Evropa

RAT U UKRAJINI Ruski PVO sistemi presreli dva talasa napada iznad Belgorodske oblasti, grupa Vagner gradi novi štab

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/02/2024

-

08:21

RAT U UKRAJINI Ruski PVO sistemi presreli dva talasa napada iznad Belgorodske oblasti, grupa Vagner gradi novi štab
RAT U UKRAJINI Ruski PVO sistemi presreli dva talasa napada iznad Belgorodske oblasti, grupa Vagner gradi novi štab - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini vodi se već 714 dana.Turski proizvođač dronova "Bajkar" odlučio je da gradi fabriku u Ukrajini u blizini Kijeva u kojoj će se proizvoditi modeli dronova te turske fabrike, koja bi prema procenama trebalo da zapošljava oko 500 radnika. Veliko interesovanje za uvođenje još više dronova u ratna dejstva pokazao je i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je naložio formiranje posebnog ogranka ukrajinskih oružanih snaga za bespilotne letelice. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nalazi se u dvodnevnoj poseti Ukrajini, gde će se, pored Zelenskog, sastati i sa premijerom Denisom Šmihalom, ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i ministrom odbrane Rustemom Umerovim.

Ključni događaji:

  • Turski proizvođač dronova "Bajkar" počinje da gradi fabriku u Ukrajini
  • Zelenski naložio formiranje posebnog ogranka ukrajinskih snaga za dronove
  • Vrhovna rada produžila vanredno stanje i mobilizaciju u Ukrajini do 13. maja
  • Borelj u dvodnevnoj poseti Kijevu
  • Grosi: Bezbednost u atomskoj elektrani u Zaporožju i dalje krhka

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.         

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

22.38 Ruski PVO sistemi presreli dva talasa napada iznad Belgorodske oblasti

Ruski PVO sistemi presreli su danas dva talasa vazudšnih napada ukrajinskih snaga, uništivši ukupno 12 raketa i dronova iznad Belgorodske oblasti, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Prvobitni napad izveden je raketama ''Vampir'' češke proizvodnje, istog tipa koji je navodno korišćen u udarima na Belgorod krajem decembra, prenosi Rojters, dodajući da je u tom talasu povređeno dvoje ljudi.

Ministarstvo odbrane je kasnije saopštilo da su jedinice protivvazdušne odbrane oborile još pet raketa ''Vampir'' lansiranih u drugom talasu. Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da su u drugom talasu napada oštećeni prozori, krovovi i fasade na nekoliko stambenih objekata, ali nije bilo žrtava. Belgorodska i druge oblasti koje se graniče sa Ukrajinom često su bile na udaru ukrajinskih snaga.

22.36 Zelenski zahvalio Borelju na podršci EU u suprotstavljanju ruskoj agresiji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je danas, nakon razgovora sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom u Kijevu, zahvalnost na nepokolebljivoj podršci EU Ukrajini u suprotstavljanju ruskoj agresiji, saopšteno je danas iz predsedničkog kabineta u Kijevu.

"Hvala vama i vašem timu na poseti Ukrajini. Hvala vam na podršci ukrajinskom narodu. Uvek ste bili uz nas u teškim trenucima. U vremenima velikih izazova, uvek ste bili na strani Ukrajine i njenog naroda u našoj borbi za život, za suverenitet i nezavisnost", rekao je Zelenski, prenosi UKRINFORM.

22.27 Republikanci u Senatu blokirali američku pomoć Ukrajini

Republikanci u Senatu blokirali su danas dvostranački paket zakona koji ima za cilj smanjenje rekordnog broja ilegalnih prelazaka američkih granica i uključuje milijarde dolara hitne pomoći za Ukrajinu, Izrael i partnere SAD u indo-pacifičkom regionu.

Zvaničnici administracije predsednika Džoa Bajdena mesecima su radili sa demokratama i republikancima u Senatu na tom zakonu za koji nije glasalo 60 senatora koliko je bilo potrebno da bi bio usvojen, prenosi AP.

Prethodno je većina republikanaca potvrdila da će glasati protiv tog zakonskog akta.

