Evropa

RAT U UKRAJINI Evropska unija blizu dogovora o vojnoj pomoći Ukrajini od pet milijardi evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/03/2024

-

07:21

RAT U UKRAJINI Evropska unija blizu dogovora o vojnoj pomoći Ukrajini od pet milijardi evra
RAT U UKRAJINI Evropska unija blizu dogovora o vojnoj pomoći Ukrajini od pet milijardi evra - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 748 dana. Predsednik Francuske Emanuel Makron treći put je otkazao posetu Ukrajini. Bilo je planirano da u februaru u Kijevu potpiše biletarlani bezbednosni sporazum, nije došao, pa je Zelenski otputovao u Pariz, a drugi sastanak bio je planiran za početak marta, pre nego što je pomeren za kasnije ove nedelje. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ogradio se od izjave francuskog predsednika da zapadni saveznici ne bi trebalo da isključe raspoređivanje trupa u Ukrajini. Stoltenberg je poručio da NATO ne planira takvu vrstu pomoći Ukrajini, jer NATO nije strana u sukobu. On je dodao da se ne slaže sa komentarima pape Franje da Ukrajina treba da "smogne hrabrosti bele zastave" da pregovara sa Rusijom o okončanju rata i poručio da Kijevu treba vojna podrška. 

Ključni događaji

  • Stoltenberg: NATO ne planira da šalje trupe u Ukrajinu  
  • Makron treći put odložio put u Ukrajinu
  • Predstavnik Vatikana pozvan u Kijev zbog izjave papa Franje
  • Zelenski poručio Francuzima: Vaša deca neće ginuti u Ukrajini
  • Fon der Lajen: Korak ka miru biće kada Putin položi oružje
  • Stejt department o izjavi pape: SAD podržavaju pravo Ukrajine na zaštitu
  • Umerov i Sirski podelili sa Ostinom informacije sa fronta

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                 Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

21.45 EU blizu dogovora o vojnoj pomoći Ukrajini od pet milijardi evra

Zemlje EU su blizu dogovora da odobre vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od pet milijardi evra, a sporazum će najverovatnije biti odobren na sastanku ambasadora Unije u Briselu u sredu, rekle su danas diplomate.

Zemlje članice EU već mesecima usaglašavaju novi paket vojne pomoći Ukrajini, preneo je Rojters.

Ambasador Nemačke u EU Mihael Klaus rekao je da je dogovor dobro rešenje za Ukrajinu jer omogućava isporuku bilateralne vojne pomoći i izbegava birokratsko kašnjenje.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predložio je prošle godine formiranje Fonda za pomoć Ukrajini sa budžetom do pet milijardi evra godišnje u naredne četiri godine.

20.55 Erdogan: Izbeći eskalaciju rata u Ukrajini i proširenje na zemlje članice NATO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da se moraju izbeći svi koraci koji mogu dovesti do eskalacije rata u Ukrajini i eventualnog proširenja na zemlje članice NATO, dodajući da će razgovarati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom nakon predsedničkih izbora u Rusiji kasnije ovog meseca.

''Kada smo se izjasnili da podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, rekli smo da mirovni planovi koji isključuju Rusiju neće dati nikakve rezultate'', rekao je Erdogan, prenosi Rojters.

On je istakao da Ankara radi na obnavljanju sporazuma o izvozu žita Crnim morem između Ukrajine i Rusije, a uz posredstvo UN i Turske.

''Radimo na ponovnom uspostavljanju bezbednosti plovidbe u Crnom moru i obezbeđivanju bezbedne trgovine žitom. Verujemo da se moraju izbeći koraci koji bi pogoršali sukobe u regionu, koji bi se proširili i na NATO'', rekao je turski predsednik.

