Fokus

Putin: Sankcije protiv Karlsona pokazale bi pravo lice liberalne diktature u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2024

-

22:18

Putin: Sankcije protiv Karlsona pokazale bi pravo lice liberalne diktature u SAD
Putin: Sankcije protiv Karlsona pokazale bi pravo lice liberalne diktature u SAD - Copyright Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da bi sankcije protiv američkog novinara Takera Karlsona nakon njegove posete Rusiji pokazale pravo lice moderne liberalno-demokratske diktature u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Sa stanovišta da ljudi širom sveta shvate šta je moderna liberalno-demokratska diktatura, koja je navodno predstavljena u današnjoj vladajućoj klasi Sjedinjenih Američkih Država, to bi bilo lepo. Oni bi tada pokazali svoje pravo lice", rekao je Putin u intervjuu ruskom novinaru Pavelu Zarubinu, odgovarajući na pitanje o mogućim sankcijama protiv Karlsona.

Putin je istakao da danas nije moguće voditi direktan dijalog sa Zapadom i zahvalio Karlsonu što je u tome posredovao.

"Ako danas, iz nekog razloga koji ima veze sa njima, nismo u mogućnosti da vodimo direktan dijalog, onda bi trebalo da budemo zahvalni gospodinu Karlsonu što to možemo da uradimo preko njega kao posrednika", rekao je Putin u intervjuu objavljenom na Telegram kanalu Kremlja, prenosi RIA Novosti. 

Govoreći o pretnji hapšenjem Karlsona posle intervjua sa njim, Putin je ocenio da bi to bilo tužno, "ali je novinar znao u šta se upušta".

"Iz ugla samog Karlsona, ovo bi bilo tužno, ne zavidim mu, ali ovo je njegov izbor. On je znao šta radi", rekao je ruski lider.

Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

Komentarišući negativne ocene intervjua sa Karlsonom na Zapadu, Putin je pozitivno ocenio činjenicu da zapadni lideri „gledaju i slušaju“ šta on govori.

Takođe je napomenuo da nije na njemu da sudi o sadržaju svog intervjua sa američkim novinarom, već na gledaocima i čitaocima.

"Nije na meni da sudim koliko je to na kraju bilo smisleno. Gledaoci, slušaoci i, možda, čitaoci, oni moraju sami da donesu zaključak", rekao je Putin.

"Iznenađujuće strpljiv za američkog voditelja"

On je rekao da nije imao priliku da vodi oštar dijalog tokom intervjua sa Karlsonom i da je američki novinar „opasna osoba“. 

"Mislim da je Karlson opasna osoba. Mislio sam da će se ponašati agresivno i postavljati teška pitanja. Ne samo da sam bio sreman za to, već sam i priželjkivao, jer bi mi to pružilo priliku da odgovorim na isti način, što bi, prema mom mišljenju i dalo određenu specifičnost celom razgovoru", istakao je predsednik Rusije i dodao da je američki novinar bio iznenađujuće strpljiv i da je "slušao priču" .

"Ali on je odabrao drugačiju taktiku. Nekoliko puta je pokušao da me prekine, ali se ipak, za jednog zapadnog novinara, pokazao iznenađujuće strpljivim, slušao je moja duga izlaganja, posebno ona vezane za istoriju, i nije mi dao razlog da uradim ono za šta sam bio spreman“, dodao je Putin.

Tokom dvočasovnog intervjua objavljenog u noći 9. februara, a koji je imao više od 170 miliona pregleda na društvenoj mreži X i više od deset miliona na Jutjubu, Putin je, između ostalog, rekao da Rusija neće napasti NATO, posebno Poljsku, Letoniju i druge baltičke zemlje. Istovremeno, prema njegovim rečima, strani političari redovno plaše svoje stanovništvo pretnjama iz Moskve, skrećući pažnju sa unutrašnjih problema.

Ruski predsednik je takođe primetio da su zapadne zemlje počele da shvataju da je strateški poraz Rusije u sukobu sa Ukrajinom nemoguć, pa treba da razmišljaju o daljim koracima, napominjući da je Moskva spremna za dijalog.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet