Evropa

RAT U UKRAJINI Medvedev tvrdi da Rusija nije gađala delegaciju Zelenskog u raketnom napadu na Odesu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

07/03/2024

-

08:24

RAT U UKRAJINI Medvedev tvrdi da Rusija nije gađala delegaciju Zelenskog u raketnom napadu na Odesu
RAT U UKRAJINI Medvedev tvrdi da Rusija nije gađala delegaciju Zelenskog u raketnom napadu na Odesu - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 743 dana. Dan nakon što su ukrajinske snage potopile patrolni brod Crnomorske flote "Sergej Kotov", Rusija je granatirala Odesu i to u trenutku kada su u lučkom gradu bili predsednik Volodimir Zelenski i premijer Grčke Kirijakos Micotakis koji su čuli eksploziju. U napadu je stradalo pet osoba, saopštila je ukrajinska vojska, a Atina tvrdi da niko iz grčke delegacije nije povređen. U međuvremenu, predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je Rusija spremna da učini sve kako bi osigurala bezbednost u vezi sa nuklearnom energijom i da će sarađivati sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) u svim oblastima. U međuvremenu, jedna osoba je poginula, a četiri su povređene u ruskom granatiranju Harkova, dok je ruski lovac ispratio britanske avione iznad Crnog mora.

Ključni događaji:

  • Ukrajinska vojska: Pet osoba ubijeno u ruskom napadu na Odesu
  • Zelenski: Oružje i protivvazdušna odbrana su potrebni da bi se spasili životi
  • Ruski lovac ispratio britanske avione iznad Crnog mora
  • Putin: Rusija spremna da učini sve da osigura nuklearnu bezbednost
  • Dimitrij Peskov: Prolazi vreme unipolarnog sveta i kolonijalizma

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

22.30 Zaharova poručila Micotakisu: Za nacističku Evropu Rusija će uvek biti neprijatelj

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjavu grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa da je "Rusija neprijatelj Evrope", poručila je danas da Moskva nije zastrašivala i ne namerava da zastrašuje ni Atinu, ni druge evropske zemlje, ali isto tako nema nameru da trpi "manifestacije nacizma".

21.56 Zalužni kandidovan za ambasadora u Velikoj Britanij

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da bivši načelnik Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji kandidovan za ambasadora u Velikoj Britaniji. Više o kandidaturi Zalužnog možete pročitati OVDE.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

21.52 Zelenski sutra u poseti Ankari, sastaće se sa Erdoganom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetiće sutra Tursku i sastati se sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, saopšteno je danas iz turskog predsedništva.

Dvojica lidera će razgovarati o toku rata u Ukrajini, sporazumu o izvozu žita Crnim morem, kao i bilateralnim odnosima Turske i Ukrajine, prenosi Rojters.

21.05 Anketa: Većina Nemaca protiv slanja krstarećih raketa Ukrajini

Većina Nemaca, 58 odsto, protivi se isporuci Ukrajini krstarećih raketa "Taurus", a samo 28 odsto je za to, pri čemu čak 31 odsto smatra da Kijevu ne treba slati nikakvu vojnu pomoć, pokazala je anketa koju je sproveo institut YouGov.

Šta Nemci misle o slanju pomoći Ukrajini detaljnije možete pročitati OVDE.

21.03 Norveška izdvaja 152 miliona dolara za kupovinu municije za Ukrajinu

Norveška vlada danas je usvojila odluku o izdvajanju 152 miliona dolara za kupovinu artiljerijske municije za Ukrajinu u okviru inicijative Češke za kupovinu municije trećim zemljama, prenosi ukrajinski Interfaks. Norveški premijer Jonas Gar Store je saopštio da će Norveška kupiti do milion artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara.

20.44 Peskov: Rusiju nije briga za odluku Zelenskog da imenuje Zalužnog za ambasadora u Velike Britanije

Rusiju nije briga za odluku predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da imenuje bivšeg načelnika ukrajinskog Generalštaba Valerija Zalužnog za ambasadora u Velikoj Britaniji, izjavio je Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

"Ne. Nije nas briga", rekao je on za TASS. 

20.22 Ministarstvo odbrane Estonije uklanja proizvode kompanija koje rade u Rusiji

Ministarstvo odbrane Estonije izdalo je danas naredbu o uklanjanju robe svetskih kompanija, koje i dalje rade u Rusiji, sa prodajnih mesta pod kontrolom odbrambenih snaga te pribaltičke zemlje, objavio je danas portal ERR. Odluka se odnosi na proizvođače, koje je ukrajinska nacionalna agencija za prevenciju korupcije uvrstila na listu međunarodnih ratnih sponzora, prenosi Ukrinform.

20.04 Kuleba: Ako želi da obnovi mir, Evropa mora da poveća proizvodnju naoružanja

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba poručio je danas da Evropa, "ako želi da obnovi mir", mora da poveća proizvodnju naoružanja i da zabrani izvoz artiljerijske municije na druge kontinente. On je u autorskom tekstu za francuski Mond napisao da ukrajinska vojska, zbog nestašice artiljerijskih granata, nije u stanju da uništi rusku artiljeriju i zaštiti svoje vojnike.

19.53 Britanija povećava izdvajanja za dronove za Ukrajinu za 146 miliona evra

Britanija će povećati izdvajanja za bespilotne letelice za Ukrajinu za 125 miliona funti (146,26 miliona evra), čime će ukupan broj isporučenih dronova porasti na više od 10.000, saopštila je danas britanska vlada dok je britanski ministar odbrane Grant Šaps bio u poseti Kijev.

18.15 Jelen: Neaktivnost Kongresa po pitanju pomoći Ukrajini poklon za Putina i Iran

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je danas da "neaktivnost" Kongresa SAD oko odobravanja pomoći Ukrajini predstavlja "poklon" za ruskog predsednika Vladimira Putina, Iran i druge protivnike Vašingtona.

"Predstavnički dom nastavlja da pravi zastoj, Rusija sve više raste, a Ukrajina je primorana da racionalizuje municiju i zalihe", rekla je Jelen novinarima, prenosi Rojters.

18.12 Američke demokrate istražuju navodnu rusku upotrebu Starlinka

Demokrate u američkom Predstavničkom domu započele su istragu o tome da li je Spejs Iks, kompanija u vlasništvu Ilona Maska učinila sve kako bi sprečila Rusiju da koristi satelitski komunikacioni sistem Starlink u ratu protiv Ukrajine. Demokrate su u pismu kompaniji naveli da su tvrdnje ukrajinskih obaveštajnih zvaničnika da su ruske vojne snage koristile Starlinkove terminale u istočnoj Ukrajini "alarmantne", kao i da bi njihovo raspoređivanje moglo da predstavlja kršenje sankcija SAD, prenosi Rojters.

18.10 Medvedev: Rusija nije gađala delegaciju Zelenskog u raketnom napadu na Odesu

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da Rusija nije gađala delegaciju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog prilikom raketnog napada na luku Odesu.

Medvedev je rekao da bi Moskva pogodila svoj cilj da joj je to bila namera i da je "svima" očigledno da nije bilo planiranog napada na kolonu, preneo je Rojters.

Savetnik predsednika Ukrajine rekao je ranije danas da se ne može isključiti da je ruski raketni udar na Odesu imao za metu delegacije Zelenskog i grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa koji je bio u poseti Ukrajini.

14.39 Kijev: Zelenska nije odbila da prisustvuje govoru Bajdena zbog Julije Navaljnaje

Kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog demantovala je tvrdnje "Vašington posta" da je prva dama Ukrajine Olena Zelenska odbila poziv Bele kuće da prisustvuje obraćanju američkog predsednika Džozefa Bajdena u Kongresu jer je navodno trebalo da sedi pored Julije Navaljnaje, udovice ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. U saopštenju iz kancelarije Zelenskog navodi se da je Zelenska odbila da prisustvuje iz drugog razloga, odnosno zbog toga što za danas već ima zakazane posete, uključujući domu za siročad u Kijevu, objavila je Ukrajinska pravda.

Tanjug/AP/Stephanie Scarbrough

 

14.30 Ruske vlasti: Udar drona uzrok eksplozije u čeličani Severstal

Eksplozija u Čerepovecu u ruskoj čeličani Severstal dogodila se zbog udara drona, saopštio je danas vršilac dužnosti guvernera Vologodske oblasti Georgij Filimonov. "Inicident se dogodio jutros u fabrici Severstal u Vologodskoj oblasti kao rezultat udara bespilotne letelice neidentifikovanog porekla", naveo je Filimonov, prenosi TASS. On je dodao da u incidentu niko nije povređen i da čeličana trenutno normalno funkcioniše. Na licu mesta se i dalje nalaze hitne službe.

13.23 Putin rekao da se trudi da ne pokazuje emocije na sastancima sa pripadnicima SVO

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da se trudi da ne pokazuje emocije na sastancima sa pripadnicima koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji (SVO), ali da su takvi susreti za njega najemotivniji.

"Najupečatljiviji događaji su, naravno, susreti sa našim momcima ili ženama, našim devojkama koje služe u zoni Severnog vojnog okruga ili sa članovima njihovih porodica", rekao je Putin tokom sastanka sa diplomcima Više vojne škole vazduhoplovstva u gradu Krasnodaru na jugu Rusije.

Putin je rekao diplomcima, govoreći o načinima efikasnog očvršćavanja, da je praktično eliminisao alkohol i da se trudi da ne pije jaka pića, prenela je agencija RIA Novosti.

11.55 FSB: Sprečen napad u Republici Kareliji

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije sprečila je "teroristički napad ukrajinskih specijalnih službi" u kojem je učestvovao državljanin Belorusije u ruskoj Republici Kareliji, a koji je neutralisan nakon što je otvorio vatru na pripadnike FSB-a, saopštio je Centar za odnose sa javnošću FSB-a.

