Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski se sastao sa Erdoganom; Ukrajina u naredna dva meseca dobija šest milijardi evra pomoći od EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

08/03/2024

-

08:32

RAT U UKRAJINI Zelenski se sastao sa Erdoganom; Ukrajina u naredna dva meseca dobija šest milijardi evra pomoći od EU
RAT U UKRAJINI Zelenski se sastao sa Erdoganom; Ukrajina u naredna dva meseca dobija šest milijardi evra pomoći od EU - Copyright Tanjug/AP/Alex Babenko, Roman Chop

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 744 dana. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetiće danas Tursku i sastati se sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, saopšteno je iz turskog predsedništva. U međuvremenu, Dmitrij Medvedev kaže da Rusija nije planirala da izvede napad na povorku automobila Zelenskog u Odesi tokom posete grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa. On je poručio da bi Rusija pogodila svoj cilj da joj je to bio cilj i da je svima očigledno da nije bilo planiranog udara na kolonu. Kada je u pitanju situacija na frontu, Ukrajina se sprema za "kontraofanzivne akcije" koje će biti izvedene tokom ove godine, izjavio je ukrajinski komandant kopnenih snaga Oleksandr Pavljuk, dok je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio da je Švedska i zvanično postala 32. članica Alijanse. 

Ključni događaji:

  • Zelenski danas u poseti Ankari, sastaće se sa Erdoganom
  • Kuleba: Evropa mora da poveća proizvodnju naoružanja ako želi mir
  • Švedska i zvanično postala 32. članica NATO-a
  • Valeriji Zalužni kandidovan za ambasadora Ukrajine u Velikoj Britanij
  • Medvedev: Rusija nije gađala delegaciju Zelenskog u raketnom napadu na Odesu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

23.10 Erdogan: Turska spremna da bude domaćin mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije

Turska je spremna da bude domaćin samita između Ukrajine i Rusije kako bi se završio rat, rekao je turski predsednik Redžep Taip Erdogan nakon razgovora s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim. Erdogan je takođe naglasio da će Turska nastaviti svoje napore za uspostavu pravičnog mira između Rusije i Ukrajine, javlja agencija Anadolija.

20.58 SAD uvele sankcije protiv dva preduzeća, jednom u Rusiji i jednom u CAR

SAD su uvele sankcije protiv dva preduzeća, jednom u Rusiji i jednom u Centralnoafričkoj Republici (CAR), objavilo je danas Ministarstvo finansija SAD na svojoj veb stranici. Kako se navodi, preduzeće u CAR je povezano sa ruskom paravojnom organizacijom Vagner, preneo je Rojters.

18.41 Ukrajina: Pet osoba poginulo u ruskim napadima

Pet osoba je poginulo u ruskim napadima raketama i dronovima na jug i sever Ukrajine, a 26 osoba je ranjeno, saopštili su danas ukrajinski lokalni zvaničnici. Zvaničnici su naveli da su u napadu dronovima na jugu i severu Ukrajine danas poginule tri osobe, a da su u raketnom napadu u četvrtak na severni grad Sumi poginule dve osobe, dok je njih 26 ranjeno, od kojih je šest zadržano na bolničkom lečenju, preneo je Rojters.

18.17 Ukrajina u naredna dva meseca dobija 6 milijardi evra pomoći od EU

Ukrajina će u naredna dva meseca dobiti 6 milijardi evra od Evropske unije u okviru četvorogodišnjeg kredita za Ukrajinu, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal. Vlada očekuje da će dobiti 4,5 milijardi evra u martu i još 1,5 milijardi evra u aprilu, rekao je Šmihal na sastanku vlade, prenosi Rojters.

''Ukrajina će imati resursa da se bori i pobedi. To je naš ključni cilj i učinićemo sve što je moguće za to", rekao je Šmihal.

Podaci ukrajinskog Ministarstva finansija pokazuju da je Ukrajina primila oko 73,6 milijardi dolara vojne pomoći u prethodne dve godine. Ministar finansija Sergej Marčenko rekao je da je zemlji potrebno oko 3 milijarde dolara mesečno da bi mogla da preživi 2024. Kako rat protiv Rusije ulazi u treću godinu, Ukrajina praktično zavisi od ekonomske i vojne podrške svojih zapadnih saveznika.

18.16 Zelenski se sastao sa Erdoganom i obišao ratne brodove u izgradnji namenjene Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, sa kojim je razgovarao o toku rata u Ukrajini, sporazumu o izvozu žita Crnim morem, kao i bilateralnim odnosima Turske i Ukrajine.

''Zahvaljujem predsedniku Turske i svim turskim i ukrajinskim odbrambenim kompanijama na njihovom partnerstvu i zajedničkom radu na približavanju i održanju mira'', napisao je Zelenski na svom nalogu na mreži Iks.

Tanjug/AP/Turkish Presidency

 

Zelenski je naveo da je obišao brodogradilišta u kojima se grade mali ratni brodovi ''korvete'' za Ukrajinu.

''Pregledao sam spremnost i opremljenost korvete ''Ivan Mazepa'' i razgovarao sa pripadnicima ukrajinske mornarice. Zahvalio sam im se na usluzi. Jačamo našu zemlju'', dodao je Zelenski.

Tanjug/AP/Turkish Presidency

 

15.15 U napadu ukrajinskih dronova na selo u Belgorodskoj oblasti dve osobe poginule

Ukrajinska vojska upotrebila je danas tri bespilotne letelice kamikaze za napad na selo u ruskom pograničnom regionu Belgorod, pri čemu su dve osobe poginule, a jedna je ranjena, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov.

