Evropa

Posledice afere"Taurus": Većina Nemaca protiv slanja krstarećih raketa Ukrajini

Komentari

Autor: FoNet

07/03/2024

-

20:55

Posledice afere"Taurus": Većina Nemaca protiv slanja krstarećih raketa Ukrajini
Zelenski stigao u posetu Nemačkoj - Copyright Tanjug AP/Michael Kappeler/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Većina Nemaca, 58 odsto, protivi se isporuci Ukrajini krstarećih raketa "Taurus", a samo 28 odsto je za to, pri čemu čak 31 odsto smatra da Kijevu ne treba slati nikakvu vojnu pomoć, pokazala je anketa koju je sproveo institut YouGov.

Nemačka je do sada poslala vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od oko 17,7 milijardi evra, što je nominalno svrstava na drugo mesto, posle Sjedinjenih Američkih Država, ali tek na 11. mesto kada se posmatra postotak u bruto domaćem proizvodu, prenosi Index.

To sugeriše da Nemci imaju fiskalni kapacitet da urade mnogo više, ali ankete pokazuju da oni to ne žele.

Samo oko 20 odsto građana smatra da bi njihova zemlja trebalo da uradi više kako bi vojno podržala Ukrajinu, 40 odsto misli da je Berlin poslao dovoljno oružja, a isto toliko smatra da je Nemačka već otišla predaleko u slanju vojne pomoći.

Rezultati ispitivanja javnog mnjenja pomogla su kancelaru Olafu Šolcu da poruči da neće biti nemačkog učešća u ukrajinskom ratu.

"Da kažem jasno i glasno: kao nemački kancelar neću poslati vojnike Bundesvera u Ukrajinu. To je važeća odluka i na to mogu da se oslone pripadnice i pripadnici naše vojske", rekao je Šolc.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa