Evropa

Valerij Zalužnji ide u diplomatiju: Bivši načelnik Oružanih snaga Ukrajine kandidat za ambasadora u Velikoj Britaniji

Komentari

Autor: BBC

07/03/2024

-

21:24

Valerij Zalužnji ide u diplomatiju: Bivši načelnik Oružanih snaga Ukrajine kandidat za ambasadora u Velikoj Britaniji
Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da bivši načelnik Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji kandidovan za ambasadora u Velikoj Britaniji.

"Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uputilo je britanskoj strani odgovarajući zahtev", navodi se u saopštenju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ga je početkom februara razrešio dužnosti, nakon čega je za načelnika vojske imenovao Oleksandra Sirskog.

Zalužni je bio na čelu ukrajinske vojske od 2022. godine, i bio je viđen kao potencijalni politički rival Zelenskom zbog popularanosti među vojnicima, prenosi BBC.

Ukrajina nije imala ambasadora u Velikoj Britaniji otkako je Zelenski otpustio bivšeg izaslanika Vadima Pristajka u julu 2023. nakon što je javno kritikovao predsednika.

U četvrtak je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je predsednik odobrio potez bivšeg vrhovnog komandanta da postane sledeći ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji.

Ministarstvo spoljnih poslova je dodalo da je Velikoj Britaniji poslat zahtev da se finalizuje potez generala Zalužnjeg.

profimedia

 

Objavljujući svoje imenovanje, Zelenski je tvrdio da mu je bivši general rekao da je diplomatija "pravac kojim želi da ide".

Britanski javni servis navodi da je general Zalužni prihvatio svoju novu ulogu ambasadora Velike Britanije. To znači da će on verovatno biti smešten u prestonici toplog saveznika Ukrajine, dok će predstavljati dnevni red njenog lidera.

Ukrajinski lider je u vreme smenjivanja generala Zalužnjeg rekao da je potrebno "obnoviti vođstvo u vojnim redovima", ali je dodao da bi poznati general mogao da "ostane u timu".

Prošlog meseca ga je zamenio na toj funkciji prekaljeni u borbi general Oleksandar Sirski, za koga je Zelenski rekao da ima i ofanzivno i defanzivno iskustvo.

Nagrada ili kazna za prethodni rad

Nejasno je da li je ovo novo imenovanje nagrada za prethodnu službu  Zalužnjeg ili je to neka politička igra. Vredi podsetiti da bivši načelnik nema diplomatsko iskustvo.

Nedostatak iskustva, međutim, nije baš zaustavilo Zelenskog kada je izabran za predsednika 2019. nakon što je proveo lavovski deo svoje karijere kao komičar, podseća BBC.

U Ukrajini politika može biti manje o partijama i njihovim programima, a više o lideru i njihovoj harizmu.

 

Komentari (0)

Evropa