Evropa

RAT U UKRAJINI Erdogan: Turska spremna da bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2024

-

08:06

RAT U UKRAJINI Erdogan: Turska spremna da bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine
RAT U UKRAJINI Erdogan: Turska spremna da bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 735 dana. Najveće zemlje NATO pakta odbile su predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona da se u Ukrajini eventualno razmeste kopnene snage Alijanse, smatrajući da bi to moglo da dovede do opšte eskalacije sukoba, a tako razmišljaju i u Vatikanu. Za to vreme ruske snage ušle su u još dva sela oko grada Avdejevke odakle su se povukle ukrajinske trupe i nalaze se u ofanzivi, dok Kijev tvrdi da je na istoku oboren još jedan ruski lovac Su-34. 

Ključni događaji:

  • NATO saveznici protiv Makronove ideje o ulasku trupa u Ukrajinu
  • Ukrajinska vojska se povukla iz još dva sela, ruska vojska u ofanzivi
  • Linkevičijus: Kalinjingrad će biti neutralisan ako Rusija izazove NATO
  • Vatikan: Slanje zapadnih trupa u Ukrajinu nije dobra ideja
  • Tusk: Ne isključujemo mogućnost zabrane uvoza i drugih proizvoda iz Ukrajine

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                            Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

 

20.15 Kubrakov: Ukrajina neće zatvoriti svoju granicu sa Poljskom

Zamenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov saopštio je danas da Ukrajina neće zatvoriti svoju granicu sa Poljskom, nakon što je poljski premijer Donald Tusk izjavio da zvanična Varšava razmatra privremeno zatvaranje zajedničke granice i prekid bilateralne trgovine.

"O tome niko sa ukrajinske strane ne razmišlja. Naš narod se bori za egzistenciju u ratu protiv ruskog agresora. Za nas je stabilna granica pitanje opstanka", napisao je Kubrakov na društvenoj mreži X.

On je naveo da Ukrajina ima veliko poštovanje prema "prijateljskoj Poljskoj".

19.26 Peskov: Orbanovi strahovi o zajedničkoj granici sa Rusijom su neosnovani

Rusija ne predstavlja pretnju nijednoj državi koja joj nije neprijateljski nastrojena, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da Mađarska ne bi želela da ponovo ima zajedničku granicu sa Rusijom. 

"Ne slažemo se sa Orbanom u svemu. Rusija, suprotno onome što se sada sa zavidnom doslednošću ponavlja u Evropskoj uniji, ne predstavlja opasnost za sve države koje joj nisu neprijateljski nastrojene. Stoga su strahovi u vezi sa tim neosnovani, mi pokušavamo da osiguramo bezbednost za sebe i svoju decu", rekao je Peskov novinarima, prenosi RIA Novosti.

17.32 Erdogan: Dati šansu diplomatiji,Turska spremna da bude domaćin pregovora RUS-UKR

Turska je spremna da ponovo bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine u Istanbulu, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i istakao da treba pružiti šansu diplomatiji.

"Spremni smo da ponovo budemo domaćini mirovnih pregovora u Istanbulu, koji su prethodno održani u ovom gradu“, rekao je Erdogan u video poruci učesnicima samita Jugoistočna Evropa-Ukrajina u Tirani.

On je istakao da se diplomatiji i dijalogu mora dati šansa kako bi se rat završio pravednim i održivim mirom, a za postizanje ovog cilja izuzetno je važno koristiti sve "vrste diplomatskih kanala na najvišem nivou", Erdogan je naveo da je neophodan zajednički rad na definisanju opštih parametara mira.

15.41 Fajon: Ruska agresija u Ukrajini mogla bi se proširiti na susedne zemlje

Slovenija deli zabrinutost nekih političara i eksperata da bi Rusija mogla da započne rat protiv zemalja NATO-a ako pomoć Ukrajini ne bude dovoljna izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon.

"Delim zabrinutost zemalja da bi se ruska agresija u Ukrajini mogla proširiti na susedne zemlje. Zato činimo sve što je moguće da osiguramo mir", rekla je ona u intervjuu za Ukrinform.

