Evropa

RAT U UKRAJINI Kontakt grupa za odbranu Ukrajine zakazana za 19. mart

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/03/2024

-

09:08

RAT U UKRAJINI Kontakt grupa za odbranu Ukrajine zakazana za 19. mart
RAT U UKRAJINI Kontakt grupa za odbranu Ukrajine zakazana za 19. mart - Copyright Tanjug/AP/Andriy Andriyenko, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 745 dana. Pet osoba je poginulo u ruskim napadima raketama i dronovima na jug i sever Ukrajine, a 26 osoba je ranjeno. S druge strane, U napadu ukrajinskih dronova na selo u Belgorodskoj oblasti dve osobe su poginule, a jedna je ranjena. Za to vreme, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski se sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, sa kojim je razgovarao o toku rata u Ukrajini i sporazumu o izvozu žita Crnim morem. Zelenski je naveo da je obišao brodogradilišta u kojima se grade mali ratni brodovi ''korvete'' za Ukrajinu. Erdogan je poručio da je Turska spremna da bude domaćin samita između Ukrajine i Rusije kako bi se završio rat. Istovremeno, ukrajinski zvaničnici su saopštili da će Kijev u naredna dva meseca dobiti 6 milijardi evra od Evropske unije u okviru četvorogodišnjeg kredita za tu zemlju. 

Ključni događaji: 

  • Rusko Ministarstvo odbrane: Uništeno 47 ukrajinskih dronova
  • Zelenski se sastao sa Erdoganom i obišao ratne brodove u izgradnji namenjene Ukrajini
  • Erdogan: Turska spremna da bude domaćin mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije
  • Ukrajina u naredna dva meseca dobija 6 milijardi evra pomoći od EU
  • Ruski general: Sukob u Ukrajini mogao bi da preraste u rat velikih razmera u Evropi

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

 

22.30 Ukrajinski prevaranti iznuđivali novac od vojnih obveznika

Policija u Kijevu uhapsila je grupu prevaranata koji su se predstavljali kao zaposleni u vojnim kancelarijama i iznuđivali novac od vojnih obveznika.

"Četvoročlana grupa prevaranata operisala je u Kijevu. Trojica su su se predstavili kao zaposleni u Teritorijalnom regrutnom centru (TCC), a jedan je bio policajac.

Oni su pretili svojim žrtvama fizičkim nasiljem i slali ih na front u zonu borbenih dejstava. Dvojica iz grupe su ranije osuđivani“, rekao je izvor iz policije za ukrajinski portal "Strana".

Tokom hapšenja, od osumnjičenih su oduzeti pištolj, sačmarica i četiri hiljade dolara u gotovini.

19.20 Kontakt grupa za odbranu Ukrajine 19. marta

Članovi Kontakt grupe za odbranu Ukrajine (UDCG) sastaće se 19. marta u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj na poziv američkog ministra odbrane Lojda Ostina.

Tema predstojećeg sastanka biće podrška Kijevu, prenosi Dojče vele.

Alijansa od 56 zemalja, poznata i kao grupa Ramštajn, koordiniše isporuke oružja Ukrajini.

UDCG čine sve 32 zemlje članice NATO, uključujući Švedsku nakon njenog pridruživanja Alijansi 7. marta, i 24 druge zemlje koje se protive ruskoj invaziji. 

Poslednji sastanak održan je 14. februara putem video konferencije. 

2.48 Sikorski: Nije nezamislivo prisustvo NATO snaga u Ukrajini

Poljski ministar spoljnih poslova Radek Sikorski izjavio je danas da prisustvo NATO snaga u Ukrajini "nije nezamislivo" i da ceni stav francuskog predsednika Emanuela Makrona koji nije odbacio tu ideju. Sikorski je to rekao tokom diskusije povodom obeležavanja 25. godišnjice članstva Poljske u NATO-u održane u petak u poljskom parlamentu, a poljsko ministarstvo spoljnih poslova je njegove komentare objavilo na svom X nalogu, prenosi AP.

"Prisustvo NATO snaga u Ukrajini nije nezamislivo", rekao je Sikorski i pohvalio Makronovu inicijativu, dodajući da se "radi o tome da bi (predsednik Rusije Vladimir) Putin trebalo da se boji nas, a ne da se mi plašimo Putina".

12.37 CNN: SAD se 2022. pripremale za moguće ruske nuklearne udare na Ukrajinu

Krajem 2022. godine SAD su počele da se "rigorozno pripremaju" za slučaj da Rusija izvrši nuklearne udare na Ukrajinu, što bi bio prvi ratni nuklearni napad od američkog bombardovanja Hirošime i Nagasakija pre skoro osamdeset godina, potvrdila su dva neimenovana visoka zvaničnika američke administracije za američku TV mrežu CNN.

Ti zvaničnici su rekli da je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena bila posebno zabrinuta da bi Rusija mogla da upotrebi taktičko ili nuklearno oružje na bojnom polju. 

"Naše pravo je da se rigorozno pripremimo i učinimo sve da se to izbegne", rekli su američki zvaničnici za CNN.

10.55 Poljanski: Rusija nema nameru da ubije Zelenskog

Ruski predstavnik pri UN Dmitrij Poljanski izjavio je da Rusija nema nameru da likvidira ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Poljanski je, na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, a povodom kritika koje su u SB UN izneli predstavnici zapadnih država na račun ruskog napada na Odesu, nedaleko od lokacije na kojoj su bili grčki premijer Kirjakos Micotakis i Zelenski, rekao da ruske snage imaju mnogo važnije vojne mete u Ukrajini od Zelenskog.

"Da li zaista mislite da ne bismo mogli da udarimo po koloni Zelenskog ako bismo zaista to hteli da učinimo. Pokušajte da odgovorite na ovo pitanje, ali budite iskreni", rekao je Poljanski, a prenosi TASS.

AP/John Minchillo

 

09.59 Rusija zatražila sednicu Saveta bezbednosti UN o Ukrajini

Rusija je zatražila da 22. marta bude održana sednica Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski. On je ocenio da jedan broj neodgovornih evropskih političara želi da postigne eskalaciju ukrajinskog sukoba i da ga dovede na novi nivo, odnosno više ne indirektan, već direktan sukob Rusije i NATO-a, prenosi RIA Novosti.

Poljanski smatra da je teško drugačije protumačiti reči francuskog predsednika Emanuela Makrona o potrebi uvođenja trupa NATO-a u Ukrajinu kako bi se sprečio krah kijevskog režima.

08.42 Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine: Oboreno 12 od 15 ruskih dronova

Ukrajinska PVO oborila je 12 od 15 dronova kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. Dronovi su oboreni iznad Dnjepropetrovske, Donjecke i Poltavske oblasti, prenosi Interfaks Ukrajina.

08.10 Rusko Ministarstvo odbrane: Uništeno 47 ukrajinskih dronova

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su sistemi PVO tokom noći oborili 47 ukrajinskih dronova. Iznad Rostovske oblasti uništen je 41 dron, iznad Volgogradske tri, iznad  Kurske dva, a iznad Belgorodske oblasti jedan ukrajinski dron, prenosi RIA Novosti. 

07.37 SAD uvele sankcije protiv dva preduzeća, jednom u Rusiji i jednom u CAR

SAD su uvele sankcije protiv dva preduzeća, jednom u Rusiji i jednom u Centralnoafričkoj Republici (CAR), objavilo je Ministarstvo finansija SAD na svojoj veb stranici. Kako se navodi, preduzeće u CAR je povezano sa ruskom paravojnom organizacijom Vagner, preneo je Rojters.

07.28 Ukrajina u naredna dva meseca dobija 6 milijardi evra pomoći od EU

Ukrajina će u naredna dva meseca dobiti 6 milijardi evra od Evropske unije u okviru četvorogodišnjeg kredita za Ukrajinu, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal. Vlada očekuje da će dobiti 4,5 milijardi evra u martu i još 1,5 milijardi evra u aprilu, rekao je Šmihal na sastanku vlade, prenosi Rojters.

07.17 Erdogan: Turska spremna da bude domaćin mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije

Turska je spremna da bude domaćin samita između Ukrajine i Rusije kako bi se završio rat, rekao je turski predsednik Redžep Taip Erdogan nakon razgovora s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim. Erdogan je takođe naglasio da će Turska nastaviti svoje napore za uspostavu pravičnog mira između Rusije i Ukrajine, javlja agencija Anadolija.

Tanjug/AP/Turkish Presidency

 

Komentari (0)

Evropa