Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da je sedam osoba stradalo u napadu na ruski brod "Sergej Kotov"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

05/03/2024

-

08:59

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da je sedam osoba stradalo u napadu na ruski brod "Sergej Kotov"
RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da je sedam osoba stradalo u napadu na ruski brod "Sergej Kotov" - Copyright Tanjug AP/Andriy Andriyenko, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 741 dan, a glavna tema nije stanje na frontu, već afera "Taurus". Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je nemačkog ambasadora Aleksandra Lambsdorfa na razgovor, nakon što je procureo razgovor četvorice nemačkih visokih oficira, u kojem planiraju napad raketama "Taurus" na ruski most na Krimu. U međuvremenu, oglasio se i nemački kancelar Olaf Šolc koji je odbacio mogućnost naoružavanja Ukrajine raketama dugog dometa ako nemački vojnici moraju da budu uključeni u upotrebu tih raketa. Ukrajinske trupe granatirale su železničku stanicu Gluškovo u Kurskoj oblasti, objavio je jutros gubernator te ruske oblasti Roman Starovojt na Telegram kanalu. Ukrajinski čamci bez posade su u blizini Krima oštetili ruski patrolni brod “Sergej Kotov” iz sastava Crnomorske flote, javlja danas Rojters, pozivajući se na ukrajinske obaveštajne izvore

Ključni događaji: 

  • Ukrajina: Ruski patrolni brod oštećen u napadu
  • Ukrajinske trupe granatirale železničku stanicu u Kurskoj oblasti
  • Rusija pozvala nemačkog ambasadora na razgovor
  • Šolc protiv slanja "taurusa" Ukrajini ako to podrazumeva učešće nemačkih vojnika
  • SAD produžile sankcije Rusiji na godinu dana zbog rata u Ukrajini
  • Šef nuklearne agencije UN najavio sastanak sa Putinom o NE Zaporožje
  • Intenzivirane borbe u Zaporoškoj oblasti, ukrajinske snage pokušavaju da zadrže položaje zapadno od Avdejevke

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

 

22.05 Pistorijus o aferi "Taurus": Neću žrtvovati nijednog od mojih najboljih oficira zbog Putinovih igara

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas da su Rusi uspeli da prisluškuju razgovor visokih oficira Bundesvera o krstarećim raketama Taurus zbog greške jednog učesnika diskusije i istakao da zbog toga niko neće biti kažnjen.

Više o reakciji nemačkog ministra možete pročitati OVDE

19.42 Antonov: Preti opasnost direktnog sukoba Rusije i NATO-a u Evropi

Rusija i NATO suočeni su sa opasnošću izbijanja direktnog oružanog sukoba u istočnoj Evropi, izjavio je danas novinarima ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

"Mi se zapravo suočavamo sa opasnošću direktnog sukoba između oružanih snaga Rusije i Severnoatlantske alijanse u istočnoj Evropi. Do nedavno je bilo nemoguće zamisliti da će se američki i nemački tenkovi kretati po državi koja se graniči sa Rusijom", upozorio je ruski diplomata u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu ruske ambasade, prenosi TASS.

19.22 EK pirstala na izmene sporazuma sa UKR koje traže poljski prevoznici

Evropska komisija pristala je da unese izmene u sporazum Evropske unije sa Ukrajinom o drumskom transportu robe koje traže poljske kamiondžije, saopšteno je danas iz poljskog Ministarstva infrastrukture.

Revizija sporazuma kojim je uklonjena većina ograničenja za vozače koji prevoze robu između Ukrajine i Evropske unije bila je među ključnim zahtevima poljskih kamiondžija koji su blokirali pojedine granične prelaze sa Ukrajinom poslednjih nekoliko nedelja, prenosi Rojters.

18.47 Kijev: Sedmoro mrtvih u potapanju ruskog broda "Sergej Kotov"

Ukrajinska obaveštajna služba saopštila je da je sedam osoba poginulo, a šest povređeno nakon što je ruski patrolni brod "Sergej Kotov" pogođen i potopljen u napadu dronom. Kako se navodi, u napadu koji se dogodio u utorak u ranim juarnjim satima, brod Crnomorske flote oštećen je na krmi, kao i na desnoj i levoj strani.

profimedia

 

Kremlj se nije oglašavao povodom ovog slučaja, ali neki ruski blogeri su potvrdili potonuće, prenosi BBC. 

"Sergej Kotov" je jedan od četiri patrolna broda ruske mornarice. Prethodno ga je napala Ukrajina u septembru prošle godine.

"Trenutno je ovaj brod na morskom dnu", rekao je portparol ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk, dodajući da je u njemu možda bio i helikopter.

18.10 Ruski Su-27 presreo i ispratio tri zapadna ratna aviona iznad Crnog Mora

Borbeni lovački avion Su-27 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) ispratio je avion tipa AVAKS i dva lovca francuskog vazduhoplovstva iznad Crnog mora, sprečivši ih da naruše državnu granicu Ruske Federacije, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva odbrane (MO).

Prema ruskom ministarstvu odbrane, ruski sistemi kontrole vazdušnog prostora iznad Crnog mora otkrili su danas tri vazdušna cilja koji lete ka ruskoj državnoj granici, prenosi TASS.

"Da bi se sprečilo narušavanje državne granice Ruske Federacije, lovac Su-27 iz sastava dežurnih eskadrila protivvazdušne odbrane podignut je u vazduh", saopštilo je rusko MO.

16.39 Zelenski pozdravio optužbe MKS za dvojicu ruskih komandanata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je danas odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda naloge za hapšenje dvojice ruskih komandanata, i izjavio da svaki počinilac zločina mora da zna da će zbog njih odgovarati.

''Svaki ruski komandant koji naredi udare na ukrajinske civile i kritičnu infrastrukturu mora da zna da će pravda biti zadovoljena. Međunarodnoj pravdi je potrebno vreme, ali je neibežna. Nastavljamo da činimo sve da osiguramo da nijedna ruska zver odgovorna za ubistvo ukrajinske dece, žena i muškaraca ne ostane nekažnjena. I nijedan broj zvezdica na naramenicama ili vratima ormarića neće ih sprečiti da budu odgovorni'', napisao je Zelenski na svom nalogu na mreži Iks.

16.21 Šojgu: Rusija pojačala snage na zapadu i severu zemlje zbog jačanja NATO snaga

Rusija je ojačala svoje vojne snage na severu i zapadu zemlje, kako bi odgovorila na ''izgradnju vojnog potencijala NATO-a u blizini granica sa Rusijom'', izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

''U pozadini jačanja vojnog potencijala NATO-a u blizini ruskih granica, širenja Alijanse kroz pristupanje Finske i, u budućnosti, Švedske, preduzeli smo korake za jačanje grupacija trupa na severnim i zapadnim strateškim pravcima'', rekao je Šojguu razgovoru sa ruskim generalima'', prenosi ruski Interfaks.

On je dodao da će Rusija nastaviti da unapređuje sastav i strukturu Oružanih snaga srazmerno novim pretnjama vojnoj bezbednosti Rusije.

14.44 Međunarodni krivični sud izdao naloge za hapšenje dva ruska oficira

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je danas naloge za hapšenje dvojice visokih ruskih komandanata Sergeja Ivanoviča Kobilaša i Viktora Nikolajeviča Sokolova, zbog optužbi da su navodno počinili ratne zločine u periodu od 10. oktobra 2022. do 9. marta 2023.

''Sergej Kobilaš, general-potpukovnik Oružanih snaga Rusije, koji je u relevantno vreme bio komandant avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga, i Viktor Sokolov, admiral u ruskoj mornarici, koji je bio komandant Crnomorske flote, odgovorni su za ratne zločine usmeravanja napada na civilne objekte i ratne zločine nanošenje prekomerne štete civilima ili na civilnim objektima'', navodi se u saopštenju MKS.

14.03 Makron: Zapad da preuzme veću odgovornost za Ukrajinu, nije vreme za kukavičluk

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je vreme da zapadni saveznici preuzmu veću odgovornost za Ukrajinu, i naglasio da sada nije vreme za kukavičluk.

Tokom obraćanja u Pragu, francuski predsednik istakao je da je došao trenutak u kom "u našoj Evropi kukavičluk nije prikladan", javlja Rojters.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

Makron se suočio s kritikama mnogih zapadnih lidera nakon što je na samitu u Parizu o ukrajinskoj krizi otvoreno sugerisao slanje zapadnih trupa u Ukrajinu.

Osvrćući se na invaziju Rusije na Ukrajinu, Makron je konstatovao da su Francuska i Češka "svesne da je rat ponovo na našem tlu (u Evropi), da neke sile koje su postale nezaustavljive svakodnevno šire svoje pretnje i napadaju nas", a da će Evropa morati da doraste istorijskom izazovu i pokaže hrabrost.

11.57. Rusija odgovara na novu pretnju: Formirana dva vojna okruga 

U Rusiji su formirana dva nova vojna okruga zbog povećane pretnje Severnoatlantske vojne alijanse (NATO), izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, navodeći da su formirani Lenjingradski i Moskovski vojni okrug.

"U kontekstu jačanja vojnog potencijala NATO-a u blizini ruskih granica, širenja Alijanse ulaskom Finske, a u budućnosti i Švedske, preduzeli smo korake za jačanje grupa trupa na severozapadnom i zapadnom strateškom pravcu", rekao je Šojgu, a prenosi RIA Novosti. 

Naveo je da se vojnim okruzima dodeljuju odgovarajuće teritorije, uključujući nove regione, kako Moskva naziva delove Ukrajine čije je pripajanje proglasila.

Prema njegovim rečima, to će značajno povećati efikasnost komandovanja i kontrole trupa i snaga.

10.38 Zaharova: Nemački novinari moraće da napuste Rusiju ako Berlin nastavi svoje akcije

Pokušaji nemačkih vlasti da ometaju rad ruskih novinara dovešće do toga da će predstavnici nemačkih medija biti primorani da napuste Rusiju, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Odmah želim da kažem da za to već znaju preko diplomatskih kanala u Berlinu, ako diraju ruske dopisnike i ipak sprovedu svoje planove do kraja, onda će nemački novinari napustiti Rusiju", rekla je ona u emisiji "Solovjev uživo", prenosi RIA Novosti. Zaharova je navela da Nemačka namerava da protera ruske novinare i da im ne obnovi vize ili akreditacije za rad u zemlji.

08.30 Ukrajina: Ruski patrolni brod oštećen u napadu

Ukrajinski čamci bez posade su u blizini Krima oštetili ruski patrolni brod “Sergej Kotov” iz sastava Crnomorske flote, javlja danas Rojters, pozivajući se na ukrajinske obaveštajne izvore. Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak je poručio da je “ruska Crnomorska flota simbol okupacije” i da “ne može biti na ukrajinskom Krimu”. Železnički saobraćaj na mostu koji povezuje Krim i Rusiju je privremeno prekinut.

07.45 Ukrajinske trupe granatirale železničku stanicu u Kurskoj oblasti

Ukrajinske trupe granatirale su železničku stanicu Gluškovo u Kurskoj oblasti, objavio je jutros gubernator te ruske oblasti Roman Starovojt na Telegram kanalu. On je naveo da da su stanica i selo Kulbaki ostali bez struje i da je, usled napada, izbio požar, koji je ugašen, prenosi TASS.

"Železnička stanica Gluškovo je napadnuta sa ukrajinske strane sa devet granata. Nije bilo žrtava", precizirao je Starovojt.

07.20 Kirbi: Odlaganje podrške Ukrajini koristi Putinu

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da administracija u Vašingtonu smatra da ruski predsednik Vladimir Putin ima neospornu praktičnu korist od toga što Kongres SAD odlaže odobrenje pomoći za Ukrajinu, jer se to pokazuje na bojnom polju.

"Disfunkcionalnost našeg sistema na Kapitol Hilu svakako Putinu daje mogućnost da sa većom prednošću rasporedi sopstvene vojne pozicije", rekao je zvaničnik Bele kuće, prenosi Ukrinform.

06.55 SAD produžile sankcije Rusiji na godinu dana zbog rata u Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden produžio je na godinu dana određene sankcije Rusiji uvedene zbog situacije u Ukrajini, prenosi TASS, pozivajući se na dokument objavljen na sajtu Bele kuće.

Reč je o restriktivnim merama koje su prema Rusiji primenile aktuelna administracija 21. februara 2022. godine, prethodna administracija Donalda Trampa 20. septembra 2018. i administracija 44. predsednika SAD Baraka Obame u martu i decembru 2014. u vezi sa Krimom. 

06.37 Šef nuklearne agencije UN najavio sastanak sa Putinom o NE Zaporožje

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da će se u nedelju sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i potvrdio da s ruskim liderom namerava da razgovara o planovima za nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini.

06.13 Šolc protiv slanja "taurusa" Ukrajini ako to podrazumeva učešće nemačkih vojnika

Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je mogućnost naoružavanja Ukrajine raketama dugog dometa "taurus" ako nemački vojnici moraju da budu uključeni u upotrebu tih raketa. "Ne možete isporučiti sistem naoružanja koji ima veoma širok domet, a da ne razmišljate o tome kako ga kontrolisati", rekao je Šolc, prenosi Rojters.

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

 

Dodao je da je moguće imati kontrolu nad oružjem samo ukoliko bi njim upravljali nemački vojnici. "A to ne dolazi u obzir", poručio je Šolc.

06.00 Rusija pozvala nemačkog ambasadora na razgovor

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je nemačkog ambasadora Aleksandra Lambsdorfa na razgovor, rekao je neimenovani izvor za RIA Novosti, na navodeći detalje.

Agencija navodi da je nemački ambasador pozvan na razgovor nakon što je Margarita Simonjan, šefica ruskog državnog kanala RT, u petak objavila audio snimak približno 30-minutnog razgovora, a na kojem se, kako su mediji preneli, čuje kako četiri oficira Bundesvera razgovaraju o tehničkim mogućnostima krstareće rakete "taurus" i o tome da li su nemačke krstareće rakete tehnički sposobne da unište Krimski most.

 

Komentari (0)

Evropa