Evropa

RAT U UKRAJINI Održan samit evropskih lidera u Parizu, bez konsenzusa o slanju vojnika u Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/02/2024

-

08:58

RAT U UKRAJINI Održan samit evropskih lidera u Parizu, bez konsenzusa o slanju vojnika u Ukrajinu
RAT U UKRAJINI Održan samit evropskih lidera u Parizu, bez konsenzusa o slanju vojnika u Ukrajinu - Copyright Tanjug/AP/Sergei Grits, Efrem Lukatsky, Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 733 dana. Oko 20 evropskih lidera okupiće se danas u Parizu kako bi poslali poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu o evropskoj odlučnosti vezanoj za Ukrajinu i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija pobediti u ratu, koji ulazi u treću godinu. Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je evropske kolege u Jelisejsku palatu na radni sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako navode njegovi savetnici, "eskalacije ruske agresije u poslednjih nekoliko nedelja".  Prvi put od početka ruske invazije, predsednik Ukrajine Zelenski izašao je sa brojem poginulih vojnika i rekao da je Ukrajina izgubila 31.000 boraca, demantujući navode Putina da je stradalo više od 100.000. Ruska vojska je ušla u selo Rabotino u Zaporožju i nastavlja da napreduje u borbama protiv ukrajinskih snaga, izjavio je načelnik Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki. Ukrajina je optužila rusku vojsku da je nemilosrdno i brutalno streljala sedmoricu zarobljenika u Bahmutskom okrugu iako su se, pozivajući se na snimke, vojnici predali. 

Ključni događaji:

  • Zelenski: Od početka napada Rusije poginula 31.000 ukrajinskih vojnika
  • Kijev: Ruska vojska streljala najmanje sedam ukrajinskih zarobljenika
  • Balicki: Ruska vojska ušla u selo Rabotino u Zaporožju
  • Danas u Parizu skup evropskih lidera o Ukrajini
  •  ISW: Više ruskih vojnika poginulo kod Avdejevke nego u sovjetsko-avganskom ratu
  • Gradonačelnik Londona pozvao na zaplenu imovine Rusa povezanih sa Putinom

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                  Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

23.50 Rute: Holadija će dati 100 miliona evra češkoj inicijativi za kupovinu oružja Ukrajini

Holandija će dati 100 miliona evra češkoj inicijativi za kupovinu oružja za Ukrajinu, izjavio je danas holandski premijer Mark Rute. Rute je to izjavio nakon sastanka u Parizu održanom u cilju jačanje podrške Ukrajini, koji je sazvao francuski predsednik Emanuel Makron.

23.31 Održan samit evropskih lidera u Parizu, bez konsenzusa o slanju vojnika u Ukrajinu

U Parizu je danas održan samit evropskih lidera čiji je domaćin bio francuski predsednik Emanuel Makron koji je, nakon sastanka, saopštio da nema konsenzusa o slanju vojnika evropskih zemalja u Ukrajini, ali je naglasio da "ništa ne treba isključiti".

"Nema konsenzusa o slanju trupa u ovom trenutku. Ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve kako Rusija ne bi pobedila", rekao je Makron na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Gonzalo Fuentes/Pool via AP

 

Dodao je da će se Francuska pridružiti češkoj inicijativi o kupovini municije za Ukrajinu.

"Poraz Rusije je neophodan za evropsku bezbednost", poručio je Makron.

Naveo je da će evropske zemlje uvesti dodatne sankcije zemljama pomoću kojih Rusija zaobilaze restriktivne mere koje su joj uvedene.

Samitu je prisustvovalo oko 20 evropskih lidera koji su želeli da pošalju poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu o evropskoj odlučnosti kada je reč o podršci Ukrajini, navodi Rojters.

22.10 Nehamer: Za primirje potrebni pregovori u kojima će učestvovati i Putin

Austrijski kancelar Karl Nehamer poručio je danas da će za postizanje primirja u Ukrajini biti potrebni pregovori u kojima će morati da učestvuje i ruski predsednik Vladimir Putin.

"Želimo da prestane umiranje i ubijanje, da Rusija prestane da vodi ovaj brutalni agresorski rat protiv Ukrajine. Za uspotavljanje mira biće potrebni pregovori", rekao je Nehamer, prenosi austrijski Ekspres.

Dodao je da je Zapadu potrebno više saveznika, ali i da bi zemlje BRIKS-a trebalo da se više angažuju u "vršenju pritiska na Rusiju".

"Putin je takođe potreban za pregovaračkim stolom jer, u suprotnom, nećemo postići mir", rekao je Nehamer.

On je dodao da bi se, "ukoliko bi to bilo korisno", ponovo sastao sa Putinom. 

