Evropa

RAT U UKRAJINI Ruski region kod Sankt Peterburga u stanju uzbune nakon navodnog napada dronom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/01/2024

-

09:09

RAT U UKRAJINI Ruski region kod Sankt Peterburga u stanju uzbune nakon navodnog napada dronom
RAT U UKRAJINI Ruski region kod Sankt Peterburga u stanju uzbune nakon navodnog napada dronom - Copyright Profimedia/AP Photo/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 697 dana. Nastavljeni su napadi ukrajinskih snaga na prekogranična mesta u Rusiji, u oblasti grada Belgoroda i to dronovima -kamikazama. Napadnuto je selo Kolotilovka, izjavio je šef belgorodskog regiona, Vjačeslav Gladkov, i prema njegovim rečima žrtava nije bilo ali je pričinjena šteta na infrastrukturnim objektima. Prethodno je napadnuto predgrađe sela Novostrojevka-Vtoraja i gradski okrug Grajvoronski gde je oštećen gasovod. Međunarodna agencija  za atomsku energiju (IAEA) izrazila je zabrinutost da su ruske snage ponovo postavile mine u nuklearnu elektranu Zaporožje koju drže pod kontrolom, a koje su prema dogovoru bile uklonjene novembra prošle godine.

Ključni događaji:

  • Budanov: Ukrajina ne planira da zaustavi napade u dubini teritorije Rusije
  • Zelenski: Pripremamo jake bilateralne sporazume
  • Fico protiv ulaska Ukrajine u NATO: "Poslali smo ono što smo imali"
  • Risija: Osujećen napad dronom u Smolenskoj oblasti

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

              Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu:

22.47 Zelenski: Ukrajina se sprema za važne pregovore sa Evropskom unijom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je državni vrh već odredio prioritete za Ukrajinu u narednim nedeljama, uključujući pripreme za nove važne pregovore sa Evropskom unijom.

"Poseban pravac je Evropska unija, odnosi sa najbližim susedima. Pripremamo više interakcije i nove komunikacije, nove važne pregovore", rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

On je takođe naveo da su danas ruske snage granatirale više od 100 ukrajinskih gradova, naselja i sela u devet regiona.

21.30 Gutereš osudio ukrajinski napad na Donjeck

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je osudio ukrajinsko granatiranje Donjecka, u kojem je poginulo više desetina ljudi.

"Generalni sekretar oštro osuđuje sve napade na civile i civilnu infrastrukturu, uključujući današnje granatiranje grada Donjecka u Ukrajini, u kojem je ubijeno najmanje 25 ljudi i povređeno više od 20 ", rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

Prema njegovim rečima, Gutereš je upozorio da su napadi na civile i civilnu infrastrukturu "zabranjeni međunarodnim humanitarnim pravom, neprihvatljivi su i moraju se odmah zaustaviti", prenosi TASS. 

21.25 Ruski region kod Sankt Peterburga u stanju uzbune nakon navodnog napada dronom

Ruski region Lenjingrad, gde se nalazi terminal za izvor nafte, prekinuo je danas sa radom zbog požara za koji ukrajinski mediji tvrde da je rezultat napada ukrajinskog drona. 

Nakon toga, region je proglasio stanje uzbune, navodi Rojters.

"U svim okruzima Lenjingradskog regiona, proglašeno je stanje uzbune u ključnim infrastrukturnim objektima", navela je regionalna administracija na Telegramu.

Dodaje se da su bezbednosne jedinice dobile naređenje da unište bespilotne letelice ukoliko se primete u blizini.

Agencija Interfaks-Ukrajina, citirajući neimenovane izvore, tvrdi da je požar u kompleksu Ust-Luga, u Finskom zalivu, na oko 170 kilometara zapadno od Sankt Peterburga, rezultat specijalne operacije koju su izvele ukrajinske bezbednosne službe.

