Evropa

RAT U UKRAJINI EU: Hitno potrebno ubrzati isporuku municije Kijevu, Zelenski: Kontinuirana pomoć ojačaće našu ekonomiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2024

-

08:34

RAT U UKRAJINI EU: Hitno potrebno ubrzati isporuku municije Kijevu, Zelenski: Kontinuirana pomoć ojačaće našu ekonomiju
RAT U UKRAJINI EU: Hitno potrebno ubrzati isporuku municije Kijevu, Zelenski: Kontinuirana pomoć ojačaće našu ekonomiju - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 708 dana. Obaranje ruskog aviona "Iljušin Il-76" i dalje je povod žestokih optužbi Moskve i Kijeva. Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je međunarodnu istragu, jer tvrdi da je avion oboren američkom raketom "Patriot". U senci tragičnog događaja u kojem je stradalo 74 osoba, Rusija i Ukrajina oslobodile su po 195 ratnih zarobljenika. Borbe su nastavljene na Krimu gde je ruska protivvazdušna odbrana oborila 20 avionskih navođenih projektila, dok je Međunarodni sud pravde odbacio veći deo tužbe Ukrajine protiv Rusije za obaranje aviona "Malezija erlajnsa" iz 2014. godine.

Ključni događaji:

  • Putin: Iljušina oborio američki raketni sistem "Patriot"
  • Ruski PVO sistemi uništili 20 ukrajinskih projektila iznad Krima
  • Rusija i Ukrajina oslobodile po 195 ratnih zarobljenika
  • Međunarodni sud pravde odbacio veći deo tužbe Ukrajine protiv Rusije
  • Nesuglasice u EU oko plana za uspostavljanje fonda za vojnu pomoć Ukrajini

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                             Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

21.40 Orban: Misija ispunjena, mađarska sredstva neće završiti u Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je danas zadovoljstvo što je na sastanku Evropskog saveta u Briselu, na kojem se rešilo pitanje pružanja sredstava Ukrajini, uvažen stav Budimpešte.

"Misija ispunjena. Mađarska sredstva neće završiti u Ukrajini. Imamo kontrolni mehanizam. Naša pozicija o ratu u Ukrajini je nepromenjena - potrebno nam je primirje i mirovni razgovori", naveo je Orban na platformi X (Tviter).

Orban je saopštio ranije u toku dana da je njegova zemlja dobila garancije da sredstva Mađarske iz fondova Evropske unije neće biti poslata Ukrajini, zbog čega je glasao za slanje paket pomoći za Kijev u vrednosti od 50 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, Mađarska je imala dve brige - da će njen novac iz fondova EU biti poslat Kijevu i da će Unija odlučiti da dodeli novac Ukrajini na "predug period bez provere".

15.33 Lideri EU: Hitna potreba da se ubrza isporuka municije i projektila

Lideri EU istakli su "hitnu potrebu" da se ubrza isporuka municije i projektila Ukrajini, nakon što su postigli jednoglasan dogovor o 50 milijardi evra pomoći toj zemlji, naveli su oni u danas objavljenom saoštenju.

Oni su istakli da su odlučni da nastave da pružaju blagovremenu, predvidljivu i održivu vojnu podršku Ukrajini, prenosi Rojters. 

14.37 Evropski dogovor o pomoći Ukrajini podrazumeva rasrpave na godišnjem nivou

Dogovor koji su postigli lideri EU o finansijskoj pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra, za period od 2024-2027, uključuje raspravu o tom paketu na godišnjem nivou, rekli su neimenovane diplomate EU. 

Kako je dvoje diplomata EU reklo za Rojters, dogovor uključuje mogućnost da se pomoć Ukrajini razmatra na dve godine ukoliko je to potrebno.

Mađarski premijer Viktor Orban podlegao je pritiscima da podrži paket pomoći Ukrajini, nakon niza sastanaka sinoć i jutros sa liderima Italije, Nemačke i Francuske, dodaje Gardijan. 

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

Oni su se saglasili oko dva kompromisa, koji uključuje da se, ukoliko je potrebno, za dve godine da predlog Evropske komisije za reviziju u kontekstu novog budžeta EU.

Postoji i dodatna mera o mehanizmu uslovljavanja vladavine prava, naveo je portparol predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

"Na osnovu godišnjeg izveštaja Evropske komisije o primeni instrumenta za Ukrajinu, Evropski savet će svake godine održavati debatu o primeni instrumenta, s ciljem davanja smernica. Ako bude potrebno, Evropski savet će za dve godine pozvati Komisiju da izradi predlog za reviziju u kontekstu novog MFF (višegodišnjeg finansijskog okvira EU)", navodi se u dokumentu, u koji je Gardijan imao uvid. 

12.50 Zelenski: Kontinuirana finansijska podrška EU ojačaće ekonomiju Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da će kontinuirana finansijska podrška Evropske unije ojačati ekonomsku i finansijsku stabilnost te zemlje.

"Zahvalan sam Šarlu Mišelu i liderima EU na uspostavljanju fonda za Ukrajinu od 50 milijardi evra za period od 2024. do 2027. godine. Veoma je važno to što je odluku donelo svih 27 lidera, što još jednom dokazuje snažno jedinstvo Unije", napisao je Zelenski na društvenoj mreži X.

Tanjug AP/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

 

11.42 Mišel: Lideri EU dogovorili dodatnu pomoć od 50 milijardi evra za Ukrajinu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je objavio da su se svih 27 lidera EU dogovorili o dodatnom paketu pomoći za Ukrajinu od 50 milijardi evra.

"Ovo obezbeđuje postojano, dugoročno i predvidivo finansiranje za Ukrajinu", naveo je Mišel na društvenoj mreži X.

