Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Važno je učiniti sve da Ukrajina može da pobedi Rusiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/02/2024

-

08:45

RAT U UKRAJINI Zelenski: Važno je učiniti sve da Ukrajina može da pobedi Rusiju
RAT U UKRAJINI Zelenski: Važno je učiniti sve da Ukrajina može da pobedi Rusiju - Copyright Tanjug/AP/Emilio Morenatti, Ukrainian Emergency Service, Efrem Lukatsky, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 710 dana. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio je danas da će EU do kraja godine Ukrajini isporučiti više od milion artiljerijskih metaka i obučiti više od 60.000 vojnika. U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov tvrdi da Moskva nije dobila zahtev iz Kijeva za predaju tela poginulih zarobljenika.

Ključni događaji:

  • Bugarska isporučije Ukrajini oko 100 polovnih oklopnih vozila
  • Bundestag odobrio da 7,6 milijardi evra iz budžeta ide Ukrajini
  • Kijev: Suspendovan visoki zvaničnik ministarstva odbrane zbog korupcije
  • Peskov: Kremlj nije dobio zahtev iz Kijeva za predaju tela poginulih zarobljenika

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

22.36 Rusija: Broj poginulih u granatiranju Lisičanska porastao na 20

Broj poginulih u udaru Oružanih snaga Ukrajine na pekaru u Lisičansku porastao je na 20, saopštila je pres-služba ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

„Ministarstvo za vanredne situacije izvuklo je tela 20 mrtvih iz ruševina u Lisičansku nakon granatiranja. Uprkos pretnji od drugog udara, spasioci, rizikujući svoje živote, nastavljaju da raščišćavaju ruševine i tragaju za ljudima“, rekao je zvaničnik tog ministarstva za RIA Novosti.

Danas su ukrajinske trupe napale zgradu pekare u Lisičansku. Prema preliminarnim podacima Istražnog komiteta, udar je izveden višecevnim lanserom raketa MLRS HIMARS.

U napadu je povređeno deset civila.

21.27 Zelenski: Važno je učiniti sve da Ukrajina može da pobedi Rusiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je važno održati konsolidaciju slobodnog sveta i učiniti sve da Ukrajina može da pobedi Rusiju.

On je u večerašnjem video obraćanju naveo da je u toku rad sa timovima evropskih država na jačanju Ukrajine, razvoju novih odbrambenih paketa i implementaciji novih bezbednosnih rešenja.

"Zapamtite: u ratu koji je započela Rusija na ukrajinskom frontu, meta nije samo naša država i naša nezavisnost. Zato je ključno održati što veću konsolidaciju slobodnog sveta i učiniti sve što je moguće i nemoguće da Ukrajina nanese poraze Rusiji", poručio je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Ukrajinski predsednik je istakao da Moskva ne razume nijedan drugi jezik i da Ukrajina nastavlja rad sa partnerima u vezi sa novim sankcijama Rusiji i blokiranjem ruskih šema za zaobilaženje sankcija. 

"Aktivno se bavimo konfiskacijom ruske imovine rasute po raznim jurisdikcijama. Zahvalan sam svima koji nam pomažu u nastojanjima da oduzmemo rusku imovinu", naglasio je Zelenski.

Profimedia

 

20.49 Protest protiv mobilizacije u Moskvi - uhapšeno više od 20 osoba

Više od 20 osoba, uglavnom novinara, uhapšeno je danas u centru Moskve tokom protesta članova porodica ruskih vojnika mobilisanih da bi se borili u Ukrajini.

Članovi porodica su se okupili kod Spomenika neznanom junaku, u blizini Kremlja, kako bi obeležili 500 dana od naredbe ruskog predsednika Vladimira Putina da se sprovede “delimična mobilizacija” 300.000 rezervista.

18.47 Rusija: Petoro mrtvih nakon ukrajinskog granatiranja pekare u Lisičansku

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da su tela pet osoba danas izvučena iz ruševina pekare u Lisičansku u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), na istoku Ukrajine, uz tvrdnju da je incident izazvan ukrajinskim napadom.

"U Lisičansku su zaposleni u ruskom Ministarstvu za vanredne situacije izvukli šest osoba ispod ruševina. Takođe su pronađena tela petoro žrtava", navodi rusko ministarstvo na svom Telegram kanalu. Ministarstvo za vanredne situacije objavilo je snimak smrskanog automobila koga spasilački timovi izvlače iz ruševina dvospratnice, prenosi Rojters.

Prethodno je lider LNR Leonid Pasečnik saopštio da su ukrajinske trupe granatirale pekaru u Lisičansku i dodao da su tri osobe prebačene u bolnicu, a da bi pod ruševinama bi moglo biti još nekoliko desetina civila, javljaju RIA Novosti.

18.22 Pasečnik: Ukrajinci pogodili pekaru, pod ruševinama desetine ljudi

Ukrajinske trupe granatirale su danas pekaru u Lisičansku, pod čijim ruševinama se možda nalaze desetine ljudi, naveo je lider samoproglašene Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik na svom Telegram kanalu.

