Evropa

Pistorijus o aferi "Taurus": Neću žrtvovati nijednog od mojih najboljih oficira zbog Putinovih igara

Komentari

Autor: FoNet

05/03/2024

-

22:02

Pistorijus o aferi "Taurus": Neću žrtvovati nijednog od mojih najboljih oficira zbog Putinovih igara
Boris Pistorijus - Copyright Tanjug AP/Sven Hoppe/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas da su Rusi uspeli da prisluškuju razgovor visokih oficira Bundesvera o krstarećim raketama Taurus zbog greške jednog učesnika diskusije i istakao da zbog toga niko neće biti kažnjen.

Pistorijus je rekao da je pogrešio oficir koji se u razgovor uključio iz Singapura, koji je koristio "nebezbednu liniju za prenos podataka", odnosno mobilni telefon ili VLAN, a odbacio je mogućnost da se ruski špijun "ubacio" u razgovor, prenosi DPA.

On je istakao da je protiv svih četvoro učesnika razgovora pokrenuta predistraga, ali je dodao da nema ni govora o kažnjavanju.

"Neću žrtvovati nijednog od mojih najboljih oficira zbog Putinovih igara", rekao je Pistorijus.

Rusija je u petak objavila snimak razgovora oficira, među kojima je bio i komandant Luftvafea, ratnog vazduhoplovstva, Ingo Gerharc.

Oficiri su razgovarali o operativnim scenarijima ako Nemačka ipak odluči da Ukrajini pošalje krstareće rakete Taurus.

Pistorijus odgovorio Makronu

Tenzije između Berlina i Pariza izašle su danas na videlo kada je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus uzvratio francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, koji je pozvao sve u Evropi da ne budu "kukavice" u odbrani Ukrajine.

Govoreći na sastanku sa francuskom zajednicom u Pragu, Makron je rekao da se "Evropa jasno suočava sa trenutkom kada će biti neophodno da se ne bude kukavica".

Pistorijus je uzvratio da je Makronov jezik kontraproduktivan.

"Ne treba nam zaista, barem iz moje perspektive, da govorimo o čizmama na zemlji ili o tome ko ima više ili manje hrabrosti“, rekao je Pistorijus novinarima na konferenciji za novinare sa svojim švedskim kolegom Polom Jonsonom, prenosi Politiko.

"To je nešto što, ustvari, ne pomaže u rešavanju dilema koje imamo kada je reč o pomoći Ukrajini", dodao je.

Obraćajući se novinarima na marginama posete Pragu, Makron je kasnije rekao da Nemačka nije bila meta njegovog komentara, ali da je "bilo neophodno” da se prodrmaju saveznici Francuske. Komentari Makrona i Pistorijusa pokazuju da francusko-nemačke tenzije oko rata u Ukrajini sve više rastu.

Francuska se dugo osećala frustrirano što Nemačka smatra odnose sa Vašingtonom ključnim kamenom evropske bezbednosti, dok se Nemačka ljuti zbog Makronovog kasnog preobraćanja u samozvanog ratnog lidera, posebno zbog toga što je Berlin dao Ukrajini mnogo više oružja nego Pariz.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa