Evropa

RAT U UKRAJINI Rusi spremni da predaju tela ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su poginuli u padu Iljušina

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

01/03/2024

-

09:37

RAT U UKRAJINI Rusi spremni da predaju tela ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su poginuli u padu Iljušina
RAT U UKRAJINI Rusi spremni da predaju tela ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su poginuli u padu Iljušina - Copyright Tanjug AP/Andrii Marienko, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 737 dana. Ruski industrijski objekti u gradu Dzeržinsku, u oblasti Nižnji Novgorod, bili su na meti dronova u toku noći. Moskva je spremna da prebaci u Kijev posmrtne ostatke ukrajinskih zarobljenika koji su poginuli prilikom obaranja aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u godišnjem obraćanju o stanju nacije optužio Zapad da pokušava da uvuče Rusiju u trku u naoružanju. Istovremeno, rekao je da Rusija treba da ojača odbranu na svojoj zapadnoj granici sada kada se Švedska i Finska pridružuju NATO-u. Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je njegov stav o mogućnosti slanja zapadnih trupa u Ukrajinu razmotren i promišljen, dok je Volodimir Zelenski ponovio da Putin ne želi da zaustavi agresiju i da je samo poraz Rusije obaveza slobodnog sveta kako bi se zaustavio teror. 

Ključni događaji:

  • Rusija je spremna da prebaci ostatke poginulih ukrajinskih zarobljenika
  • Napad dronovima na ruske fabrike u Džeržinsku
  • Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine
  • Evropski parlament: Putin da odgovara za smrt Navaljnog
  • Zaharova: Izjava Ostina o direktnom vojnom sukobu Rusije i NATO - suluda
  • Zelenski: Rusija neće stati, Putin mora da izgubi da bi se zaustavio teror

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                       Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

21.17 Orban: Trampov povratak je jedina ozbiljna šansa za okončanje rata u Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da će sledeće nedelje posetiti bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na Floridi i opisao mogući povratak Trampa na funkciju predsednika kao "jedinu ozbiljnu šansu" za okončanje rata u Ukrajini.

Obraćajući se na Diplomatskom forumu u Turskoj, Orban je takođe, sugerisao da bi Trampov mogući povratak u Belu kuću mogao pomoći da se okonča sukob u Gazi, preneo je AP.

"Jedina ozbiljna šansa za mir postoji ako se on vrati i postigne mir", rekao je Orban na forumu. Opširnije u posebnoj vesti.

profimedia

 

15.55 Zelenski i Rute potpisali bezbednosni sporazum između Ukrajine i Holandije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i holandski premijer Mark Rute potpisali su danas u Harkovu bilateralni bezbednosni sporazum između dve zemlje.

"Dokument uključuje dve milijarde evra vojne pomoći Holandije ove godine, kao i dalju pomoć u odbrani u narednih 10 godina", naveo je Zelenski na društvenoj mreži X. Dodao je da se u dokumentu prioritet daje "obezbeđivanju protvvazdušne odbrane i artiljerije, sa posebnim naglaskom na jačanju ukrajinskog vazduhoplovstva".

"Sporazum formalizuje principijelni stav Holandije o jačanju sankcija Rusiji, nadoknađivanju štete i pozivanju agresora na odgovornost", napisao je Zelenski.

15.23 Džoana: Putinova nuklearna pretnja predstavlja psihološko zastrašivanje

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana izjavio je danas da nuklearna pretnja ruskog predsednika Vladimira Putina predstavlja "psihološko zastrašivanje".

"To je psihološko zastrašivanje. Nije reč o stvarnim namerama", rekao je Džoana u intervjuu za El Pais, komentarišući Putinovu izjavu da postoji pretnja od "nuklearnog sukoba" ukoliko Zapad bude rasporedio svoje trupe u Ukrajini. Dodao je da NATO trenutno ne vidi nikakvu neposrednu pretnju od toga da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje.

"Međutim, takve izjave su same po sebi veoma opasne jer narušavaju poverenje. Rusija razume posledice preduzimanja takvog koraka", istakao je zamenik generalnog sekretara NATO-a. Poručio je da ća Alijansa nastaviti da podržava Ukrajinu, ali i da izbegava eskalaciju sa Rusijom. Komentarišući predloge o slanju zapadnih vojnika na teritoriju Ukrajine, Džoana je naveo da NATO poštuje pravo saveznika da iznesu nove ideje, ali je istakao da Alijansa "nema nameru, niti planira" da raspoređuje trupe u Ukrajini.

Kada je reč o predsedničkim izborima u Sjedinjenim Državama, drugi čovek NATO-a poručio je da će Alijansa ostati jaka, čak i ako pobedi Donald Tramp.

"I republikanci i demokrate odlično razumeju veoma komplikovanu konkurenciju sa Kinom, Rusijom, Iranom i Severnom Korejom. Sjedinjenim Državama će biti potrebni saveznici u Evropi i ostatku sveta", rekao je Džoana.

14.29 Šolc: Neću podržati odluku koja bi uvukla nemačke vojnike u rat u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolac izjavio je danas da neće prihvatiti bilo kakvu odluku koja bi uvukla nemačke vojnike u rat u Ukrajini. "Neću podržati nijednu odluku koja rezultira time da nemački vojnici na neki način budu uključeni u vojnu operaciju u vezi sa strašnim ratom Rusije protiv Ukrajine", naveo je Šolc, prenosi Rojters. "Politiko" je ranije danas objavio da su britanski zvaničnici privatno kritikovali Nemačku zbog odbijanja da pošalje raketa "Taurus" Ukrajini.

