Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija pozvala na razgovor nemačkog ambasadora zbog razgovora o napadu na Krimski most

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/03/2024

-

12:06

RAT U UKRAJINI Rusija pozvala na razgovor nemačkog ambasadora zbog razgovora o napadu na Krimski most
RAT U UKRAJINI Rusija pozvala na razgovor nemačkog ambasadora zbog razgovora o napadu na Krimski most - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 740 dana a medijski rat koji se paralelno vodi pokušava da pokaže da u njemu učestvuju i neki drugi akteri. Presretnuti razgovori nemačkih oficira o navodnim planovima za napad na Krim, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus nazvao je "informacionim ratom" koji Rusija vodi protiv Nemačke dok Dmitrij Medvedev te razgovore naziva očiglednim dokazima da se Nemačka sprema za rat sa Rusijom. Na Krimu su odjeknule eksplozije kao posledica ukrajinskog napada, dok Moskva tvrdi da je oborila 38 dronova. Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su Ukrajinci izgubili nekoliko tenkova "abrams" zahvaljujući dronovima koji su ih pogodili. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je potrebna politička volja kako bi se Kijevu obezbedile potrebne vojne zalihe, da ne bi bila ispisana "jedna od najsramnijih stranica istorije" i da svako kašnjenje u dostavi municije izaziva gubitak života ukrajinskih vojnika.

Ključni događaji:

  •  Rusija pozvala nemačkog ambasadora na razgovor
  • Zelenski: Potrebna politička volja da se Kijevu obezbede vojne zalihe
  • Eksplozije na Krimu, Moskva navodi da je oborila 38 dronova
  •  Ruske snage pogodile dronom Upir još jedan tenk Abrams kod Avdejevke
  • Pistorijus o presretnutom razgovoru: Putin vodi informacioni rat protiv Nemačke
  • Medvedev: Presretnuti razgovori pokazuju da se Nemačka sprema za rat sa Rusijom

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

             Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

22.45 Medvedev: SAD pokreću ratove pod izgovorom širenja demokratije, cilj im je novac

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da SAD i njihove satelitske države pokreću ratove širom planete pod izgovorom širenja demokratije, ali njihov pravi cilj je da zarade novac. 

"Amerika i njeni sateliti pokušavaju da prošire svoju stratešku granicu na skoro svaki region sveta. Pod izgovorom širenja demokratije, oni pokreću ratove širom planete. U međuvremenu, njihov cilj je transparentan: zarada novca. Svuda nastoje da nametnu sopstvene vrednosti i običaje, traže savetnike, postavljaju zgodne vladare na vlast", rekao je Medvedev na Svetskom festivalu mladih u Sirijusu. 

Prema njegovim rečima, tamo gde se aktiviraju SAD treba "očekivati nevolje", prenosi TASS.

"Ako ne otvoreni rat, onda pljačka pod maskom ekonomske pomoći. Ako ne državnim udarima, iako su u tome postali zaista dobri tokom 20. veka, onda stalni pritisci, zajmovi, laži i licemerje. Svuda i u nezamislivim razmerama", precizirao je Medvedev. 

21.50 SAD produžile sankcije Rusiji na godinu dana zbog rata u Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden produžio je na godinu dana određene sankcije Rusiji uvedene zbog situacije u Ukrajini, prenosi TASS, pozivajući se na dokument objavljen na sajtu Bele kuće.

Reč je o restriktivnim merama koje su prema Rusiji primenile aktuelna administracija 21. februara 2022. godine, prethodna administracija Donalda Trampa 20. septembra 2018. i administracija 44. predsednika SAD Baraka Obame u martu i decembru 2014. u vezi sa Krimom. 

"Sve ove sankcije moraju ostati na snazi i nakon 6. marta 2024. godine. Akcije i politike koje se bave ovim izvršnim naredbama i dalje predstavljaju neuobičajenu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država", navodi se u dokumentu.

15.30 Šef nuklearne agencije UN najavio sastanak sa Putinom o NE Zaporožje

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da će se u nedelju sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i potvrdio da s ruskim liderom namerava da razgovara o planovima za nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini.

Grosi je na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi nakon zasedanja 35-članog borda guvrenera IAEA izjavio da bi u utorak trebalo da otputuje u Rusiju, prenosi Rojters. Grosijev put u Rusiju je odavno planiran i trebalo je da se realizuje još prošlog meseca, nakon njegovog putovanja u Ukrajinu.

