Evropa

RAT U UKRAJINI NATO saveznici protiv ideje o ulasku trupa u Ukrajinu, ruske snage kontrolišu sela kod Avdejevke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/02/2024

-

07:46

RAT U UKRAJINI NATO saveznici protiv ideje o ulasku trupa u Ukrajinu, ruske snage kontrolišu sela kod Avdejevke
RAT U UKRAJINI NATO saveznici protiv ideje o ulasku trupa u Ukrajinu, ruske snage kontrolišu sela kod Avdejevke - Copyright Tanjug AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 734 dana. U Parizu je održan samit evropskih lidera čiji je domaćin bio francuski predsednik Emanuel Makron koji je, nakon sastanka, saopštio da nema konsenzusa o slanju vojnika evropskih zemalja u Ukrajinu, ali naglasio da "ništa ne treba isključiti". Samitu je prisustvovalo oko 20 evropskih lidera koji su želeli da pošalju poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu o evropskoj odlučnosti kada je reč o podršci Ukrajini. U međuvremenu ruske trupe preuzele su kontrolu nad selom Lastočkine na avdejevskom pravcu, a ukrajinska vojska potvrdila je da se povukla iz tog sela, navodeći da će taj potez pomoći da se zaustavi napredovanje ruske vojske ka zapadu. 

Ključni događaji:

  • Ruske snage preuzele kontrolu nad selom Lastočkine kod Avdejevke
  • Održan samit evropskih lidera u Parizu, bez konsenzusa o slanju vojnika u Ukrajinu
  • Zelenski potpisao zakon o demobilizaciji vojnih obveznika
  • Nehamer: Za primirje u Ukrajini potrebni pregovori u kojima će učestvovati i Putin
  • Prvi tenk Abrams uništen u zoni Severnog vojnog okruga

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                            Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

20.55 NATO saveznici protiv Makronove ideje o ulasku trupa u Ukrajinu

Nekoliko zemalja NATO-a, uključujući SAD, Nemačku i Veliku Britaniju, odbile su predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona o eventualnom raspoređivanju kopnenih trupa u Ukrajini, prenosi BBC.

Makron je u ponedeljak, nakon samita evropskih lidera u Parizu, poručio da se, iako nema konsenzusa o slanju trupa evropskih zemalja u Ukrajinu, "ništa ne može isključiti".
Neslaganje sa idejom slanja trupa u Ukrajinu izrazile su i SAD, Nemačka, Velika Britanija, Španija, Češka, Hrvatska, Grčka, Poljska i Mađarska.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je saopštio da Alijansa neće slati trupe u Ukrajinu

Tanjug AP/Gonzalo Fuentes/Pool via AP

 

20.51 Ukrajinska vojska se povukla iz još dva sela, ruska vojska u ofanzivi

Ukrajinska vojska povukla se iz sela u blizini Avdejevke, Stepova i Severne, saopštio je večeras portparol ukrajinske vojne grupe ''Tavrija'' Dmitro Lihovi.

Dva sela se nalaze severno od Lastočkine, koju su zauzele ruske snage u ponedeljak.

Lihovi je rekao da su se bitke za Stepove i Severne održale danas, preneo je Kijev independent.

Prema njegovim rečima, Rusija je povećala broj jurišnih jedinica.Portparol je rekao da neke od njih broje i do 250 ljudi. 

20.07 Vatikan: Slanje zapadnih trupa u Ukrajinu nije dobra ideja

Državni sekretar Vatikana Pjetro Parolin izjavio je danas da slanje zapadnih trupa na teritoriju Ukrajine nije dobra ideja.

"To bi dovelo do eskalacije koju pokušavamo da izbegnemo od početka sukoba", rekao je Parolin novinarima, prenosi ANSA. Dodao je da ne misli da je to "apokaliptični scenario, ali da jeste zastrašujući".

18.56 Bela kuća: SAD neće slati trupe u Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države neće slati vojsku u Ukrajinu, saopštila je danas Bela kuća nakon što je predsednik Francuske nagovestio takvu mogućnost.

"Predsednik Džozef Bajden je bio jasan kada je rekao da SAD neće slati trupe da se bore u Ukrajini", rekla je portparolka Nacionalnog bezbednosnog saveta Ejdrijen Votson, preneo je Rojters.

Bajden se danas susreo sa istaknutim kongresmenima u Beloj kući kako bi razgovarao o finansijskoj pomoći Ukrajini.

16.38 Lavrov: Ne pridavati preveliki značaj evropskim konferencijama o Ukrajini

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je danas da ne treba pridavati preveliki značaj konferencijama evropskih lidera o Ukrajini.