Telegram Channel of Leningrad Region Governor Alexander Drozdenko via AP

 

20.28 Ukrajina: U toku dana 59 borbenih okršaja na frontu

Tokom današnjeg dana na ukrajinskom frontu došlo je do 59 borbenih okršaja, a ruska vojska izvela je desetine raketnih i vazdušnih udara, saopštio je Generalštab oružanih snaga Ukrajine.

„Ukupno, tokom dana, neprijatelj je izveo četiri raketna i 69 vazdušnih udara, uključujući 50 napada raketnim salvo sistemima na položaje ukrajinskih trupa i naseljenih oblasti.

U ruskim terorističkim napadima poginulo je i povređeno više civila. Uništeni su i oštećeni stambeni objekti i druga civilna infrastruktura“, navodi se u saopštenju na Fejsbuk stranici Genralštaba.

19.18 Jermak: Rusiji se ne sme dati prilika da prikupi snagu za nove napade

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak izjavio je danas da se Rusiji ne sme dati prilika da iskoristi vreme za pregovore kako bi prikupila snagu za nove napade.

„Dve godine pregovaram sa Rusima u normandijskom formatu (Ukrajina, Rusija, Francuska, Nemačka). Videli smo rezultat 24. februara 2022. Pregovori radi pregovora nemaju smisla za Ukrajinu. Ne može se agresoru dati prilika da iskoristi vreme za pregovore da prikupi snage za nove napade“, rekao je Jermak u intervjuu za Figaro.

Zbog toga je, prema njegovim rečima, predsednik Zelenski razvio specifičnu formulu mira, koja je predstavljena u Davosu.

„Prvi samit na nivou lidera ovih 80 država treba da da podstrek i pokaže jedinstvo većine zemalja sveta u poštovanju nezavisnosti, teritorijalnog integriteta, suvereniteta Ukrajine, normi međunarodnog prava i povelja UN", naglasio je Jermak.

19.14 Napad ukrajinskih dronova obustavio rad ruske fabrike Novatek

Ruska fabrika Novatek, koja se nalazi na obali Baltičkog mora, obustavila je rad nakon napada ukrajinskih dronova. Napad je bio specijalna operacija ukrajinskih snaga bezbednosti, prenosi Blumberg pozivajući se na neimenovane zvaničnike u Kijevu.

Izvor je naveo da su ukrajinske snage napale fabriku dronovima.

Nakon napada u kojem nije bilo žrtava, fabrika za preradu gasnog kondenzata u Ust-Luzu obustavila je sve tehnološke operacije.

"Požar je bio rezultat spoljnog uticaja", navodi se u saopštenju Novateka.

Ust-Luga je jedna od dve glavne luke za izvoz energije iz Ruske Federacije u Baltičko more, a nalazi se oko 130 kilometara jugozapadno od Sankt Peterburga, rodnog grada predsednika Vladimira Putina, i nedaleko od granice sa Estonijom

18.00 Kijev: Severna Koreja trenutno najveći snabedavač oružja Rusije

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe (HUR) Kirilo Budanov tvrdi da je Severna Koreja trenutno najveći snabdevač oružja Rusije.

On je za Fajnenšl tajms rekao da je Pjongjang prebacio "značajnu količinu" artiljerijske municije Rusiji.

"To je omogućilo Rusiji da dođe do daha. Bez (severnokorejske) pomoći, situacija bi bila katastrofična", tvrdi Budanov.

Kijev independent tvrdi da je Rusija pokušavala da ne zaostaje u proizvodnji municije u tempu koji joj je potreban za borbe na frontu, a kao rezultat "bili su prinuđeni da traže vojnu pomoć od zemalja kao što je Severna Koreja".

"To se uvek smatralo da je ispod njihovog nivoa, to je sramota", dodao je Budanov.

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe prethodno je rekao da je 15. januara Severna Koreja snabdela Rusiju sa oko milion komada municije, uglavnom kalibra 122 milimetara i 152 milimetara.