FSB je, navodi se, sprečio teroristički napad koji su planirale ukrajinske specijalne službe uz učešće regrutovanog državljanina Belorusije, rođenog 1974. godine, a koji je bio pripadnik nacionalističke formacije, puka "Kastus Kalinovski" koja je zabranjena u Belorusiji, objavile su RIA Novosti.

profimedia

 

11.23 Grosi: Mogućnost nuklearne nesreće u Zaporožju i dalje prisutna

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi upozorio je da je i dalje prisutna mogućnost "nesreće" u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, u regionu Zaparožja, koja se nalazi blizu linije fronta u Ukrajini. Grosi je, nakon razgovora u Sočiju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ocenio da je situacija oko te nukelarke "evoluirala" poslednjih meseci, ali da opasnost postoji sve dok traju neprijateljstva između Moskve i Kijeva.

On je, u intervjuu za "Raša tudej" (RT), rekao da se IAEA "dobro etablirala" u nuklearnoj elektrani Zaporožje, gde je sada mirno, za razliku od ranih faza sukoba kada je objekat pretrpeo "direktne pogotke".

Tanjug/AP/Shuji Kajiyama

 

10.53 Timošenko: Nasilno prekrajanje granica opasno, vodi u novi svetski poredak

Ukrajinska političarka i bivša premijerka Julija Timošenko izjavila je da je situacija u Ukrajini opasna za ceo svet i da, ako bi zaživelo nasilno prekrajanje granica svih zemalja, onda bi to bio početak novog svetskog poretka. "Ako zaživi ova strategija po kojoj se mogu prekrajati granice svih zemalja snagom oružja, a ne mogu se očuvati na temelju međunarodnog prava, onda je to doslovce početak novog svetskog poretka. Upravo ovde u Ukrajini treba stati tome na kraj. Sada i zauvek", rekla je Timošenko u intervju za HRT koji je emitovan u sredu.

08.25 Moskva: Šest ukrajinskih dronova oboreno iznad tri regiona Rusije

Ruska vojska je tokom noći uništila pet ukrajinskih dronova iznad Brjanske i Tulske oblasti i presrela jedan dron iznad Kurske oblasti, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane presreli su ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad teritorije Kurske oblasti, tri bespilotne letelice su uništene nad teritorijom regiona Brjansk i dva drona iznad Tulske oblasti, precizira  se u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti. Prema informacijama loklanih vlasti, u ovim napadima nije bilo povređenih, niti materijalne štete.

07.55 Zelenski: Oružje i protivvazdušna odbrana su potrebni da bi se spasili životi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da u svetu postoji dovoljno sistema protivvazdušne odbrane i mogućnosti proizvodnje oružja za odbranu, a da je Ukrajini potrebno oružje sada da bi se spasili životi ljudi. "Rešenja su sada potrebna – ne jednog dana, već za ljude koji svakodnevno i svake noći trpe terorističke napade", rekao je Zelenski u video obraćanju.

07.50 Ruski lovac ispratio britanske avione iznad Crnog mora

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da ruski borbeni avion Su-30 ispratio dva bristanska aviona "tajfun", kao jedan izviđački. Ministarstvo tvrdi da su, nakon približavanja ruskog lovca, britanski avioni udaljili sa ruske granice. Rusija je 5. marta prijavila sličan incident sa francuskim borbenim avionima.

07.45 Ukrajinska vojska: Pet osoba ubijeno u ruskom napadu na Odesu

Pet osoba je stradalo u ruskom napadu na Odesu, saopšteno je iz ukrajinske vojske. "Neprijatelj je 6. marta gađao lučku infrastrukturu grada. Pet osoba je ubijeno. Istrage su u toku, a utvrđuju se sve okolnosti još jednog ratnog zločina Ruske Federacije", navodi se u saopštenju, prenosi ukrajinska Pravda.

U Odesi su u trenutku napada bili predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Grčke Kirijakos Micotaki koji su čuli eksploziju, objavili su ranije lokalni mediji.

07.30 Putin: Rusija spremna da učini sve da osigura nuklearnu bezbednost

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je Rusija spremna da učini sve kako bi osigurala bezbednost u vezi sa nuklearnom energijom. Putin je to istakao na sastanku sa direktorom IAEA Rafaelom Grosijem, prenosi RIA Novosti. Putin i Grosi razgovarali su oko 50 minuta u državnoj rezidenciji Bočarov Ručej u Sočiju.

07.20 Dimitrij Peskov: Prolazi vreme unipolarnog sveta i kolonijalizma

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da vek kolonijalizma prolazi, a zameniće ga vek pravednijih odnosa, čiji će sastavni deo biti Rusija. "Prolazi doba unipolarnog sveta, doba diktature, doba kolonija i kolonijalizma, njegovo mesto će zauzeti vek pravednijih odnosa, nacionalne raznolikosti, kulturne raznolikosti, poštovanja različitosti, a Rusija će biti sastavni deo ovog novog sveta", rekao je Peskov na Svetskom festivalu mladih koji se održava od 1. do 7. marta u Sirijusu.

 

Komentari (0)

Evropa