"Postoje pitanja u vezi sa budućim operativnim statusom NE Zaporožje. Da li će se ona pokrenuti ili ne ? Šta je ideja u pogledu eksternog napajanja NE jer je ono što sada vidimo izuzetno krhko i nepouzdano", odgovorio je Grosi na pitanje novinara o čemu bi razgovarao sa Putinom.

Nuklearka Zaporožje, najveća evropska nuklearna elektrana, gubila je u poslednjih 18 meseci osam puta elektro-napajanje sa spoljnih dalekovoda zbog čega je uprava bila primorana da se oslanja na dizel generatore za bitne funkcije kao što je hlađenje goriva i sprečavanje potencijalne nuklearne katastrofe.

14.58 Poljska traži sankcije EU za ruske i beloruske poljoprivredne proizvode

Poljska, koja želi da izađe u susret poljoprivrednicima koji protestuju, planira da zatraži od Evropske unije da uvede sankcije ruskim i beloruskim poljoprivrednim proizvodima, rekao je danas premijer te zemlje Donald Tusk tokom posete litvanskom Vilnjusu.

Kao i veći deo Evrope, Poljska je zahvaćena protestima u poslednje vreme, jer poljoprivrednici protestuju protiv zakona EU o zaštiti životne sredine i, kako kažu, nelojalnoj konkurenciji iz Ukrajine, jer je evropski blok ukinuo carine na uvoz 2022. godine, preneo je Rojters. Prošle nedelje, Tusk je rekao da su poremećaji u snabdevanju na tržištu takođe izazvani poljoprivrednim proizvodima iz Rusije i Belorusije i nije odbacio mogućnost uvođenja zabrane uvoza.

AP Photo/Omar Havana

 

"Danas ću se obratiti predsedniku parlamenta (Litvanije) sa predlogom o rezoluciji kojom se poziva Evropska komisija da uvede sankcije na prehrambene proizvode iz Rusije i Belorusije", rekao je Tusk tokom zajedničke konferencije za novinare sa premijerkom Litvanije Ingridom Simonite.

12.10. Medvedev: Ukrajina je Rusija, pregovori s novom vladom UKR ako priznaju realnost

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da koncept "Ukrajina nije Rusija" mora zauvek da nestane i da je "Ukrajina, naravno, Rusija", kao i da mirovni pregovori s aktuelnim vlastima u Kijevu nisu mogući a sa novom vladom biće ako priznaju novu realnost.

"Jedan od bivših lidera Ukrajine je jednom rekao da Ukrajina nije Rusija. Ovaj koncept treba da nestane zauvek. Ukrajina je, naravno, Rusija", rekao je Medvedev govoreći na Svetskom festivalu mladih kod Sočija. Prema Medvedevu, u zaborav bi trebalo da odu i pokušaji ignorisanja ruskog javnog mnjenja, koje, kako kaže, s pravom smatra Ukrajinu delom sveruske civilizacije, prenosi Ria Novosti.

Teritorije na obe obale Dnjepra deo su ruskih strateških i istorijskih granica, naglasio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti. "Zato su svi pokušaji da se nasilno promene, da se žive odseku, osuđeni na propast“, ​​dodao je on.

On je rekao da Rusija treba da ide sadašnjim putem, da istorijski delovi zemlje treba da se vrate kući. Svi će morati da računaju sa strateškim granicama Rusije, hteli to ili ne, rekao je Medvedev. "Ovo je, ako hoćete, deo naše osnovne samoidentifikacije, osnovnih principa naše spoljne politike u decenijama koje dolaze, i od njih nećemo odstupiti", zaključio je on.

Svetski festival mladih 2024. održava se od 1. do 7. marta na saveznoj teritoriji Sirijusa, koja je proglašena ukazom predsednika Vladimira Putina. Naselje Sirijus, na ruskoj crnomorskoj obali kraj Sočija, dobilo je poseban status — status federalne teritorije na području dečjeg Obrazovnog centra „Sirijus“.

12.06 Šolc protiv slanja "taurusa" Ukrajini ako to podrazumeva učešće nemačkih vojnika

Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je danas mogućnost naoružavanja Ukrajine raketama dugog dometa "taurus" ako nemački vojnici moraju da budu uključeni u upotrebu tih raketa.

"Ne možete isporučiti sistem naoružanja koji ima veoma širok domet, a da ne razmišljate o tome kako ga kontrolisati", rekao je Šolc, prenosi Rojters.

