Evropa

RAT U UKRAJINI Snažna eksplozija u Odesi na samo 150 metara od grčke delegacije i Kirjakosa Micotakisa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

06/03/2024

-

10:31

RAT U UKRAJINI Snažna eksplozija u Odesi na samo 150 metara od grčke delegacije i Kirjakosa Micotakisa
RAT U UKRAJINI Snažna eksplozija u Odesi na samo 150 metara od grčke delegacije i Kirjakosa Micotakisa - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Ukrainian Police Press Office, Michael Shtekel

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 742 dana. U jučerašnjem napadu ukrajinskih dronova potopljen je ruski patrolni brod Crnomorske flote "Sergej Kotov", a Kijev navodi da je sedam članova posade poginulo, dok ih je šest ranjeno. Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina "dokazala za šta je sposobna" protiv ruske mornarice i vazduhoplovstva, ali nije direktno pomenuo potonuće broda. On je u video obraćanju poručio da "nema sigurnog utočišta za ruske teroriste u Crnom moru". Najmanje 13 ruskih mornaričkih brodova je uništeno ili oštećeno od početka sukoba, prema istraživačkom centru Međunarodnog instituta za strateške studije. Prošlog meseca, još jedan ruski brod, Cezar Kunikov, potopljen je u napadu dronom južno od grada Jalte.

Ključni događaji:

  • Pistorijus o aferi "Taurus": Neću žrtvovati najbolje oficire zbog Putina
  • Kijev: Sedmoro mrtvih u potapanju ruskog broda "Sergej Kotov"
  • Međunarodni krivični sud (MKS) optužio ruske komandante za ratne zločine
  • Zelenski pozdravio optužbe MKS za dvojicu ruskih komandanata
  • Antonov: Preti opasnost direktnog sukoba Rusije i NATO-a u Evropi
  • Ruski Su-27 presreo i ispratio tri zapadna ratna aviona iznad Crnog mora

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

18.32 Zelenski: Oružje i protivvazdušna odbrana su potrebni da bi se spasili životi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da u svetu postoji dovoljno sistema protivvazdušne odbrane i mogućnosti proizvodnje oružja za odbranu, a da je Ukrajini potrebno oružje sada da bi se spasili životi ljudi.

"Rešenja su sada potrebna – ne jednog dana, već za ljude koji svakodnevno i svake noći trpe terorističke napade", rekao je Zelenski u video obraćanju.

On je naveo da su ruske snage tokom noći ispalile 20 dronova "šahed", prenosi Ukrinform.

18.30 Ukrajinska vojska: Pet osoba ubijeno u ruskom napadu na Odesu

Pet osoba je stradalo danas u ruskom napadu na Odesu, saopšteno je iz ukrajinske vojske.

"Neprijatelj je 6. marta gađao lučku infrastrukturu grada. Pet osoba je ubijeno. Istrage su u toku, a utvrđuju se sve okolnosti još jednog ratnog zločina Ruske Federacije", navodi se u saopštenju, prenosi ukrajinska Pravda.

U Odesi su u trenutku napada bili predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Grčke Kirijakos Micotaki koji su čuli eksploziju, objavili su ranije lokalni mediji.

16.19 Putin: Rusija spremna da učini sve da osigura nuklearnu bezbednost

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija spremna da učini sve kako bi osigurala bezbednost u vezi sa nuklearnom energijom.

"Moskva je spremna da radi sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) u svim oblastima u vezi sa nuklearnom energijom i zahvalna je agenciji na recipročnim koracima za jačanje saradnje", istakao je on na sastanku sa direktorom IAEA Rafaelom Grosijem, prenosi RIA Novosti.

Putin i Grosi razgovarali su oko 50 minuta u državnoj rezidenciji Bočarov Ručej u Sočiju.

Sastanku je prisustvovao i generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov.

14.34 Dimitrij Peskov: Prolazi vreme unipolarnog sveta i kolonijalizma

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je danas da vek kolonijalizma prolazi, a zameniće ga vek pravednijih odnosa, čiji će sastavni deo biti Rusija.

"Prolazi doba unipolarnog sveta, doba diktature, doba kolonija i kolonijalizma, njegovo mesto će zauzeti vek pravednijih odnosa, nacionalne raznolikosti, kulturne raznolikosti, poštovanja različitosti, a Rusija će biti sastavni deo ovog novog sveta", rekao je Peskov na Svetskom festivalu mladih koji se održava od 1. do 7. marta u Sirijusu.

Da bi se razumelo ono što se dešava u Rusiji, uključujući Severni vojni okrug, potrebno je poznavati njenu istoriju, dodao je on.

"Da biste razumeli šta se sada dešava sa specijalnom vojnom operacijom, morate bar da znate šta se desilo u Ukrajini 2014", istakao je portparol Vladimira Putina.

Peskov je naglasio da je Rusija velika nuklearna sila i "svoj status shvata veoma ozbiljno".

13.12 Oglasila se grčka delegacija

Stavros Papastavru, jedan od ministara potvrdio je za "Proto thema" da niko nije povređen.

