Evropa

RAT U UKRAJINI Poljski ministar spoljnih poslova tvrdi da su NATO trupe prisutne u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/03/2024

-

08:46

RAT U UKRAJINI Poljski ministar spoljnih poslova tvrdi da su NATO trupe prisutne u Ukrajini
RAT U UKRAJINI Poljski ministar spoljnih poslova tvrdi da su NATO trupe prisutne u Ukrajini - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje več 746 dana. Članovi Kontakt grupe za odbranu Ukrajine (UDCG) sastaće se 19. marta u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj na poziv američkog ministra odbrane Lojda Ostina gde će tema sastanka biti nastavak pomoći Ukrajini. Ruski predstavnik pri UN Dmitrij Poljanski izjavio je da Rusija nema nameru da likvidira ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, ponovivši da im to nije bio cilj prilikom nedavnog granatiranja Odese. SAD su se još pre dve godine pripremale za mogući nuklearni napad na Ukrajinu i da je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena bila posebno zabrinuta da bi Rusija mogla da upotrebi taktičko ili nuklearno oružje na bojnom polju.

Ključni događaji:

  • Kontakt grupa za odbranu Ukrajine 19. marta
  • Poljanski: Rusija nema nameru da ubije Zelenskog
  • SAD se 2022. pripremale za moguće ruske nuklearne udare na Ukrajinu
  • TASS: Francuski neonacistički vođa likvidiran kod Avdejevke
  •  Sikorski: Nije nezamislivo prisustvo NATO snaga u Ukrajini
  • Ukrajinski prevaranti iznuđivali novac od vojnih obveznika

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                 Događaje u Ukrajini možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

23.31 Zelenski odbacio poziv pape na razgovor sa Rusijom kao virtuelno posredovanje

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je danas poziv pape Franje na razgovore sa Rusijom kao "virtuelno posredovanje" sa distance. Zelenski se u svom noćnom video obraćanju nije direktno osvrnuo na papu Franju ili njegove izjave, ali je rekao da papine ideje nemaju nikakve veze sa naporima verskih ličnosti u Ukrajini da pomognu zemlji, preneo je Rojters.

"Podržavaju nas molitvom, svojim raspravama i delima", istakao je on.

Prema njegovim rečima, to je zaista ono što crkva jeste.

"Ne 2.500 kilometara dalje, negde, virtuelno posredovanje između nekoga ko želi da živi i nekoga ko želi da te uništi", naglasio je Zelenski.

21.27 Zaharova: Besmisleno da NATO negira prisustvo svojih snaga u Ukrajini

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je besmisleno da NATO negira prisustvo svojih snaga u Ukrajini.

"Nema smisla više to poricati", rekla je ona za list "Izvestija", komentarišući izjavu poljskog ministra inostranih poslova Radoslava Sikorskog, preneo je TASS.

21.10 Italijanski ministar odbrane protivi se slanju trupa u Ukrajinu

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto izjavio je danas da se protivi slanju zapadnih trupa u Ukrajinu jer bi to stajalo na putu diplomatskim naporima.

"Slanje trupa u Ukrajinu bio bi korak ka jednostranoj eskalaciji, što bi stalo na put diplomatiji. Nema smisla razmišljati o tome sada, posle dve godine rata", rekao je Krozeto za list "La Stampa".

On je dodao da kada kažu da ne treba isključiti mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu, Francuska i Poljska govore u svoje ime, a ne u ime ostatka NATO-a, koji se „formalno i dobrovoljno drži podalje od rata”.

19.20 Ukrajinci i saveznici kritikovali izjavu pape Franje o beloj zastavi

Ukrajinski i zvaničnici saveznika te zemlje kritikovali su danas papu Franju zbog toga što je rekao da Kijev treba da ima "hrabrost" da pregovara o okončanju rata sa Rusijom, što su mnogi protumačili kao poziv Ukrajini da se preda.

Ministri spoljnih poslova Ukrajine i Poljske, Dmitro Kuleba i Radek Sikorski, koristili su analogije sa Drugim svetskim ratom kako bi osudili papine izjave, preneo je AP.

U intervjuu snimljenom prošlog meseca za švajcarsku televiziju RSI, koji je delimično objavljen u subotu, papa Franja je upotrebio frazu "hrabrost bele zastave" tvrdeći da Ukrajina, suočena sa mogućim porazom, treba da bude otvorena za mirovne pregovore uz posredovanje međunarodnih sila.

"Naša zastava je plavo-žuta. Živimo, umiremo i pobeđujemo pod njom. Nećemo podizati druge zastave", objavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba danas na platformi X.

18.04 Sikorski: NATO trupe nekih zemalja su već prisutne u Ukrajini

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio je danas da su NATO trupe prisutne u Ukrajini.

"Vojnici iz NATO zemalja su već u Ukrajini. Želeo bih da zahvalim zemljama koje preuzimaju taj rizik. Prepoznaće se", rekao je Sikorski, komentarišući reči francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, prenela je agencija RBC Ukrajina.

Sikorski nije hteo da kaže na koje zemlje je mislio.

"Za razliku nekih evropskih političara, ja to neću reći", poručio je Sikorski.

13.50 Zaharova: Papa se pozivom na pregovore za Ukrajinu nije obraćao Kijevu već Zapadu

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da se papa Franja u pozivu da se rat u Ukrajini okonča pregovorima nije obraćao Kijevu, već Zapadu koji, kako je navela, koristi Ukrajinu kao instrument za ostvarivanje svojih ambicija.

Zaharova je rekla za agenciju ANSA da je papa u intervjuu u subotu za jednu švajcarsku televiziju tražio od Zapada da ostavi po strani svoje ambicije i da prizna da su one pogrešne. Zaharova je navela da Rusija nikada nije blokirala pregovore sa Ukrajinom.

"Svaki stručnjak, svaki političar, svaki diplomata danas shvata da je situacija u Ukrajini "u ćorsokaku" i zbog toga mnoge diplomate i zemlje pozivaju na pregovore", navela je Zaharova.

08.50 Požar u skladištu goriva u Kurskoj oblasti nakon napada ukrajinskog drona

Ukrajinski dron je pao i zapalio se na teritoriji naftnog skladišta u Kurskoj oblasti, saopštio je gubernator Roman Starovojt. On je u objavi na Telegramu naveo da u Kurskoj oblasti dejstvuju ruski PVO sistemi i da su hitne službe izašle na lice mesta, prenosi list Izvestija. Starovojt je prethodno izjavio da je jedna žena poginula, a da je njen suprug povređen u požaru koji je izbio u stambenom objektu nakon ukrajinskog granatiranja sela Kulbaki u Kurskoj oblasti. Selo je delimično bez električne energije. Kurska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

08.15 Vatikan: Papa ne traži od Ukrajine da se preda

Direktor Kancelarije za medije Vatikana Mateo Bruni izjavio je da papa Franja u intervjuu za švajcarski javni servis RSI, koji je prethodno objavljen, nije tražio od Ukrajine da se preda, kako su preneli neki mediji, već je nameravao da pozove na prekid vatre i da ukaže na "hrabrost pregovora".

Tanjug/AP/Gregorio Borgia

 

"Papa je upotrebio metaforu 'bela zastava' koju je predložio novinar da bi ukazao na važnost prekida neprijateljstava, primirje postignuto hrabrošću pregovora. Na drugom mestu u intervjuu, govoreći uopšteno o ratu, papa je jasno poručio: 'pregovori nikada nisu predaja'", rekao je Bruni, prenosi Vatikan njuz.

06.58 TASS: Francuski neonacistički vođa likvidiran kod Avdejevke

Vođa francuskih neonacista Sezar Ogarom, koji se borio na strani ukrajinske vojske, likvidiran je u blizini Avdejevke, preneo je TASS, pozivajući se na više neimenovanih izvora. Ruska agencija navodi i ''da postoje potvrđeni dokazi o njegovim vezama sa francuskim tajnim službama''.

Ranije je načelnik Glavne operativne uprave, prvi zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj, rekao da vojno osoblje NATO, prerušeno u plaćenike, upravlja sistemima PVO, višecevnim raketnim bacačima i taktičkim raketnim sistemima u Ukrajini.

06.55 Ukrajinski prevaranti iznuđivali novac od vojnih obveznika

Policija u Kijevu uhapsila je grupu prevaranata koji su se predstavljali kao zaposleni u vojnim kancelarijama i iznuđivali novac od vojnih obveznika.

"Četvoročlana grupa prevaranata operisala je u Kijevu. Trojica su su se predstavili kao zaposleni u Teritorijalnom regrutnom centru (TCC), a jedan je bio policajac.

Oni su pretili svojim žrtvama fizičkim nasiljem i slali ih na front u zonu borbenih dejstava. Dvojica iz grupe su ranije osuđivani“, rekao je izvor iz policije za ukrajinski portal "Strana".

06.45 Kontakt grupa za odbranu Ukrajine 19. marta

Članovi Kontakt grupe za odbranu Ukrajine (UDCG) sastaće se 19. marta u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj na poziv američkog ministra odbrane Lojda Ostina.

Tema predstojećeg sastanka biće podrška Kijevu, prenosi Dojče vele.

Alijansa od 56 zemalja, poznata i kao grupa Ramštajn, koordiniše isporuke oružja Ukrajini.

06.35 Sikorski: Nije nezamislivo prisustvo NATO snaga u Ukrajini

Poljski ministar spoljnih poslova Radek Sikorski izjavio je juče da prisustvo NATO snaga u Ukrajini "nije nezamislivo" i da ceni stav francuskog predsednika Emanuela Makrona koji nije odbacio tu ideju.

profimedia

 

"Prisustvo NATO snaga u Ukrajini nije nezamislivo", rekao je Sikorski i pohvalio Makronovu inicijativu, dodajući da se "radi o tome da bi (predsednik Rusije Vladimir) Putin trebalo da se boji nas, a ne da se mi plašimo Putina".

06.15 CNN: SAD se 2022. pripremale za moguće ruske nuklearne udare na Ukrajinu

Krajem 2022. godine SAD su počele da se "rigorozno pripremaju" za slučaj da Rusija izvrši nuklearne udare na Ukrajinu, što bi bio prvi ratni nuklearni napad od američkog bombardovanja Hirošime i Nagasakija pre skoro osamdeset godina, potvrdila su dva neimenovana visoka zvaničnika američke administracije za američku TV mrežu CNN.

Ti zvaničnici su rekli da je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena bila posebno zabrinuta da bi Rusija mogla da upotrebi taktičko ili nuklearno oružje na bojnom polju. 

06.05 Poljanski: Rusija nema nameru da ubije Zelenskog

Ruski predstavnik pri UN Dmitrij Poljanski izjavio je da Rusija nema nameru da likvidira ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Profimedia

 

Poljanski je, na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, a povodom kritika koje su u SB UN izneli predstavnici zapadnih država na račun ruskog napada na Odesu, nedaleko od lokacije na kojoj su bili grčki premijer Kirjakos Micotakis i Zelenski, rekao da ruske snage imaju mnogo važnije vojne mete u Ukrajini od Zelenskog.

"Da li zaista mislite da ne bismo mogli da udarimo po koloni Zelenskog ako bismo zaista to hteli da učinimo. Pokušajte da odgovorite na ovo pitanje, ali budite iskreni", rekao je Poljanski, a prenosi TASS.

Komentari (0)

Evropa