Fajon je rekla da je učestvovala na zasedanjima Generalne skupštine i Saveta bezbednosti UN kako bi pokazala podršku Ukrajini.

"Pre dve godine smo bili šokirani da bi susedna država mogla da napadne Ukrajinu, pribegne tako brutalnoj agresiji", rekala je slovenačka ministarka i poručila da "moramo uložiti sve napore da pronađemo političko rešenje za rat".

14.57 Vladimir Kličko: Ukrajini je potrebna municija, a ne vojnici NATO-a

Bivši ukrajinski svetski šampion u boksu Vladimir Kličko (47) izjavio je da je Oružanim snagama Ukrajine potrebna municija, a ne vojnici NATO-a.

"Debata o vojnicima NATO-a u Ukrajini odvlači pažnju. Ne trebaju nam nemački vojnici. Ne treba nam NATO vojnik. Sve ovo možemo da uradimo sa superiornim oružjem koje treba da dobijemo od slobodnog sveta i od NATO-a. Potrebna nam je municija. Treba nam bolje oružje. Ne trebaju nam vojnici", rekao je on u intervjuu Bildu, komentarišući razgovore o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu.

14.17 FT: Procureli dokumenti otkrivaju kriterijume ruske vojske za nuklearni napad

Procureli vojni dokumenti obelodanili su rusku doktrinu o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, uključujući minimalne kriterijume za korišćenje taktičkog nuklearnog oružja, objavio je Fajnenšel tajms (FT).

Rusko taktičko nuklearno oružje je dizajnirano za upotrebu na bojnom polju u Evropi i Aziji i ima ograničeniji domet u poređenju sa strateškim nuklearnim oružjem, koje bi moglo da stigne do SAD.

List navodi da 29 ruskih vojnih dosijea, koji datiraju između 2008. i 2014. godine, ukazuju na prag "niži nego što je Rusija ikada javno priznala, prema ekspertima koji su pregledali i verifikovali dokumente".

10.15 Lajen: Profit od zamrznute ruske imovine za kupovinu vojne opreme za Ukrajinu

Evropska unija bi trebalo da razmotri da profit od zamrznute ruske imovine koristti za kupovinu vojne opreme za Ukrajinu, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. "Vreme je da se započne razgovor o korišćenju neplanirane dobiti od zamrznute ruske imovine za zajedničku kupovinu vojne opreme za Ukrajinu", rekla je Lajen u Evropskom parlamentu, prenosi Rojters. Ona je u svom u govoru pozvala EU da učini više na odbrambenoj politici i najavila za naredne dane predstavljanje prve evropske industrijske strategije za odbranu, prenosi Ansa.

10.00 Rusija osudila Ukrajinca na 11 i po godina zatvora zbog špijuniranja

Ruski sud u Rostovu na Donu osudio je agenta ukrajinske vojne obaveštajne službe Sergeja Krivickog na 11,5 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu i pokušaj nabavke tajnih raketnih komponenti za Ukrajinu, saopštila je danas ruska bezbednosna služba FSB. Krivicki (57) je osuđen na izdržavanje kazne u koloniji maksimalnog obezbeđenja, navodi FSB, prenela je agencija Interfaks.

FSB je naveo da je Krivicki, stanovnik Melitopolja, uhapšen u Rostovu na Donu dok je pokušavao da kupi tajne komponente za ruski raketni sistem zemlja-vazduh S-300 da bi bile prokrijumčarene u Ukrajinu.

08.12 Politiko: Makronova želja da se poveća pomoć Ukrajini nailazi na otpor opozicije

Francuski predsednik Emanuel Makron želi da preuzme globalno liderstvo u vezi sa pomoći Zapada Ukrajini i poveća smanjenu podršku Kijevu, ali u tom pokušaju nailazi na otpor francuskih političara, piše Politiko. Dok su ukrajinske snage potisnute na bojnom polju i postoji neizvesnost u vezi sa daljom vojnom pomoći Zapada, Makron je izjavio u ponedeljak da je Evropa u pitanju i rekao da ne treba isključiti mogućnost da u budućnosti evropske nacije pošalju trupe u Ukrajinu.