"Do eksplozije je došlo na samo 150 metara od grčke delegacije", rekao je on kratko.

12.47 Mediji: Micotakis u Odesi sa Zelenskim, snažna eksplozija potresla grad

Snažna eksplozija zabeležena je danas u Odesi, gde je planiran sastanak ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, prenosi Ansa pozivajući se na informacije sa više ukrajinskih Telegram kanala. Na jednom od snimaka objavljenih na društvenim mrežama vidi se povorka nekoliko limuzina i minibuseva, navodi italijanska agencija.

10.22 Šta se zna o potopljenom ruskom brodu

Ruski patrolni brod "Sergej Kotov" Crnomorske flote, koji su potopili ukrajinski vodeni dronovi Magura V5 u noći između 4. i 5. marta, pripadao je najnovijoj generaciji brodova "projekat 22160" i koštao oko 60 miliona dolara.

 

Prema ukrajinskoj obaveštajnoj službi, poginulo je sedam mornara, dok Rusija tvrdi da nije bilo žrtava. 

Inače, ovo nije prvi put da je "Sergej Kotov" napadnut istim dronovima, a postoji i snimak prethodnog neuspešnog napada iz septembra.

U drugom napadu učestvovalo je pet dronova, kako tvrdi ruska strana, a na snimku se vidi kako posada pokušava da ih uništi mitraljezima. To im je uspelo u septembru, ali ne i sada.

Kako navode ruski analitičari sa Telegram kanala Ribar, svih pet dronova pogodilo je brod, a oni su pre toga kružili centralnim delom Crnog mora. Teško oštećeni brod su pokušali da odvuku do luke Feodosija, taj pokušaj nije uspeo. Navodno su uništeni i helikopter Ka-52, koji je bio na brodu i drugo naoružanje

Ova klasa brodova, koja je stupila u službu 2022. može da nosi krstareće "Kalibar" rakete i korišćena je ranije za napade na ukrajinske mete. Nije poznato šta je od naoružanja imao "Sergej Kotov" kada je potopljen.

09.05 Ukrajina napala skladište nafte u Kurskoj oblasti, oboren dron iznad Belgoroda

U Kurskoj oblasti, nakon napada ukrajinske bespilotne letelice, izbio je požar na skladištu goriva i maziva, saopštio je guverner Roman Starovoit. "Rezervoar goriva gori, nema žrtava", napisao je on na svom Telegram kanalu. Vanredna situacija se dogodila u regionu Železnogorsk, a guverner je dodao da su na lice mesta upućene hitne službe, prenosi agencija RIA Novosti. Ruski sistemi PVO oborili su  jedan ukrajinski dron na nebu iznad Belgorodske oblasti, javio je guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

08.10 Pistorijus o aferi "Taurus": Neću žrtvovati nijednog od mojih najboljih oficira zbog Putinovih igara

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da su Rusi uspeli da prisluškuju razgovor visokih oficira Bundesvera o krstarećim raketama Taurus zbog greške jednog učesnika diskusije i istakao da zbog toga niko neće biti kažnjen.

07.45 Antonov: Preti opasnost direktnog sukoba Rusije i NATO-a u Evropi

Rusija i NATO suočeni su sa opasnošću izbijanja direktnog oružanog sukoba u istočnoj Evropi, izjavio je juče novinarima ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov. "Mi se zapravo suočavamo sa opasnošću direktnog sukoba između oružanih snaga Rusije i Severnoatlantske alijanse u istočnoj Evropi. Do nedavno je bilo nemoguće zamisliti da će se američki i nemački tenkovi kretati po državi koja se graniči sa Rusijom", upozorio je ruski diplomata 

07.20 Sedam mrtvih u potapanju ruskog broda "Sergej Kotov"

Ukrajinska obaveštajna služba saopštila je da je sedam osoba poginulo, a šest povređeno nakon što je ruski patrolni brod "Sergej Kotov" pogođen i potopljen u napadu dronom. Kako se navodi, u napadu koji se dogodio u utorak u ranim juarnjim satima, brod Crnomorske flote oštećen je na krmi, kao i na desnoj i levoj strani.

07.05 Zelenski pozdravio optužbe MKS za dvojicu ruskih komandanata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda naloge za hapšenje dvojice ruskih komandanata i izjavio da svaki počinilac zločina mora da zna da će zbog njih odgovarati. ''Svaki ruski komandant koji naredi udare na ukrajinske civile i kritičnu infrastrukturu mora da zna da će pravda biti zadovoljena. Međunarodnoj pravdi je potrebno vreme, ali je neizbežna", napisao je Zelenski na svom nalogu na mreži Iks.

07.00 Međunarodni krivični sud optužio ruske komandante za ratne zločine

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je naloge za hapšenje dvojice visokih ruskih komandanata Sergeja Ivanoviča Kobilaša i Viktora Nikolajeviča Sokolova zbog optužbi da su navodno počinili ratne zločine u periodu od 10. oktobra 2022. do 9. marta 2023. Naglašeno je da se Kobilaš i Sokolov terete i za zločine protiv čovečnosti.

 

Komentari (0)

Evropa