17.37 EU produžila za šest meseci restriktivne mere zbog rata u Ukrajini

Savet EU odlučio je danas da za dodatnih šest meseci, do 15. septembra ove godine, produži pojedinačne sankcije protiv, kako je naveo, odgovornih za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine. Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, postojeće restriktivne mere predviđaju ograničenja putovanja za fizička lica, zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja na raspolaganje sredstava ili drugih ekonomskih resursa fizičkim i pravnim licima, koja su na listi sankcija. Sankcije će nastaviti da se primenjuju na više od 2.100 fizičkih i pravnih lica, od kojih su mnogi, kako se navodi, uvršteni u listu sankcija kao odgovor na rat Rusije u Ukrajini.

16.55 Rojters: SAD pripremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini

SAD pripremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini koji bi mogao da iznosi čak 400 miliona dolara, izjavila su danas dva američka zvaničnika.

Kako su rekli Rojtersu, saopštenje o tome se očekuje kasnije tokom dana.

Jedan od zvaničnika je rekao da finansiranje ovog paketa potiče iz sredstava vraćenih Pentagonu za nedavne kupovine.

14.12 Dron pao na krov tržnog centra u Belgorodu

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je danas da je jedna bespilotna letelica pala na krov tržnog centra u blizini železničke stanice u Belgorodu.

"U Belgorodu, u blizini železničke stanice, dron je pao na krov tržnog centra. Nema povređenih, a prema preliminarnim podacima, oštećen je jedan putnički automobil", napisao je Gladkov na Telegramu. Dodao je da su operativne službe na terenu.

13.53 Ministar unutrašnjih poslova Estonije Lanemets stavljen na rusku poternicu

Ministar estonskog Ministarstva unutrašnjih poslova rusku Lauri Lanemets stavljen je na poternicu, navodi se u bazi podataka za pretragu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije. "Lauri Lanemets, 31. januara 1983. Osnovi za pretres: potraga po članu Krivičnog zakonika", stoji u bazi podataka za pretragu Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije, prenela je gencija RIA Novosti. Krivični član nije preciziran.

AP/Czarek Sokolowski

 

U februaru su se premijerka Estonije Kaja Kalas i državni sekretar Tajmar Peterkop pojavili u bazi podataka za pretragu ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

13.17 Rusija uvela sankcije protiv 347 državljana Letonije, Litvanije i Estonije

Moskva je zabranila ulazak 347 državljana Letonije, Litvanije i Estonije u Rusiju jer su, kako je navedeno, neprijateljski nastrojeni prema Rusiji, uključujući ministre, članove parlamenta i javne ličnosti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Neprijateljska politika baltičkih država prema Rusiji, aktivno lobiranje Letonije, Litvanije i Estonije za mere sankcija našoj zemlji, mešanje u unutrašnje stvari Rusije, progon stanovništva koji govori ruski, varvarska kampanja za masovno rušenje spomenika sovjetskim oslobodilačkim vojnicima, prekrajanje istorije, veličanje nacizma, kao i zločinačka linija koju vode baltički narodi da bi oružjem snabdeli kijevski režim zahtevaju mere odmazde protiv onih koji su umešani u ove zločine", naglasilo je Ministarstvo, preneo je TASS.

13.05 Protestna nota Rusije Švajcarskoj zbog odluke o oduzimanju ruske imovine

Ambasadorka Švajcarske u Moskvi Kristina Marti Lang, pozvana je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije kako bi joj bila uručena protestna nota zbog odluke švajcarskog parlamenta da započne izradu osnova mehanizma za konfiskaciju ruske imovine na teritoriji Švajcarske, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Više pročitajte OVDE.

profimedia

 

12.02 MO RUS: Ukrajinski diverzanti pokušali da se probiju u Rusiju iz tri pravca

Ukrajinski diverzanti su, uz podršku tenkova i oklopnih vozila, pokušali da se probiju u Rusiju iz tri pravca, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije i istaklo da su ruske trupe odbile pokušaje ukrajinskih divezantskih jedinica da izvrše prodor u Belgorodsku i Kursku oblast. Pokušaj prodora u Belgorodsku oblast vršen je oko 3 sata po moskovskom vremenu, istovremeno iz tri pravca, u blizini sela Odnorobovka, Nehotejevka i Spodarjušino, navodi rusko Ministarstvo.