Tanjug/AP//Heinz-Peter Bader

 

21.21 Ukrajina počela pregovore o bezbednosnom sporazumu sa Norveškom

Ukrajina je počela pregovore sa Norveškom o zaključivanju bilateralnog bezbednosnog sporazuma, saopštila je pres služba kabineta predsednika.

"Po nalogu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i šefa Kabineta predsednika Andrija Jermaka i u skladu sa Zajedničkom deklaracijom G7 o podršci Ukrajini, zamenik šefa kabineta predsednika Igor Žovkva započeo je pregovore sa Norveškom o zaključivanju bilateralnog sporazuma o bezbednosti", navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

18.00 Zelenski potpisao zakon o demobilizaciji vojnih obveznika

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas zakon o uvođenju vojnih obveznika u rezervni sastav nakon odsluženja roka za vreme vanrednog stanja, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ukrajinskog parlamenta.  Zakonom je utvrđeno da se za vreme opšte mobilizacije i funkcionisanja pravnog režima vanrednog stanja koji je na snazi od 24. februara 2022. godine, vojni obveznici kojima je za vreme vanrednog stanja istekao rok služenja vojnog roka i kojima je služba produžena preko utvrđenih rokova uvode u rezervni sastav u rokovima utvrđenim zakonom, prenosi Ukrinform. Predviđa se da te osobe ne mogu biti pozvane na služenje vojnog roka za vreme mobilizacije 12 meseci od dana puštanja u rezervni sastav, ako nisu izrazile želju da nastave službu.

15.49 Prvi tenk Abrams uništen u zoni Severnog vojnog okruga

Ruska vojska uništila je prvi tenk Abrams koji su ukrajinske oružane snage rasporedile u pravcu Avdejevke, rekao je za RIA Novosti Jan Gagin, savetnik šefa Donjecke Narodne Republike (DNR) Denisa Pušilina.

"Naša vojska je prijavila uništenje prvog Abramsa u oblasti Avdijevke. Verovatno je reč o vozilu koje su ukrajinske oružane snage pokazale u propagandnom videu pre oslobađanja Avdejevke. Vozilo tada nije dovedeno na liniju borbenih dejstava", rekao je Gagin.

15.02 Fico: Slovačka neće slati vojnike u Ukrajinu

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je danas da Slovačka neće slati svoje vojnike na teritoriju Ukrajine.

"Slovačka će Ukrajini ponuditi mogućnost da obučava vojnike na našoj teritoriji, konkretno jedinice za razminiranje", rekao je premijer posle sednice vlade uoči samita predstavnika EU i drugih zemalja NATO-a danas u Parizu.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

U Parizu će, biti reči o „novom kvalitetu, novom obimu podrške Ukrajini u narednom periodu” rekao je Fico i dodao da želi da otvori temu mirovnog plana.

"Teze pregovora svedoče o tome da stvari u Ukrajini idu daleko od očekivanog. Kako je moguće da imamo ratni plan, a nemamo mirovni?", rekao je premijer, prenosi slovački dnevnik Standard.

14.50 Zelenski: Ukrajina mora da nastavi da se bori za Krim

Ukrajina i njeni međunarodni partneri moraju da nastave borbu za povratak kontrole nad Krimom, izjavio je danas predsednik Ukrjaine Volodimir Zelenski na dan kada se obeležava deseta godišnjica od ruske okupacije tog poluostrva.

''Ruski revanšizam koji je osetio da svet može da zažmuri na takve zločine pokrenuo je ovaj okrutni rat koji se sada vodi protiv Ukrajine'', rekao je Zelenski, prenosi Rojters. On je pozvao ukrajinske partnere da se ''bore za potpunu obnovu međunarodnog prava''.

''Možemo da okončamo ovaj rat pod našim, ukrajinskim uslovima. Možemo da povratimo našu zemlju i ljude iz okupacije. Možemo da privedemo Rusiju pravdi za ono što je uradila. Ali da bi se to dogodilo, moramo da se borimo'', rekao je on.

14.32 Pukovnik Nacionalne garde Ukrajine: Ruske snage napreduju u pravcu Bahmuta

Komandant bataljonsko-taktičke grupe 4. operativne brigade ukrajinske Nacionalne garde pukovnik Sergej Sidorin upozorio je danas da su ruske snage postigle delimičan "uspeh" u pravcu Bahmuta i zauzele istočnu periferiju naselja Ivanovski u Donjeckoj oblasti.  

On je napomenuo da u pravcu Bahmuta ruska vojska pojačava napore za izvođenje ofanzivnih akcija, a da su najužarenija mesta naselja Ivanovske i teritorija južno od Bohdanovke.

On je naveo da će Rusi pokušati dalje da napreduju i zauzmu Časov Jar kako bi odatle kontrolisali okolna naselja i teritoriju.

12.25 MO Rusije: Ruske snage preuzele kontrolu nad selom Lastočkine kod Avdejevke

Ministarstvo Rusije saopštilo je da su ruske trupe preuzele kontrolu nad selom Lastočkine na avdejevskom pravcu, na zapadu Ukrajine.

"Jedinice grupe snaga Centar oslobodile su selo Lastočkine i nastavile da poboljšavaju situaciju duž linije fronta", navedeno je u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Prethodno je ukrajinska vojska potvrdila da se povukla iz sela Lastočkine, navodeći da će taj potez pomoći da se zaustavi napredovanje ruske vojske ka zapadu.

"Ukrajinske oružane snage povukle su se iz sela Lastočkine, sa ciljem da organizuju odbranu i spreče neprijatelja da dalje napreduje u zapadnom pravcu", rekao je portparol ukrajinske vojske Dmitro Lihovij, prenosi Rojters. Selo Lastočkine se nalazi zapadno od grada Advdejevke, nad kojim su ruske snage preuzele kontrolu 17. februara.

11.36 Ukrajinska vojska potvrdila da se povukla i iz sela zapadno od Avdejevke

Ukrajinska vojska potvrdila je danas da se povukla iz sela Lastočkine na zapadu zemlje, navodeći da će taj potez pomoći da se zaustavi napredovanje ruske vojske ka zapadu.

"Ukrajinske oružane snage povukle su se iz sela Lastočkine, sa ciljem da organizuju odbranu i spreče neprijatelja da dalje napreduje u zapadnom pravcu", rekao je portparol ukrajinske vojske Dmitro Lihovij, preneo je Rojters.

09.20 MO Rusije: Gerasimov posetio zonu specijalne vojne operacije u UKR

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov posetio je komandno mesto 58. kombinovane armije u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije. Gerasimov je saslušao je izveštaj komandanta armije o stanju u zoni odgovornosti i redosledu daljih dejstava, prenosi Interfaks Ukrajina. Gerasimov je najistaknutijim vojnicima uručio Ordene za hrabrost, medalje "Za junaštvo" i "Za hrabrost" i zahvalio im se na hrabrosti i herojstvu iskazanom tokom borbenih dejstava.

8.50 Oko 20 evropskih lidera danas u Parizu razgovaraju o Ukrajini

Oko 20 evropskih lidera okupiće se danas u Parizu kako bi poslali ruskom predsedniku poruku da je Evropa odlučna da pomogne Ukrajini i suprotstavi se "narativu Kremlja" da Rusija mora da dobije rat, koji je ušao u treću godinu, saopštila je Jelisejska palata. Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je evropske kolege u Jelisejsku palatu na radni sastanak na kojem će se razgovarati o, kako su njegovi savetnici rekli, "eskalaciji ruske agresije u prethodnih nekoliko nedelja".

Tanjug/AP/Omar Havana

 

"Želimo Putinu da pošaljemo vrlo jasnu poruku, da neće pobediti u Ukrajini. Naš cilj je da srušimo ideju, u koju on želi da poverujemo, a to je da može nekako da dobije rat", rekao je novinarima savetnik francuskog predsednika.

08.20 Pušilin: Ukrajinska vojska bombardovala Donjeck raketama HIMARS nakon što je izgubila Avdejevku

Ukrajinska vojska bombardovala je Donjeck raketama HIMARS nakon što je izgubila Avdejevku, saopšio je vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin, prenosi TASS.

"S obzirom na oslobađanje Avdejevke i nekih drugih delova, neprijatelj fizički ne može da dođe do Donjecka naoružanjem, posebno artiljerijom. Ipak, neprijatelj sada koristi skupu zapadnu opremu, posebno rakete dugotrajnog dometa sistema HIMARS i izvođenje preciznog bombardovanja Donjecka“, rekao je Pušilin.

06.55 Zelenski o situaciji sa rasutim žitom: Poljska vlada to može da reši

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da veruje da poljska vlada može da reši problem kvarenja ukrajinskog žita na graničnim prelazima.

"Ne razumem čemu sve ovo služi. Opet politika i takva priča da bi imalo šta da se objavi u medijima, a što je posebno neprijatno - u ruskim medijima. Veoma je neprijatno što se ovim činjenicama igramo na njihovoj strani. I čini mi se da to jednostavno nije u redu“, rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

06.51 Kijev: Ruska vojska streljala najmanje sedam ukrajinskih zarobljenika

Ruska vojska streljala je najmanje sedam branilaca Ukrajine koji su se predali kao zarobljenici, tvrdi komesar za ljudska prava ukrajinskog parlamenta Dmitro Lubinec.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

Dodao je da se prema podacima kojima raspolaže još jedan ratni zločin dogodio se, kako se pretpostavlja, u subotu, 24. februara, na teritoriji Bahmutskog okruga Donjecke oblasti, preneo je Ukrinform.

