Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski imenovao Fjodorova za novog šefa Zaporoške oblasti: Razmatram smenu nekoliko zvaničnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/02/2024

-

09:17

RAT U UKRAJINI Zelenski imenovao Fjodorova za novog šefa Zaporoške oblasti: Razmatram smenu nekoliko zvaničnika
RAT U UKRAJINI Zelenski imenovao Fjodorova za novog šefa Zaporoške oblasti: Razmatram smenu nekoliko zvaničnika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 711 dana. Broj žrtava ukrajinskih udara u kojima je pogođena pekara u Lisičansku povećan je na 28, a među njima je jedno dete, saopštila je administracija prvog čoveka samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Leonida Pasečnika. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je važno održati konsolidaciju slobodnog sveta i učiniti sve da Ukrajina može da pobedi Rusiju.

Ključni događaji:

  • Broj žrtava ukrajinskih udara u kojima je pogođena pekara u Lisičansku povećan je na 28
  • Rusija: Broj poginulih u granatiranju Lisičanska porastao na 20
  • Zelenski: Važno je učiniti sve da Ukrajina može da pobedi Rusiju
  • Protest protiv mobilizacije u Moskvi - uhapšeno više od 20 osoba
  • Pasečnik: Ukrajinci pogodili pekaru, pod ruševinama desetine ljudi

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

                   Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

22.42 Zelenski: Razmatram smenu nekoliko zvaničnika, ne samo vojnih

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je večeras da razmatra da zameni nekoliko visokih zvaničnika, ne samo u vojsci, i odluči ko će sve da predvodi državu.

"To je pitanje koje se tiče ljudi koji treba da vode Ukrajinu", rekao je Zelenski, preneo je Rojters.

Upitan da odgovori da je hteo da smeni načelnika generalštaba Valerija Zalužnog, Zelenski je za italijanski RAI rekao da je "reset neophodan".

"Govorim o zameni brojnih lidera u državi, ne samo u vojnom sektoru. Razmišljam o ovoj zameni. To je pitanje za celo liderstvo Ukrajine", poručio je Zelenski.

20.57 Fidan: Erdogan će razgovarati sa Putinom o novim mehanizmima za izvoz žita iz Ukrajine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovaraće sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o "novim mehanizmima", kojim bi se odobrio izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, rekao je večeras turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

U toku su napori da se nađu "novi metodi" kojim bi se ukrajinsko žito slalo na svetsko tržište, rekao je Fidan za televiziju A Haber.

19.42 Britansko ministarstvo odbrane: U Belorusiji i dalje manje od 1.000 Vagnerovaca

Britansko ministarstvo odbrane procenjuje da je manje od 1.000 pripadnika ruske paravojne grupe Vagner ostalo u Belorusiji gde navodno obučavaju beloruske vojnike.

"Oni su prisutni u zemlji od juna 2023. godine kada je u Belorusiji bilo oko 8.000 Vagnerovih plaćenika. Vagnerovci skoro sigurno nastavljaju da obučavaju belorusku vojsku i bezbednosne snage", navodi se u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži X.

16.01 Zelenski imenovao Ivana Fjodorova za novog šefa Zaporoške oblasti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imenovao je danas Ivana Fjodorova za novog šefa Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

"Imenovan je Ivan Sergejevič Fedorov za predsednika Zaporoške oblasne državne administracije", navodi se u tekstu ukaza objavljenom na sajtu kancelarije Zelenskog.

Zelenski je ranije ukazom razrešio Jurija Malaška sa mesta šefa administracije Zaporožja u delu koji kontroliše Kijev, na njegov zahtev.

Fedorov je ranije bio gradonačelnik Melitopolja. Fedorov je rekao da je njegov cilj da ujedini napore radi pobede Ukrajine koja se, kako je naveo, približava, objavila je agencija Unian.

13.50 Zelenski obilazi trupe u Zaporožju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je danas ukrajinske vojnike na jugoistočnom frontu u Zaporožju i uručio im medalje, saopštila je kancelarija Zelenskog. Zelenski je istakao da je posetio vojnike na frontu da bi ih podržao i nagradio i da je pred njima težak zadatak da odbrane Ukrajinu. U saopštenju se navodi da je Zelenski posetio položaje ukrajinske vojske u blizini sela Robotine koje se nalazi gotovo na liniji borbe, preneo je Rojters. Robotine je oslobođeno krajem avgusta u kontraofanzivi protiv ruskih snaga. Zelenski je posetio borbene linije u trenutku dok se spekuliše o mogućoj smeni načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, ukazuje Rojters.

"Čast je biti ovde danas. Da podržimo ratnike i nagradimo ih. Oni se suočavaju sa teškom i kritičnom misijom da odbiju neprijatelja i odbrane Ukrajinu", rekao je Zelenski u saopštenju nakon posete Zaporožju, prenosi Gardijan.

12.30 Poginulo više od 800 ruskih vojnika u jučerašnjem sukobu

Više od 800 ruskih vojnika poginulo je u jučerašnjem sukobu, prema najnovijim informacijama Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine. Brojke, koje nisu nezavisno proverene, iznose ukupne ruske gubitke iz rata na 388.750 vojnika. Prema izveštaju, kako prenosi Gardijan. Rusija je takođe izgubila 13 oklopnih vozila, dva tenka, 31 artiljerijski sistem i 41 vozilo i rezervoare za gorivo u borbama u subotu.

09.20 Broj žrtava ukrajinskih udara na Lisičansk povećan na 28

Broj žrtava ukrajinskih udara u kojima je pogođena pekara u Lisičansku povećan je na 28, a među njima je jedno dete, saopštila je administracija prvog čoveka samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Leonida Pasečnika.

Kako je navedeno, 10 osoba je povređeno, prenosi RIA Novosti.

Prethodno je saopšteno da je u napadu poginulo 20 ljudi, a da bi pod ruševinama moglo biti oko 40 ljudi. Prema preliminarnim podacima Istražnog komiteta LNR, napad je izveden HIMARS MLRS raketama. Lisičansk se nalazi u Luganskoj oblasti, pored linije fronta, a ruske trupe preuzele su kontrolu nad tim gradom u leto 2022. godine.

08.30 Nanpad na rafineriju u Volgogradu

Dve ukrajinske bespilotne letelice juče su u Volgogradu napale najveću rafineriju na jugu Rusije. Lokalne vlasti su saopštile da je požar izazvan napadom dronova ugašen, dok je kompanija Lukojl navela da pogoni rade normalno, javlja Rojters. U Kijevu tvrde da se napadima na rafinerije onemogućava snabdevanje ruske vojske gorivom i ugrožava priliv sredstava u državni budžet Rusije.

07.55 Rusija: Broj poginulih u granatiranju Lisičanska porastao na 20

Broj poginulih u udaru Oružanih snaga Ukrajine na pekaru u Lisičansku porastao je na 20, saopštila je pres-služba ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

"Ministarstvo za vanredne situacije izvuklo je tela 20 mrtvih iz ruševina u Lisičansku nakon granatiranja. Uprkos pretnji od drugog udara, spasioci, rizikujući svoje živote, nastavljaju da raščišćavaju ruševine i tragaju za ljudima", rekao je zvaničnik tog ministarstva za RIA Novosti.

06.45 Zelenski: Važno je učiniti sve da Ukrajina može da pobedi Rusiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je važno održati konsolidaciju slobodnog sveta i učiniti sve da Ukrajina može da pobedi Rusiju.

Profimedia

 

On je u večerašnjem video obraćanju naveo da je u toku rad sa timovima evropskih država na jačanju Ukrajine, razvoju novih odbrambenih paketa i implementaciji novih bezbednosnih rešenja.

"Zapamtite: u ratu koji je započela Rusija na ukrajinskom frontu, meta nije samo naša država i naša nezavisnost. Zato je ključno održati što veću konsolidaciju slobodnog sveta i učiniti sve što je moguće i nemoguće da Ukrajina nanese poraze Rusiji", poručio je Zelenski, prenosi Ukrinform.

06.40 Protest protiv mobilizacije u Moskvi - uhapšeno više od 20 osoba

Više od 20 osoba, uglavnom novinara, uhapšeno je juče u centru Moskve tokom protesta članova porodica ruskih vojnika mobilisanih da bi se borili u Ukrajini.

Članovi porodica su se okupili kod Spomenika neznanom junaku, u blizini Kremlja, kako bi obeležili 500 dana od naredbe ruskog predsednika Vladimira Putina da se sprovede "delimična mobilizacija" 300.000 rezervista.

Komentari (0)

Evropa