09.30 Jurikov: Ukrajina više puta apelovala da se predaju tela

Nakon što su Rusi izjavili da su spremni da Kijevu predaju tela ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su se navodno nalazili u avionu Il-76 koji se srušio 24. januara u Belgorodskoj oblasti, oglasio se portparol ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Andrij Jurisov. "Ukrajina je više puta apelovala na državu agresova u vezi sa prebacivanjem tela ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su navodno poginuli u Iljušinu. Nastavljamo da vršimo pritisak", rekao je on za Kanal 24.

08.12 Rusija je spremna da prebaci ostatke poginulih ukrajinskih zarobljenika

Moskva je spremna da prebaci u Kijev posmrtne ostatke ukrajinskih zarobljenika koji su poginuli prilikom obaranja aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti, saopštila je ruska ombudsmanka Tatjana Moskalkova. "Da, spremni smo. Sve što je potrebno za ovo sa proceduralne tačke gledišta je dostupno... Tela se mogu prebaciti prema postojećim procedurama“, rekla je Moskalkova.

Prema njenim rečima, Ukrajina se već obratila Rusiji u vezi sa transferom tela. Ombudsmanka je dodala da Rusija ima DNK svih žrtava, ali nije precizirala kada bi ostaci mogli biti predati.

Tanjug/AP/Validated UGC video

 

07.32 Napad dronovima na ruske fabrike u Dzeržinsku

Ruski industrijski objekti u gradu Dzeržinsku, u oblasti Nižnji Novgorod, bili su na meti dronova u toku noći, saopštio je gradonačelnik Ivan Noskov. Tri drona su oborili sistemi za elektronsko ometanje, a objekti sada rade normalno, dodaje on.U napadu nije bilo žrtava i štete.

"Sistemi radioelektronskog ratovanja sinoć su omeli tri bespilotne letelice koje su ciljale industrijsku zonu u Dzeržinsku u Nižnjenovgorodskoj oblasti. Žrtava i štete nema. Hitne službe rade na licu mesta. Industrijski objekti rade normalno", napisao je Noskov.

06.50 Zaharova: Izjava Ostina o direktnom vojnom sukobu između Rusije i NATO - suluda

Opaske američkog ministra odbrane Lojda Ostina o direktnom vojnom sukobu između Rusije i NATO u slučaju poraza Ukrajine su sulude, izjavila je juče portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Da li je ovo otvorena pretnja Rusiji ili pokušaj da se izmisli izgovor za ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Obojica su ludi. Međutim, svako može da vidi ko je agresor - to je Vašington", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

06.45 Zelenski: Rusija neće stati, Putin mora da izgubi da bi se zaustavio teror

Svi u svetu vide da Rusija neće stati jer Moskva želi i trku u naoružanju i nove talase destabilizacije, izjavio je juče ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i upozorio da svet mora da se brani, a ruski predsednik Vladimir Putin mora da izgubi.

On je u video poruci dodao da su Ukrajinci u stanju to da postignu uz dovoljnu podršku, koja uključuje oružje, norme međunarodnog prava i razumevanje lidera, prenosi Ukrinform.

06.30 Makron o izjavi o slanju trupa u Ukrajinu: Svaka moja reč je promišljena

Francuski predsednik Emanuel Makron juče je izjavio da je njegov stav o mogućnosti slanja zapadnih trupa u Ukrajinu razmotren i promišljen. "Svaka reč koju kažem na ovu temu je odmerena, promišljena i izbalansirana", rekao je Makron novinarima na svečanom otvaranju Olimpijskog sela u Sen Deniju, prenosi Mond. Mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu odbacile su mnoge članice NATO-a, uključujući SAD i Nemačku, a kritikovale su je i francuske opozicione partije.

06.20 Evropski parlament: Putin da odgovara za smrt Navaljnog

Evropski parlament usvojio je juče rezoluciju u kojoj je okrivio rusku državu i predsednika te zemlje Vladimira Putina za smrt ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog i zatražio da se krivci privedu pravdi. U rezoluciji, koja nije pravno obavezujuća, evropski poslanici snažno su osudili, kako tvrde, "ubistvo Alekseja Navaljnog" i pozvali na  nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu.

06.10 Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od početka ruske invazije

Ukrajina je identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od početka ruske invazije u februaru 2022. godine i izrečena je 81 presuda, izjavio je juče ukrajinski državni tužilac Andrij Kostin. Većina presuda izrečena je u odsustvu optuženih, rekao je Kostin, koji je u Kijevu učestvovao na konferenciji o ratnim zločinima, uz državne tužioce Poljske, Litvanije i Rumunije, javlja Rojters.

06.05 Putin upozorio Zapad da ne šalje trupe u Ukrajinu

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je juče zapadne zemlje da ne šalju trupe u Ukrajinu, jer bi posledice takve odluke bile "tragične". On je u godišnjem obraćanju o stanju nacije optužio Zapad da pokušava da uvuče Rusiju u trku u naoružanju. Istovremeno, rekao je da Rusija treba da ojača odbranu na svojoj zapadnoj granici sada kada se Švedska i Finska pridružuju NATO-u. 

Komentari (0)

Evropa