Evropa

RAT U UKRAJINI Makron odložio posetu Ukrajini iz bezbednosnih razloga, ruski napadi na Kijev i jug Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/02/2024

-

08:44

RAT U UKRAJINI Makron odložio posetu Ukrajini iz bezbednosnih razloga, ruski napadi na Kijev i jug Ukrajine
RAT U UKRAJINI Makron odložio posetu Ukrajini iz bezbednosnih razloga, ruski napadi na Kijev i jug Ukrajine - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 718 dana. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je da je u granatiranju Harkova poginula petočlana porodica - otac, majka i troje male dece. Zbog tragičnog događaja i pogibije ukupno sedmoro osoba, nedelja 11. februar će biti proglašen Danom žalosti u tom ukrajinskom gradu, rekao je gradonačelnik Harkova Ihor Terehov. Ukrajinski predsednik saopštio je da je imenovao pet visokih vojnih zvaničnika, čime je popunjen tim general-pukovnika Oleksandra Sirskog, novog glavnokomandujećeg ukrajinske vojske. Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, izjavila je da će do dijaloga Rusije i SAD doći kad Vašington bude spreman da pregovara na osnovu zajedničkih interesa i uvažavanja interesa druge strane.

Ključni događaji:

  • Zelenski potvrdio da je u ruskom napadu na Harkov ubijena porodica s troje dece
  • U Harkovu će 11. februar biti proglašen danom žalosti
  • Zaharova: SAD nisu ni teoretski spremne da pregovaraju sa Rusijom
  • Zelenski popunio tim Sirskog, imenovao pet novih komandanata
  • Grenel: Imamo rat u Ukrajini delom zato što je Nemačka potcenila Rusiju

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

                         Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23.30 Pašinjan: Nemam ovlašćenja da uhapsim Putina ako dođe u Jermeniju

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da nema ovlašćenja da donosi bilo kakve odluke u vezi sa hapšenjem bilo koga, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina, po nalozima Međunarodnog suda pravde (MSP).

"Posle 2018. Jermenija je imala opsežne demokratske reforme i ja ne odlučujem o tome koga ću da uhapsim, a koga neću da uhapsim", rekao je on za britanski "Telegraf" na pitanje da li će jermenska policija uhapsiti Putina po nalogu MSP ako poseti Jermeniju, preneo je Tas.
 

Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

Međunarodni sud pravde izdao je 17. marta 2023. nalog za hapšenje Putina i Marije Lvove-Belove, ruske komesarke za prava deteta. Putin je optužen za ratne zločine, među kojima je i nezakonita deportacija dece iz Ukrajine u Rusiju. Ako kroči u bilo koju od 123 zemlje članice suda, Putin bi mogao da bude uhapšen.

20.38 Zamenik glavnog urednika Bilda: UKR u najtežoj vojnoj krizi od početka rata

Ukrajina se nalazi u najtežoj vojnoj krizi od početka rata u februaru 2022. godine, izjavio je zamenik glavnog urednika nemačkog lista "Bild" Pol Roncajmer nakon posete liniji fronta u blizini Artjomovska, poznatog I kao Bahmut u Ukrajini.

"Neizvesnost i razočaranje u ovim hladnim zimskim danima su veliki", rekao je on i dodao da, kao izveštač u Ukrajini, nije video takvo raspoloženje od početka 2022. godine, preneo je TASS.

Roncajmer je istakao da se postavlja pitanje da li Vašington, Berlin i Pariz razumeju ovu dramu.

Prema njegovim rečima, bivši vrhovni komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužni odavno je shvatio da se u sadašnjim uslovima ne može postići cilj koji je postavio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski da se "povrate svi regioni i to se mora javno reći". Ukrajini nedostaje "oružje, vojnici, tehnologija i što je najvažnije, pouzdana podrška SAD", naglasio je on.

16.28 Ukrajinac Viktor Demčenko preminuo u Rusiji u decembru dok je čekao suđenje

Ukrajinac Viktor Demčenko (72) preminuo je u pritvoru u Rusiji dok je čekao suđenje za navodnu špijunažu i druge optužbe, saopštila je danas organizacija za zaštitu ljudskih prava Memorijal, pozivajući se na sudske dokumente.

Memorijal je naveo da ima malo informacija o Demčenku za koga se pretpostavlja da je preminuo u decembru u istražnom zatvoru u Rostovskoj oblasti na jugu Rusije, preneo je Rojters.  

Njegov slučaj je poslat vojnom sudu u gradu Rostov na Donu u avgustu. 

Novinska agencija TASS javila je da je sud zatvorio slučaj protiv Demčenka, koji je takođe optužen za učešće u "terorističkoj grupi" i ilegalno posedovanje oružja i municije, zbog njegove smrti. 

16.09 Makron odložio posetu Ukrajini iz bezbednosnih razloga

Francuski predsednik Emanuel Makron odložio je dvodnevnu posetu Ukrajini koja je bila planirana za sledeću nedelju iz bezbednosnih razloga, saopštila je Jelisejska palata. Francusko-ukrajinski poslovni savet Medef International, koji je trebalo da bude održan tokom Makronove posete, takođe je odložen.

Prvi čovek Francuske trebalo je da u Ukrajinu stigne u utorak i da prvo ode u "simboličnu posetu" Odesi, gradu koji su delimično izgradili Francuzi, a potom i Kijevu.  Na dnevnom redu odložene posete, kako piše "Ukrainska pravda", bila je i važna ekonomska komponenta u vezi sa oporavkom Ukrajine.

Makron je trebalo da najavi stvaranje fonda u iznosu od 200 miliona evra za civilne projekte koje realizuju francuska mala i srednja preduzeća, kao i da zvanično da objavi imenovanje Francuske razvojne agencije (AFD) za koordinatora francuske pomoći Ukrajini. 

Tanjug/AP/Pontus Lundahl/TT

 

15.48 Ukrajinska pogranična služba: Oboren dron koji je nosio 22,5 kilograma droge

Ukrajinska pogranična služba saopštila je danas da je oborila dron koji je nosio 22,5 kilograma hašiša čija je ulična vrednost oko 346.000 dolara. Prema saopštenju te službe, dron je oboren u oblasti Volin, koji se graniči sa Poljskom i Belorusijom, a tri osobe su uhapšene, navodi Kijev independent.
Policijski zvaničnici su rekli da su povećali potragu za potencijalnim, dodatnim dronovima i "ostalim dokazima", ne pružajući više detalja.

14.20 Ukrajinska vojna obaveštajna služba tvrdi da Rusi koriste terminale Starlink

Ukrajinska vojna obaveštajna služba (DIU) potvrdila je da ruske okupacione snage na bojnom polju koriste satelitske komunikacione internet sisteme Starlink Ilona Maska, preneli su danas ukrajinski mediji.

DIU navodi da je zahvaljujući presretanju internih ruskih komunikacija potvrđeno da su Starlink terminali instalirani u cilju uspostavljanja pristupa Internetu, pored ostalog u 83. samostalnoj vazdušno-jurišnoj brigadi Oružanih snaga Rusije koja deluje u Donjeckoj oblasti u blizini naselja Kliščijevka i Andrijevka, prenosi ukrajinska Pravda.

10.37 Oleksandar Pavljuk novi komandant Kopnene vojske Ukrajine

Predsednik i vrhovni komandant Ukrajine Vladimir Zelenski imenovao je general-potpukovnika Oleksandra Pavljuka za komandanta Kopnene vojske, navedeno je u ukazu koji je danas objavila pres služba ukrajinskog predsednika.

Pavljuk je ranije bio prvi zamenik ministra odbrane, dok je komandant Kopnene vojske bio sadašnji glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski, koji je na novu dužnost imenovan 8. februara, prenosi Interfaks Ukrajina. Zelenski je za komandanta Združenih snaga imenovao Jurija Sodola umesto Serhija Najeva, koji je razrešen dužnosti.

Na čelo Vazdušno-desantnih snaga imenovan je Ihor Skibjuk umesto Maksima Mirgorodskog, a za komandanta snaga teritorijalne odbrane imenovan je Ihor Plahuta.

Najnovije smene u ukrajinskoj vojsci usledile su nakon što je Zelenski 8. februara imenovao Oleksandra Sirskog za glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, pošto je sa te funkcije smenjen Valerij Zalužni. Zelenski je potom 9. februara imenovao general-majora Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba, nakon smene Serhija Šaptale.

profimedia

 

08.22 Gradske vlasti: PVO uništila sve ruske dronove lansirane na Kijev

Ukrajinska PVO uništila je na prilazu Kijevu sve dronove kojima je Rusija noćas napala glavni grad Ukrajine, saopštila je gradska uprava. Dronovi tipa Šahed lansirani su sa Krima, prenosi Interfaks Ukrajina. Vazdušna opasnost u Kijevu trajala je oko dva sata Prema prvim informacijama, nema povređenih niti materijalne štete.

08.20 Moskva i Pjongjang će diplomatskim kanalima dogovoriti datum Putinove posete

Moskva i Pjongjang će diplomatskim putem dogovoriti datum posete predsednika Rusije Vladimira Putina Severnoj Koreji, izjavio je Ivan Želohovcev, direktor prvog odeljenja za Aziju Ministarstva spoljnih poslova Rusije. On je u intervjuu za RIA Novosti podsetio da je tokom samita na kosmodromu Vostočni u septembru 2023. godine lider Severne Koreje Kim Džong Un pozvao ruskog predsednika da poseti Pjongjang.

