Evropa

RAT U UKRAJINI Međunarodni sud pravde odbacio veći deo tužbe Ukrajine protiv Rusije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2024

-

07:42

RAT U UKRAJINI Međunarodni sud pravde odbacio veći deo tužbe Ukrajine protiv Rusije
RAT U UKRAJINI Međunarodni sud pravde odbacio veći deo tužbe Ukrajine protiv Rusije - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 707 dana. Ruski dronovi pogodili su civilne ciljeve u Harkovu na severoistoku Ukrajine, izazvavši požare i nanevši štetu infrastrukturi. Najžešće borbe vođene su u Belgorodskoj oblasti gde su, prema rečima guvernera Vjačeslava Gladkova, ukrajinske snage sa više od 10 bespilotnih letelica napale to područje, pri čemu je više od 120 granata ispaljeno na gradove i sela u pograničnom regionu. Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe GUR izjavio je da očekuje da će ruska ofanziva na istočnoj liniji fronta prestati sa dolaskom proleća jer će njihove snage biti potuno iscrpljene. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj ocenio je da nije vreme za pomirenje Rusije i Ukrajine i da će bezbednost Evrope biti dovedena u pitanje u slučaju "pobede Vladimira Putina".

Ključni događaji:

  • Rasmusen: Ukrajina bi trebalo da bude pozvana u NATO na samitu u julu
  • Borelj: Pomirenje Rusije i Ukrajine bilo bi greška
  • Gladkov: Više od 120 napada na Belgorodsku oblast za 24 sata
  • Šef ukrajinske GRU očekuje prestanak ruske ofanzive sa dolaskom proleća
  •  Lavrov i Ma razgovarali o situaciji u Ukrajini i bezbednost širom Evroazije
  • Zvaničnici: Rusi dronovima napali civilnu infrastrukturu u Harkovu

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                             Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

22.36 Ruski PVO sistemi uništili 20 ukrajinskih projektila iznad Krima

Ruska protivvazdušna odbrana odbila je danas ukrajinski napad na Krim, oborivši 20 avionskih navođenih projektila, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Oko 17.00 časova po moskovskom vremenu zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa 20 avionskih navođenih projektila protiv ciljeva na teritoriji Ruske Federacije“, navode iz Ministarstva.

20.02 Nesuglasice u EU oko plana za uspostavljanje fonda za vojnu pomoć Ukrajini

Nesuglasice između Nemačke i drugih zemalja Evropske unije učinile su nesigurnim plan za uspostavljanje fonda za vojnu pomoć Ukrajini.

Dok zvanični Berlin i mnoge druge zemlje EU tvrde da su snažno posvećene daljim isporukama oružja Kijevu, članice EU se mesecima prepiru oko toga kako to najbolje učiniti, prenosi Rojters. Evropski lideri će o tom pitanju razgovarati sutra na samitu EU na kojem će pokušati da postignu saglasnost o četvorogodišnjem finansijskom planu u vrednosti od 50 milijardi evra ekonomske pomoći Ukrajini.

18.55 Međunarodni sud pravde odbacio veći deo tužbe Ukrajine protiv Rusije

Sudije najvišeg suda Ujedinjenih nacija danas su utvrdile da je Rusija prekršila elemente antiterorističkog sporazuma UN, ali su odbili da donesu odluku o navodima Kijeva da je Moskva odgovorna za obaranje aviona Malezija erlajnsa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

U istoj presudi, Međunarodni sud pravde (MSP) utvrdio je da je Rusija prekršila sporazum protiv diskriminacije time što nije podržala obrazovanje na ukrajinskom jeziku na Krimu nakon aneksije poluostrva 2014, prenosi Rojters.Sud je odbio zahteve Ukrajine da naloži reparacije za oba kršenja i samo je naredio Rusiji da se pridržava sporazuma.

16.27 Turska će učestvovati u rekonstrukciji oštećene infrastrukture Ukrajine

Turska i Ukrajina saopštile su danas da su potpisale sporazum koji će omogućiti turskim građevinskim firmama da preuzmu deo rekonstrukcije ukrajinske infrastrukture koja je oštećena u ruskim napadima.

Sporazum su potpisali u Istanbulu turski ministar trgovine Omer Bolat, turski ministar saobraćaja Abdulkadir Uraloglu i ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov, preneo je Rojters.

Bolat je rekao da je na sastanku bilo reči o ulozi turskih preduzeća u rekonstrukciji Ukrajine, navodeći da će dve zemlje sarađivati po tom pitanju u okviru radne grupe koja je formirana u okviru Memoranduma o razumevanju o rekonstrukciji Ukrajine iz 2022. godine.

"To će obezbediti važnu pravnu osnovu za napore za rekonstrukciju Ukrajine. Spremni smo za saradnju i sa trećim zemljama", rekao je Bolat prilikom potpisivanja dokumenta.

15.25 Putin: Iljušina oborio američki raketni sistem "Patriot"

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da je Iljušin Il-76 oboren pomoću američkog sistema "Patriot". Putin je rekao da je istraga dovela do ovih zaključaka, te napomenuo da Rusija "insistira i na međunarodnoj istrazi". "Ukrajina verovatno želi da nas isprovocira na uzvratne akcije“, ocenio je ruski lider, a prenose RIA Novosti.

Istovremeno, on je rekao da zapadni mediji "pokušavaju da zataškaju priču o 65 poginulih ukrajinskih zatvorenika" koji su se navodno nalazili u avionu.

Kako ističe, "može se pretpostaviti da je Kijev slučajno oborio Il-76", ali je to "ipak zločin".

Premda je rekao da ne razume zašto bi Kijev namerno oborio avion sa sopstvenim zatvorenicima, dodaje da Moskva neće neće zaustaviti razmene.

Podsetimo, Iljušin Il-76 oboren je 24. januara iznad Belgorodske oblasti. Dok ruske vlasti tvrde da se u avionu nalazilo 65 ukrajinskih zatvorenika i još nekoliko članova posade, ukrajinske vlasti negiraju da su se ratni zarobljenici uopšte nalazili u avionu tvrdeći da "nema dokaza za tako nešto", te da su poginuli samo članovi posade.

Associated Press

14.10 Rusija i Ukrajina oslobodile po 195 ratnih zarobljenika

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je 195 vojnika koji su bili u zarobljeništvu i u životnoj opasnosti vraćeno sa teritorije pod kontrolom Kijeva‚ dok je Rusija u Ukrajinu prebacila 195 ratnih zarobljenika, pripadnika Oružanih snaga Ukrajine. Oslobođeno rusko vojno osoblje biće prebačeno u Moskvu na lečenje i rehabilitaciju vojno-transportnim avionima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, prenosi RIA.

14.05 EK predložila mere za ograničavanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine

Evropska komisija (EK) je danas predložila mere za ograničavanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine da bi smirila proteste farmera u Francuskoj i drugim članicama Evropske unije.

Predlog Komisije, koji će zahtevati odobrenje vlada EU i Evropskog parlamenta, uvodi "kočnicu u slučaju nužde" za najosetljivije proizvode, živinu, jaja i šećer, odnosno omogućava uvođenje carina ako uvoz premaši prosečne nivoe iz 2022. i 2023. godine.

Članice Evropske unije će prema predlogu moći da uvede privremene mere ako njihova tržišta budu poremećena porastom uvoza drugih poljoprivrednih proizvoda kao što su žitarice, prenosi Rojters. 

12.06 Nacrt zaključaka samita: Lideri EU predložiće godišnje debate o pomoći Ukrajini

Lideri Evropske unije predložiće sutra da se na godišnjem nivou održavaju debate o planiranom paketu pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra, kako bi pokušali da ubede Mađarsku da odustane od protivljenja davanju te pomoći, navodi se u nacrtu zaključaka samita. U nacrtima zaključaka samita od 30. januara, u koje je Rojters imao uvid, navodi se da će lideri EU svake godine raspravljati o paketu pomoći Ukrajini, na osnovu izveštaja Evropske komisije.

