Fokus

Rusija optužila SAD da su direktan saučesnik u rušenju ruskog aviona iznad Belgorodske oblasti

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2024

-

08:04

Rusija optužila SAD da su direktan saučesnik u rušenju ruskog aviona  iznad Belgorodske oblasti
Rusija optužila SAD da su direktan saučesnik u rušenju ruskog aviona iznad Belgorodske oblasti - Copyright Tanjug/AP/Validated UGC video

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija optužila SAD da su "direktni saučesnik" u rušenju ruskog vojnog transportnog aviona prošlog meseca iznad Belgorodske oblasti, a Vašington je optužio Rusiju da je ispalila najmanje devet severnokorejskih balističkih raketa na Ukrajinu.

Zamenik američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Robet Vud optužio je Rusiju da je ispalila najmanje devet severnokorejskih balističkih raketa na Ukrajinu i rekao da Rusija i Severna Koreja moraju da odgovaraju, jer su time prekršile rezolucije Saveta bezbednosti.

I Moskva i Pjongjang su ranije negirali optužbe SAD da je Severna Koreja isporučila rakete Rusiji. Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je na sednici SB o Ukrajini da su SAD "direktni saučesnik" u rušenju ruskog vojnog transportnog aviona prošlog meseca iznad Belgorodske oblasti u Rusiji, preneo je Rojters.

Nebenzja je istakao da Rusija poseduje nepobitne dokaze da su ukrajinske snage koristile američke rakete "patriot" prilikom obaranja ruskog aviona 24. januara kada su poginule 74 osobe, uključujući 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika koji su bili predviđeni za razmenu.

Rusija je zatražila održavanje sednice SB zbog ukrajinskog napada u subotu na pekaru i restoran u istočnoj Ukrajini u kojem je poginulo najmanje 28 osoba, a u kojem je koristila rakete sa Zapada. Viši ukrajinski diplomata u UN Serhij Dvornik optužio je Rusiju da zloupotrebljava SB "za širenje lažnih informacija".

Vud je rekao da SAD žale za svim civilnim žrtvama, ali je napomenuo da je Rusija jedini agresor u ratu u Ukrajini.

Komentari (0)

Svet