Prema dvopartijskom zakonu, Izrael bi dobio 14 milijardi dolara, za pomoć Ukrajini je predviđeno 60 milijardi, a 10 milijardi bi otišlo u svrhu humanitarne pomoći civilima u Ukrajini, Gazi i na Zapadnoj obali.

20.04 Saliven: Bela kuća fokusirana na novi paket pomoći za Ukrajinu, ne postoji plan B

Bajdenova administracija je fokusirana na to da Kongres odobri novi paket pomoći za Ukrajinu, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i dodao da ne postoji "plan B".

"Verujemo da još možemo i da ćemo uspeti da isporučimo pomoć Ukrajini", rekao je Salvien na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prenosi Rojters.

Prvi čovek Severnoataltske alijanske rekao je da je od vitalnog značaja da se Kongres SAD u bliskoj budućnosti dogovori o nastavku podrške Ukrajini i dodao da NATO nije konstatovao da postoji "neposredna pretnja bilo kojoj članici NATO".

"Moramo nastaviti našu podršku (Ukrajini). To je odgovornost za sve zemlje članice NATO", istakao je Stoltenberg.

19.00 Grosi: Primetno je poboljšanje situacije u nuklearki u Zaporožju

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas tokom posete nuklearnoj elektrani u Zaporožju da je primetio poboljšanje situacije u elektrani, ali je upozorio da je ona i dalje nestabilna.

Grosi je rekao da je primetio profesionalne napore i rad u cilju stabilizacije situacije. Istovremeno je, međutim, upozorio da i dalje postoji oružani sukob i da su zbog toga mogući nestanci struje, napadi i oštećenja objekata nuklearke.

"To su stvari koje su izvan kontrole profesionalaca koji rade u nuklearki i u tom smislu situacija nije dovoljno stabilna", naveo je Grosi.

16.48 "Vagner" gradi novi štab: Britanci misle da će biti u Rostovu

Ruska plaćenička grupa "Vagner" gradi novi štab, nakon spajanja sa Nacionalnom gardom, kazao je danas novi njen lider Anton Jelizarov.

„Gradimo kamp, kako bi nove jedinice (dobrovoljačke jedinice) koje će biti formirane, koje će postati deo dobrovoljačkog korpusa Nacionalne garde Rusije (Rosgvardija), mogle da dođu i smeste se“, rekao je on.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da će takozvani „kozački kamp” gotovo sigurno biti smešten u Rostovu na jugu Rusije, preneo je britanski Telegraf.

Inače, pre samo nekoliko dana su se u medijima pojavili izveštaji da je Jelizarov nestao, piše Gardijan.

15.04 Šef švajcarske diplomatije zatražio pomoć Kine u pregovorima za mir u Ukrajini

Švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis izrazio je danas u Pekingu očekivanje da će Kina pružiti pomoć u mirovnim pregovorima za Ukrajinu, nakon što je Švajcarska prošlog meseca pristala da bude domaćin globalnog mirovnog samita. Kasis je na pitanje novinara da li je Kina odgovorila na poziv na samit rekao da je to konferencija na veoma visokom nivou i da se ne može očekivati hitan odgovor, objavio je Swissinfo.

"Zainteresovan sam da dobijemo pomoć od Kine jer ona ima odlične odnose sa Rusijom", rekao je Kasis. Kina do sada nije saopštila da li će prisustvovati mirovnom samitu ili ne.

15.01 Borelj: Ukrajina ostaje glavni prioritet Evropske unije

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da Ukrajina ostaje glavni prioritet Evropske unije.

"Ukrajina ostaje naš glavni prioritet. Paket pomoći u vrednosti od 50 milijardi evra omogućiće održivu finansijsku podršku Evropske unije", rekao je Borelj na zajedničkoj konferenciji za medije sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom u Kijevu.

Dodao je da Ukrajina mora da pobedi u ratu protiv Rusije. "Rat se mora dobiti da bi se dobio mir", rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima, ruska agresija je "napad na postojanje Ukrajine i njenog naroda". "To takođe predstavlja direktnu pretnju po bezbednost Evrope u celini. Stoga, moramo da vas podržimo, ne samo koliko god je potrebno, već treba i da obezbedimo šta god je potrebno", rekao je Borelj ukrajinskom kolegi.