"Evropski savet će svake godine održavati debatu o primeni tih kapaciteta u cilju pružanja smernica o pristupu Unije situaciji koja proističe iz agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine“, navodi se u nacrtu zaključaka.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

10.25 Nove "Boingove" rakete spremne za Ukrajinu

Nakon uspešnog testiranja u SAD, Ukrajina će uskoro dobiti prvu veliku seriju "Boingovih" raketa dugog dometa, koje bi trebalo da omoguće udare duboko u teritoriju pod ruskom kontrolom, prema izvorima upoznat sa materijom. Te rakete bi već danas mogle da stignu na ratište u Ukrajini, prenosi Rojters izveštaj sajta "Politiko". Rakete GLSDB, malog prečnika, treba da omoguće ukrajinskoj vojsci da pogodi ciljeve na udaljenosti od oko 150 km, dvostruko većoj od one koju mogu dostići rakete HIMARS koje su joj već isporučili Amerikanci, što bi moglo naterati Rusiju da pomeri svoje pozadinske lokacije još dalje od linije fronta.

07.43 Kijev:Rusija napala Ukrajinu tokom noći sa 20 dronova i raketama Ikskander

Ruske snage su tokom noći napale teritoriju Ukrajine sa 20 jurišnih bespilotnih letelica tipa "Šahed-136/131", od kojih je 14 oboreno, saopštila je ukrajinska vojska. Ukrajina je napadnuta i balističkim raketama Iskander-M sa okupiranog Krima i Voronješke oblasti, navodi se u saopštenju vojske, prenosi Unian.

"Snagama i sredstvima Vazduhoplovstva, u saradnji sa PVO Ukrajinskih odbrambenih snaga, uništeno je 14 neprijateljskih bespilotnih letelica u oblastima Nikolajev, Zaporožje, Dnjepropetrovsk, Kirovograd i Harkov“, saopštila je ukrajinska vojska.

U udaru na Nikolajevsku oblast povređena je jedna osoba koja je hospitalizovana na intenzivnoj nezi, a oštećena su skladišta poljoprivrednog preduzeća i zgrada prodavnice, gde je izbio požar koji se trenutno gasi, precizira se u saopštenju.

07.34 Makron: Evropa mora da donese hrabre odluke kako bi se odbranila Ukrajina

Evropska unija mora da donese hrabre odluke kako bi odbranila Ukrajinu, i to pre nego što SAD potencijalno odluče da obustave ili smanje svoju vojnu podršku Kijevu, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Govoreći na švedskoj Akademiji za odbranu, zajedno sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom, on je rekao da, ako Evropa poveća svoju podršku i pomogne da se spreči pobeda Rusije, SAD preko NATO-a više ne bi mogle da ''imaju monopol u određivanju budućih odnosa sa Moskvom'', prenosi londonski "Gardijan".

Više pročitajte OVDE.

Tanjug AP/Aurelien Morissard

 

07.15 Gardijan: Zelenski od svog vojnog komandanata tražio ostavku, ovaj odbio

Volodimir Zelenski zatražio je od svog najvišeg vojnog komandanta Valerija Zalužnjeg da podnese ostavku, ali je general to odbio, piše britanski "Gardijan".

Kako list prenosi, to je izazvalo spekulacije da će umesto toga biti razrešen. Napetosti između njih dvojice tinjaju nedeljama zbog neuspeha ukrajinske letnje kontraofanzive, ali pretpostavka da bi Zalužnji mogao da bude smenjen bila bi za mnoge šok, dodaje "Gardijan". Aleksij Gončarenko, ukrajinski opozicioni poslanik i generalov saveznik, rekao je da je "juče predsednik tražio od Zalužnjeg da podnese ostavku, ali je on to odbio da učini", a za ovaj sukob okrivio je suprotnosti njihovih ličnosti.