11.22 Pomoćnik pape: Prvi uslov za mir u Ukrajini je prekid ruske agresije

Glavni pomoćnik poglavara rimokatoličke crkve pape Franje, kardinal Pjetro Parolin, poručio je danas da je prvi preduslov za pregovore o okončanju rata u Ukrajini da Rusija zaustavi agresiju na tu zemlju.

Parolin, državni sekretar Vatikana, rekao je za Korijere dela sera da Vatikan zagovara prekid vatre, ali da je, "pre svega, agresor taj koji treba da prestane da puca". Parolin je naglasio da je želja pape bila da "stvori uslove za diplomatsko rešenje dok se traži pravedan i trajan mir", prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Gregorio Borgia

 

10.44 Skaj njuz: Rusija izbegava sankcije uz pomoć komšijskih država

Rusija nalazi načine da izbegne sankcije uvedene zbog rata u Ukrajini tako što uvozi automobile, uključujući i luksuzne marke, kroz bivše države Sovjetskog saveza, tvrdi Skaj njuz.

Iako je zvanični izvoz britanskih automobila u Rusiju pao na nulu 2022. godine, u jednakoj meri je porastao izvoz u njene komšijske države, posebno u Azerbejdžan.

Izvoz britanskih automobila u tu državu je porastao za 1.860 odsto u odnosu na period pre rata, pa je je 2023. godine Britanija izvezla Azerbejdžanu automobile u vrednosti od 273 miliona funti, što je cifra slična vrednosti godišnjeg uvoza automobila u Rusiju pre rata od 330 miliona funti godišnje.

profimedia

 

Porast izvoza Britanije u Azerbejdžan naglo je porastao u istom periodu kada je naglo porastao izvoz automobila iz Azerbejdžana u Rusiju.

Iz Skaj njuza ističu da ovi podaci, prikupljeni iz britanske glavne institucije za oporezivanje HMRC, ne dokazuju direktno da britanski automobili završavaju u Rusiji, ali i da je vlada Britanije zabrinuta zbog ove "sive zone".

S druge strane, britanska motorna lobi grupa SMMT je navela da proizvođači u potpunosti posluju u skladu sa aktuelnim sankcijama.

10.04 Pogođena ruska energetska postrojenja, lokalizovan požar u Nižegorodskoj oblasti

Ukrajinske bespilotne letelice napale su jutros ruski energetski objekat u industrijskoj zoni Nižegorodske oblasti, nakon čega je izbio požar na jednom od postrojenja za preradu nafte koji je sada lokalizovan, izjavio je načelnik oblasti Gleb Nikitin. On je dodao da specijalizovane službe rade na licu mesta na gašenju požara, koji je izbio na instalacijama jednog od postrojenja za preradu naftnih derivata nakon udara drona, prenosi Interfaks Rusija.

profimedia

 

Prema dostupnim informacijama, u napadu nema povređenih, navodi ruska agencija. Ukrajinski dron je napao skladište nafte u ruskoj Orlovskoj oblasti, javio je na svom Telegram kanalu guverner Orlovske oblasti Andrej Kličkov.

07.25 Ukrajinski napad dronom na Nižnji Novgorod, požar u naftnom postrojenju

Ukrajinske bespilotne letelice napale su jutros ruski energetski objekat kompanije "Lukoil" u industrijskoj zoni Nižegorodske oblasti, nakon čega je izbio požar na jednom od postrojenja za preradu nafte, izjavio je načelnik oblasti Gleb Nikitin.

On je u objavi na Telegram kanalu dodao da specijalizovane službe rade na licu mesta kako bi lokalizovale požar požar na jednom od postrojenja za preradu naftnih derivata, prenosi RIA Novosti. Prema preliminarnim informacijama, u napadu nema povređenih, a u gašenju požara učestvuje i vatrogasni voz, navodi ruska agencija. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su sistemi protivvazdušne odbrane tokom noći uništili 25 ukrajinskih dronova iznad ruske teritorije.