"Na snimku koji smo uspeli da dobijemo vidi se da se ukrajinski vojnici predaju: ruke su im bile visoko podignute, pokazali su da su nenaoružani i da nisu predstavljali pretnju. Trebalo je da ih Rusi zarobe, ali su ih nemilosrdno streljali", napisao je ombudsman na Telegram kanalu.

06.40 Gradonačelnik Londona pozvao na zaplenu imovine Rusa povezanih sa Putinom

Gradonačelnik Londona Sadik Kan pozvao je britansku vladu da hitno donesu odluke o zapleni i prodaji imovine u vlasništvu Rusa povezanih sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da dobijena sredstva usmeri prema onima kojima je potrebna pomoć, uključujući izbeglice iz Ukrajine.

U pismu britanskom ministru za stambena pitanja Majklu Gouvu, Kan je naveo da vlada treba da hitno reaguje i omogući zaplenu i prodaju imovine "Putinovih prijatelja", preneo je BBC.

Gradska skupština predložila je da bi moglo da se izgradi 4.000 kuća od prihoda od prodaje imovine povezane s Kremljom u Londonu.

06.30 Zelenski: Sa Putinom je nemoguće razgovarati

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da Ukrajina ima plan za novu kontraofanzivu, istovremeno dodajući da u ovom trenutku ne vidi mogućnost pregovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

On je naveo da je trenutno nemoguće sesti za pregovarački sto sa Putinom, jer on, kako tvrdi, ne želi nikoga i ništa da čuje. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

06.21 Balicki: Ruska vojska ušla u selo Rabotino u Zaporožju

Ruska vojska je ušla u selo Rabotino u Zaporožju i nastavlja da napredujeu borbama protiv ukrajinskih snaga, izjavio je načelnik Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki. Balicki je rekao za RIA Novosti da je Rabotino donedavno predstavljalo za ukrajinske snage glavni simbol letnje kontraofanzive, ali da se ispostavilo da je cena od hiljadu ljudskih života koju je platila ukrajinska strana za osvajanje tog sela bila uzaludna jer se sada situacija na frontu iz korena promenila i ruske snage su ga preuzele.

06.16 Zelenski: Od početka napada Rusije poginula 31.000 ukrajinskih vojnika

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da je 31.000 ukrajinskih vojnika poginula od kada je počeo napad Rusije na tu zemlju pre dve godine, što je prvi zvanični podatak za više od godinu dana. Zelenski je na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da ne može da obelodani broj ranjenih jer bi to "pomoglo ruskom vojnom planiranju", preneo je Rojters.

"U ovom ratu je ubijena 31.000 ukrajinskih vojnika. Ne 300.000, a ne 150.000 ... (predsednik Rusije Vladimir) Putin laže... Ali ipak, ovo je veliki gubitak za nas", istakao je on.

06.10 ISW: Više ruskih vojnika poginulo kod Avdejevke nego u sovjetsko-avganskom ratu

Institut za proučavanje rata (ISW) tvrdi da je više ruskih vojnika je poginulo tokom zauzimanja grada Avdejevke u Ukrajini, nego u sovjetsko-avganistanskom ratu. Ameročka NVO navodi da ruski opozicioni mediji procenjuju da je više od 75.000 ruskog osoblja poginulo u Ukrajini od početka invazije u februaru 2022. godine, preneo je Indipendent.

Sovjetsko-avganistanski rat koji je trajao od 1979. do 1989. odneo je 15.000 ruskih vojnika, navodi se u enciklopediji Britanika, navodi Independent.

06.00 Danas u Parizu skup evropskih lidera o Ukrajini

Oko 20 evropskih lidera okupiće se danas u Parizu kako bi poslali poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu o evropskoj odlučnosti vezanoj za Ukrajinu i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija pobediti u ratu, koji ulazi u treću godinu, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je svoje evropske kolege u Jelisejsku palatu na radni sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako navode njegovi savetnici, "eskalacije ruske agresije u poslednjih nekoliko nedelja", preneo je Rojters.

Konferenciji bi trebalo da prisustvuju nemački kancelar Olaf Šolc, britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron, španski premijer Pedro Sančez, holandski premijer Mark Rute, kao i lideri skandinavskih i baltičkih zemalja.

SAD će predstavljati pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen, a Kanadu ministar odbrane Bil Bler.

Komentari (0)

Evropa