Dodao je i da Evropska unija preuzima vođstvo i odgovornost za podršku Ukrajini.  

Više pročitajte OVDE.

09.21 De Kro: Uveren sam da ćemo postići kompromis svih 27 članica EU o podršci UKR

Belgijski premijer Aleksander De Kro izjavio je danas da je uveren da će svih 27 država članica tokom današnjeg samita Evropskog saveta doći do kompromisa u vezi sa pružanjem finansijske pomoći Ukrajini.

"Imamo samo jedan cilj i cilj je da dođemo do dogovora 27", rekao je De Kro novinarima po dolasku na samit. On je istakao da je reč o veoma važnom vanrednom samitu koji se vrti oko jedne glavne teme, a to je kako da se nastavi podrška Ukrajini.

Tanjug AP/Mohammed Asad

 

08.32 Rusija će tražiti od kongresmena SAD da osude obaranje aviona IL-76

Poslanici ruske Dume nameravaju da pozovu američke kongresmene da osude obaranje aviona koji je prevozio ratne zarobljenike na razmenu i da pozovu na odgovornost one koji oborili ruski Iljušin-76.

"Članovi Državne dume pozivaju članove američkog Kongresa da osude zločine kijevskog terorističkog režima, prestanu da ga podržavaju i doprinesu da se oni koji su počinili neljudski teroristički napad smatraju odgovornim", navodi se u nacrtu dokumenta koji će biti poslat američkom Kongresu.

Tanjug/AP/The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation Press Service

 

U ovom dokumentu se napad na letelicu opisuje kao "namerno ubistvo jer je razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine unapred dogovorena“, prenosi TASS.

08.05 Kijev: Rusija napala oblast Harkova sa četiri drona, oborena dva

Tokom noći ruske snage napale su sa četiri drona oblast Harkova, od kojih je ukrajinska PVO uništila dva, izvestilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine , prenosi Ukrinform.

"Neprijatelj je ove noći ispalio četiri bespilotne letelice tipa Šahed-136/131. Dva su uništena u oblasti Harkova“, navodi se u izveštaju na Telegramu.

Ranije je guverner Harkovske oblasti Oleh Sinehubov saopštio da su u ruskom napadu na bolnicu na severoistoku Ukrajine povređene su četiri osobe.

07.35 Rusija oborila šest ukrajinskih dronova iznad regiona Belgorod i Voronjež

Ruska PVO oborila je šest ukrajinskih dronova iznad ruskih regiona Belgorod i Voronjež, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Kako je navedeno, oko 6:30 po lokalnom vremenu dežurne jedinice protivvazdušne odbrane presrele su i uništile ukrajinske bespilotne letelice, iznad Belgorodske oblasti četiri drona i dva iznad Voronješke oblasti, prenosi TASS.

06.50 Ruski PVO sistemi uništili 20 ukrajinskih projektila iznad Krima

Ruska protivvazdušna odbrana odbila je ukrajinski napad na Krim, oborivši 20 avionskih navođenih projektila, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Oko 17.00 časova po moskovskom vremenu zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa 20 avionskih navođenih projektila protiv ciljeva na teritoriji Ruske Federacije“, navode iz Ministarstva.

06.40 Nesuglasice u EU oko plana za uspostavljanje fonda za vojnu pomoć Ukrajini

Nesuglasice između Nemačke i drugih zemalja Evropske unije učinile su nesigurnim plan za uspostavljanje fonda za vojnu pomoć Ukrajini. Dok zvanični Berlin i mnoge druge zemlje EU tvrde da su snažno posvećene daljim isporukama oružja Kijevu, članice EU se mesecima prepiru oko toga kako to najbolje učiniti, prenosi Rojters. 

Tanjug/(AP Photo/Jean-Francois Badias)

 

06.31 Međunarodni sud pravde odbacio veći deo tužbe Ukrajine protiv Rusije

Sudije najvišeg suda Ujedinjenih nacija juče su utvrdile da je Rusija prekršila elemente antiterorističkog sporazuma UN, ali su odbili da donesu odluku o navodima Kijeva da je Moskva odgovorna za obaranje aviona Malezija erlajnsa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

U istoj presudi, Međunarodni sud pravde (MSP) utvrdio je da je Rusija prekršila sporazum protiv diskriminacije time što nije podržala obrazovanje na ukrajinskom jeziku na Krimu nakon aneksije poluostrva 2014, prenosi Rojters.Sud je odbio zahteve Ukrajine da naloži reparacije za oba kršenja i samo je naredio Rusiji da se pridržava sporazuma.

06.14 Putin: Iljušina oborio američki raketni sistem "Patriot"

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da je Iljušin Il-76 oboren pomoću američkog sistema "Patriot". Putin je rekao da je istraga dovela do ovih zaključaka, te napomenuo da Rusija "insistira i na međunarodnoj istrazi".

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

Istovremeno, on je rekao da zapadni mediji "pokušavaju da zataškaju priču o 65 poginulih ukrajinskih zatvorenika" koji su se navodno nalazili u avionu.

Kako ističe, "može se pretpostaviti da je Kijev slučajno oborio Il-76", ali je to "ipak zločin".

06.10 Rusija i Ukrajina oslobodile po 195 ratnih zarobljenika

Rusko ministarstvo odbrane juče je saopštilo da je 195 vojnika koji su bili u zarobljeništvu i u životnoj opasnosti vraćeno sa teritorije pod kontrolom Kijeva‚ dok je Rusija u Ukrajinu prebacila isto toliko ratnih zarobljenika, pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

Oslobođeno rusko vojno osoblje biće prebačeno u Moskvu na lečenje i rehabilitaciju vojno-transportnim avionima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, prenosi RIA.

 

Komentari (0)

Evropa