"Broj zapadnih konferencija očigledno raste. Pokušavaju da nadoknade sve manji interes i dramatičan pad finansijskih mogućnosti za održanje režima (Volodimira) Zelenskog. Francuzi i predsednik Francuske Emanuel Makron su preterano oduševljeni sazivanjem ovakvih događaja.

Ne bih pridavao preveliki značaj konferencijama koje su organizovane u Parizu", rekao je Lavrov na konferenciji za medije.

16.24 Litvanski diplomata: Kalinjingrad će biti neutralisan ako Rusija izazove NATO

Ambasador u Švedskoj i bivši ministar spoljnih poslova i odbrane Litvanije Linas Linkevičijus poručio je danas da će ruski grad Kalinjingrad biti "neutralisan" ukoliko se Rusija usudi da izazove NATO.

"Nakon što je Švedska postala članica Alijanse, Baltičko more je postalo unutrašnje NATO more. Ako se Rusija usudi da izazove NATO, Kalinjingrad bi prvi bio 'neutralisan'", napisao je Linkevičijus na društvenoj mreži X.

On je dodao da raniji navodi Rusije da je okružene NATO-om "sada postaju stvarnost".

15.54 Tusk: Ne isključujemo mogućnost zabrane uvoza i drugih proizvoda iz Ukrajine

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je da ne može da isključi mogućnost proširenja zabrane uvoza ukrajinskih žitarica na druge proizvode, ukoliko Evropska unija ne zaštiti poljsko i evropsko tržište.

"Razgovaramo o tome da bi bilo moguće proširiti embargo na druge proizvode ako EU ne pronađe efikasniji način da zaštiti poljsko i evropsko tržište", rekao je Tusk na konferenciji za medije u Pragu, prenosi Rojters.

Više hiljada poljskih poljoprivrednika izašlo je danas na ulice Varšave, u znak protesta zbog poljoprivredne politike Evropske unije i uvoza jeftine hrane iz Ukrajine.

Okupljeni traže da se poljska vlada povuče iz "Zelenog dogovora" Evropske unije - plana koji, između ostalog, za cilj ima borbu protiv klimatskih promena smanjenjem upotrebe pesticida.

Poljska, Mađarska i Slovačka su prošle godine zabranile uvoz jeftinih ukrajinskih žitarica kako bi zaštitile sopstvenu poljoprivredu.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

15.15 Zelenski stigao u Saudijsku Arabiju: Glavna tema je mirovni samit 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je stigao u Saudijsku Arabiju gde će razgovarati sa saudijskim princem Mohamedom bin Salmanom.

"Prva tema je Formula mira. Prošle godine u Džedi održali smo efikasan sastanak savetnika o njegovoj primeni. Sada se bližimo prvom mirovnom samitu i oslanjamo se na aktivnu podršku Saudijske Arabije", naveo je Zelenski na društvenoj mreži X.

Dodao je da će druga tema razgovora biti oslobađanje ratnih zarobljenika i deportovanih.

"Rukovodstvo Kraljevine je već doprinelo oslobađanju našeg naroda. Uveren sam da će i ovaj sastanak dati rezultate", napisao je Zelenski.

15.08 Zaharova odgovorila Makronu: Nije svestan onoga što govori

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je danas da predsednik Francuske Emanuel Makron "nije svestan onoga što govori", reagujući na njegovu izjavu Makrona da se "ne može isključiti" opcija slanja trupa u Ukrajinu.

"Što se tiče izjava Emanuela Makrona o potencijalnom raspoređivanju NATO trupa u Ukrajinu, stiče se snažan osećaj da francuski predsednik ne shvata ni šta govore njegovi potčinjeni, ni ono što on sam kaže", napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je dodala da želi da "podseti" Makrona na istoriju Francuske.

"Aprila 1945. godine Berlin je branila francuska SS divizija 'Šarlmanj' (Karlo Veliki) i niz drugih. Branili su i sam firerov bunker. Oni su bili među poslednjima koji su u Trećem rajhu odlikovani nacističkim ordenom Viteškog krsta Gvozdenog krsta", navela je Zaharova.

14.50 Ukrajina oborila još jedan ruski Su-34

Ukrajinske trupe oborile su još jedan ruski lovac-bombarder Su-34, potvrdio je komandant Vazduhoplovstva Nikola Oleščuk, a prenosi Kanal 24.

