Evropa

RAT U UKRAJINI U automobilu blizu Krima pronađena improvizovana eksplozivna naprava

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/03/2024

-

08:30

RAT U UKRAJINI U automobilu blizu Krima pronađena improvizovana eksplozivna naprava
RAT U UKRAJINI U automobilu blizu Krima pronađena improvizovana eksplozivna naprava - Copyright Tanjug AP/Andrii Marienko, Efrem Lukatsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 738 dana. Ruska ombudsmanka Tatjana Moskalkova saopštila je da je Moskva spremna da prebaci u Kijev posmrtne ostatke ukrajinskih zarobljenika koji su poginuli prilikom obaranja aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti. Nakon te izjave oglasilo se portparol ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Andrij Jurisov koji je rekao da je Ukrajina više puta apelovala da se tela predaju. U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i holandski premijer Mark Rute potpisali su u Harkovu bilateralni bezbednosni sporazum između dve zemlje.

Ključni događaji:

  • Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od početka ruske invazije
  • Makron o izjavi o slanju trupa u Ukrajinu: Svaka moja reč je promišljena
  • Šolc: Neću podržati odluku koja bi uvukla nemačke vojnike u rat u Ukrajini
  • Rusija je spremna da prebaci ostatke poginulih ukrajinskih zarobljenika
  • Orban: Trampov povratak je jedina ozbiljna šansa za okončanje rata u Ukrajini

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu:

00.04 Zelenski: Kašnjenje u isporuci naoružanja za Ukrajinu dovodi do gubitka života

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da kašnjenja u isporuci oružja i sistema protivvazdušne odbrane (PVO) Ukrajini dovode do gubitka života i poručio da Rusija mora da izgubi. "Svet zna da se teroru može suprotstaviti. Svet ima dovoljno sistema PVO, sistema zaštite od 'šaheda' i projektila. A kašnjenje u isporuci naoružanja za Ukrajinu, PVO sistemia za zaštitu našeg naroda dovodi, nažalost, do ovakvih gubitaka, do toga da lista dece čije živote Rusija oduzima stalno raste", rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju naciji, prenosi Ukrinform.

Euronews/Vladislav Ćup

 

23.39 Gerapetritis: Grčka neće slati svoje trupe u Ukrajinu

Grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetritis izjavio je danas da Grčka neće slati svoje trupe u Ukrajinu. "U Parizu su razmatrani načini da se poveća pomoć Kijevu, ali želim da pojasnim da za Grčku ne postoji opcija o slanju trupa", rekao je Gerapetritis u intervjuu listu "Ta Nea", odgovarajući na pitanje da li zaista postoji mogućnost slanja evropskih trupa u Ukrajinu.

Gerapetritis je rekao da su prošlog avgusta Grci ugostili predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u Atini i izrazili podršku evropskoj perspektivi njegove zemlje, a nedavno su organizovali i međunarodnu konferenciju o rekonstrukciji Ukrajine u Ministarstvu spoljnih poslova zajedno sa Evropskom investicionom bankom, na kojoj su procenili načine za obnovu zemlje, prenele su RIA Novosti.

21.05 Fico: Ukrajini bi pomoglo slanje zapadnih vojnih lica, ali bi to dovelo do apokalipse

Ukrajina, uprkos pomoći Zapada, nije u stanju da reši sukob i pomoglo bi joj slanje vojnog osoblja iz zemalja Evropske unije i NATO, ali bi to dovelo do apokalipse, izjavio je danas slovački premijer Robert Fico. "Zapad vidi da, uprkos značajnoj finansijskoj i vojnoj pomoći, sankcijama, Ukrajina nije u stanju da reši ovaj vojni sukob...Promene bi mogao doneti samo dolazak vojnog osoblja iz zemalja EU i NATO u Ukrajinu sa najsavremenijim oružjem, ali onda bismo mogli samo da sedimo na balkonu sa konjakom i cigarom i čekamo početak svetske apokalipse", rekao je Fico u video poruci objavljenoj na njegovoj Fejsbuk stranici, prenele su RIA Novosti.

18.23 Broj mrtvih u Odesi porastao na sedam

Broj mrtvih u napadu ruskih snaga na stambenu zgradu u Odesi porastao je na sedam, pošto je ispod ruševina pronađeno telo žene i bebe, objavila je na Fejsbuku objavila Državna služba za vanredne situacije. Načelnik Oblasne vojne uprave Odese Oleg Kiper saopštio je da je šesta žrtva bila žena. "Telo jedne žene je upravo izvučeno iz ruševina. Broj žrtava ruskog napada porastao je na šest osoba“, napisao je Kiper na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

18.18 Gladkov: Kod Belgoroda oborena bespilotna letelica veličine aviona

U Šebekinskom gradskom okrugu ruske Belgorodske oblasti danas je oborena bespilotna letelica veličine aviona, rekao je guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov. Prema preliminarnim podacima nije bilo žrtava i razaranja, prenele su RIA Novosti. "U Šebekinskom gradskom okrugu aktiviran je naš PVO sistem - bespilotna letelica oborena u rejonu sela Batratskaja Dača. Operativne službe pokušavaju da dođu do detaljnih informacija o posledicama na terenu. Prema podacima kojima raspolažemo, nije bilo žrtava i razaranja", napisao je Gladkov na Telegramu.

17.13 Rusija: Međunarodni LGBT pokret na listi zabranjenih organizacija

Ministarstvo pravde Ruske Federacije uvrstilo je danas međunarodni LGBT pokret i njegove strukturne delove na listu zabranjenih organizacija, u skladu sa odlukom ruskog suda. "Međunarodni LGBT društveni pokret i njegove strukture su na listi zabranjenih", navodi se u saopštenju, prenela je RIA Novosti. Odluka Vrhovnog suda Ruske Federacije od 30. novembra 2023. godine stupila je danas na snagu.

15.20 Šolc: Nemačke vlasti istražuju istinitost snimaka objavljenih u Rusiji

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da nemačke vlasti istražuju navodni snimak koji su objavili ruski državni mediji, u kojima se tvrdi da su nemački oficiri razmatrali o napadu na Krimski most i slanju projektila "taurus" ukrajinskoj vojsci.

Šolc je ocenio da su to "vrlo ozbiljno pitanje", nakon današnje posete Vatikanu, preneo je AP pozivajući se na nemačku agenciju DPA.

Kancelar je ranije ove nedelje rekao da je odlučan da ne šalje dalekometne projektile "taurus" Ukrajini, ukazujući na rizik da Nemačka bude direktno umešana u rat.

Šolc je rekao da nemačke vlasti rade na razjašnjavanju pitanja "vrlo pažljivo, intenzivno i brzo".

Nemačko ministarstvo odbrane navelo je da istražuje da li je Rusija presrela komunikacionu vezu između nemačkog vazduhoplovstva.

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

 

14.54 Lavrov: Rusija će rasporediti dodatno oružje kao odgovor na proširenje NATO-a

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas u Antaliji da će Rusija rasporediti dodatno oružje u novoformiranom moskovskom i lenjingradskom vojnom okrugu kao odgovor na ulazak Finske i Švedske u NATO.

"Već smo doneli organizacione odluke, formirani su Moskovski vojni okrug i Lenjingradski vojni okrug. Tu će biti raspoređeno dodatno naoružanje koje će biti adekvatno izazovima koji se mogu pojaviti na teritoriji Finske i Švedske", naglasio je Lavrov na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, ulaskom Finske i Švedske u NATO, propale su decenije dobrosusedskih odnosa tih zemalja sa Rusijom, objavila je agencija RIA Novosti.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Lavrov je istakao da Rusija ne vidi dobru volju Zapada da se postigne mirovno rešenje, i dodao da se Moskva zalaže za postizanje takvog rešenja.

14.10 Dva člana Istražnog komiteta povređena u napadu ukrajinskog drona u Brjansku

Dve osobe su povređene u napadu ukrajinskog drona na zaposlene u ruskom Istražnom komitetu dok su radili u pograničnoj zoni Brjanske oblasti u Rusiji, saopštio je danas Istražni komitet. U saopštenju se navodi da je istražna grupa napadnuta ukrajinskim dronom dok je sprovodila istražne radnje u pograničnoj zoni Brjanske oblasti i da su povređeni islednik i forenzički istražitelj.

13.31 Broj žrtava ruskog napada dronovima na Odesu povećan na četiri

Broj poginulih u ruskom napadu dronovima na ukrajinski lučki grad Odesa povećan je na četiri, uključujući jedno dete, saopštila je Državna služba za vanredne situacije. U noćašnjem napadu na stambeni blok povređeno je osam osoba, među kojima jedna maloletna, prenosi Interfaks Ukrajina. Spasilačka operacija se nastavlja.

10.19 Zdravstvena služba:Šest osoba u Sankt Peterburgu zatražilo pomoć posle incidenta

Zdravstvena služba Sankt Peterburga saopštila je da je šest osoba zatražilo medicinsku pomoć nakon "incidenta" koji se u tom gradu desio tokom jutra, a koji je prema rečima očevidaca, uzrokovao pad drona, prenosi agencija RIA Novosti.

"Šest osoba se obratilo specijalistima za pomoć, među kojima i 92-godišnja žena. Ona je hospitalizovana sa simptomima stresne reakcije", saopštilo su ruske zdravstvene vlasti, prenosi agencija RIA Novosti.

Gubernator Sank Peterburga Aleksandar Beglov saopštio je da se u Krasnogvardejskom okrugu u tom gradu desio "incident" u kojem su delimično oštećeni balkoni dve kuće, ali da nema povređenih. Naveo je da su stanari tih objekata evakuisani, prenosi agencija RIA Novosti.

Snažna eksplozija potresla je rano jutros ruski grad Sankt Peterburg, nakon što se dron srušio na stambenu zgradu, javili su lokalni mediji, a prenosi Raša tudej.