Dodao je da je moguće imati kontrolu nad oružjem samo ukoliko bi njim upravljali nemački vojnici. "A to ne dolazi u obzir", poručio je Šolc.

Nemačka se do sada opirala slanju projektila "taurus" Ukrajini, strahujući od direktne konfrontacije sa Rusijom.

Međutim, o tom pitanju je ponovo počelo da se razgovara nakon što su ruski mediji prošle nedelje objavili 38-minutni snimak razgovara na kom navodno nemački oficiri razgovaraju o tehničkim mogućnostima krstareće rakete "taurus" i o tome da li su nemačke krstareće rakete tehnički sposobne da unište Krimski most.

08.49 Rusija pozvala nemačkog ambasadora na razgovor

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je danas nemačkog ambasadora Aleksandra Lambsdorfa na razgovor, rekao je neimenovani izvor za RIA Novosti, na navodeći detalje.

Agencija navodi da je nemački ambasador pozvan na razgovor nakon što je Margarita Simonjan, šefica ruskog državnog kanala RT, u petak objavila audio snimak približno 30-minutnog razgovora, a na kojem se, kako su mediji preneli, čuje kako četiri oficira Bundesvera razgovaraju o tehničkim mogućnostima krstareće rakete "taurus" i o tome da li su nemačke krstareće rakete tehnički sposobne da unište Krimski most.

06.58 Zelenski: Potrebna politička volja da se Kijevu obezbede vojne zalihe

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je izjavio da je potrebna politička volja kako bi se Ukrajini obezbedile potrebne vojne zalihe, da ne bi bila ispisana "jedna od najsramnijih stranica istorije". 

On je ocenio da će, ako ne dođe do nastavka snabdevanja, takav rasplet događaja značiti ispisivanje jedne od "najsramnijih stranica istorije", ili ako Amerika i Evropa dožive poraz od iranskih dronova Šaheda ili ruskih borbenih aviona.

Zelenski je ranije rekao da kašnjenja u isporuci oružja i sistema protivvazdušne odbrane (PVO) Ukrajini dovode do gubitka života.

06.51 Ruske snage pogodile dronom Upir još jedan tenk Abrams kod Avdejevke

Ruske trupe pogodile su još jedan ukrajinski tenk Abrams američke proizvodnje kod Avdejevke pomoću FPV dronova Upir, rekao je portparol proizvođača dronova. 

"Upravo su mi rekli naši vojnici da naš dron može da se pohvali da je pogodio tenk Abrams.

To je treći tenk Abrams koji je pogođen u blizini Avdejevke. 

Prvi Abrams je potpuno uništen upotrebom FPV drona Pirania 26. februara. Za nešto više od jednog dana, dronom je pogođen drugi Abrams. 

06.40 Eksplozije na Krimu, Moskva navodi da je oborila 38 dronova

Nekoliko eksplizija uzdrmalo je Krim, nakon ukrajinskog napada u kojem je, kako tvrde ruski zvaničnici, ruska protivvazdušna odbrna oborila 38 dronova.

Most koji spaja Krim sa Rusijom privremeno je zatvoren, a napad je došao u trenutku kada Ukrajina apeluje na saveznike da pojačaju dostavu oružja, preneo je BBC.

06.28 Pistorijus o presretnutom razgovoru: Putin vodi informacioni rat protiv Nemačke

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je juče povodom objavljivanja presretnutog telefonskog razgovora vojnika Bundesvera o mogućem napadu na Krimski most, da ruski predsednik Vladimir Putin vodi "informacioni rat“ protiv Nemačke.

U prvoj reakciji na ovaj slučaj, Pistorijus tvrdi da je reč o "hibridnom napadu“ Rusije koji ima za cilj "podrivanje odlučnosti“, prenosi Bild.

Pistorijus je rekao da je odmah naredio "sveobuhvatnu" istragu incidenta.

06.10 Medvedev: Presretnuti razgovori pokazuju da se Nemačka sprema za rat sa Rusijom

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je juče da presretnuti razgovor oficira Bundesvera o mogućem napadu na Krimski most ukazuje na to da se Nemačka sprema za rat sa Rusijom.

"Pokušaji da se razgovor oficira Bundesvera prikaže kao igrica sa raketama i tenkovima su zlonamerna laž. Nemačka se sprema za rat sa Rusijom", naveo je on na svom Telegram kanalu.

 

Komentari (0)

Evropa