"Ukrajinske snage napale su selo Roždestvenska u okrugu Grejvoron sa tri bespilotne letelice kamikaze. Dve osobe su poginule, a treća je teško ranjena u eksploziji", napisao je on na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, hitna pomoć je na putu i čim bude moguće, povređeni će biti prebačen u medicinsku ustanovu.

11.36 Ruski general: Sukob u Ukrajini mogao bi da preraste u rat velikih razmera u Evropi

Načelnik vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general-pukovnik Vladimir Zarudnicki izjavio je da nije isključena mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini u veliki rat u Evropi. On je u tekstu za časopis "Vojna misao" publikaciju ruskog Ministarstva odbrane, napisao da raste verovatnoća uvlačenja Rusije u novi vojni konflikt, a da je Zapad sebi kao cilj postavio "strateški poraz" Rusije, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, okončanje konflikta u Ukrajini neće označavati i kraj konfrontacija Rusije i Zapada, s obzirom na to da je pokrenut proces transformacije postojećeg svetskog poretka "koji je povezan sa porastom kontradikcija, a čije rešavanje praktično uvek dovodi do upotrebe vojne sile".

10.23 Lekorni: Francuske kompanije će proizvoditi oružje na ukrajinskom tlu

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorni saopštio je danas da ta zemlja planira da angažuje neke od svojih proizvođača oružja direktno na ukrajinskom tlu, kao vid pomoći Kijevu u ratu protiv Rusije. "Tri francuske firme će uspostaviti partnerstvo sa ukrajinskim kompanijama, posebno u sektoru proizvodnje dronova i kopnene opreme, za proizvodnju rezervnih delova na ukrajinskom tlu, a u budućnosti možda i municije", istakao je Lekorni. Istakao je da se očekuje da prve proizvodne jedinice otpočnu s radom na leto, prenosi Rojters.

08.33 Ukrajina: Oborena 33 ruska drona; Rusija: Unišeno 15 dronova iznad Vologogradske oblasti

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da su ukrajinske snage noćas oborile 33 drona kojima je Rusija napala Ukrajinu. Na meti su bili jug i istok Ukrajine, a ruske snage su lansirale 37 jurišnih dronova, jednu protivvazdušnu raketu S-300 i dve rakete X-59, navodi Unian. Dronovi su oboreni iznad Kirovogradske, Odeske, Hersonske, Nikolajevske i Harkovske oblasti. Istovremeno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je iznad Volgogradske oblasti uništeno 15 ukrajinskih dronova i jedan iznad Belgorodske oblasti.

08.20 Kuleba: Evropa mora da poveća proizvodnju naoružanja ako želi mir 

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba poručio je u četvrtak da Evropa, "ako želi da obnovi mir", mora da poveća proizvodnju naoružanja i da zabrani izvoz artiljerijske municije na druge kontinente.

Profimedia

 

On je u autorskom tekstu za francuski "Le Monde" napisao da ukrajinska vojska, zbog nestašice artiljerijskih granata, nije u stanju da uništi rusku artiljeriju i zaštiti svoje vojnike.

Kuleba je zahvalio ukrajinskim saveznicima na odluci donetoj na Pariskoj konferenciji 26. februara da se poveća kupovina municije, koja bi se slala Kijevu, od trećih zemalja, ali je naglasio da "to nije dovoljno" i da su potrebne "odlučne i sistematske odluke":

08.13 Zelenski danas u Turskoj pregovara o izvozu žita

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetiće danas Tursku i sastati se sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, saopšteno je iz turskog predsedništva. Dvojica lidera će razgovarati o toku rata u Ukrajini, sporazumu o izvozu žita Crnim morem, kao i bilateralnim odnosima Turske i Ukrajine, prenosi Rojters.

Rusija se u julu prošle godin povukla iz sporazuma, koji je Ukrajini omogućavao da bezbedno izvozi žito iz svojih crnomorskih luka, uz obrazloženje da se ignorišu njeni zahtevi za boljim uslovima za sopstveni izvoz hrane i đubriva.

07.50  Švedska i zvanično postala članica NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je da je Švedska zvanično postala 32. članica Alijanse. "Zvanično je – Švedska je sada 32. članica NATO-a, čime je zauzela mesto za našim stolom koje joj pripada", napisao je Stoltenberg na društvenoj mreži X (Tviter).

07.44 Zalužni kandidovan za ambasadora u Velikoj Britaniji

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da bivši načelnik Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji kandidovan za ambasadora u Velikoj Britaniji. Više o kandidaturi Zalužnog možete pročitati OVDE.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

07.35 Zelenski danas u poseti Ankari, sastaće se sa Erdoganom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetiće danas Tursku i sastati se sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, saopšteno je danas iz turskog predsedništva. Dvojica lidera će razgovarati o toku rata u Ukrajini, sporazumu o izvozu žita Crnim morem, kao i bilateralnim odnosima Turske i Ukrajine, prenosi Rojters.

07.20 Anketa: Većina Nemaca protiv slanja krstarećih raketa Ukrajini

Većina Nemaca, 58 odsto, protivi se isporuci Ukrajini krstarećih raketa "Taurus", a samo 28 odsto je za to, pri čemu čak 31 odsto smatra da Kijevu ne treba slati nikakvu vojnu pomoć, pokazala je anketa koju je sproveo institut YouGov. Šta Nemci misle o slanju pomoći Ukrajini detaljnije možete pročitati OVDE.

 

 

 

Komentari (0)

Evropa