13.41 Šolc: Evropske zemlje i članice NATO-a neće slati trupe u Ukrajinu; Sunakov portparol potvrdio da Britanija takođe ne planira raspoređivanje borbenih trupa

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da evropske zemlje i članice NATO-a neće poslati trupe u Ukrajinu.

"Razgovaralo se o tome da ono što je od početka dogovoreno među saveznicima, važi i za budućnost, a to je da neće biti vojnika evropskih zemalja ili članica NATO-a na tlu Ukrajine", rekao je Šolc nakon samita evropskih lidera koji je održan u Parizu.

On je istakao da su evropske države spremne da nabave oružje iz trećih zemalja, van Evrope, kako bi ubrzale isporuku vojne pomoći Ukrajini, preneo je Rojters. Slanje kopnenih trupa u Ukrajinu odbacio je i nemački ministar odbrane Boris Pistorijus. "To nije opcija za Saveznu Republiku Nemačku", poručio je Pistorijus na konferenciji za medije.

I portparol britanskog premijera Rišija Sunaka izjavio je danas da Velika Britanija nema planove za raspoređivanje borbenih trupa u Ukrajini. Predsednik Francuske Emanuel Makron je u ponedeljak, nakon samita evropskih lidera u Parizu, poručio da se, iako nema konsenzusa o slanju trupa evropskih zemalja u Ukrajinu, "ništa ne može isključiti".

13.10 EP usvojio odluku o stvaranju fonda za pomoć Ukrajini od 50 milijardi evra

Evropski parlament usvojio je danas odluku o stvaranju fonda za pomoć Ukrajini u vrednosti od 50 milijardi evra, saopšteno je iz Komiteta za budžet Evropskog Parlamenta. Od 615 poslanika EP koji su glasali, njih 536 glasalo je za usvajanje fonda, 40 ih je bilo protiv, a njih 39 bilo je uzdržano. Poslanička grupa Evropska narodna partija u parlamentu EP saopštila je da nakon današnjeg glasanja, postoji mogućnost da Ukrajina prvu isplatu dobije već u martu.

Profimedia

 

12.46 Nemačka i Mađarska neće slati trupe u Ukrajinu

Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je sugestije da će evropske zemlje i planice NATO saveza poslati kopnene trupe u Ukrajinu, dan nakon što je Emanuel Makron ostavio otvorenu mogućnost da to učini.

Ni Mađarska nije voljna da pošalje oružje ili trupe u Ukrajinu i ovaj stav je "čvrst", rekao je ministar spoljnih poslova zemlje Peter Sijarto u saopštenju u utorak.

12.41 Le Pen: Makron se igra ratnog vođe

Predsednica francuske parlamentarne desničarske stranke "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen kritikovala je danas izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da ne treba isključiti opciju slanja francuskih vojnika u Ukrajinu i istakla da se on "igra ratnog vođe". ''Ne znam da li svi shvataju koliko je ozbiljna takva izjava. Emanuel Makron se igra ratnog vođe, i sa takvim nemarom govori o životima naše dece. U pitanju je mir ili rat u našoj zemlji'', napisala je Le Pen na mreži X.

11.43 Kremlj upozorio: Sukob Rusije i NATO-a neizbežan ako članice pošalju svoje trupe u Ukrajinu

Kremlj je sugerisao da bi sukob između Rusije i NATO-a postao neizbežan ako bi evropske članice Alijanse poslale trupe da se bore u Ukrajini, prenosi Rojters.

Švedska, Poljska i Češka ogradile su se od Emanuela Makrona koji je u ponedeljak rekao da "nema konsenzusa" o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, ali da "ništa ne treba isključiti".

"Sama činjenica da se razgovara o mogućnosti slanja određenih kontigenata u Ukrajinu iz zemalja NATO-a je veoma važan novi element", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Na pitanje novinara kolika bi bila opasnost od direktnog sukoba između Rusije i NATO-a ako bi članice NATO-a poslale svoje trupe da se bore u Ukrajini, Peskov je rekao:

"U tom slučaju, ne bismo morali da govorimo o verovatnoći, već o neizbežnosti direktnog sukoba"

Tanjug/AP/Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin

 

11.35 Stoltenberg: NATO ne planira da pošalje borbene trupe u Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da taj vojni savez ne planira da pošalje borbene trupe u Ukrajinu. Stoltenberg je za AP rekao da države članice NATO-a pružaju podršku bez presedana Ukrajini.

"To smo radili od 2014. godine. Međutim, ne postoje planovi da se borbene trupe NATO-a rasporede u Ukrajini", istakao je Stoltenberg. Odbacujući mogućnost vojne akcije NATO-a, Stoltenberg je ponovio da Rusija napadom na Ukrajinu ozbiljno krši međunarodno pravo i da na osnovu toga prava ukrajinska strana ima pravo na samoodbranu.

