Evropa

RAT U UKRAJINI Eksplozije na Krimu, zatvoren most preko Kerčkog moreuza, Moskva navodi da je oborila 38 dronova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/03/2024

-

09:14

RAT U UKRAJINI Eksplozije na Krimu, zatvoren most preko Kerčkog moreuza, Moskva navodi da je oborila 38 dronova
RAT U UKRAJINI Eksplozije na Krimu, zatvoren most preko Kerčkog moreuza, Moskva navodi da je oborila 38 dronova - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

at u Ukrajini traje 739 dana. Ruska vojska uništila je tokom noći 38 dronova Oružanih snaga Ukrajine iznad Krima, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski ima "kart blanš" za sve kadrovske promene u vojsci i štabovima.Raste broj poginulih u jučerašnjem ruskom napadu na Odesu nakon što su ispod ruševina pronađena tela jedne žene i bebe tako da se do sada broj žrtava popeo na sedam. U međuvremenu, slovački premijer Fico upozorio je na opasnost slanja NATO trupa u Ukrajinu, rekavši da bi to moglo pomoći Ukrajini, ali bi dovelo do apokalipse. Olaf Šolc je naredio istragu povodom navodnih snimaka nemačkih oficira koji su planirali napad na krimski most raketama "taurus" što je zvanični Berlin izričito zabranio.

Ključni događaji:

  • Rusija: Tokom noći uništeno 38 ukrajinskih dronova iznad Krima
  • Zelenski dao odrešene ruke Sirskom za kadrovske promene
  • Broj mrtvih u Odesi porastao na sedam
  • Fico: Ukrajini bi pomoglo slanje zapadnih vojnih lica, ali bi to dovelo do apokalipse
  • Šolc: Nemačke vlasti istražuju istinitost snimaka objavljenih u Rusiji
  • Gladkov: Kod Belgoroda oborena bespilotna letelica veličine aviona

  Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

22.34 Zelenski: Potrebna politička volja da se Kijevu obezbede vojne zalihe

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je potrebna politička volja kako bi se Ukrajini obezbedile potrebne vojne zalihe, da ne bi bila ispisana "jedna od najsramnijih stranica istorije". 

On je ocenio da će, ako ne dođe do nastavka snabdevanja, takav rasplet događaja značiti ispisivanje jedne od "najsramnijih stranica istorije", ili ako Amerika i Evropa dožive poraz od iranskih dronova Šaheda ili ruskih borbenih aviona.

Zelenski je ranije rekao da kašnjenja u isporuci oružja i sistema protivvazdušne odbrane (PVO) Ukrajini dovode do gubitka života.

"Svet zna da se teroru može suprotstaviti. Svet ima dovoljno sistema PVO, sistema zaštite od Šaheda i projektila. A kašnjenje u isporuci naoružanja za Ukrajinu, PVO sistemia za zaštitu našeg naroda dovodi, nažalost, do ovakvih gubitaka, do toga da lista dece čije živote Rusija oduzima stalno raste", rekao je Zelenski i dodao da "ruski teror mora da izgubi".

20.13 Ruske snage pogodile dronom Upir još jedan tenk Abrams kod Avdejevke

Ruske trupe pogodile su još jedan ukrajinski tenk Abrams američke proizvodnje kod Avdejevke pomoću FPV dronova Upir, rekao je portparol proizvođača dronova. 

"Upravo su mi rekli naši vojnici da naš dron može da se pohvali da je pogodio tenk Abrams.

Trideseta pešadijska brigada je oštetila guseničarsku stazu, a zatim su je pogodila dva Upira koji su se zapalili posle drugog udara. Upotrebljena je municija PG-7V", rekao je on za TASS.

To je treći tenk Abrams koji je pogođen u blizini Avdejevke. Prvi Abrams je potpuno uništen upotrebom FPV drona Pirania 26. februara. Za nešto više od jednog dana, dronom je pogođen drugi Abrams. 

profimedia

 

19.39 Eksplozije na Krimu, Moskva navodi da je oborila 38 dronova

Nekoliko eksplizija uzdrmalo je Krim, nakon ukrajinskog napada u kojem je, kako tvrde ruski zvaničnici, ruska protivvazdušna odbrna oborila 38 dronova.

Most koji spaja Krim sa Rusijom privremeno je zatvoren, a napad je došao u trenutku kada Ukrajina apeluje na saveznike da pojačaju dostavu oružja, preneo je BBC.

Ruske trupe su nedavno napredovale u Ukrajini, a Kijev se bori da održi svoje snage na sadašnjim linijama fronta uz pomoć oružja sa Zapada.

17.05 Pistorijus o presretnutom razgovoru: Putin vodi informacioni rat protiv Nemačke

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas povodom objavljivanja presretnutog telefonskog razgovora vojnika Bundesvera o mogućem napadu na Krimski most, da ruski predsednik Vladimir Putin vodi "informacioni rat“ protiv Nemačke.

U prvoj reakciji na ovaj slučaj, Pistorijus tvrdi da je reč o "hibridnom napadu“ Rusije koji ima za cilj "podrivanje odlučnosti“, prenosi Bild.

Pistorijus je rekao da je odmah naredio "sveobuhvatnu" istragu incidenta.

14.53 Medvedev: Presretnuti razgovori pokazuju da se Nemačka sprema za rat sa Rusijom

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je danas da presretnuti razgovor oficira Bundesvera o mogućem napadu na Krimski most ukazuje na to da se Nemačka sprema za rat sa Rusijom.

Tanjug/AP/Ekaterina Shtukina, Sputnik

 

"Pokušaji da se razgovor oficira Bundesvera prikaže kao igrica sa raketama i tenkovima su zlonamerna laž. Nemačka se sprema za rat sa Rusijom", naveo je on na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, niko ne zna da li su politički vrh Nemačke i sam kancelar Olaf Šolc znali za razgovor nemačkih oficira povodom napada na Krimski most, prenose RIA Novosti.

13.38 Fidan: Turska se nada da će pregovori o prekidu vatre u Ukrajini početi uskoro

Turska se nada da će pregovori o prekidu vatre u Ukrajini početi uskoro, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan na kraju Diplomatskog foruma u Antaliji. Fidan se u petak sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom na marginama Diplomatskog foruma, a rekao je da je sa Lavrovom razgovarao o brojnim pitanjima, uključujući Ukrajinu. Fidan je rekao novinarima da Turska smatra da su i Rusija i Ukrajina dostigle granice onoga što mogu da dobiju ratom i da je vreme da započne dijalog o prekidu vatre, preneo je Rojters.

profimedia

 

09.15 Ukrajinski centar: FSB regrutuje Ukrajince u Pridnjestrovlju

Državljane Ukrajine koji su ilegalno prešli granicu sa Pridnjestrovskom Republikom Moldavijom (PMR) regrutuju predstavnici Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije, saopštio je Centar nacionalnog otpora na Telegram kanalu.

"Od građana koji su ilegalno prešli granicu sa Pridnjestrovljem pokušavaju da izvuku informacije o vojnim objektima i uređenju graničnog dela Ukrajine sa PMR-om. Pribegavajući ucenama, oni su primorani da stalno rade kao slobodnjaci i doušnici, inače im preti vraćanje u Ukrajinu", navodi se u saopštenju Centra, prenosi Ukrinform.

08.40. Zelenski dao odrešene ruke Sirskom za kadrovske promene

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski ima "kart blanš" za sve kadrovske promene u vojsci i štabovima.

Zelenski je u video obraćanju rekao da početkom sledeće nedelje, kada se Sirski vrati sa linije fronta, očekuje njegove konkretne predloge u vezi sa daljim promenama u vojsci i planiranim akcijama, prenosi Ukrajinska pravda.

profimedia

 

"Svi ukrajinski komandanti moraju poznavati front, osećati front, stvarne potrebe, moraju zaista biti uz vojnike, narednike, biti takvi kakvi moraju da budu kako bi bili postignuti ukrajinski ciljevi", istakao je Zelenski.

08.25 Rusija: Tokom noći uništeno 38 ukrajinskih dronova iznad Krima

Ruska vojska uništila je tokom noći 38 dronova Oružanih snaga Ukrajine iznad Krima, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Prethodno je Ministarstvo saopštilo da su četiri ukrajinska drona uništena iznad Belgorodske oblasti i jedan iznad Lenjingradske oblasti, prenosi Interfaks.

Krimski most bio je zatvoren za saobraćaj na dva sata.

06.50 Fico: Ukrajini bi pomoglo slanje zapadnih vojnih lica, ali bi to dovelo do apokalipse

Ukrajina, uprkos pomoći Zapada, nije u stanju da reši sukob i pomoglo bi joj slanje vojnog osoblja iz zemalja Evropske unije i NATO, ali bi to dovelo do apokalipse, izjavio je juče slovački premijer Robert Fico.

"Promene bi mogao doneti samo dolazak vojnog osoblja iz zemalja EU i NATO u Ukrajinu sa najsavremenijim oružjem, ali onda bismo mogli samo da sedimo na balkonu sa konjakom i cigarom i čekamo početak svetske apokalipse", rekao je Fico.

Tanjug AP/Petr David Josek

 

06.45 Broj mrtvih u Odesi porastao na sedam

Broj mrtvih u napadu ruskih snaga na stambenu zgradu u Odesi porastao je na sedam, pošto je ispod ruševina pronađeno telo žene i bebe, objavila je na Fejsbuku sinoć Državna služba za vanredne situacije. Načelnik Oblasne vojne uprave Odese Oleg Kiper saopštio je da je šesta žrtva bila žena.

06.35 Gladkov: Kod Belgoroda oborena bespilotna letelica veličine aviona

U Šebekinskom gradskom okrugu ruske Belgorodske oblasti juče je oborena bespilotna letelica veličine aviona, saopštio je juče guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov. Prema preliminarnim podacima nije bilo žrtava i razaranja, prenele su RIA Novosti.

06.15 Šolc: Nemačke vlasti istražuju istinitost snimaka objavljenih u Rusiji

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da nemačke vlasti istražuju navodni snimak koji su objavili ruski državni mediji, u kojima se tvrdi da su nemački oficiri razmatrali o napadu na Krimski most i slanju projektila "taurus" ukrajinskoj vojsci. Šolc je ocenio da su to "vrlo ozbiljno pitanje", nakon današnje posete Vatikanu, preneo je AP pozivajući se na nemačku agenciju DPA.

Kancelar je ranije ove nedelje rekao da je odlučan da ne šalje dalekometne projektile "taurus" Ukrajini, ukazujući na rizik da Nemačka bude direktno umešana u rat. Šolc je rekao da nemačke vlasti rade na razjašnjavanju pitanja "vrlo pažljivo, intenzivno i brzo".

 

Komentari (0)

Evropa