristila je raketu "Patriot" kada je ciljala ruski avion Iljušin-76, a moguće je da nije znala da su se u avionu navodno nalazili ukrajinski ratni zarobljenici, tvrde neimenovani zvaničnici SAD.

Američki zvaničnici javno neće komentarisati šta je oborilo avion, iako su neki od njih, koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni, rekli da su izveštaji o upotrebi rakete "Patriot" tačni, javlja Njujork tajms.

Američki list naglašava da nije jasno ko se nalazio u oborenom avionu, dok Rusija tvrdi da su 65 ukrajinskih zatvorenika i tri ruska oficira poginula u incidentu.

15.18 Guverner Belgorodske oblasti: Pet osoba povređeno u ukrajinskom granatiranju

U današnjem ukrajinskom granatiranju sela Rževki Šebekinskog okruga, pet osoba je povređeno, rekao je guverner ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. Ranije je Gladkov saopštio da je ukrajinski dron kamikaza napao autobus sa civilima u selu Nova Tavolžanka, u istom okrugu i da je tada jedna osoba ranjena u nogu gelerima.

Jedan od ranjenih u selu Rževki u teškom je stanju, a dvoje povređenih su žene, napisao je guverner Belgorodske oblasti na svom Telegram kanalu. Prema rečima guvernera, dva privatna stambena objekta i jedan automobil oštećeni su fragmentima granata. ⠀

15.15 SAD prošle godine od Rusije kupile uranijum za rekordnih 1,19 milijardi dolara

Sjedinjene Američke Države su prošle godine od Rusije kupile uranijum za rekordnih 1,19 milijardi dolara, proizlazi iz podataka američke Kacelarije za popis koje je analizirala ruska medijska grupa RBK. Američki uvoz uranijuma iz Rusije je porastao u odnosu na 2022. godinu kada je njegova vrednost iznosila 830 miliona dolara, prenosi Komersant.

Vašington je od Moskve prošle godine kupio i sirovi paladijum za 1,08 milijardi dolara, mineralna đubriva za 1,35 milijardi dolara, kao i turbomlazne motore za 91 milion dolara.  Vrednost američkog izvoza u Rusiju u 2023. godini je iznosila 597 miliona dolara, a u pitanju je roba kao što su farmaceutski proizvodi ili medicinski instrumenti i oprema.

14.17 Unicef pozvao Rusiju na prekine "nasilno" prebacivanje dece iz Ukrajine

Komitet Ujedinjenih nacija za prava deteta (Unicef) pozvao je danas Rusiju da prekine navodno nasilno prebacivanje dece iz okupiranih područja Ukrajine jer to, kako se navodi, predstavlja kršenje međunarodnog prava, i vrati ih njihovim porodicama. U izveštaju o Rusiji, komitet UN je istakao da Moskva treba da pruži podatke o tačnom broju dece koja su odvedena iz Ukrajine i gde se nalaze, tako da se mogu identifikovati i vratiti.

09.45 Rusija napala Ukrajinu sa 17 dronova, oboren ukrajinski dron iznad Krima

Rusija je tokom noći napala Ukrajinu sa 17 jurišnih dronova, saopštila je ukrajinska vojska. Kao rezultat borbenih dejstava, uništeno je 11 "Šaheda" u Mikolajevskoj, Odeskoj, Vinjičkoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, navodi u poruci objavljenoj na Telegramu , prenosi Ukrinform. Kako je saopšteno, civilna infrastruktura je oštećena u noćnom napadu ruskih dronova na Odesu,a u napadu nije bilo žrtava. Ruska vojska oborila je tokom noći ukrajinski dron iznad Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

09.00 Zelenski sa Boreljem u Kijevu

Associated Press

08.10 Karlson otputovao iz Moskve letom preko Beograda

Američki novinar Taker Karlson, koji je u Moskvi napravio intervju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, jutros je sa aerodroma Šeremetjevo napustio Rusiju, avionom na liniji Moskva-Beograd, prenosi agencija RIA Novosti.

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija Karlsona u avionu, navodi ruska agencija. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je potvrdio da se Karlson sastao i razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Očekuje se da će se intervju pojaviti na Karlsonovoj stranici na platformi Iks (Tviter) i na njegovom sajtu u noći između četvrtka i petka.

Profimedia

 

07.23 Putin: Rusija postigla konkretne rezultate u oslobađanju talaca Hamasa

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je liderima jevrejske zajednice u Rusiji da je Moskva ''postigla konkretne rezultate'' u diplomatskim nastojanjima da se oslobode taoci koje drži palestinska militantna grupa Hamas.

Putin je na sastanku sa glavnim ruskim rabinom Berlom Lazarom i predsednikom Federacije jevrejskih opština Aleksandrom Borodom rekao da je Rusija iskoristila svoje kontakte sa političkim krilom Hamasa, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

06.55  Ruski PVO sistemi presreli dva talasa napada iznad Belgorodske oblasti

Ruski PVO sistemi presreli su juče dva talasa vazudšnih napada ukrajinskih snaga, uništivši ukupno 12 raketa i dronova iznad Belgorodske oblasti, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Prvobitni napad izveden je raketama ''Vampir'' češke proizvodnje, istog tipa koji je navodno korišćen u udarima na Belgorod krajem decembra, prenosi Rojters, dodajući da je u tom talasu povređeno dvoje ljudi.

06.45  Zelenski zahvalio Borelju na podršci EU u suprotstavljanju ruskoj agresiji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je nakon razgovora sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) zaspoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom u Kijevu, zahvalnost na nepokolebljivoj podršci EU Ukrajini u suprotstavljanju ruskoj agresiji, saopšteno je iz predsedničkog kabineta u Kijevu.

"Hvala vama i vašem timu na poseti Ukrajini. Hvala vam na podršci ukrajinskom narodu. Uvek ste bili uz nas u teškim trenucima. U vremenima velikih izazova, uvek ste bili na strani Ukrajine i njenog naroda u našoj borbi za život, za suverenitet i nezavisnost", rekao je Zelenski, prenosi UKRINFORM.

06.35 Republikanci u Senatu blokirali američku pomoć Ukrajini

Republikanci u Senatu juče su blokirali dvostranački paket zakona koji ima za cilj smanjenje rekordnog broja ilegalnih prelazaka američkih granica i uključuje milijarde dolara hitne pomoći za Ukrajinu, Izrael i partnere SAD u indo-pacifičkom regionu.

AP Photo/Mariam Zuhaib

 

Zvaničnici administracije predsednika Džoa Bajdena mesecima su radili sa demokratama i republikancima u Senatu na tom zakonu za koji nije glasalo 60 senatora koliko je bilo potrebno da bi bio usvojen, prenosi AP.

Prema dvopartijskom zakonu, Izrael bi dobio 14 milijardi dolara, za pomoć Ukrajini je predviđeno 60 milijardi, a 10 milijardi bi otišlo u svrhu humanitarne pomoći civilima u Ukrajini, Gazi i na Zapadnoj obali.

06.30   Kremlj potvrdio da je američki novinar Taker Karlson intervjuisao Putina

Američki novinar Taker Karlson intervjuisao je u utorak ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštio je potparol Kremlja Dmitrij Peskov. Intervju će verovatno biti emitovan u četvrtak, 8. februara, prenela je ruska agencija Tas.

"On (Karlson) ima stav koji se razlikuje od ostalih, on ni na koji način nije proruski, nije proukrajinski, već je pre proamerički. Ali, u najmanju ruku, bitno se razlikuje od stava tradicionalnih anglosaksonskih medija", rekao je Peskov o tome zašto je Putin dao intervju ovom novinaru.

Razgovor Karlsona sa Putinom će ujedno biti prvi intervju ruskog predsednika sa zapadnim novinarom od početka rata u Ukrajini.


06.21 Švedska obustavila istragu sabotaže na Severnom toku

Švedski tužioci izjavili su da ta zemlja odustaje od dalje istrage o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2.

"Zaključak istrage je da Švedska nema nadležnost i da istragu stoga treba zatvoriti", navodi se u saopštenju švedskog tužilaštva.

U saopštenju se navodi da tužilaštvo "zatvara istragu o gruboj sabotaži Severnog toka".

 

Komentari (0)

Evropa