07.05 Stoltenberg: NATO ne planira da šalje trupe u Ukrajinu  

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ogradio se od izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona da zapadni saveznici ne bi trebalo da isključe raspoređivanje trupa u Ukrajini.

profimedia

 

"NATO ne planira da šalje trupe u Ukrajinu, a NATO nije strana u sukobu, niti su NATO saveznici", rekao je Stoltenberg u intervjuu Rojtersu.

Stoltenberg je rekao da čak i ako pojedine zemlje NATO-a pošalju trupe u Ukrajinu, to bi uticalo na alijansu u celini jer su njene članice vezane paktom o kolektivnoj odbrani.

06.50 Zelenski poručio Francuzima: Vaša deca neće ginuti u Ukrajini

Kijevu nije potrebno prisustvo francuskog vojnog osoblja, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Sve dok Ukrajina izdržava, francuska vojska može ostati na francuskoj teritoriji. Vaša deca neće ginuti u Ukrajini. Ako Rusija dođe u sukob sa nekom NATO zemljom, vaša deca mogu biti poslata u neku od zemalja NATO-a, ali to će već biti drugačija situacija", rekao je Zelenski u intervjuu za francusku televiziju BFM.

Međutim, Zelenski je rekao da iako Ukrajina nije deo Severnoatlantske alijanse on "ne vidi ništa loše" u slanju stranog vojnog i tehničkog osoblja da bi se obučavali pripadnici Oružanih snaga Ukrajine i popravljalo ukrajinsko naoružanje.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

06.41 Umerov i Sirski podelili sa Ostinom informacije sa fronta

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov i glavnokomandujući Oružanih snaga Oleksandr Sirski razgovarali su sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom o pripremama za sledeći sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajina.

"Zajedno sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine imao sam telefonski razgovor sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom tokom kojeg smo razgovarali o pripremama za sledeći sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine. Izneo sam konkretne informacije o operativnoj situaciji na bojnom polju", napisao je Umerov na platformi X.

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

06.22 Fon der Lajen: Korak ka miru biće kada Putin položi oružje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da bi korak ka miru trebalo da bude polaganje naoružanja ruske vojske i njeno povlačenje iz Ukrajine.

"Niko ne žudi za mirom više od naroda Ukrajine. Svi mnogo trpe ovaj rat u koji ih je (ruski predsednik Vladimir) Putin uvukao...Ali, mir mora biti pravi, pravedan, ne sme biti okupacije, nema prinude. Znamo pouzdano da korak ka miru može biti trenutak kada Putin položi oružje - on je agresor, napao je Ukrajinu", naglasila je Fon der Lajen, komentarišući nedavnu papinu izjavu, prenosi Ukrinform.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

06.15 Makron treći put odložio put u Ukrajinu

Poseta predsednika Emanuela Makrona Ukrajini trebalo bi da bude održana u narednim nedeljama, saopšteno je iz Makronovog kabineta u nedelju, nakon što je prethodno bilo planirano da Makron poseti Ukrajinu tokom ove sedmice. Ovo je treće odlaganje Makronove posete Ukrajini. Predsednik Francuske prvobitno je rekao da planira da u februaru potpiše bilateralni bezbednosni sporazum sa predsednikom Ukrajine, međutim, Zelenski je na kraju došao u Pariz na zaključenje sporazuma. Drugi sastanak planiran je za početak marta, pre nego što je pomeren za kasnije ove nedelje.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

06.03  Vojska Ukrajine: Vazduhoplovstvo uništilo ruski kontrolni centar

Vazduhoplovstvo oružanih snaga Ukrajine uništilo je komandni centar ruskih trupa, objavio je komandant vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Mikola Oleščuk.

"Hvala pilotima na uspešnom borbenom radu u neprijateljskom kontrolnom centru", napisao je Oleščuk.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Evropa