16.34 Ruski MSP osudio ukrajinski napad na Donjeck nazivajući ga činom terorizma

Rusko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je današnji napad ukrajinskih oružanih snaga na Donjeck, u kojem je poginulo najmanje 25 i povređeno 20 osoba, i pozvalo međunarodnu zajednicu da osudi akcije Kijeva.

U saopštenju ministarstva se tvrdi da je režim u Kijevu, uz podršku SAD i saveznika, ponovo izvršio "varvarski teroristički akt" protiv civilnog stanovništva. Ministarstvo je ocenilo da neobuzdana želja Zapada da nanese "strateški poraz" Rusiji gura Kijev da sprovodi sve "nepromišljenije akcije".

"Reč je o terorističkim aktima, masovnim kršenjima humanitarnog prava i ratnim zločinima", navodi se u saopštenju. Ističe se da će eventualno ćutanje međunarodne zajednice povodom ovoga napada značiti prećutno odobravanje ubistava civila i, kako se navodi, "ohrabriti ukrajinske neonaciste da počine još krvavija zlodela".

15.27 Ukrajinski napad na Donjeck biće sutra tema sastanka Savetu bezbednosti UN

Ukrajinski napad na Donjeck, u kome je stradalo 25 osoba, a 20 ranjeno, biće u fokusu sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na zahtev Rusije koja se održava sutra, najavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski. On je rekao da će sastanku prisustvovati ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Ne sumnjam da će ovaj, još jedan zverski zločin ukrajinske vojske biti među centralnim temama Saveta bezbednosti UN na zahtev Rusije, 22. januara, uz učešće Sergeja Lavrova", napisao je Poljanski na svom Telegram kanalu.

Tanjug/Zoran Colić

 

14.00 Raste broj poginulih u Donjecku

Broj poginulih u današnjem ukrajinskom granatiranju pijace u Donjecku povećan je na 25, rekao je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin. Pušilin je na Telegramu napisao da je još najmanje 20 osoba povređeno, od kojih se dvoje dece nalazi u srednje teškom stanju.

"Ima i teško povređenih", naveo je Pušilin, ističući da je svima pružena neophodna medicinska pomoć, prenela je agencija RIA Novosti. Prethodno je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin rekao da je u napadu poginulo 18 osoba, a da je 13 povređeno.

12.04 Obustavljen tehnološki proces na terminalu ruskog Novateka zbog požara

Tehnološki proces na terminalu ruskog proizvođača tečnog prirodnog gasa kompanije Novatek, na Baltičkom moru, u Lenjingradskoj oblasti, obustavljen je zbog požara, koji je, u međuvremenu, lokalizovan. Kompanija je navela da gori jedan rezervoar zapremine 100 kubnih metara.

Požar je, prema preliminarnim podacima, nastao usled spoljnih uticaja, saopštila je kompanija, prenosi agencija RIA Novosti. U saopštenju se navodi da je formiran operativni štab za otklanjanje posledica požara i da će naknadno biti procenjena šteta.

11.30 Ministarstvo odbrane Rusije: Ruske snage zauzele selo Krahmaljno u Harkovskoj oblasti

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad selom Krahmaljno u Harkovskoj oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Navodi se da su ruske snage tokom proteklog dana zaustavile 13 napada Oružanih snaga Ukrajine na Kupjanskom, Krasnolimanskom, Donjeckom i Južnomdonjeckom pravcu, prenosi Interfaks.

Ruska PVO, prema navodima Ministarstva, presrela je ukrajinsku taktičku raketu Točka-U, kao i dva projektila Himars.

Tanjug AP/Ukrainian Police Press Office via AP

 

10.33 Broj poginulih u ukrajinskom napadu na pijacu u Donjecku povećao se na 13

Broj poginulih u današnjem ukrajinskom granatiranju pijace u Donjecku povećao se na 13, izjavio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin. Pušilin je napisao na Telegramu da je, prema preliminarnim informacijama, najmanje 13 osoba poginulo, a da je 10 ranjeno u ukrajinskom granatiranju pijace u nedelju, kada je najveća gužva, prenela je RIA Novosti.