"Ovaj poziv je tokom nedavne posete našoj zemlji potvrdila ministarka spoljnih poslova Severne Koreje Čoi Son Hui. Konkretni datumi posete biće dogovoreni diplomatskim kanalima", rekao je Želohovcev.

profimedia

 

07.50 Ruski napadi na Kijev i jug Ukrajine, jedna osoba povređena, oštećen gasovod

U noćašnjim ruskim napadima dronovima na Kijev i na jug Ukrajine, najmanje jedna osoba je povređena, a oštećeni su gasovod i stambeni objekti u luci Nikolajev, saopštila je ukrajinska vojska. Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je na Telegramu da su ukrajinski sistemi PVO tokom noći uništili 40 od 45 ruskih bespilotnih letelica tipa Šahed, prenosi Rojters.

"Uzbuna iz vazduha u glavnom gradu trajala je skoro dva sata", objavio je šef kijevske vojne administracije Sergej Popko na svom Telegramu kanalu i dodao da su iznad Kijeva oboreni svi dronovi.

Prema preliminarnim informacijama, u glavnom gradu Ukrajine nije bilo žrtava ni značajnjih razaranja u širem gradskom području. Južna vojna komanda Ukrajine saopštila je preko Telegrama da su njeni PVO sistemi tokom višečasovnog dejstvovanja uništili 26 ruskih dronova tipa Šahed, uglavnom iznad Nikolajevske oblasti nadomak Crnog mora.

"Najmanje jedan civil je povređen tokom ruskog napada na jug Ukrajine. Prioritet za neprijatelja je ponovo bio priobalni pojas, infrastruktura i objekti agroindustrijskog kompleksa", saopšteno je iz ukrajinske Južne vojne komande.

Ostaci oborenih dronova i eksplozije oborenih bespilotnih letelica oštetili su stambene zgrade i gasovod u Nikolajevu, saopštila je vojna komanda i dodala da su četiri drona oborena i iznad crnomorske luke Odesa. 

06.58 Grenel: Imamo rat u Ukrajini delom zato što je Nemačka potcenila Rusiju i Putina

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, u administraciji Donalda Trampa, izjavio je juče da je jedan od razloga što i dalje traje rat u Ukrajini to što je Nemačka potcenila Rusiju.

"Imamo rat u Ukrajini delom zato što je Nemačka potcenila Rusiju i Putina. Niste slušali upozorenja međunarodne zajednice o opasnostima ruskog gasovoda Severni tok 2 u Evropi. I još uvek niste platili svojih dva odsto NATO obaveza. Ne zahtevajte da američki poreski obveznici učine više", napisao je Grenel na platformi X (Tviter).

06.55  U Harkovu će 11. februar biti proglašen danom žalosti

U Harkovu će nedelja, 11. februar, biti proglašena danom žalosti zbog poginulih u ruskom granatiranju tog grada, izjavio je juče gradonačelnik Harkova Ihor Terehov.

"Grad Harkov je granatiran noću, a kao posledica toga zapaljene su privatne kuće. Izgorelo je ukupno 15 stambenih zgrada. Nažalost, poginulo je sedam ljudi, među kojima troje dece. A sutra će biti dan žalost u Harkovu. Mi ćemo to objaviti“, rekao je Terehov, prenosi Ukrinform.

06.45 Zaharova: SAD nisu ni teoretski spremne da pregovaraju sa Rusijom

Bilo kakve perspektive dijaloga između Moskve i Vašingtona u potpunosti zavise od spremnosti SAD da pregovaraju na osnovu uzajamnog poštovanja i uvažavanja interesa druge strane, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Što se tiče izgleda za naš dijaloga sa Amerikancima, to u potpunosti zavisi od namera Vašingtona da pregovara na osnovu zajedničkih interesa i uvažavanja interesa druge strane.

Sjedinjene Američke Države još nisu spremne za to čak ni teoretski", rekla je Zaharova u intervjuu za časopis "International Affairs".

06.35 Zelenski popunio tim Sirskog, imenovao pet novih komandanata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je imenovao pet visokih vojnih zvaničnika, čime je popunjen tim general-pukovnika Oleksandra Sirskog, novog glavnokomandujećeg ukrajinske vojske.

Nova imena u vrhu ukrajinske vojske su Vadim Suharevski, Andrij Lebedenko, Volodimir Horbatjuk, Oleksij Ševčenko i Mihailo Drapatji.

"Nastavićemo sa obnavljanjem tima", rekao je Zelenski.

06.10 MSP Rusije raskinuo ugovore o zakupu zemljišta ambasade Ukrajine

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova donelo je odluku da raskine ugovor o zakupu zemljišta predviđenih za lokaciju ukrajinske ambasade u Moskvi, kao odgovor na prošlogodišnju sličnu odluku Kijeva.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih polsova Marija Zaharova podsetila je da je u aprilu prošle godine Gradsko veće Kijeva objavilo raskid ugovora o zakupu zemljišta na kome se nalazi kompleks zgrada ruske ambasade u Ukrajini, prenosi Interfaks.

Komentari (0)

Evropa