NATO ima pravo da podrži Ukrajinu da bi se odbranila od ruske agresije, naveo je Stoltenberg.

Tanjug/AP/Saul Loeb

 

11.12 Ukrajina tvrdi da je oboren još jedan ruski lovac Su-34

Snage ukrajinske PVO oborile su još jedan ruski lovac-bombarder Su-34, saopštio je komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine general-potpukovnik Nikolaj Oleščuk. "Minus još jedan Su-34 u istočnom pravcu!", napisao je Oleščuk danas na svom Telegram kanalu. Dodao je da je i juče Vazduhoplovstvo Ukrajine pokušalo da obori ruski avion, ali da su ruski piloti uspeli da izbegnu ukrajinske rakete.

10.35 Južna Koreja tvrdi da je Severna Koreja poslala Rusiji 6.700 kontejnera municije

Ministar odbrane Južne Koreje Šin Von-sik tvrdi da je Severna Koreja isporučila Rusiji oko 6.700 kontejnera municije kako bi je podržala u ratu protiv Ukrajine. "Procenjuje se da je Severna Koreja isporučila oko 6.700 kontejnera u Rusiju od samita severnokorejskog lidera Kim Džong-una i ruskog lidera Vladimira Putina u septembru", rekao je južnokorejski ministar, prenosi agencija Jonhap. Prema njegovim rečima, to je dovoljno da se smesti više od 3 miliona artiljerijskih granata od 152 mm ili 500.000 granata od 122 mm.

09.59 Rusija: Kijev spremao napad toksičnim agensima

Rusija je danas saopštila da je osujetila napad toksičnim gasom za koji je Moskva rekla da ga pripremaju ukrajinske obaveštajne službe u regionu Zaporožje na jugu Ukrajine, koji je delimično pod kontrolom ruskih snaga.

"Osujećen je pokušaj ukrajinskih tajnih službi da izvrše napad u regionu Zaporožja koristeći ekvivalent otrovnog vojnog agensa 'B3' po klasifikaciji NATO-a", saopštila je služba bezbednosti ruske FSB.

Toksični agensi zaplenjeni u ovoj operaciji "koriste se za proizvodnju hemijskog oružja za masovno uništenje i dizajnirani su u SAD", navodi se u saopštenju FSB.

Ruske vlasti su pokrenule istragu o napadu i proizvodnji oružja za masovno uništenje, a tri državljana Ukrajine su uhapšena, navodi isti izvor.

08.50 Rusija uvodi privremenu zabranu izvoza benzina od 1. marta

Ruska vlada planira da od 1. marta uvede privremenu zabranu izvoza benzina kako bi izjednačila rastuću potražnju u prolećnoj i letnjoj sezoni, rekao je za TASS portparol potpredsednika vlade Aleksandra Novaka. "Možemo da potvrdimo ovu informaciju", rekao je portparol. Kako navodi TASS, ova odluka je neophodna kako bi se nadoknadila rastuća potražnja tokom letnjih raspusta, rada na terenu i planiranih remonta u rafinerijama.

07.51 Makron najavio "koaliciju" za isporuku raketa srednjeg i dugog dometa Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će saveznici Ukrajine stvoriti koaliciju za isporuku raketa srednjeg i dugog dometa Kijevu, prenosi Mond. Makron je, nakon konferencije evropskih lidera o podršci Ukrajini, koja je u ponedeljak održana u Parizu, rekao da je odlučeno da se "stvori koalicija za duboke udare, a samim tim i za rakete i bombe srednjeg i dugog dometa". Predsednik Francuske je pozvao evropske zemlje da proizvode više municije. "U narednih 10 dana stavićemo sve ove napore na sto jer smo pregledali mnoge evropske i neevropske zemlje koje imaju na raspolaganju municiju", dodao je Makron.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

07.48 Micotakis: Za Grčku nema govora o slanju snaga evropskih zemalja u Ukrajinu

"Za Grčku nema govora o slanju evropskih snaga ili snaga NATO-a u Ukrajinu", izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis posle konferencije evropskih lidera o Ukrajini, koju je u Parizu u ponedeljak organizovao francuski predsednik Emanuel Makron. Micotakis je rekao da je to stav i "većine njegovih kolega", ističući da to pitanje "dezorijentiše napore" da se podrži Ukrajina, prenosi Katimerini. Dodao je da je na skupu ponovo potvrđeno jedinstvo i rešenost saveznika da podrže Ukrajinu da se odbrani od ruske invazije.

Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

 

07.46 Poljska upozorila SAD da će snositi krivicu ako Rusija napreduje u Ukrajini

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski pozvao je predsedavajućeg Predstavničkog doma SAD Majka Džonsona da dozvoli glasanje o novoj američkoj pomoći Ukrajini i poručio da bi Džonson bio kriv ukoliko zakon ne bude usvojen, a Rusija napreduje na bojnom polju. U obraćanju istraživačkom centru Atlantskog saveta, Sikorski je napomenuo da je Džonson "u prošlosti toplo govorio o Ukrajini".

"Zato bih voleo da zna da ceo svet gleda šta će uraditi i ako dodatna pomoć ne bi prođe (Kongres SAD) i Ukrajina pretrpi preokrete na bojnom polju biće njegova odgovornost", istakao je poljski šef diplomatije.

Džonson je raspustio Predstavnički dom na dve nedelje, a prethodno nije stavio na glasanje paket pomoći od 60 milijardi dolara za Ukrajinu, koji je izglasan u Senatu ranije ovog meseca.

"Kriminalna porodica diktatora pomaže i podržava ubilačku invaziju ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu", rekao je Sikorski, misleći na vojnu pomoć koju Iran i Severna Koreja navodno pružaju Moskvi.

Dodao je bi rezultat ruske pobede u Ukrajini bilo prisustvo većeg broja "siledžija" na svetskoj političkoj sceni, pozivajući Majka Džonsona da "dozvoli da demokratija ide svojim tokom".

07.40 Održan samit evropskih lidera u Parizu, bez konsenzusa o slanju vojnika u Ukrajinu

U Parizu je održan samit evropskih lidera čiji je domaćin bio francuski predsednik Emanuel Makron koji je, nakon sastanka, saopštio da nema konsenzusa o slanju vojnika evropskih zemalja u Ukrajini, ali je naglasio da "ništa ne treba isključiti". On je dodao da će se Francuska pridružiti češkoj inicijativi o kupovini municije za Ukrajinu.

"Poraz Rusije je neophodan za evropsku bezbednost", poručio je Makron.

Samitu je prisustvovalo oko 20 evropskih lidera koji su želeli da pošalju poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu o evropskoj odlučnosti kada je reč o podršci Ukrajini, navodi Rojters.

Tanjug AP/Gonzalo Fuentes/Pool via AP

 

07.27 MO Rusije: Ruske snage preuzele kontrolu nad selom Lastočkine kod Avdejevke

Ministarstvo Rusije saopštilo je da su ruske trupe preuzele kontrolu nad selom Lastočkine na avdejevskom pravcu, na zapadu Ukrajine. "Jedinice grupe snaga Centar oslobodile su selo Lastočkine i nastavile da poboljšavaju situaciju duž linije fronta", navedeno je u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Prethodno je ukrajinska vojska potvrdila da se povukla iz sela Lastočkine, navodeći da će taj potez pomoći da se zaustavi napredovanje ruske vojske ka zapadu. "Ukrajinske oružane snage povukle su se iz sela Lastočkine, sa ciljem da organizuju odbranu i spreče neprijatelja da dalje napreduje u zapadnom pravcu", rekao je portparol ukrajinske vojske Dmitro Lihovij, prenosi Rojters. Selo Lastočkine se nalazi zapadno od grada Advdejevke, nad kojim su ruske snage preuzele kontrolu 17. februara.

07.05 Zelenski potpisao zakon o demobilizaciji vojnih obveznika

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon o uvođenju vojnih obveznika u rezervni sastav nakon odsluženja roka za vreme vanrednog stanja, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ukrajinskog parlamenta. 

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

Zakonom je utvrđeno da se za vreme opšte mobilizacije i funkcionisanja pravnog režima vanrednog stanja koji je na snazi od 24. februara 2022. godine, vojni obveznici kojima je za vreme vanrednog stanja istekao rok služenja vojnog roka i kojima je služba produžena preko utvrđenih rokova uvode u rezervni sastav u rokovima utvrđenim zakonom, prenosi Ukrinform.

06.40 Fico: Slovačka neće slati vojnike u Ukrajinu

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je da Slovačka neće slati svoje vojnike na teritoriju Ukrajine. "Slovačka će Ukrajini ponuditi mogućnost da obučava vojnike na našoj teritoriji, konkretno jedinice za razminiranje", rekao je premijer posle sednice vlade uoči samita predstavnika EU i drugih zemalja NATO-a danas u Parizu.

Komentari (0)

Evropa