 

 

Prethodno je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin rekao da je poginulo 12 osoba. Pušilin je naveo da operativne službe rade na licu mesta i da je u toku i potraga za fragmentima oružja koje je korišćeno u napadu. Dopisnik RIA Novosti javio je da su ukrajinski vojnici ispalili najmanje šest granata kalibra 155 milimetara na područje Tekstilščika u okrugu Kirovski, gde se nalaze pijace i veliki broj prodavnica.

09.46 Gradonačelnik Donjecka: Najmanje osam civila ubijeno u ukrajinskom granatiranju

U Donjecku je najmanje osam civila ubijeno tokom ukrajinskog granatiranja, u kojem je pogođeno nekoliko prodavnica, javio je dopisnik RIA Novosti. Broj žrtava potvrdio je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin.

"Prema preliminarnim podacima, kao rezultat varvarskog granatiranja Kirovskog okruga... poginulo je osam ljudi“, napisao je Kulemzin na svom Telegram kanalu.

Ukrajinske trupe ispalile su najmanje šest granata kalibra 155 milimetara, na prostor gde se nalaze pijace i veliki broj prodavnica i gde uvek ima veliki broj civila, navloid RIA Novosti.

09.25 Putin uskoro u poseti Severnoj Koreji?

Ruski predsednik Vladimir Putin pokazao je nameru da uskoro poseti Pjongjang, javio je u danas severnokorejski državni medij KCNA. Putin je zahvalio severnokorejskom lideru Kim Džong-unu na pozivu da poseti tu zemlju. On je to rekao tokom sastanka sa severnokorejskim ministrom spoljnih poslova Čoe Son Huijem prošle nedelje u Moskvi, saopštila je KCNA pozivajući se na zvaničnika ministarstva spoljnih poslova, prenosi Gardijan.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

08.44 Budanov: Ukrajina ne planira da zaustavi napade u dubini teritorije Rusije

Ukrajina ne planira da zaustavi napade u dubini teritorije Rusije, uprkos zabrinutosti zapadnih partnera Ukrajine o mogućem odgovoru Rusije, izjavio je načelnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov.

On je u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da tako smela taktika ukrajinskih napada dronovima izaziva zabrinutost kod nekih partnera Ukrajine, koji upozoravaju da bi to moglo da izazove oštriji odgovor ruskog predsednika Vladimira Putina, možda čak i uz upotrebu nuklearnog oružja.

Budanov kaže da će Ukrajina nastaviti da radi u dubini Rusije kako bi "sabotirala Putinovu ratnu mašineriju", prenosi agencija Unian.

"Ne predviđamo suštinske promene u bliskoj budućnosti. Sve što smo radili, radićemo i ubuduće", rekao je Budanov i ocenio da će ova godina biti teška za Ukrajinu.

profimedia

 

08.23 Fico protiv ulaska Ukrajine u NATO: "Poslali smo ono što smo imali"

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da je protiv članstva Ukrajine u NATO i da će staviti veto na članstvo te zemlje u Alijansi jer je to, kako je naveo, ''put u treći svetski rat''.

On je za Radio Slovensko naveo da EU svakog meseca šalje Ukrajini 1,5 milijardi evra i zapitao se koliko je to održivo.

Prema njegovim rečima, na stolu je i odbrambeni sporazum sa SAD. 

"Uporedili smo ugovor, na primer, sa onim koji je sklopila Češka. Naš je bez apsolutne trunke suvereniteta", rekao je Fico, prenosi slovački Štandard. 

Tanjug AP/Petr David Josek

 

On je istakao da sporazum, na primer, daje savezničkim avionima ovlašćenje da sleću i poleću samo uz najneophodnije tehničke dozvole.

Fico je takođe istakao i da slovačke elektrane nisu zaštićene PVO. 

"Poslali smo u Ukrajinu ono što smo imali", rekao je slovački premijer i dodao da o slovačkom sistemu S-300, koji su političari bivše vlade nazvali otpadom, ukrajinski mediji pišu kao o efikasnoj odbrani vazdušnog prostora.