Ta Makronova izjava već je naišla na kritike francuske opozicije. Liderka krajnje desnog Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen rekla je da se Makron poigrava životima francuske dece, ne isključujući mogućnost raspoređivanja zapadnih trupa u Ukrajini. Lider krajnje levice Žan-Lik Melanšon naveo je da suočavanje nuklearnih sila jednih protiv drugih predstavljalo, kako je rekao, "ludilo". Socijalistička partija i konzervativni Republikanci takođe su osudile Makronovu izjavu.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

08.04 Ukrajina oborila 10 ruskih dronova, ruska PVO jedan ukrajinski iznad Belgoroda

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su svih 10 dronova koje je Rusija lansirala tokom noći, saopštile su danas ukrajinske vazduhoplovne snage. Ukrajinska vojska je na Telegramu saopštila da je Rusija takođe lansirala protivvazdušne vođene rakete S-300 na Ukrajinu, ali nije precizirala da li su te rakete dostigle svoje ciljeve.

Iznad industrijske zone u Odesi, ostaci oborenog ruskog drona oštetili su transformator na jednom od važnih infrastrukturnih objekata, zbog čega je došlo do kratkog spoja i požara koji je ugašen,a u ovom incidentu nije bilo povređenih, prenosi Unian.

067.50 NATO saveznici protiv Makronove ideje o ulasku trupa u Ukrajinu

Nekoliko zemalja NATO-a, uključujući SAD, Nemačku i Veliku Britaniju, odbile su predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona o eventualnom raspoređivanju kopnenih trupa u Ukrajini, prenosi BBC. Makron je u ponedeljak, nakon samita evropskih lidera u Parizu, poručio da se, iako nema konsenzusa o slanju trupa evropskih zemalja u Ukrajinu, "ništa ne može isključiti".

Neslaganje sa idejom slanja trupa u Ukrajinu izrazile su i SAD, Nemačka, Velika Britanija, Španija, Češka, Hrvatska, Grčka, Poljska i Mađarska. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je saopštio da Alijansa neće slati trupe u Ukrajinu.

07.45 Ukrajinska vojska se povukla iz još dva sela, ruska vojska u ofanzivi

Ukrajinska vojska povukla se iz sela u blizini Avdejevke, Stepova i Severne, sinoć je saopštio portparol ukrajinske vojne grupe ''Tavrija'' Dmitro Lihovi. Dva sela se nalaze severno od Lastočkine, koju su zauzele ruske snage u ponedeljak. Lihovi je rekao da su se bitke za Stepove i Severne održale danas, preneo je Kijev independent. Prema njegovim rečima, Rusija je povećala broj jurišnih jedinica.Portparol je rekao da neke od njih broje i do 250 ljudi. 

Associated Press

07.15 Litvanski diplomata: Kalinjingrad će biti neutralisan ako Rusija izazove NATO

Ambasador u Švedskoj i bivši ministar spoljnih poslova i odbrane Litvanije Linas Linkevičijus poručio je juče da će ruski grad Kalinjingrad biti "neutralisan" ukoliko se Rusija usudi da izazove NATO. "Nakon što je Švedska postala članica Alijanse, Baltičko more je postalo unutrašnje NATO more. Ako se Rusija usudi da izazove NATO, Kalinjingrad bi prvi bio 'neutralisan'", napisao je Linkevičijus na društvenoj mreži X.

07.05 Tusk: Ne isključujemo mogućnost zabrane uvoza i drugih proizvoda iz Ukrajine

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je da ne može da isključi mogućnost proširenja zabrane uvoza ukrajinskih žitarica na druge proizvode, ukoliko Evropska unija ne zaštiti poljsko i evropsko tržište. "Razgovaramo o tome da bi bilo moguće proširiti embargo na druge proizvode ako EU ne pronađe efikasniji način da zaštiti poljsko i evropsko tržište", rekao je Tusk na konferenciji za medije u Pragu, prenosi Rojters.

 

Komentari (0)

Evropa