"Mislim da je ovo loša ideja, a među njima nema suštinskih pitanja, ali je kancelarija Zelenskog zabrinuta zbog toga što vojni komandanat daje političke, a ne vojne izjave", rekao je Gončarenko.

profimedia

 

06.58 Zvaničnici: Rusi dronovima napali civilnu infrastrukturu u Harkovu

Ruski dronovi pogodili su danas civilne ciljeve u Harkovu na severoistoku Ukrajine, izazvavši požare i nanevši štetu infrastrukturi, saopštili su lokalni zvaničnici.

Gradonačelnik drugog po veličini grada u Ukrajini Igor Terehov napisao je na Telegramu da je jedan dron pogodio stambenu zgradu i izazvao požar, prenosi Rojters.

Guverner Harkovske oblasti Oleh Sinehubov rekao je da je u više napada dronovima oštećena gradska i civilna infrastruktura.

On je dodao da je na grad palo najmanje šest dronova. 

Razmere štete i podaci o mogućim žrtvama još se utvrđuju.

06.50 Borelj: Pomirenje Rusije i Ukrajine bilo bi greška 

Pomirenje Rusije i Ukrajine i prekid neprijateljstava bili bi greška, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. 

"Ponovo dolazimo u iskušenje za pomirenje. Ove ideje su bile pogrešne 2022. godine i ostale su pogrešne i danas. Ne smemo dozvoliti da one oblikuju našu politiku prema Ukrajini", napisao je evropski zvaničnik u autorskom tekstu za francuski list "Nuvel observater".

profimedia

 

06.45 Šef ukrajinske GRU očekuje prestanak ruske ofanzive sa dolaskom proleća

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe GUR Kirilo Budanov juče je izjavio da očekuje da će ruska ofanziva na istočnoj liniji fronta prestati sa dolaskom proleća.

"(Ruska) ofanziva još uvek traje. Negde na početku proleća, biće potpuno iscrpljeni", rekao je Budanov za nacionalnu televiziju, preneo je Rojters.

06.35  Rasmusen: Ukrajina bi trebalo da bude pozvana u NATO na samitu u julu

Poziv Kijevu da učestvuje na samitu NATO u Vašingtonu u julu može da utre put miru i liši podsticaja ''ruskog diktatora Vladimira Putina'' da nastavi rat protiv Ukrajine, izjavio je bivši generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen na zajedničkom brifingu sa šefom kabineta ukrajinskog predsednika Andrijem Jermakom u Kijevu povodom zvaničnog pokretanja Međunarodne radne grupe za bezbednosna pitanja i evroatlantske integracije, koja bi trebalo da pomogne u tom procesu.

''Neću da krijem - po mom mišljenju, poziv Ukrajini trebalo bi da bude upućen već za samit NATO u julu. Svestan sam da će to biti kontroverzna odluka bez presedana ako pozovemo zemlju koja je već u ratu u NATO “, rekao je Rasmusen.

06.20 Lavrov i Ma razgovarali o situaciji u Ukrajini i bezbednost širom Evroazije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Ma Džaosju sastali su se u Moskvi i razgovarali o brojnim pitanjima uključujući o situaciji u Ukrajini i bezbednost širom Evroazije, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Dve strane su razgovarale o trenutnom stanju stvari u Ukrajini. Razmenjena su mišljenja zasnovana na poverenju o pitanjima osiguravanja bezbednosti širom evroazijskog prostora i azijsko-pacifičkog regiona", saopštilo je Ministarstvo, preneo je TASS.

profimedia

 

06.08 Gladkov: Više od 120 napada na Belgorodsku oblast u proteklih 24 sata

Više od 10 bespilotnih letelica ukrajinskih oružanih snaga napalo je Belgorodsku oblast u protekla 24 sata, pri čemu je više od 120 granata ispaljeno na gradove i sela u pograničnom regionu, izjavio je guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

U dejstvima ukrajinskih oružanih snaga povređena je jedna žena, a oštećeno sedam kuća, tri automobila i bager, preneo je TASS.

 

Komentari (0)

Evropa