"Oružane snage Ukrajine pogodile su pekaru u Lisičansku, pod ruševinama su civili. Naši neprijatelji, bez uspeha na frontu, napali su civilno stanovništvo. Znajući da na slobodan dan stanovnici Lisičanska dolaze u pekaru po hleb, otvorili su vatru na zgradu", istakao je Pasečnik.

On je dodao da su tri osobe prebačene u bolnicu, a pod ruševinama bi moglo da ostane još nekoliko desetina civila, navodi RIA Novosti.

Kako je precizirala kancelarija komandanta LNR, tamo može biti do 40 ljudi. Spasioci trenutno pokušavaju da dođu do ljudi koji su zatrpanu pod ruševina.

12.17 Duda: Nisam siguran da li će Ukrajina moći da povrati kontrolu nad Krimom

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da nije siguran da li će Ukrajina moći da povrati kontrolu nad Krimom koji je anektirala Rusija, ali da veruje da bi mogla da povrati Donjeck i Lugansk.

Duda je u intervjuu na Jutjub kanalu Kanal Zero ponovio podršku Ukrajini i stav da Kijev mora da povrati kontrolu nad celom svojom teritorijom u cilju odvraćanja Moskva od dalje agresije, ali je na pitanje da li veruje da će Ukrajina zaista moći da ponovo preuzme Krim rekao da mu je teško da odgovori na to.

"Ne znam da li će (Ukrajina) povratiti Krim, ali verujem da će povratiti Donjeck i Lugansk", naveo je Duda, prenosi Rojters. Duda je napomenuo da je Krim istorijski bio duže vremena u rukama Rusije.

08.42 Rojters: Ukrajinska vlada obavestila Belu kuću da planira sa smeni Zalužnog

Ukrajinska vlada obavestila je Belu kuću da planira da smeni načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, rekla su dva neimenovana dobro obaveštena izvora za Rojters.

Izvor blizak kancelariji ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog rekao je da se Zelenski i Zalužni nisu saglasili u vezi sa novim talasom mobilizacije i da se predsednik protivi predlogu načelnika da bude mobilisano  500.000 vojnika.

Izvor je naveo da je proces za razrešenje Zalužnog na čekanju dok zvaničnici ne odluče ko će ga zameniti.

Drugi izvor je rekao da Bela kuća nije saopštila svoj stav povodom plana za smenu Zalužnog, navodeći da je to suverena odluka Kijeva.

Profimedia

 

08.33 Kijev: Rusija izvršila napad na Krivi rog, oštećena energetska infrastruktura

Ruske trupe su tokom noći izvršile napad bespilotnim letelicama na Krivi rog u Dnjepropetrovskoj oblasti, gde je, prema navodima ukrajinskih zvaničnika pogođena energetska infrastruktura u gradu.

"Još jedan napad Vazduhoplovstva na region Krivog roga. Protivvazdušni raketni sistem je uništio pet dronova Šahed. Međutim, bilo je nekoliko pogodaka", saopštio je Sergej Lisak, načelnik Dnjepropetrovske oblasti, prenosi Ukrinform.

On je pojasnio da su zbog toga izbila dva požara, a da je skoro 15.000 ljudi  bez struje, kao i dve kotlarnice Krivog Roga, koje snabdevaju 43.000 korisnika.

Lisak je dodao da je Rusija artiljerijskim oružjem granatirala Nikopoljski region, gde su oštećene dve privatne kuće, pomoćna zgrada i dalekovod.

08.20 Rusija presrela sedam dronova iznad Belgorodske, Volgogradske i Rostovske oblasti

Ruski sistemi PVO presreli su tokom noći sedam ukrajinskih dronova iznad Belgorodske, Volgogradske i Rostovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. U Volgogradu je izbio požar u rafineriji zbog pada oborenog drona, ali je ugašen, izjavio je gubernator Andrej Bočarov, prenosi RIA Novosti. Prema njegovim rečima, u napadu nije bilo žrtava.

08.15 Borelj: Do kraja godine EU će Ukrajini isporučiti više od milion komada municije

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio je  da će EU do kraja godine Ukrajini isporučiti više od milion artiljerijskih metaka i obučiti više od 60.000 vojnika. Borelj je u autorskom tekstu objavljenom na sajtu EU naveo da blok značajno ubrzava vojnu podršku Ukrajini, i da će se tokom 2024. godine izdvojiti iznos nova za pomoć gotovo jednak iznosu koji je izdvojen u dve prethodne godine, ocenivši to ''prilično impresivnom količinom''.

07.55 Proruski bloger Podoljak u Ukrajini osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora

Proruski bloger Jurij Podoljak u Ukrajini je osuđen u odsustvu na još jednu zatvorsku kaznu, sada na 15 godina zatvora, objavila je danas Služba bezbednosti Ukrajine (SBU). "Zahvaljujući bazi dokaza Službe bezbednosti, proruski bloger Jurij Podoljak osuđen je u odsustvu na 15 godina zatvora", navodi se u saopštenju SBU na Telegram kanalu.

Komentari (0)

Evropa