AP Photo/Efrem Lukatsky

 

13.11 Ruski budžetski deficit u januaru preliminarno na 3,06 milijardi evra

Ruski budžetski deficit u januaru je, prema preliminarnim procenama, iznosio 308 milijardi rubalja, odnosno približno 3,06 milijardi evra, objavilo je danas Ministarstvo finansija Rusije. Prihodi ruskog budžeta u januaru 2024. iznosili su 2,396 biliona rubalja, što je za 76,6 odsto više od prihoda ostvarenih u januaru 2023. godine, saopštilo je rusko ministarstvo, prenosi TASS.

Ruski budžetski rashodi su u istom mesecu iznosili 2,704 biliona rubalja, što je za 13,2 odsto niže u odnosu na prošlogodišnji januar. Deficit federalnog budžeta Rusije za celu 2023. godinu je prema ranijim izveštajima iznosio 3,24 biliona rubalja, to jest oko 33,8 milijardi evra.

11.53 Kod dva Ukrajinca pronađena veća količina deviza, uhapšeni zbog pranja novca

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Upravom granične policije i Upravom carina, uhapsili su ukrajinske državljane O. Š. (49) i O. K. (39) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca. Kako je saopštio MUP, policija je na graničnom prelazu Gradina pregledom automobila marke "mercedes" u kojem su se nalazili osumnjičeni, ispod sedišta vozila pronašla 77.950 evra i 185.500 američkih dolara za koje su, kako se sumnja, O. Š. i O. K. znali da potiče od kriminalne delatnosti.

11.40 Kremlj potvrdio da je američki novinar Taker Karlson intervjuisao Putina

Američki novinar Taker Karlson intervjuisao je u utorak ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštio je danas potparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

"On (Karlson) ima stav koji se razlikuje od ostalih, on ni na koji način nije proruski, nije proukrajinski, već je pre proamerički. Ali, u najmanju ruku, bitno se razlikuje od stava tradicionalnih anglosaksonskih medija", rekao je Peskov o tome zašto je Putin dao intervju ovom novinaru.

10.22 Zelenski:U raketiranju Kijeva najmanje dvoje mrtvih, više od 10 ljudi povređeno

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da su najmanje dve osobe poginule u glavnom gradu Kijevu, tokom jutrošnjeg masovnog ruskog raketnog napada na Ukrajinu.

"U Kijevu je povređeno više od 10 ljudi. Za sada znamo za najmanje dvoje mrtvih. Pod ruševinama može biti još ljudi", saopštio je Zelenski na Telegramu.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je oborila 29 raketa i 15 dronova koje je lansirala Rusija u današnjem masovnom napadu , saopštio je načelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužnji.

10.13 Prvi snimci Kijeva nakon napada

Associated Press

09.15 Masovna reketiranja u Kijevu, oštećeno 20 zgrada

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su danas da je Rusija izvela raketni napad na Kijev i druge ukrajinske gradove, kao i da su zbog toga aktivirani sistemi protivvazdušne odbrane. U Kijevu su se čule glasne eksplozije malo pre sedam sati po lokalnom vremenu, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da su bili angažovani sistemi PVO, prenosi Rojters. Za sada se ne zna da li je bilo žrtava ili štete.

Associated Press

09.10 Poljska podigla avione tokom jutrošnjeg ruskog napada na Ukrajinu

Poljska vojska je saopštila da je pokrenula sve neophodne procedure za obezbeđivanje vazdušnog prostora zemlje, nakon što je jutros primećana, kako navode, intenzivna aktivnost ruske dalekometne avijacije.

Kako je pojašnjeno, to je povezano sa jutrošnjim raketnim udarima po teritoriji Ukrajine, a "Operativna komanda Oružanih snaga Poljske kontinuirano prati situaciju", navodi poljski nedeljnik "Vprost".

U saopštenju se navodi i upozorenje stanovništvu da su poljski i saveznički avioni aktivirani i da zbog toga može doći do povećanja nivoa buke, posebno u jugoistočnom delu zemlje.

08.43 Borelj u Kijevu dočekao jutro u skloništu zbog ruskog napada

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, koji boravi u dvodnevnoj poseti Ukrajini, saopštio je da je jutro dočekao u skloništu zbog sirena za vazdušnu opasnost koje su se oglasile širom Kijeva.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

"Počinjem jutro u skloništu dok se sirene oglašavaju širom Kijeva.Ovo je svakodnevna realnost hrabrog ukrajinskog naroda, otkako je Rusija pokrenula svoju protivpravnu agresiju", napisao je Borelj na X platformi.

07.26 Taker Karlson: U Moskvi sam jer radim intervju sa Putinom

Američki novinar Taker Karlson potvrdio je da je došao u Moskvu zbog planiranog intervjua sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Tanjug/AP/Richard Drew

 

"Ovde (u Moskvi) sam zbog intervjua sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. To radimo zato što je to naš posao. Mi se bavimo novinarstvom. Naša dužnost je da informišemo ljude", rekao je Karlson u video-snimku objavljenom na društvenoj mreži X.

07.10 Rusija optužila SAD da su direktan saučesnik u rušenju ruskog aviona 24. januara

Rusija je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija optužila SAD da su "direktni saučesnik" u rušenju ruskog vojnog transportnog aviona prošlog meseca iznad Belgorodske oblasti, a Vašington je optužio Rusiju da je ispalila najmanje devet severnokorejskih balističkih raketa na Ukrajinu.

Zamenik američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Robet Vud optužio je Rusiju da je ispalila najmanje devet severnokorejskih balističkih raketa na Ukrajinu i rekao da Rusija i Severna Koreja moraju da odgovaraju jer su time prekršile rezolucije Saveta bezbednosti.

Više pročitajte OVDE.

06.51 Zelenski naložio formiranje posebnog ogranka ukrajinskih snaga za dronove

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski juče je naložio formiranje posebnog ogranka ukrajinskih oružanih snaga za bespilotne letelice.

Zelenski je potpisao dekret kojim poziva vladu i generalštab oružanih snaga da razrade pitanja o formiranju tih snaga, preneo je Rojters.

Profimedia

 

"Sistemi dronova pokazali su svoju efikasnost na kopnu, nebu i moru", naveo je Zelenski.

06.40 Turski proizvođač dronova "Bajkar" počinje da gradi fabriku u Ukrajini

Turska kompanija Bajkar počela je izgradnju fabrike u blizini Kijeva koja će zapošljavati oko 500 ljudi i proizvoditi svoje modele dronova, rekao je juče izvršni direktor te kompanije Haluk Bajraktar.

On je ​​na marginama Svetskog sajma odbrane u Rijadu za Rojters potvrdio da je počela izgradnja fabrike, koja bi trebalo da bude završena za oko 12 meseci.

Bajraktar ​​je napomenuo da bi proizvodni kapacitet bio oko 120 jedinica svake godine.

06.32 Vrhovna rada produžila vanredno stanje i mobilizaciju u Ukrajini do 13. maja

Opšta mobilizacija u Ukrajini i vanredno stanje produženi su odlukom Vrhovne rade do 13. maja. 335 narodnih poslanika Ukrajine glasalo je za ukaz predsednika Volodimira Zelenskog o produženju vanrednog stanja u Ukrajini. Poslanici su takođe glasali i za Ukaz o produženju perioda opšte mobilizacije u periodu od 90 dana počev od 14. februara.

06.20 Grosi: Bezbednost u atomskoj elektrani u Zaporožju i dalje krhka

Bezbednost ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje i dalje nije na zadovoljavajućem niovu, zbog zabrinjavajućih nedavnih odluka ruskih vlasti koje su zauzele postrojenje o smanjenju broja zaposlenih u jednoj od 10 najvećih atomskih elektrana na svetu, izjavio je juče šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

06.05 Borelj započeo dvodnevnu posetu Kijevu

Nakon što su prošle nedelje čelnici svih 27 zemalja članica EU na vanrednom samitu u Briselu dogovorili o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj boraviće dva dana u Ukrajini. Borelj će se sastati sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom, ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i ministrom odbrane Rustemom Umerovim.

 

Komentari (0)

Evropa