10.14 Dve osobe ubijene, osam ranjeno u napadu dronom na stambeni blok u Odesi

Dve osobe su poginule, osam je ranjeno, a šest se i dalje vode kao nestale nakon što se ruski dron srušio na stambeni blok u južnom ukrajinskom lučkom gradu Odesi, saopštile su vlasti.

"Rusija nastavlja da se bori protiv civila. Jedan od neprijateljskih dronova pogodio je stambenu zgradu u Odesi. Uništeno je 18 stanova“, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Telegramu.

Regionalni guverner Odese Oleh Kiper, saopštio je da su radovi na čišćenju ruševina u toku i da je izvučen živ jedan čovek, koji je verovatno bio u podrumu u vreme napada.

Ukrajinski mediji, koji su citirali lokalne vlasti, saopštili su da se šest osoba i dalje vode kao nestale, prenosi Rojters.

08.30 Bajden i Meloni potvrdili čvrstu podršku Ukrajini

Predsednik SAD Džozef Bajden i premijerka Italije Đorđa Meloni razgovarali su u Beloj kući o ciljevima Italije tokom predsedvanja G7, uključujući kontinuiranu podršku Ukrajini, održivi razvoj, sigurnost u obezbeđivanju hrane i energije, migrantsku krizu, kao i saradnju u oblasti veštačke inteligencije i nastavak saradnje po pitanjima infrastrukture i globalnih investicija, saopštila je Bela kuća.

Američki predsednik i italijanska premijerka ponovo su potvrdili "čvrstu podršku Ukrajini u borbi protiv ruske agresije", a Bajden je pohvalio Meloni zbog predvođenja podrške Ukrajini u G7 i Evropskoj uniji, navedeno je u saopštenju.

08.15 RIA: U automobilu blizu Krima pronađena eksplozivna naprava

Improvizovana eksplozivna naprava izrađena od komponenti strane proizvodnje pronađena je u automobilu koji je pokušao da uđe na Krim preko kontrolnog punkta Džankoj, a bomba je deaktivirana, rečeno je za RIA Novosti u regionalnim bezbednosnim snagama.

Kontrolni punkt Džankoj se nalazi na severu Krima, na granici sa ukrajinskom Hersonskom oblašću, čije je pripajanje Rusija proglasila u septembru 2022. godine.

"Službenici Federalne bezbednosti Rusije (FSB) su na kontrolnom punktu Džankoj, prilikom kontrole automobila koji se kretao ka teritoriji Republike Krim, a kojim je upravljao službenik za sprovođenje zakona Hersonske oblasti, otkrili  predmet sličan eksplozivnoj napravi, koji je bio pričvršćen ispod sedišta vozača", rekao je sagovornik agencije.

Taj izvor tvrdi da su stručnjaci ustanovili da je bomba bila napravljena od komponenti strane proizvodnje koje Ukrajini isporučuju zemlje NATO-a. Istraga je u toku, navodi ruska agencija.

07.43 Orban: Trampov povratak je jedina ozbiljna šansa za okončanje rata u Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da će sledeće nedelje posetiti bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na Floridi i opisao mogući povratak Trampa na funkciju predsednika kao "jedinu ozbiljnu šansu" za okončanje rata u Ukrajini.

Obraćajući se na Diplomatskom forumu u Turskoj, Orban je takođe, sugerisao da bi Trampov mogući povratak u Belu kuću mogao pomoći da se okonča sukob u Gazi, preneo je AP.

"Jedina ozbiljna šansa za mir postoji ako se on vrati i postigne mir", rekao je Orban na forumu. Opširnije u posebnoj vesti.

profimedia

 

07.14 Zelenski i Rute potpisali bezbednosni sporazum između Ukrajine i Holandije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i holandski premijer Mark Rute potpisali su danas u Harkovu bilateralni bezbednosni sporazum između dve zemlje.

"Dokument uključuje dve milijarde evra vojne pomoći Holandije ove godine, kao i dalju pomoć u odbrani u narednih 10 godina", naveo je Zelenski na društvenoj mreži X. Dodao je da se u dokumentu prioritet daje "obezbeđivanju protvvazdušne odbrane i artiljerije, sa posebnim naglaskom na jačanju ukrajinskog vazduhoplovstva".

"Sporazum formalizuje principijelni stav Holandije o jačanju sankcija Rusiji, nadoknađivanju štete i pozivanju agresora na odgovornost", napisao je Zelenski.

07.00 Rusija je spremna da prebaci ostatke poginulih ukrajinskih zarobljenika

Moskva je spremna da prebaci u Kijev posmrtne ostatke ukrajinskih zarobljenika koji su poginuli prilikom obaranja aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti, saopštila je ruska ombudsmanka Tatjana Moskalkova.

"Da, spremni smo. Sve što je potrebno za ovo sa proceduralne tačke gledišta je dostupno... Tela se mogu prebaciti prema postojećim procedurama“, rekla je Moskalkova.

Prema njenim rečima, Ukrajina se već obratila Rusiji u vezi sa transferom tela. Ombudsmanka je dodala da Rusija ima DNK svih žrtava, ali nije precizirala kada bi ostaci mogli biti predati.

Komentari (0)

Evropa