08.11 Zelenski: Pripremamo jake bilateralne sporazume

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da očekuje određeni broj novih sporazuma o isporukama naoružanja Ukrajini, koji bi trebalo da budu potpisani sledećeg meseca.

"Pripremamo nove sporazume sa partnerima. Jake bilateralne sporazume. U januaru i februaru bi trebalo da imamo rezultate. Postoje određeni datumi kada se mogu očekivati novi i jaki sporazumi", rekao je Zelenski u videu obraćanju, prenosi Rojters.

Zelenski nije naveo zemlje sa kojima se nada da će postići nove bilateralne sporazume, ali poslednjih nekoliko nedelja predsednik Ukrajine imao je intenzivne diplomatske aktivnosti pokušavajući da obezbedi snažniju političku i vojnu podršku.

Tanjug AP/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

 

07.32 Rusija: Osujećen napad dronom u Smolenskoj oblasti

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je ukrajinski dron iznad Smolenske oblasti u Rusiji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Oko 23.50 po moskovskom vremenu 20. januara, pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad dronom na objekte na ruskoj teritoriji je osujećen. Snage protivvazdušne odbrane uništile su ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Smolenske oblasti", navodi se u saopštenju Ministarstva, preneo je TASS.

Smolenska oblast se nalazi na krajnjem zapadu evropskog dela Rusije.

06.50 Ukrajinske snage drononom napale još jedno belgorodsko selo - Kolotilovku

Ukrajinska vojska napala je dronovima kamikazama selo Kolotilovka u Belgorodskoj oblasti, izjavio je šef belgorodskog regiona Vjačeslav Gladkov.

"Selo Kolotilovka, okrug Krasnojaruški, napale su ukrajinske oružane snage uz pomoć dronova kamikaza", napisao je on na Telegram kanalu, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, u napadu nije bilo žrtava, a oštećen je objekat komunikacione infrastrukture.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

06.40 Ukrajinski dron oštetio gasovod u selu u blizini Belgoroda

Ukrajinske snage napale su dronom kamikazom predgrađe sela Novostrojevka-Vtoraja u Belgorodskoj oblasti, saopštio je šef regiona Vjačeslav Gladkov.

"Predgrađe sela Novostrojevka-Vtoraja, gradski okrug Grajvoronski, napale su ukrajinske oružane snage pomoću drona kamikaze. Nakon njegovog pada i naknadne detonacije, oštećen je gasovod", napisao je on na Telegram kanalu, prenela je agencija RIA Novosti.

Gladkov je naveo da nema žrtava i da su na licu mesta operativne i hitne službe.

Selo Novostroevka-Vtoraja se nalazi nekoliko metara od granice Rusije i Ukrajine.

06.10 IAEA: Rusija ponovo postavlja mine u NE Zaporožje

Ruske snage ponovo su postavile mine u nuklearnu elektranu Zaporožje, koju drže pod kontrolom, navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Mine duž perimetra NE Zaporožje u tampon zoni između unutrašnje i spoljašnje ograde objekta, koje je ranije identifikovao tim IAEA i koje su uklonjene u novembru 2023. godine, sada su ponovo na svom mestu", navedeno je u izveštaju IAEA od petka.

Takođe je saopšteno da je ove nedelje na nekoliko sati došlo do prekida rezervnog napajanja energetskih jedinica i da se uzrok istražuje, prenosi Ukrinform.

06.00 Ruska PVO uništila ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su prošlog jutra ukrajinski dron iznad teritorije Brjanske oblasti u Rusiji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Načelnik Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz napisao je na Telegramu da nije bilo povređenih niti štete. Operativne i hitne službe stigle su na lice mesta, naveo je Bogomaz, prenosi  RIA Novosti.

Od kada je napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, Rusija gotovo svakodnevno saopštava o ukrajinskim napadima dronovima i raketama na centralne i pogranične oblasti Rusije.

 

Komentari (0)

Evropa